Отидете към основна версия

2 776 66

70% от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано

  • ваксинация-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • население

Но пандемията не е приключила, каза Урсула фон дер Лайен

Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Още преди седем седмици целта, поставена от Комисията, беше постигната предварително: до края на юли да осигури на държавите членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Председателят на Европейската комисия — Урсула фон дер Лайен заяви: „Пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население в ЕС още през август, е голямо постижение. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Много съм доволна, че днес вече постигнахме целта си да ваксинираме 70% от пълнолетното население в ЕС преди края на лятото. Това е колективно постижение на ЕС и неговите държави членки, което показва какво става възможно, когато работим заедно със солидарност и координация. Усилията ни за увеличаването на ваксинациите навсякъде в ЕС да продължи, ще се запазят без да отслабнат. Ще продължим да подкрепяме по-специално онези държави членки, които продължават да изпитват трудности. Трябва да затворим имунитетната празнина, както и вратата пред новите варианти, и за да го постигнем, ваксинациите трябва да спечелят съревнованието с вариантите.“

Глобално сътрудничество и солидарност

Бързата, пълна ваксинация на всички целеви групи от населението — в Европа и по света — е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията. ЕС е начело на многостранния отговор. ЕС е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа — толкова, колкото е доставил и за своите граждани. „Екип Европа“ е предоставил близо 3 милиарда евро за механизма COVAX, за да помогне за осигуряването най-малко на 1,8 милиарда дози за 92 държави с ниски и с ниски средни доходи. Понастоящем от COVAX са доставени над 200 милиона дози на 138 държави. Освен това като част от усилието на ЕС за споделяне, „Екип Европа“ има за цел до края на 2021 г. да предостави най-малко 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално посредством COVAX.

Подготвяне за нови варианти

Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години. Ето защо на 20 май Комисията подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna. Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света. Могат да последват и други договори. Това е общата застрахователна полица на ЕС срещу евентуални бъдещи вълни на COVID-19.

Контекст

Безопасна и ефективна ваксина е най-добрата ни възможност да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си начин на живот. Европейската комисия работи неуморно за осигуряването на дози от потенциални ваксини, които могат да бъдат споделени с всички. Досега Европейската комисия е осигурила до 4,6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 и са в ход преговори за допълнителни дози. Комисията също така работи с промишлеността за увеличаване на производствения капацитет за ваксини. В същото време Комисията започна да работи и за справяне с новите варианти, като усилията са насочени към бързо разработване и мащабно производство на ефективни ваксини срещу тези варианти. Инкубаторът HERA помага в отговора на тази заплаха.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.

Свързани новини