Last news in Fakti

1 Септември, 2021 20:15 3 760 42

Не, ваксинациите не отслабват имунната система

  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • имунитет-
  • имунна система-
  • антиваксъри

Антиваксърите продължават да отхвърлят имунизациите

Не, ваксинациите не отслабват имунната система - 1
Снимка: Shutterstock

Ваксината на BioNTech/Pfizer намалява имунната защита на организма срещу други вируси и бактерии, защото пренасочва всички сили само към коронавируса: тази "новина" бързо се разпространи из социалните мрежи. Хората, които се противопоставят на ваксинациите, веднага започнаха я цитират като уж научно доказателство. Някои потребители отидоха и по-нататък с твърдението, че може да се стигне до смъртен изход: "Хората вече ще мрат не само от COVID-19, но и от какви ли не други вирусни заболявания".

Тези твърдения се позовават на изследване от Нидерландия, което излезе през май като предварителна публикация на една научна платформа, но досега не е получило независима научна оценка. Операторите на платформата изрично предупреждават, че предварителните публикации са само неокончателни работни доклади, които не бива да се взимат предвид в клиничната практика и в здравеопазването и да излизат като официална информация в медиите. Тъй че нека да видим какво твърди това изследване и доколко твърденията му са релевантни.

Доказва ли изследването от Нидерландия, че ваксинацията срещу коронавирус отслабва имунната ни система?

Отговорът гласи: твърдо не. Изследването установява, че ваксината на BioNTech/Pfizer е ефикасна, казва един от авторите му - Михай Нетеа от университета "Радбауд" в Неймехен. Внушението, че според изследването ваксината срещу COVID-19 отслабва имунната система, е невярно, казва Нетеа. В интервю за ДВ той обяснява: "Искахме да установим какви са имунологичните ефекти на новите ваксини. Това е важно, защото ще ги ползваме още дълго време. Лошото е, че някои хора интерпретират нашето изследване в посока, която изобщо не сме имали предвид". Михай Нетеа е категоричен: няма клинични данни, които потвърждават, че ваксината отслабва имунната система и прави хората по-уязвими за други инфекции.

В рамките на изследването е била наблюдавана и малка група от 16 ваксинирани, при които се появили възпалителни реакции на вродения имунитет. Учените установили, че ваксината не само създава придобит имунитет, но влияе и върху вродения - познат ефект и при други ваксини. Резултатите от нидерландското изследване са интересни за учените, но за обикновените хора нямат никакво значение, казва за ДВ Кристине Фалк, председателка на Германското дружество за имунология.

Дали непосредствено след ваксинацията хората не стават по-уязвими за други болести?

И по този въпрос: твърдо не. В социалните мрежи се появиха твърдения, че в резултат от промените, които предизвиква ваксината, имунната система става по-податлива на бактерии и други вируси. Това не е вярно, защото имунната система на човека има много широк диапазон и без проблеми може да "воюва на няколко фронта", включително и след ваксинацията срещу COVID-19, обяснява Кристине Фалк. Тя опровергава и друго твърдение, появило се в социалните мрежи: че уж след ваксината човешкият организъм ставал по-уязвим за различни херпеси, например за херпес зостер.

Дали ваксината причинява опасни изменения в имунната система?

Една формулировка в новината за изследването особено разбуни социалните мрежи: "препрограмиране на вродените имунни отговори". Звучи опасно, но всъщност означава "трениран имунитет" или "вродена имунна толерантност". Кристине Фалк подчертава: "Всички ваксини въздействат върху вродената имунна система". Това обаче изобщо не означава, че препрограмирането на вродените имунни отговори отслабва цялата имунна защита, подчертават както съавторът на изследването Михай Нетеа, така и Кристине Фалк.

Фалк смята за неправилна интерпретацията, която дава в своя подкаст известният епидемиолог и публицист д-р Александър Кекуле. Той казва: "При ваксинирането срещу SARS-CoV-2 се притъпява имунният отговор срещу други вируси. Имаме едно - тъй да се каже - пренасочване на активността срещу SARS-CoV-2, а срещу други вируси имунитетът - пак тъй да се каже - намалява". Но от нидерландското изследване подобен извод не може да се направи.

Променя ли ваксинацията имунната ни система в дългосрочен план?

Още едно твърдо не. Приспособяването на вродените имунни отговори към ефекта от ваксинацията е само краткосрочен ефект, подчертава Михай Нетеа. Същото наблюдава и Кристине Фалк. Само две седмици след получаването на втора доза ваксина срещу COVID-19, имунната система се завръща в нормалното си състояние. В същото време са възникнали и желаните антитела - нещо като памет за имунната защита. Истински опасно е нещо друго, твърди имуноложката Кристине Фалк: промените, настъпващи в имунната система след заболяване. "Наблюдавахме 100 пациенти. Дори при леките случаи вирусът сериозно стресира имунната система и тя е принудена да води люта битка. И настъпващите в резултат от това изменения все още се наблюдават месеци по-късно. Това ме тревожи много повече", обяснява Фалк.

Автор: Тетяна Клуг


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    68 5 Отговор
    Значи е точно обратно на това, казано от Дойче Зеле.

    Коментиран от #38

  • 2 Противоречие

    44 4 Отговор
    Всички знаем, проглушиха ни ушите, че това било ваксина, но как действа е търговска тайна инак е за да ни спаси и съхрани. Дори Господ не е скрил как е създал човека, от кал и по свой образ и подобие, а тези крият.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 DW пропаганден машинен

    52 5 Отговор
    Айдеее пак дневната истерична реклама от DW! Ставате за смях ве клоуни вaксъри, толкова сте жалки в опитите си да ловите души!
  • 5 Хгдкшбб

    29 4 Отговор
    Търсете оправдание за боцкането! Тия дето го искахме нямаме намерение да го правим само защото сте обещали едни пари на фарма компаниите.
    А и почти нямаме отклонения.
  • 6 Пич

    34 4 Отговор
    Бягайте , кучета... Подсилвате си простотията с тези ваксини само не имунитета...
  • 7 Ръмпези

    18 3 Отговор
    ВАКСИНИТЕ СА ЗА ЕДИН ЩАМ..ВСИЧКИ ДРУГИ ЗАРАЗЯВАТ...СПОРЕД МЕН Е ПО ДОБРЕ ДА ГО ПРЕКАРАМЕ...НО НИЕ СМЕ БОЛНА НАЦИЯ...КЛИМАТА В ДЪРЖАВАТА НИ УБИВА...
  • 8 Анонимен

    29 6 Отговор
    НЕ ми дреме за ваще глупости и пропаганди.. от край време ви пускам като реклама по телевзията, просто фонов шум..

    Успех да ме накрате да се ваксам по скоро ще отрежа на някой главата от колкото да си бия тая гняс...
  • 9 КОЗЛЕТО БОЦКО

    8 19 Отговор
    Боцкам антиваксъри... БОЦ, БОЦ..

    Коментиран от #11, #33

  • 10 Тооооо

    18 2 Отговор
    и аз да продавам лай.на.За да изкарам мъни мъни ще викам мед е.
  • 11 КурБан

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "КОЗЛЕТО БОЦКО":

    За Байряма ще те навестя!
  • 12 Ваксини

    10 3 Отговор
    Бодете се няма драми ! Колко и до кога амии докато вируса ни пусне. Вече 8 месеца си живеем без притеснения дали и трябва ли да се бодем. За сега и имунитета ни е ок ще се чуем и след няколко месеца :))
  • 13 Щом е в DW

    26 3 Отговор
    е точно обратното. Платени сорсоиди.
  • 14 Колко са нагли

    25 3 Отговор
    не само,че отслабва имунитета,ами направо го срива...често на вакснатите им излиза херпес...ама вие сега да не вземете да си помислите,че е от ваксината...
  • 15 baba vanga fan

    3 15 Отговор
    като съвременен българин вярвам, че вирусът не съществува и ваксините са лоши

    освен ако проучванията не казват, че е по-добре да се разболеем от вируса, отколкото да се ваксинираме

    но ако ваксината е руска, тогава е удобно да се ваксинираме, преди да се разболеем от вируса

    късмет на всички!
  • 16 Ковидарите

    22 3 Отговор
    Всъщност тези слуги ит медиината нашина на Ковидарите свършиха невероятно полезна работа! Глупаците в желанието си да вербуват наивници вместо да изпишат вежди извадиха очи хаха. Накараха много, ама много хора да се замислят и усъмнят "аджеба, защо толкова се оптват да ни пробутат тази стока" и съответно отказаха да се подлагат на експеримент! Така че трябвада благодарим на ДВ, превърнаха ефекта в дефект хаха! С такива слуги има шанс за победа над Ковидарите!
  • 17 Пипи Чорапчето

    18 3 Отговор
    Това ми звучи като " девиза" на гербавите ремонти - хубаво е, но не е готово;)
    Че и с ваксините така - много са убави, ама още не са съвсем тамадан;)
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор
    На юес опен,всички са без маски на закрито и открито и не се спазва дистанция!От това никой не прави въпрос,или изводи!

    Коментиран от #34

  • 19 asd

    4 16 Отговор
    "намалява имунната защита на организма срещу други вируси и бактерии, защото пренасочва всички сили само"

    Все едно одрищяни до ушите ганьовци са го измъдрили това.
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 20 Свалете маските

    21 3 Отговор
    буквално и в преносен смисъл:
    На 11 септември от 12:00 ч. Възраждане организира национален протест срещу ограничителните мерки, задължителните маски и принудителната ваксинация. Събираме се в София пред сградата на Парламента и от там продължаваме. ...
  • 21 мен

    24 1 Отговор
    Сочеха Израел като пример за имунизирана държава...днес рекорд от 11 000 заразени...обяснете какво става на нас обикновените хора

    Коментиран от #23, #27

  • 22 КОЗЛЕТО БОЦКО

    3 15 Отговор
    ЯКО БОЦКАМ АНТИВАКСЪРИТЕ! По-добре да ви БОЦНА аз, отколкото да ви го БОДНЕ вирусът... БОЦ, БОЦ...
  • 23 ооо и питаш

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "мен":

    Ей ся ваксърчето джендърГаньо asd 19, ще ти обяснИ ха ха !
  • 24 Огледало

    5 24 Отговор
    Реакцията на българския народ към пандемията и ваксинацията е показателна за това колко са умни хората, обяснява защо са успели да бъдат опашката на всичко в Европа почти 150 години след освобождението и гарантира, че това ще се случи поне още 150 години . Нито Борисов е виновен, нито комунистите, нито Доган, нито Слави, никой от тях. Те също са част от българския народ.
  • 25 ежко

    25 2 Отговор
    Абе що хората не хващат вяра нито на фармацефтичните компании, нито на регулаторите в тази област, нито на държавни институции като Centers for Disease Control and Prevention / в САЩ/.Ами много просто -напълно неорентирани са, с разнородни становища и глупави аргументи.Толкова глупави,че не е нужно да ровиш дълбоко, за да откриеш тяхната несъстоятелност.А това са хора дето трябва да разбират нещата в пъти по-добре от редовият гражданин,а те са точно толкова вещи колкото и шофьора Бай Шиле да речем.
    Погледнето доклада на Centers for Disease Control and Prevention ( Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ) за пандемията
    Всички хора, които са били хоспитализирани или са починали в рамките на 14 дни след ваксинацията се водят и броят за...ВНИМАНИЕ........ НЕВАКСИНИРАНИ! В превод това означава, че в непосредствената фаза след ваксинацията, когато се наблюдават най-критичните реакции вследствие на ваксината те не се проучват, защото тези лица се броят и са в групата на НЕВАКСИНИРАНИТЕ!
    Т.е. доклада става само за боклука, а статистиката се манипулира и изопачава и при толкова тъпа постановка направо смърди на умишлено изопачаване.
  • 26 Част от драсканиците на Тетяна Клуг

    12 1 Отговор
    "Цяла Германия страда от пандемията? Не. В село Лийг хората изобщо не са се сблъсквали с коронавируса. Нито миналата година, нито сега. Там живеят 400 души. Как е възможно? Екип на "Дойче веле" посети селото." Фашизоидни ваксари на коя стотия ще се доверите?
  • 27 mi6osp

    6 14 Отговор

    До коментар #21 от "мен":

    Обикновените хора да сравнят колко починали дневно има във ваксинирания Израел при 11 000 новозаразени на ден и колко починали дневно има в неваксинирана България с 2000 новозаразени на ден и без друг да му обяснява, ще разбере значението на ваксинирането.

    Коментиран от #30, #32

  • 28 бай онзи

    18 0 Отговор
    ТОВА КОЕТО ГОВОРИТЕ Е ЛЪЖА.ТО СЕ ВИЖДА КВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД БОДВАНЕТО С БЪРКОЧА ВИ,МАГНИТА СЕ ЗАЛЕПЯ И КОЛКО ЖЕРТВИ ИМА СЕ КРИЕ.АМА КАРАЙ ПРОПАГАНДАТА ДА ВЪРВИ
  • 29 Директно:

    20 0 Отговор
    Видях дойче веле и не продължих четенето! От тая гнусна, фашистка пропаганда ми дотегна! Спрете се, "Факти" .....
  • 30 Ваксинираните заразяват законно

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Обикновените хора да помислят защо във ваксинирания Израел има 11 000 новозаразени на ден и защо в неваксинирана България има 2000 новозаразени на ден и без друг да му обяснява, ще разбере значението на ваксинирането.
  • 31 Христо

    20 1 Отговор
    Въобще не ме интересува ваксината отслабва ли, засилва ли имунитета, прави ли те "безсмъртен" или ще те унищожи за няколко години. Само гледам да предпазя себе си и близките ми, на всяка цена, от ваксината. Който иска да се боцка, колкото му душа иска и да не ме занимава с това, колко било хубаво и важно за всички.
  • 32 Манипулаторе

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Как можеш да забравиш за разликата от светлинни години между Израелската здравна система и Българската?
  • 33 мислил ли си

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОЗЛЕТО БОЦКО":

    А ако ние решим да боцкаме?
  • 34 ЕВРО НЮЗ

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    През месец март 2020 година, когато беше първият и най жесток психо удар в Италия. Когато две седмици изобщо неможехме да си покажем носът навън , даваха по телевизията ( все още не бях изхвърлил телевизора.) как американците стоварват танкове на пристанищата в Палермо и Бриндизи без никакви маски и защити.
  • 35 Да бе

    7 1 Отговор
    Само дето един познат получи инсулт.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 246

    6 0 Отговор
    Не мога да споря с немските всезнайковци от Дойче Веле дали горе описаната ваксина намалява имунитета или не. Не съм медицинско лице. Но повечето ваксини срещу Ковид променят човешкия Геном. Ясно е, няма да се събудиш на другия ден, след ваксинацията с животинска опашка или да видиш цялото си тяло обрасло с козина. Но чрез тези ваксини става изключване на някои гени. Кои точно, никой учен не може да ти каже със сигурност, защото още се провеждат опити с населението на Земята,което се е ваксинирало.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дръвчо

    4 1 Отговор
    Препарата на Пфайзер не е ваксина. Това е генно инженерсво, насилствена промяна на човешкия геном. Този препарат не отслабва имунитета, просго го унищожава. Честито на потребителите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Конаре

    3 0 Отговор
    Класическа стратегия: посочва се едно конкретно твърдение свързано с едно конкретно изследване, и се "оборва" така че все едно е валидно за навсякъде и завинаги.

    Глупости. Всеки 5 месеца ако биеш инжекция на човек с чужди белтъци които му поддържат имунитета превъзбуден, това няма как да няма последствия. Първият път може би не при всички, но третия или четвъртия?

    Дойче Веле също избра страна в това време разделно. Можеха да изберат неутрални и обективни журналистически разследвания, вместо това избраха да са просто пропаганден клон. ОК. Записваме.
  • 42 Антиваксър

    1 0 Отговор
    НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ