Отидете към основна версия

762 1

Консумирането на един вид храна по време на бременност намалява риска от аутизъм при детето

  • бременна-
  • бременност-
  • майка-
  • аути-
  • аутизъм-
  • плод-
  • дете-
  • бебе-
  • храна-
  • здравословно хранене

Ново проучване показва, че консумацията на риба от бременните показва по-малка вероятност от развитие на аутизъм в плода

Снимка: Shutterstock

За да се намали рискът от разстройство от аутистичния спектър при новородените, скорошно проучване предложи на бременните жени да включат една специална храна в ежедневната си диета – това е рибата. Консумацията на риба по време на бременност е показала положителни резултати за намаляване на риска от аутизъм. Консумацията на добавки с рибено масло вместо естествената храна обаче не е показала същия обещаващ резултат.

Проучването е проведено от изследователи от Института за аутизъм "А.Д. Дрексел" към Университета Дрексел. Д-р Емили Окен, съавтор на изследването и професор в Харвардското медицинско училище и Харвардския институт за здравни грижи "Пилгрим", заяви, че безопасността и ползите от консумацията на риба по време на бременност са многобройни. Тя също така помага за понижаване на риска от преждевременно раждане и за подобряване на когнитивното развитие.

Проучването освен това съветва бременните жени да консумират (поне две-три порции) морски дарове, които са с ниско съдържание на живак, на седмица. Това помага за стимулиране на мозъчното развитие на плода и за минимизиране на риска от аутизъм.

Изследването е проведено върху 10 800 бременни жени за техния прием на риба и 12 646 бременни жени за техния прием на добавки с рибено масло. Изследователите обаче отбелязват, че една четвърт от участничките в проучването не консумират риба.

Омега-3 мастните киселини и добавките с рибено масло са хранителни вещества от съществено значение за организма. Омега-3 мастните киселини спомагат за правилното функциониране на органите. Освен това помагат за укрепване на здравето на сърцето, мозъка и очите. Омега-3 мастните киселини могат да се намерят в рибата, орехите, лененото семе и листните зеленчуци или в добавките с рибено масло.

Проучването наблюдава още, че връзката между консумацията на риба по време на бременност и по-ниския риск от аутизъм е по-силна при децата от женски пол. Консумацията на добавки с омега-3 по време на бременността също не е свързана с лечението на аутизъм.

Тази статия е предназначена само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет. Винаги търсете съвета на вашия лекар при всякакви въпроси, свързани с медицинско състояние.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини