Отидете към основна версия

1 226 10

Аспартамът е канцерогенен: Международни организации искат забраната му

  • аспартам-
  • подсладител-
  • изкуствен подсладител-
  • опасност-
  • риск от рак-
  • канцерогенни вещества

Още преди близо две години СЗО обяви, че подсладителят аспартам може да доведе до развитие на рак

Снимка: Shutterstock

Френските неправителствени организации Фудуоч (Foodwatch) и Лигата срещу рака, заедно с популярното приложение за хранене Yuka, обявиха съвместна петиция, която цели да доведе до забрана на аспартама – подсладител, за който продължават да съществуват сериозни опасения относно неговото въздействие върху здравето, съобщи АФП.

Петицията, разпространявана в единадесет европейски държави – Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Великобритания и Швейцария – има за цел да окаже натиск върху европейските институции, за да бъдат предприети спешни предпазни мерки. Организаторите настояват, че държавите-членки на Европейския съюз трябва да поемат отговорност и да защитят гражданите от потенциални рискове, свързани с употребата на този изкуствен подсладител.

Според Фудуоч, аспартамът присъства в над 6000 продукта, като основните групи включват продукти с ниско съдържание на мазнини – безалкохолни напитки без захар, обезмаслено кисело мляко и дъвки. Въпреки че аспартамът е разрешен във Франция от 1988 г., през 2023 г. Световната здравна организация го класифицира като „вероятно канцерогенен за хората“, което допълнително засилва притесненията.

„Няма основание хората да бъдат излагани на предотвратим риск“, заяви Филип Бержеро, председател на Лигата срещу рака, като призова политиците да поемат отговорност и да предприемат действия за забрана на този подсладител. Освен канцерогенния риск, други изследвания свързват употребата на аспартам с повишен риск от диабет и дори преждевременно раждане.

Въпреки че Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) преразгледа аспартама през 2013 г. и не оспори неговата безопасност, Фудуоч, Лигата срещу рака и Yuka посочват съществуващ конфликт на интереси. Според доклад на Фудуоч, публикуван на Световния ден за борба с раатка, почти 75% от изследванията, които EFSA смята за надеждни, са били финансирани или повлияни от хранително-вкусовата индустрия – факт, който поставя под въпрос достоверността на проведените оценки и одобрението на аспартама от европейските институции.

Този нов сигнал от водещи здравни и потребителски организации поставя под въпрос дългосрочната безопасност на аспартама и подчертава необходимостта от преразглеждане на регулациите с оглед на защитата на общественото здраве.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.

Свързани новини