Last news in Fakti

2 Февруари, 2002 00:00 655 0

Швейцарският телескоп

  • rinspeed garage-
  • presto

Отдавна съществува една много странна категория автомобилни производители. Създаването на стандартно четириколесно превозно средство не е сред най-важните им приоритети. Много по-вълнуващо за тях е да дадат свобода на фантазията си и да покажат на останалия свят, че няма прегради дори и пред най-шантавите идеи. Твърде често обаче се оказва, че именно реализирането на подобни стремежи поставя началото нанова ера в автомобилостроенето.

Един от безспорните пионери в тази област е и Франк М. Риндеркнехт. Амбициозният швейцарец дълго време мечтае за основаването на собствена компания, която да се занима точно с осъществяването на планове при четириколесните, с които други едва ли биха се заели. През 1977 година илюзията най-сетне се превръща в реалност и с личните си средства Риндеркнехт успява да основе Rinspeed Garage.

Първоначално малката фирма започва да се занимава с разработването на отделни технически компоненти за големите автомобилни концерни, но скоро след това се насочва и към изработването на единични нестандартни возила по поръчка на заможни клиенти. Две години след основаването си, през 1979 г. амбициозният швейцарец и неговият тим правят първи успешен дебют на Женевското автоизложение. Там публиката има възможност да се срещне от близо с Volkswagen Turbo, базиран на нашумелия тогава модел GTI. От тогава насам Риндеркнехт не пропуска слчай да покаже класата си при всеки удобен случай, а любимото му място за въздействие върху публиката си остава един от най-престижните европейски и световни автофоруми - Женевското изложение.

И през 2002 от Rinspeed Inc. няма да разочароват почитателите си, като през март тази година е планиран дебютът на швейцарската кола-телескоп. Може би ще попитате, защо пък телескоп. Ами обяснението е просто - концепткарът се “свива” или “удължава”, в зависимост от предпочитанията на своя господар. За име създателите му пък са избрали закачливото Presto.

В първообраза си Presto представлява шикозен и чаровен мъник с дължина 2.95 метра. Местата са две - за шофьора и пасажер до него. Интериорът е специално подреден, с цел да се пести място. Така например скоростният лост (който спокойно може да се изгуби в по-снажна ръчица) е разположен отгоре на арматурното табло в непосредствена близост до волана. Скоростите се превключват в стил “а ла Формула 1”, но пък и кой очаква нещо обикновено от толкова необикновена кола. Безбройните циферблати от конвенционалните автомобили са табу за чаровния Presto. При него всичката информация е съсредоточена на компютърния монитор, разположен пред водача.

По отношение на дизайна Presto твърде много наподобява на Mercedes-Benz Sport­coupe. Свидетелство за това е предницата на возилото, въоръжена с два чифта очи по подобие на возилата с емблемата на щутгарската марка. Радиаторната решетка също предизвиква асоциация за моделите на Benz. “Закръглените” и съще­временно масивни форми на роудстъра внушават усещането за сигурност и елегантност.

Най-интересният момент в Presto настъпва обаче, когато видите позната двойка до вас и решите да се повозите заедно. Именно тогава телескопът се разгъва. С натискането само на едно копче се задвижва цяла плеяда от електронни системи, които като по чудо мобилизират още 80 см автомобилно пространство и... две седалки. Това пък става въз­можно благодарение на “подвижните” шаси и каросеря на Presto.
Засега повече подробности не са известни. Със сигурност обаче Риндеркнехт ще разкрие повече детайли във времето, когато поредното му отроче ще дебютира в Женева.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА