4 Ноември, 2017 09:51 85 438 193

Немски дизели ще сринат пазара на коли у нас

  • дизелови автомобили-
  • втора употреба
Немски дизели ще сринат пазара на коли у нас - 1

Предвид многото фактори, свързани с екологията на Стария континент и най-вече имайки предвид грандиозния скандал с дизеловите автомобили на Volkswagen, в Европа все повече се засилва мнението, че автомобилите задвижвани с нафта постепенно ще спрат да се произвеждат.

За сега това са само приказки, но германското правителство вече започва с опити за намаляване на дизеловите коли на територията си. Замисляли ли сте се обаче до какво ще доведе това, ако наистина се случи?

Германия иска да въведе изплащане на премия за върнат стар автомобил, но нали се сещате, че тази коли няма да бъдат претопявани. Те ще бъдат изнасяни. И познайте къде? На Изток, разбира се.

Предвид факта, че българите харесват дизелови автомобили и това, че нашият пазар разчита основно на коли втора употреба, е лесно да се предположи, че ако германците започнат да се отървават от дизеловите си коли, те ще наводнят нашия пазар.

Това явление ще доведе подновяване на автопарка у нас, но с "мръсните" дизели. Ако вносът на стари немски дизелови коли стане масов, то цените и на останалите автомобили "втора ръка" също ще паднат.

Сериозно ще се повлияе и пазара на нови автомобили, защото няма да са малко онези, които ще предпочетат германски дизел на три-четири години и на много по-ниска цена, отколкото чисто нова кола от магазина.

И докато дори и румънците вече предприемат мерки за ограничаване на вноса на употребявани автомобили, то у нас към момента не се прави нищо по въпроса, нито от организацията на вносители на нови автомобили, нито от държавата.

А що се отнася до обикновените българи, сред тях недоволните от това, че атмосферата в големите градове ще се замърси още повече, съвсем не са мнозинство. Много повече са онези, които потриват ръце и чакат евтините германски дизели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    186 36 Отговор
    Хубав анализ. За съжаление е точно така.
  • 2 Господин Иванов

    171 66 Отговор
    Крайно време е :) Ей това чакам - да си взема една колица на 3-4 г. и да си я карам с кеф дъъъъълго време !

    Коментиран от #191

  • 3 Гост 3

    148 70 Отговор
    Тя София и сега не се вижда от високо заради пушилката и смога.Просто накрая ще стане като в Китай и ще започнат да припадат хората по улиците.. Това е българското е тотална олигофрения...
    Няма как да не сме на първо място по белодробни заболявания. Браво Бай Ганьо !

    Коментиран от #7, #137

  • 4 mukovski

    230 23 Отговор
    Интересно , пречат автомобилите с дизелови двигатели и замърсяват. Ами като е така какво ще се прави с камионите тогава, та те са все дизели и горят много и несраванимо повече от леките автомобили.

    Коментиран от #19, #183, #187

  • 5 bEZDARIE

    194 22 Отговор
    Ами не сте прави, в момента дизелите който се карат са доста по стари и замърсяващи, така че по-новите, дори и лъжещи дизели ще са доста по чисти...

    Коментиран от #126

  • 6 Палчо

    93 29 Отговор
    Нищо вярно в написаното! И сега пазара е наводнен от евтини дизелови комбита на реални 139000км. а същият модел, ама бензин и седан, е 2-3 пъти по-скъп.
  • 7 гост

    125 44 Отговор

    До коментар #3 от "Гост 3":

    Белодробните заболявания са от комините зимата и от това, че всеки пали качаците, автомобилният трафик не е основен замърсител за БГ!

    Коментиран от #11, #65, #105

  • 8 рапон

    106 6 Отговор
    хубав анализ по-скоро предположение и гадание, едва ли чак ще ни наводнят...в момента се търсят два сегмента коли - до 5000 лв и над 20000 лв, а сега познайте как ще си купите евтин дизел на 4-5 години за 5000-мечти!
  • 9 666666

    112 9 Отговор
    Време беше!Не е нормално 15год. кола да струва 8-10хил.лв.
  • 10 некойси

    51 18 Отговор
    На самите прекупвачи ще им стане неизгодно да докарват коли в даден момент.
    Въпрос на време е да затегнат положението и при нас.

    Коментиран от #100

  • 11 Гост 3

    51 35 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Добре , а как ще обясниш смогът , която се наблудава и лятото когато няма комини?И с какво ще се обясни тогава замърсяването което отчитат уредите на всички места в София?


    Поздрави,

    Коментиран от #31, #50, #55, #193

  • 12 jambazina

    77 18 Отговор
    Дизелгейт гръмна преди доста време, а пазарите на коли в Германия изобщо не реагираха. Това дето го пише в тая статия пълна глупост.
  • 13 Бачо Киро

    54 22 Отговор
    Понеже в последните години имам удоволствието да карам автомобили под 10 год., като два от тях са купувани чисто нови, а останалите са купувани на възраст под 3 год. да дам малко наблюдения:
    1-во е по-евтино да караш стара кола (?!?), отколкото нова. Защо?! Защото данъкът се смята по някаква незнайна схема и кола на 15 години, без катализатор и с много по-мощен мотор има в пъти по-нисък данък?!
    2-ро повечето нови коли са с мотори 101+ коня (говорим седан и комби), което по нашите закони обезсмисля наличието на катализатор... а сегашната ми кола има цели 3, работещи! (тя колата е 2014-та модел)
    3-то масово българинът е на принципа "на гол тумбак - чифте пищови". Т.е. тегли заем, за да си купи 15-ина годишно "германче", вемсто за (почти) същите пари да си купи чисто нова кола?! И тук често се цитира вижа за "мачко, п.чку и елхичко" в комбинация с "ромънчета" и "италианчета"! А иначе после се оплакват, че на лимузината автоматик влизане в сервиза за обслужване им е 3-4 заплати, да не говорим за окачване и гуми, които по нашите пътища се смилат за норматив!

    Коментиран от #58

  • 14 Лупи

    85 8 Отговор
    Масовата кола в България е до 5000 лв, не виждам как кола на 5 години ще струва толкова, че да подмени осезателно автопарка ни. Също така стар дизел след 2010-та с изправен катализатор и ДПФ филтър реално ще НАМАЛИ вредните прахови частици в големите ни градове в пъти спрямо сегашните стойности причинени от котури на по 20 години с чип и без катализатор. Също така дизел на село или в малък град с до 15 000 жители не е особен проблем. Масовия проблем в Германия и Западна Европа, като цяло е гъстотата на населението и тая гъстота прави дори съвременен дизел вреден, защото едно е град с 5-10 милиона коли, друго е с 500 000 или 50 000, както е у нас.
    На тоя етап предвид ниския ни стандарт най-важното условие е задължителен катализатор(400-600 лв, мисля е по джоба на почти всеки), който е в изправност и задължителен ДПФ за дизелите. Само това ако се приложи ще ни подобри качеството на въздуха в пъти. Но нищо такова няма да се случи.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един

    59 6 Отговор
    Живейте в планината и този проблем отпада
  • 17 Гост

    34 6 Отговор
    Кажи му на коня да спре да си кара ТеДеЕса. Коги ще стане?! Никогиш. Е такива като неговия образ у Фактите, са безброй.
  • 18 Лупи

    69 8 Отговор
    В момента има катализатори в Ибей за по 100$ за колите от ранга на Голф 3. Една кола в пълна изправност с изряден катализатор и точно замерени емисии, която е на алтернативно гориво LPG например съм сигурен, че ще даде много ниски стойности на замърсяване. Ама проблема тука е, че никой не следи за тия катализатори и не замерва емисии реално. Проблема е в държавата и начина ѝ на регулиране. Не е старата кола проблема. Проблема е в пунктовете за ГТП и техния контрол. Всяка една кола на 50 години ако щете може да се вкара в пълна изрядност със заводски показатели ако собственика ѝ желае и ако някой следи стриктно тая кола да е в нормите.
  • 19 Shmeker

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "mukovski":

    Те отдавна са с АДБЛУ. То сега и при колите го правят, това е проблема всъщност.
  • 20 Dido

    71 2 Отговор
    Хайде стига черногледство!Ако автопарка в България рязко се напълни със "стари немски дизели" на 3-4 години, въздуха ще е много по чист от моментното му състояни заради 15-25 годишните кошници с които е пълно навсякъде! От друга страна - И в момента в Германия си ги карат 15 годишни пасати TDI ама са изправни,със всички филтри!Вижте обявите в БГ - премахнат DPF филтър се води екстра?!?!Първо трябва да се променят законите и да се спазват!А това дали ще се купуват "стари немски дизели на 4 години" или нови коли, зависи от платежоспособноста на пазара!А в БГ нито има масово хора които да могат да си позволят нова кола,нито търговците на нови коли са така гъвкави в цените както в Западна Европа!!!
  • 21 qqqqq

    106 8 Отговор

    До коментар #14 от "Лупи":

    Ти къде живееш, при средна заплата 400- 600 лв как обикновенния човек да даде 400 - 600 лв за катализатор. Проблемът със старият автопарк в България са ЗАПЛАТИТЕ. Със средна заплата 600 лв няма как да караш нова кола. Подчертавам СОФИЯ не е истинското лице на средностатистическия българин.

    Коментиран от #34, #74, #169

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Opelджия

    31 20 Отговор
    Така е то.Ако не е с бежанците,Германия иначе пък залага на куци коне!!Какво толкова крепи миризливата "Народна кола" и марката им?Още от Хитлерово време!!А ние с хрисимите Опели изнесохме войната на гърба си и после въздигнахме от пепелта икономиката!!Ма те все народната кола си крепят!!Вместо и сега да се бяха разбрали с GM и да си продължим!!Проста германска политика!!Нека си ги тровят печките на WAG!!!
  • 24 Смях

    9 5 Отговор
    Кон, май пак те засрамиха! :D
  • 25 Дидо

    41 26 Отговор
    Сега е момента да се промени закона и най-после да заживеем в бяла държава. Как може дранголник на 20г който замърсява 20 пъти спрямо моята кола да има данък 20-50лв а аз уж модерна кола да имамм 250+лв?

    Или следваме европа или ще станем сметището им.

    Коментиран от #29

  • 26 no name no face no number

    37 2 Отговор
    И какво се прави чак толкова в Германия? Единственият град в който трябва да имаш Евро 6 за да влезеш в централната му част е Щутгарт. В останалите влизаш и с Евро 4. Повечето немци карат дизелови автомобили и си купуват нови дизелови също. Разликата в цената на дизела и бензина е около 20 цента за литър. При това положение трудно ще премине на бензин човек, който минава по 50-100 км всеки ден.
  • 27 no name no face no number

    38 13 Отговор
    А този филтър да твърди частици е доста спорен. Събира частиците от града..... след това излизаш на магистралата даваш газ и частиците излизат, духа вятър и ето ти ги пак в градът обратно. Мдааа чудо на техниката.

    Коментиран от #54

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 qqqqq

    75 20 Отговор

    До коментар #25 от "Дидо":

    Да следваме европа, но и със заплатите. Нови автомобили в България купуват богаташите. А щом си богат ще плащаш по голям данък. Това е справедливо.
  • 30 Специалист

    44 5 Отговор
    Немските дизели до десет години са супер и отговарят на екологичните норми!!! Сега ще се активизира лобито на вносителите на нови автомобили в парламента да ни доказва че трябва да сме по католици от папата. Не им позволявайте да приемат лобистки закони които затрудняват и без това изнемогващия народ! Ако някой приема антинародни закони на следващите избори да си ходи!
  • 31 Public Owner

    21 12 Отговор

    До коментар #11 от "Гост 3":

    Незнам той дали ще ти отговори, ама на теб мозъка ти май е промит. Ти в коя година живееш? Мислиш, че само колите замърсяват? Невеж и незапознат си по доста въпроси тогава. Прочети за стратосферното геоинжинерство. Най-официално и прието и узаконено с патент от НАТО ни пръскат с т.н. кемтрейлс/чемтрейлс. Погледни небето. Май си сляп. Ограмоти се и тогава се опитвай да мислиш.

    Коментиран от #143

  • 32 Гост

    28 38 Отговор
    Само малоумен олигофрен ще си купи нафтова печка! Най-мръсното и некачествено гориво.... По-добре фабрична газова уредба,отколкото този боклук!

    Коментиран от #39

  • 33 някой

    25 23 Отговор
    ами да забранят възможността да се внасят коли над 5 г. и няма да има проблем, дори държави като украйна и беларус са го направили, а еврогейска бълхария не може
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мето

    49 6 Отговор
    Аз едно не мога да разбера - автопаркът ни е стар - ФАКТ!, купуваме и ще купуваме старите коли на западноевропейците - ФАКТ! Ама защо?! Защото нямаме ПОЛИТИКА към подновяване на автопарка! Намален или никакъв данък за нови коли до 5-та или 6-та година, ниски или никакви мита и такси за нови автомобили, политики на облекчения към дилърите на нови автомобили, така че да ги мотивират да намалят цените и пр. А най-добре като румънците, руснаците и турците - имаме някакви бивши автомобилни площадки в Ловеч, Пловдив и Варна, защо не се направи публично-частно партньорство м/у държавата и някой концерн като Рено, например, да се инвестира и да се произвежда у нас новото БулгарРено?! Кола произведена у нас за нашия си пазар?! Хем евтин нов автомобил, хем работни места се откриват, икономиката ще се стимулира?!?
  • 36 катоваметна

    45 1 Отговор
    По-добре дизел на 7 години, от колкото дизел на 14 години. Нали така?
  • 37 волен сидеров

    14 22 Отговор
    Радославчо те сами ще се откажат с купуването на дизели на 3-4 години...
    Само стой та гледай.Като започне подръжката и с тези нагъчкани с електроники нови дизели.Сами ще си бият шамари -АЗЛК -ах защо ли те купих....по добре новм москвич и на бензин ама нямаааа

    Коментиран от #49

  • 38 qqqqq

    72 10 Отговор

    До коментар #34 от "Public Owner":

    Типично по шопски: "На мен да ми е добре на Вуте да му е зле. " Ти си поредното доказателство че на вас софианците не ви пука за останалите в държавата. Я живей с 400 - 600 лв заплата в София да те видя. Правителството ви подържа висок стандарта само и само да си мълчите. Не е правилно за една и съща работа в София да се взема с 800 - 1000 лв. в повече. Ако вдигнат заплатите в провинцията както при вас, никой няма да ви стъпи в помиината яма наречена София
  • 39 Гошко Убавеца

    28 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Украинците нищо не са забранили.Купуват 20г автомобили от България на поразия.
  • 40 дагоду

    29 13 Отговор
    МИ ТЪПАТА ДЪРЖАВА ДА ВЗЕМЕ НАЙ–НАКРАЯ ДА СТИМУЛИРА ПОКУПКАТА НА НОВ АВТОМОБИЛ .... има си сума ти механизми - данъчни облекчения, преференции към крайните клиенти, както и политика за облекчаване на дилърите. Сума ти начини има. Скандално е данъците за нов автомобил да са по-високи от тези за стар автомобил. Кво .... новия автомобил замърсява повече от старата кочина ли? И тука не става въпрос да се обърнат нещата и данъците за старите автомобили да станат по-високи. Напротив, нека останат на тези си нива, просто данъците за нови автомобили да се намалят. Ама драстично. Или измекярите си мислят. А ... този има пари да си купи нова кола, дай да му надуем данъка да влезе нещо в държавата, после да си пускаме обществени поръчки и да си изписваме парите към близки наши фирми.
  • 41 Alex

    27 10 Отговор
    Има лек за цапащите дизели и това е газова инжекция. Колата става неузнаваема, не трака като трактор, не пуши, динамиката се подобрява, а и зимата парното тръгва много бързо. Срещу средно 1500 лева. А и разхода за гориво пада, маслото не става катранен веднага. Но най-големия кеф е динамиката и липса на кълба дим.
  • 42 Расулюлах

    25 1 Отговор
    У нас в абсурдистан ще се предприемат неща за ограничаване на дизелите точно тогава когато всички са си накупили коли за да може държавата в лицето на алчните политици да се налапкат с прихди свързани с придобивката на дизела и като това вече е факт ше решат че не е екологично че трябва още катализатори да се тургат че по висок данък и ше почнат да изнудват хората за още пари и така докъто самите хора почнат да се отказват от дизела и ги връщат в надин от където отново политиците ше чекат да прибират милионите или с 1 дума нарочно се спотаиват тука за да прецакат отново народа и да има пореден обир
  • 43 Driving pleasure

    37 5 Отговор
    Като чета коментарите и спокойно мога да кажа, че българина е тъп! Да да караш хубава нова кола е супер, но без пари не става!

    Къде е проблема, че германските дизели ще дойдат и ще са евтини?! При 23 годишен автопарк в БГ който по дефиниция няма иевро 1 с коли с евро 4+ е огромен напредък! Смяната на дърт голф 3ка с помпа дюза с 6то-7мо поколение комън рейл е вече съществен напредък - освен това говорим за коли, които са в добро техническо състояние.
    Българина отново мрънка за грешните неща!
  • 44 Антиелектрика

    46 9 Отговор
    Като чета повечето коментари за данъците и направо ще падна от смях :))))
    Значи ако данъка на един нов автомобил станел от 300 на 30 лева и хората веднага щели да се втурнат да дават по 40-50 000 лева за нов автомобил?! Що за идиот трябва да си, за да напишеш подобна глупост?
    А и данъкът към общините за МПС отива основно за ремонт на улиците и снегопочистване. Нормално е данъкът да е обвързан със стойността на автомобила и няма нищо общо със замърсяването.
    Само заблуден може да вярва, че ако замърсяващия плаща повече, въздухът ще стане по-чист - да не би да плащаме на Зевс с тези пари да прочисти въздуха?

    Коментиран от #108, #111

  • 45 стоян

    32 4 Отговор
    ДА дойдат в малките градове да живеят Ние нямаме проблем с замърсяването -така че ги очакваме с нетърпение новите евтини дизели
  • 46 ИЦО

    33 5 Отговор
    А с корабите,самолетите и ТЕЦ-те,какво ша правим?В Китай отварят по един нов ТЕЦ всяка седмица.СЕДМИЦА!!!Америка не спазва регулации,Индия също.От как излезна новата мода за вредните дизели разни пишман разбирачи се надпреварват да ни обесняват колко лоши са ни колите за околната среда.Естествено никои не предлага да ни купи нови.Един голям кораб,за едно прекосяване на тихия океан,изпуска вредни емисии колкото един милион автомобила за ден,да си знаете.
  • 47 Очевидеца

    16 2 Отговор
    Всъщност това вече се случва. Германия от 5-6 години насам подтиска собственици на стари дизелови коли да се отърват от тях чрез въвеждане на ограничения за достъп до определени райони в населените места. Точно затова на повечето дизелови нов внос коли ще видите червена кръгла лепенка на стъклото....
  • 48 Лексус

    21 4 Отговор
    Дойдох да чета коментарите ама мисля да изкажа и аз мнение. Няма лошо на първо четене, че ще се обнови автопарка с по съвременни коли. Повечето ще са с катализатор и ако не се крадат или махат нарочно, ще бъдат добре дошли за екологията. Обаче идва нещо друго. Манталитета на българина. С по нова и съвременна кола, крачетата стават по тежки, смелостта става по сериозна и ще гледаме състезания бързи и яростни по пътищата. Защото видиш ли карат по нови коли и чувството е неописуемо. Обаче нашите пътища не са аутобана в германия. И ще зачестят катастрофите. Мисля, че това доста ще се усети, особено лятото.
  • 49 Язе

    23 4 Отговор

    До коментар #37 от "волен сидеров":

    Мислиш ли,че новите турбо бензинови са по различни от турбо дизелите?Те нямат електроника ли?Едно и също е но зареждаш различно гориво.
  • 50 Язе

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост 3":

    Лятото замърсяването идва от мръсотията по пътищата,строителни обекти и т.н.Преди 15-20год.София погледната от Витоша пак имаше смог пък не бяха виновни колите.В момента през деня София сигурно стига към 2,5млн.Всеки такъв град е мръсен.
  • 51 Раде

    25 2 Отговор
    Безплатните дизели ще ги раздаваме в сряда от 10 часа на Калотина!!!8
  • 52 Гого

    7 26 Отговор
    Ако някой иска да види ефекта от дизела да направи едно кръгче по Софийските улици за да разбере какво е туй димна завеса. Дизела трябва да е поне с 30-40 стотинки по скъп от бензина!!!
  • 53 Driving pleasure

    60 1 Отговор
    пичове, не знам дали знаетее... ама в момента обсъждаме нероден Петко :)

    1во - швабата е прагматик и той няма да си подари колата
    2ро - родния авто-джамбазин е опортунист и няма да ви я продаде евтино

    Можем само да си помечтаем за якое 5-7 годишно германско дизелче поддържано във фирмен сервиз, с пълна история и без превъртян километраж... ама вероятността да можем да си го позволим е все още малка - на нас не ни трябват евтин коли, а по-високи доходи!
  • 54 JustP

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "no name no face no number":

    Ясно е че не знаеш принципа на работа на тоя филтър...

    Коментиран от #61

  • 55 Витошански

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост 3":

    Смогът над София се виждаше и в края на соца, когато нямаше леки дизелови коли. Във всички големи градове имаше запрашаване, пушек от дизелови камиони и автобуси, промишлено замърсяване, смегоизгаряне.... Сега не е много по-различно.
  • 56 Diesel never

    9 27 Отговор
    Както винаги, ще се превърнем в европейско сметище на швабски-френски кюнци. В Америка си имат REDNECK, а у нас DIESELNECK. Искренно съчувствам на тези които нямат нужното IQ за да разберат намека!

    Коментиран от #84

  • 57 Наков

    14 5 Отговор
    Манипулативна статия. Няма спор, че нещата с дизелите стоят така. Ама по-различно ли е и с бензиновите автомобили? А някой поставя ли въпроса за самолетите? Известно ли ви е, че един кораб бълва по-малко дим за една обиколка на екватора отколкото един самолет на един дълъг рейс? Спасение няма.

    Коментиран от #59, #63

  • 58 Ироничен

    16 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Киро, данък се дължи върху собственост, не върху пушек. Затова данъкът на новия автомобил е по-голям, отколкото на стария. Иначе най-висок данък щеше да има на кюмюрските печки.
    Като се мъчиш да се похвалиш, не се оплаквай. Карай си дачията и който иска, да "завижда"..........
  • 59 Driving pleasure

    16 1 Отговор

    До коментар #57 от "Наков":

    Преди няколко дена четох, че един круизен кораб бълва повече газове на ден, отколкото 1 млн автомобила...
  • 60 onq s konq

    26 4 Отговор
    От сутринта се занимавам с майстори на вилата ми,но вече съм тука за да напълня ткиквите на глупавите със пресни знания.Първо-ат 1-2 години тренда на цените на употр. автомобили Е ВЪЗХОДЯЩ СТАБИЛНО и поскъпването е по поне 10% годишно.А това че дизелите в БГ щели да поевтинеят поради политиката на Запада/вкл. Германия/ за забрана на въпросните двигатели е просто АБСУРД,защото пазарът на миниатюрна България е буквално смешен в сравнение на ПАЗАРЪТ НА ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА,БЛИЗКИЯ ИЗТОК И АФРИКА!А колкото до проблема със замърсяване на въздуха ...ееей лалугери,НЕ ВИ Е ПРОБЛЕМ ДИЗЕЛА,А ТОВА ЧЕ СТЕ СЕ НАГЪЧКАЛИ КАТО КОПЪРКА В СФ И ПЛОВДИВ/ ВАРНА И БУРГАС МИСЛЯ ЧЕ СИ "ДИШАТ" КЪМ МОРЕТО/.И ще допълня-в цяла Сев БГ нямаме проблем с "автомобилния въздух",а донякъде с само тоя от заводите/не всички естествено/!И не забравяйте:ДИЗЕЛИТЕ ЗА ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ ЕДИН ОТ ДРУГ,ЧЕ ПРОСТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА КОМЕНТАР...както и жените.
  • 61 no name no face no number

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "JustP":

    Не съм писал, че го знам. Обясни с две думи защо се чисти на магистралата и къде отива пушека който отделя докато се чисти. Вярно е че не е черен, но със сигурност не е пълен с витамини.
  • 62 гост1

    15 2 Отговор
    Това, че Германия забранява дизелите в кой закон на дойчовците го прочетохте? Пак някой си прави смешки с Вас
  • 63 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #57 от "Наков":

    Нещо не ги разбираш тези работи.Кораба се движи на газьол , а самолета е на керосин.Разликата в октановото число ,а от там и изгарянето на горивото и отделянето на твърди частици е от небето до земята.

    Коментиран от #71, #85

  • 64 ГОСТ

    1 4 Отговор
    и ко?
    никой не твърди че се славим с особен ителект
  • 65 ДДД

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    дааа
    а в страза загора твърдят
    че ТЕЦ овете за абсолютно безвредни
    прост и беден народ сме
    за пари умираме даже
  • 66 Кобрата

    11 8 Отговор
    Това ще бъде огромен проблем...
    Малко хора го осъзнават, но това е истината! Всеки гледа да му е евтино и не му пука колко замърсяват старите трошки, но с тези изпърдяни дизели, въздухът ще стане още по-мръсен, а това ще има фатални последствия за здравето ни.
  • 67 Мемфис

    20 2 Отговор
    Поръчкова статия от вносителите на нови автомобили!
    P.S.
    Защо не може да се даде оценка на постовете, перманентно пише"вече сте дали оценка"
  • 68 маймун

    16 3 Отговор
    Вопъл на търговците на нови автомобили, които се водят само от интересите си, от нищо друго.
  • 69 непознат

    13 9 Отговор
    В Македония не можеш да внесеш по стара кола от 6 год,добро утро България,ние сме помяри и караме трошки на 15-17 год и се радваме,И Македония не задмина,срам.
  • 70 Да живеят евтините МЕРЦЕДЕСИ ДИЗЕЛ

    5 8 Отговор
    Да живеят МЕРЦЕДЕСИТЕ ДИЗЕЛ
  • 71 CL500

    9 1 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    Не знам и ти колко ги разбираш, но корабите се движат евентуално на газьол само при подхождане и излизане от пристанища (дори не всички). В открито море, си се движи на тежко корабно гориво, което е в много пъти по-евтино.
    А иначе не ми се вярва да замърсява колкото 1 милион автомобила. Работя на доста големи кораби (дълги към 330 метра) и макс. разхода при пълна скорост отива на 95 тона на денонощие. 1 милион автомобила ще изгорят в много пъти повече гориво (зависи как се смята по колко се движат в денонощието). Разбираема е разликата в много по-леките горива (по-малко замърсяващи) и очистващите с-ми на колите, ама все пак ... де знам, цифрите се разминават драстично.
  • 72 шофьорът

    6 20 Отговор
    КОЛКОТО ДО ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ ТО ПОГЛЕДНЕТЕ ВСЯКА ТРЕТА КОЛА НЕ Е СЪС СОФИЙСКИ НОМЕР И ПОВЕЧЕТО СЕ ДОКАЗВАТ КАТО ШОФЬОРИ ТУК...ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ЗА ЕДНА И СЪЩА КОЛА АЗ ПЛАЩАМ 150 ЛЕВА ДАНЪК А ТАЗИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА 30-40 ЛЕВА И НА ВСИЧКО ОТ ГОРЕ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ И ДА СИ ПАРКИРА КОЛАТА ПРЕД ДОМА ОТ ГОСТИ.

    Коментиран от #81

  • 73 Да живеят евтините МЕРЦЕДЕСИ ДИЗЕЛ

    14 9 Отговор
    Да живеят МЕРЦЕДЕСИТЕ ДИЗЕЛ. Ще си купя един мерцедес w201,diesel,един w124 diesel един w126 diesel и ще си ги карам с КЕФФФФФФФФ
  • 74 filo

    7 11 Отговор

    До коментар #21 от "qqqqq":

    Като нямаш пари просто няма да караш кола. С 500-600 лв.заплата просто не си за кола.
  • 75 Борис Цветков

    4 3 Отговор
    В момента в ДИЛЪРИТЕ в ГЕРМАНИЯ на нови коли дават по от 5000-9000 евро ЗА 10-15 годишни коли като ваучер при закупуване на чисто нов автомобил.В момента има дефицит на автомобили от 10-15 год.И не ги продават.
  • 76 мхм

    6 2 Отговор
    статия от олигофрен за олигофрени
  • 77 Зизела

    7 1 Отговор
    Имате ли дизели, дайте ги насам, както се пее в една песен. Да видим какво ще стане. ама дали и Ганьо ще кара нова /3-5 годишна/ евтина кола? Малко не ми се вярва. Моята Тойота е на 23 години и е на газ, върви, няма ръжда, но старее. Бих си взел от новите дизели.
  • 78 НЕразбирач

    10 0 Отговор
    Серсемиии, скандалът беше малко поскалъпен! Нищо им няма на немските дизели - я погледнете ауспуха на някое ТИГУАНЧЕ 2.0 например - чисто е вътре, все едно преди ден е излязло от магазина! Погледнете пасат, или АУДИ! А У ШОПСКО най-вече кадят като кюнци стогодишните издухани и купени вместо скраб от запад ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ, с които стоят скъпите имоти и магистралките! Има и стари камиони от бившия СССР - дето са тормозени, тормозени и още ги тормозят и претоварват дори! Един от тия като е пред теб - не го ли изпревариш - обречен си!
  • 79 Данъкоплатецът

    8 8 Отговор
    "А и данъкът към общините за МПС отива основно за ремонт на улиците и снегопочистване. Нормално е данъкът да е обвързан със стойността на автомобила и няма нищо общо със замърсяването.
    Само заблуден може да вярва, че ако замърсяващия плаща повече, въздухът ще стане по-чист - да не би да плащаме на Зевс с тези пари да прочисти въздуха?"

    Разбира се че въздуха ще се изчисти, ако ти сложат 500 лв данък на 20 годишната кола която струва 1000 лв.

    Данъците трябва да стана добре още по-високи за замърсителите, глобите също. Данъкоплатецът не е длъжен да плаща милиарди всяка година и да се разболява, защото някой си мисли, че му е рождено право да сее смърт на около докато си вози задника. Здравето на останалите е по-важно право!

    "Икономическите загуби от мръсния въздух в България са около 3 млрд. евро на година. Става въпрос за разходи и пропуснати ползи от болести, свързани с лошото качество на въздуха. Заради такива заболявания се пропускат по 2 млн. работни дни на година, а над 13 000 души са починали преждевременно. Нужни са незабавни мерки за преодоляване на проблема, който засяга почти цялата страна.

    Това заяви представителят на генералната дирекция "Околна среда" към Европейската комисия (ЕК) Джордж Кремлис по време на форум за подобряването на чистотата на въздуха в София. Основните замърсители са фините прахови частици, а на места в страната и серният двуокис. Кремлис припомни, че Европейската комисия осъди България заради системното замърс

    Коментиран от #87

  • 80 Ганьо

    8 1 Отговор
    Потривам ръце и чакам евтините германски дизели...
  • 81 НЕразбирач

    9 2 Отговор

    До коментар #72 от "шофьорът":

    И според теб кой е виновен, че всяка трета кола не е със софийски номер!? Да не би да е недалновидната държавна политика от типа "всичко за София", другите ги е.@с?! Аз мисля, че е така и това е простото и елементарно следствие....Пренаселена столица и обезлюдяващи средноголеми и малки градове и села...Честито на "печелившите"'!
  • 82 Данъкоплатецът

    2 11 Отговор
    Кремлис припомни, че Европейската комисия осъди България заради системното замърсяване на въздуха и добави, че следващата стъпка е Брюксел да поиска страната ни да плаща ежедневни санкции, докато не се справи с проблема."

    Тези три милиарда, плюс глобите от Европейския съюз, трябва да се разпределят от данъците на автомобилите, данък върху въглищата и данък върху останалите замърсители. Всеки да си плаща колкото замърсява. Виждаш ли логика в това предложение?

    Коментиран от #89

  • 83 Фен на коня

    10 1 Отговор
    Ееее най-накрая ще мога да заменя баба лада и да взема ново беенве 525тедеееес.
  • 84 НЕразбирач

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "Diesel never":

    Ало, шушляка, с високо IQ - пише се "искреНО, защото в мъжки род е искрЕН, а не искреНЕН! Тръгнал да се прави на умник....
  • 85 Ироничен

    11 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    71 ти е казал част от истината и добре че не е главният механик, щеше да те скъса от подигравки. За октаново число се говори при бензините, при дизелите и тежките горива се говори за цетаново число. Мога да ти обясня още неща, ама като не си чел досега, пак няма да четеш.
    То такива като вас Коня трябва да ви ограмотява.
  • 86 Хитър Петър

    10 4 Отговор
    Еее, е колко са мръсни тия дизели. Всяка кола е различна. И моята беше пропушила заради ерджи клапана, оправихме го и е просто прелест. Много по-нови съм ги виждал да се "изразяват" много по-лошо. Освен това, американски изследвания показаха, че "бензините" никак не замърсяват по-малко. Това е последната истерия, ми давайте на магарета тогава.
  • 87 Антиелектрика

    7 5 Отговор

    До коментар #79 от "Данъкоплатецът":

    И това го казва човекът горд, че кара дизел с 100 к.с.?!
    Искрено ти пожелавам да ти друснат тогава 1000 лева данък!
    Мен не ме мисли с бензина и евро 4!

    Коментиран от #91

  • 88 Еколог

    2 3 Отговор
    Да тръгнете да се притеснявате от замърсяването на корабите, е същото като да се притеснявате от камион който се движи през огромна вековна гора.

    Най-много да подхраните дърветата с въглероден двуокис, който ще се превърне в чист кислород, а въглерода ще се превърне в дървесина. Няма как да замърси градовете.
  • 89 пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #82 от "Данъкоплатецът":

    Ами ганъо като скачахте по площада да ви приемат в ЕС, да го бяхте мислили тогава че неброени пари никъде не дават..
  • 90 Хитър Петър

    11 0 Отговор
    Гледам тук много разбирачи и проповедници на най-нови коли. Интересно, колко от тях са добили парите да си купят такива продавайки на останалите наистина качествени неща и колко всякакви ментета - мляко, сирене, кашкавал и пр. или са се "приписали" към някое европейско проектче и сега поучават "тъпите лузъри". А има и друг въпрос - производството на дизел е около три пъти по евтино от това на бензина, затова и цената при соца му бе почти три пъти по-ниска, а сега се продава на почти същата цена като бензина. Е, като е с толкова ниска себестойност, няма ли начин да се произвежда достатъчно чист и оттам много по-малко замърсяващ. Щото германиците веднъж го направиха това... така, да покажат...
  • 91 Данъкоплатецът

    5 8 Отговор

    До коментар #87 от "Антиелектрика":

    Всъщност наистина карам дизел, но храня доста повече коне - 245 броя

    Просто съм възмутен от данъчната политика в България. До миналата година плащах 960лв данък, а сега като ми поостаря колата и започна да цапа повече, вместо да ми вдигнат данъка, за да избера да плащам лизинг за нов автомобил вместо данъци, те ми намалиха данъка наполовина - 510 лева.

    В същото време, съседа кара дърт автомобил 2005 година, който пуши като печка и плаща 40 лева данъци! Нормално ли е според тебе?

    Според мен е нормално да плащаме еднакви данъци, защото той замърсява даже повече!

    Който иска малки данъци, нека кара нов автомобил с малко коне. Това е единствения вариант да се откажат големите замърсители. Не е нормално един Тир да отделя по-малко вредни емисии, отколкото някои леки автомобили.

    Коментиран от #93

  • 92 Иво

    15 0 Отговор
    Глупости на търкалца. "Мръсните" немски дизели Евро 4, 5 и дори 6, които тепърва им предстои да бъдат изхвърлени от Германия са умопомрачително по-чисти от болшинството 10-15 и нагоре годишни неподдържани дизелови бараки с изрязани катализатори и изтърбушени DPF филтри (въобще ако някога са имали). Че няма да се освободим от дизелите трябва да е ясно на всички, но изхвърлянето на старите кочини, които обгръщат трафика зад себе си в черни кълба дим и постепенното им заместване с по-нови и съответно по-екологични автомобили определено би било стъпка в правилната посока.
  • 93 Антиелектрика

    12 4 Отговор

    До коментар #91 от "Данъкоплатецът":

    Ти наистина ли не разбираш, че данъка няма нищо общо със замърсяването?
    Написал съм го много ясно - парите от данъци отиват за пътищата и за снегопочистване в общината, където се плаща данъка!
    За нормите на изгорелите газове си има технически прегледи!!!
    Това, че държавата е ялова, не означава, че някои от бедните хорица с Голф 3-ки на газ, които замърсяват по-малко от теб, трябва да плащат заради такива, които тровят и не могат да отделят 100 лева да си оправят таралясниците. И хич да не ми се оправдават с ниските заплати, защото съм се нагледал на такива, които дават по 200 лева за цигари в месеца, а ревът, че заплатата им е 600 лева!
    Така, че не бъкайте данъците с техническото състояние!
  • 94 Чичо сам

    1 7 Отговор
    Истината е ad blue
  • 95 Данъкоплатецът

    1 5 Отговор
    Е нали точно това ти разправям!
    Трябва да добавят към данъка и замърсяването. 20% за пътищата и 80% за замърсяване ще стане за старите печки, защото квотите за въглероден двуокис се плащат на тон.

    Каквото и да им е техническото състояние, те дори като чисто нови, са отделяли 10 пъти повече вредни емисии, отколкото съвременен петгодишен дизел.

    Малко тема за размисъл:

    Въглеводородните квоти са възможност за намаляване на изхвърлянето на парникови газове. Квотите предполагат определена сума, която трябва да бъде заплатена за правото на изхвърляне на един тон въглероден окис в атмосферата. Квотите обикновено се купуват като разрешение за изхвърляне на определено количество, но в някои страни се плащат във вид на данък.
    Нарастването на въглеродните квоти ще играе основна роля за намаляването на субсидиите за изкопаемите горива. Очаква се, че през 2020 г. квотите ще достигнат до 40 долара за тон. За сравнение през месец май те варират до почти 6 долара на тон, отбелязвайки повишение през последните месеци. Това означава, че само за три години цената ще скочи почти седем пъти, което както припомнят анализатори ще подпомогне намаляване на изхвърлянето на емисии с цел постигането на целите на Парижкото споразумение за климата. Припомняме, че документът предвижда задържане на повишението на глобалната средна температура с два градуса.

    От страна на Европейската комисия смятат, че през 2020 г. цената на въглеводородните квоти ще се увеличи между 40 до

    Коментиран от #103

  • 96 Данъкоплатецът

    0 3 Отговор
    От страна на Европейската комисия смятат, че през 2020 г. цената на въглеводородните квоти ще се увеличи между 40 до 80 долара на тон, а десет годни по-късно, през 2030 г. вече ще е в диапазона от 50 до 100 долара на тон.

    Под въпрос остава как ще се отрази това на определени индустрии и в частност на ТЕЦ-овете, работещи с въглища, предвид и другите строги мерки, насочени към ограничаване на този вид гориво. По отношение на България този въпрос стои с особена сила за държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“.
  • 97 Иван

    6 2 Отговор
    Ами естествено! Мислите ли че колите, които се карат в България, на средна възраст 25г. са екологични. Напротив, в пъти по-замърсяващи са от 5-10 годишните дизелови автомобили. Така че, положението при нас само може да се подобри.
  • 98 ВНИМАНИЕ-ВНИМАНИЕ

    9 3 Отговор
    ПИШЕТЕ СИ ИДИОТЩИНИ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ. НИЕ ЩЕ СИ КУПУВАМЕ”СТАРИ КОЛИ НОВ ВНОС” ДОКАТО Я ИМА ЕВРОПА.
    НОВИТЕ СИ КЕНЕФИ В ШОУРУМЧЕТАТА КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИТЕ, НА КОГО ЩЕ ГИ НАБИВАТЕ НАБИВАТЕ СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ. БАЛЪЦИТЕ РЯЗКО НАМАЛЯХА.
  • 99 ВНИМАНИЕ-ВНИМАНИЕ

    5 3 Отговор
    ДОБРЕ ДОШЪЛ НОВ ВНОС ЧАКАМЕТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ
  • 100 Прекупвач

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "некойси":

    Грешиш отворко.
    Винаги ще е изгодно. За 27г. е имаше 27 промени и каквито се сетиш глупости и винаги е било изгодно. Та сега злобееш напразно , защото ако това стане ЩЕ ЗАТРУПАМЕ България с евтини 5-6годишни коли та и на хорицата малко да им се вдигне и стандарта и самочувсвието .
  • 101 Хомофоб

    17 0 Отговор
    Всички градинки в града ги направиха бизнецентрове, малове, кафенета.
    После що бил мръсен въздуха.
    Защото няма зелени площи вече в градовете.
  • 102 СВЕТ

    6 6 Отговор
    Дизелът много често е по-шумен, по-мръсен, по-труден за ремонт, по-проблемен, с по-скъпи консумативи /примерно маховик и турбина/, по-придирчив към качеството на горивото, на повече километри и по-икономичен. Никой не може да ме убеди, че за автомобил, който прави 10-15 000 км на година си заслужава да пренебрегнеш всички изброени недостатъци за сметка на 20-30% по-нисък разход на гориво. Дори при повече километри на година, ако колата се кара предимно извънградско, пак ще бъде спорно дали си заслужава дизелът.
  • 103 Антиелектрика

    10 0 Отговор

    До коментар #95 от "Данъкоплатецът":

    То може да си прав за повишението на данъка, заради закупуването на въглеродните емисии. Обаче има едно голямо НО. Това Парижко споразумение е толкова кретенско и абсурдно, че единствения му смисъл е да се търгува с въздуха! Все едно да се събира данък за това, че някой надвишава 100 кг тегло и по този начин ще се стремим да запазим уж наклона на земната ос в рамките на 23 градуса. Просто едното няма нищо общо с другото - налагат квоти за въглеродния двуокис уж да запазят температурата, пълна идиотщина.
    1000 пъти съм го писал - съдържанието на въглероден двуокис продължава да бъде "страшните" 0,039% в атмосферата, а нивото на морското равнище не е мръднало и със сантиметър, въпреки тръбенето, че са се стопили ледените шапки!
    Кой в крайна сметка изчислява колко въглероден двуокис е изхвърлила дадена държава, като съдържанието не се е променило - истинска мафия е това!
    Ето това е проблема - лъже се в името единствено на печалбата!

    Коментиран от #106

  • 104 Антон 1

    7 2 Отговор
    Абе то да се напълни с Евро 5 и 6 , пък да видим лошо ли ще ни е !
    Я идете в Берлин сега да видим до шест лентова магистрала хората как правят Джокинг !

    Аз лично съм се удивявал колко е чист въздуха !
    То тука от твурдото гориво всички ще измрем рано ,рано !
  • 105 Антон 1

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Това е истината !
  • 106 Данъкоплатецът

    0 9 Отговор

    До коментар #103 от "Антиелектрика":

    "

    Просто едното няма нищо общо с другото - налагат квоти за въглеродния двуокис уж да запазят температурата, пълна идиотщина.
    1000 пъти съм го писал - съдържанието на въглероден двуокис продължава да бъде "страшните" 0,039% в атмосферата, а нивото на морското равнище не е мръднало и със сантиметър, въпреки тръбенето, че са се стопили ледените шапки!"

    Ти от кой век пишеш? Имам чувството че си заседнал в 19 век и всичките ти разсъждения са на база информация от тогава!
    Виж какво се случва в наши дни точно СЕГА:

    Концентрацията на въглероден диоксид (СО2) в атмосферата премина рекордната граница и през 2016 година и е най-висока за последните 800 хил. години, съобщава Международната метеорологична организация (WMO) в своя бюлетин.

    Концентрацията на СО2 през 2016 година е 403,3 ppm и се увеличава от рекордните 400 ppm през 2015 година. Причината е комбинация от човешката дейност и ефекта на Ел Ниньо, посочват от организацията. Според нейните изчисления концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в момента надхвърля нивата от прединдустриалната ера със 145%.

    За последните 70 години емисиите въглероден диоксид в атмосферата непрекъснато се увеличават и в момента са 100 пъти повече спрямо края на последната ледникова епоха на Земята, посочват още от WMO.

    Бързото увеличаване на парниковите газове – СО2 и други химически съединения, е в състояние да предизвика непознати досега изменения в климата и да доведат до сериозни екологични и ико

    Коментиран от #112

  • 107 Данъкоплатецът

    1 7 Отговор
    Бързото увеличаване на парниковите газове – СО2 и други химически съединения, е в състояние да предизвика непознати досега изменения в климата и да доведат до сериозни екологични и икономически проблеми, е записано още в доклада.


    Нивото на океаните се покачва драстично през последните години. Двойно увеличение се отчита от 2014 година до днес. Според специалисти топенето на ледената шапка на Гренландия оказва 25% от това покачване. За сравнение този дял е бил 5% преди 20 години.
    Ново изследване сочи, че нивото на океаните се покачва с 3,3 мм. на година. Специалистите се опасяват, че това явление ще се увеличи и то по-бързо от очакванията до сега. Малки острови могат да изчезнат, застрашени са също големи крайбрежни градове и курорти. Последиците от това може да бъдат катастрофални, защото в тези зони живеят милиони хора, предаде Актуално.
    Според междуправителствена група експерти, занимаваща се с промените в климата (Giec) нивото на повишаване на океаните ще се увеличи с 60 до 90 см. до края на века.
    „Тези заключения са много важни, въпреки че тази оценка е предпоставка за постоянна скорост на покачване. Съществуват обаче доказателства, според които скоростта се увеличава експоненциално“, пояснява професорът по физика на океаните Питър Уодъмс в университета в Оксфорд.
    Гренландия е достатъчно голямо количество замразена вода, която при топене може да повиши нивото на океаните с близо 7 метра.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 ИСПАНЕЦА

    13 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
    ПОРЕДНАТА ГЛУПАВА СТАТИЯ ,КОЯТО ДА АНГАЖИРА ВНИМАНИЕТО НА ПУБЛИКАТА.
    НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ ЗАМЪРСИ МИЗЕРНАТА СОФИЯ(БЪЛГАРИЯ).
    ИСПАНЦИТЕ КАРАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ДИЗЕЛИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ,
    РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ТАМ ДИШАМ СВОБОДНО ПРЕЗ УСТАТА А В СОФИЯ ЧАСТИЧНО . БГ Е МИЗЕРНА ПЪЛНА С РАСИСТИ И СЕЛЯЦИ ДЕТО ТИ ДРАСКАТ КОЛАТА ,ДИГАТ ЧИСТАЧКИТЕ,КАТО ГИ ПОЗДРАВИШ ИЗВЪРТАТ ГЛАВАТА, СВИРЯТ ПО УЛИЦИТЕ НА БЕЗЗАЩИТНИТЕ И НА ХОРАТА КОИТО ЖЪРВЯТ ПО УЛИЦИТЕ ЗАЩОТО ТРОТОАРИТЕ СА ЗАЕТИ ОТ КОЛИ И МИЗЕРНИ ТРОТОАРИ. В ОБЩИ ЛИНИИ НАВСЯКЪДЕ ВОЖДОВЕ И МИЗЕРНИЦИ ,И СЕЛЯЦИ.( С УВАЖЕНИЕ КЪМ ИСТИНСКИЯ СЕЛЯНИН)
    ЧУДЯ СЕ ЩО ОТДЕЛИХ ВНИМАНИЕ АМА КАРАЙ.
  • 110 Марио

    6 2 Отговор
    Айде почнахме и ние да бием към това да не се внасят коли.Аз нещата ги усещам и то предполагам,че не само аз.Поредният номер с цел една единственнна-пари.Ще искате и ние като румънците да забравите новия внос.Но не забравяйте,че ние сме много далеч от всички тези държави и първо трябва да ги настигнем по други неща,а не по автомобилите.Първо пътища направете тогава за колите гонорете.Ще се направи някой на тарикат и ще ми обясни как този "мръсен"😂😂😂дизел е зле и то по зле от нашите тук.Е да ама не.В Германия и другите страни като Франция,Чехия та дори и Италия (заниси от там има много лоши но и добри коли)и др отношетието към автомобила е съвсем друго.Поддържат ги като хората, а й пътищата са им на ниво.А боклуците в България да не би да са по-добри.Неподдържани и разбити от пътищата у нас.Вече за новите коли е друга темата.Но не си струва да дадеш един чувал с пари за кола,която след две години ще е наполовина по евтина и ще се е обезценила.Тя ще има още гаранция даже и ще е хубава.Но по-добре за се взема такава от Германия,защото след тази малка експлоатация през нашите пътища ще е малко раздрънкана.Ай там ще е по-евтина.Така ме спрете да ни правите на глупаци и не си мислете,че винаги вие ще сте и сте най-голямата тарикати и хитретци.Хора спрете да вярвате на тези глупости от които някой пак ще стане милиардер.Не се оставяйте да Ви манипулират.
  • 111 Марио

    3 7 Отговор

    До коментар #44 от "Антиелектрика":

    Ти по Европа знаеш ли какво е ???А.Не може моята кола на 3-4години да е с данък 700 лева а ония с чадилката дето пуши яко и замърсява да плаща 30.

    Коментиран от #144

  • 112 Антиелектрика

    8 2 Отговор

    До коментар #106 от "Данъкоплатецът":

    Не ми обяснявай в кой век живея и не ми пробутвай популистки и лобистки доклади. Искам към момента да ми кажеш какво е официалното съдържание на въглероден двуокис в атмосферата, както и да ми посочиш точно с колко се е повишило морското равнище за последните 100 години.
    Чакам официални данни за настоящето, а не измишльотини за бъдещето!!!
    То с теб нормален спор не може да се води и за това чакам ти да ми дадеш настоящите данни!

    Коментиран от #117

  • 113 Трамбозов

    5 1 Отговор
    Грабвайте Велосипеди!!!някой се изкряска и ето дизели от западна европа хвръкнаха за вчяска!!!коментари по темата,като от футболни трибуни:)знаем кво трябва ама си плюем в чиниите и все едно нищо няма:)
  • 114 Трамбозов

    2 1 Отговор
    Велосипеди и каруци е това е БИО!!!а крайната ги изпращаме по европейска програма да се торят сами.Ей тогава ще идват и ще ни уважават повече!!!
  • 115 Браво

    5 0 Отговор
    Тези дизели ще са много по-чисти от сегашните 20 годишни, които са в България, за ладите и москвичите да не говорим. А пазара си заслужава да го сринат. Не може търгашите да взимат коли по 1000 евро и да ги продават по 5-6 хил.лв. в България. Лаком Г*З кръв .ере.
  • 116 Куоре спортиво

    4 2 Отговор
    Това за данъка на нови и стари коли, виждам, че не е ясен на някои колеги.
    Разберете, че данъка се формира върху стойността на колата, а не по годините. Това е данък за собственост както при жилищата. Нов апартамент или стара панелка е с по- голям данък? Просто разяснявам, а не защитавам старите коли.

    Коментиран от #119, #123

  • 117 Данъкоплатецът

    1 5 Отговор

    До коментар #112 от "Антиелектрика":

    През втората половина на XX век нивото на световния океан се е покачвало с около 1,8 мм на година, а през новия XXI век то се покачва с 3 мм на година.Предположенията за покачването на нивото му през последните 100 години варират в рамките на 0,30 – 1 метър.

    Водата на световния океан не е като водата във ваната; тя не се повишава равномерно навсякъде. Глобалното затопляне повдига морското равнище, като на някои места се очаква да се види по-високо от средното увеличение, докато на други то дори може да намялява.

    Прогнозите сочат, че през този век морското равнище ще се повиши оруиентировтъчно с някаква стойност между 20 см и 2 м. Учените знаят, че това увеличение ще зависи от разширяването на обема на водата. А обемът на световния океан зависи от покачването на температурата на океанската и морската вода поради глобалното затопляне (а по-топлата вода заема повече място от студената), от топенето на ледовете по Северния и Южния полюс, както – и от студените и топлите океански и морски течения.

    Очаква се част от измененията на климата да бъде и промяна в посоката и/или скоростта на ветровете, които подпомагат движението на океанските и морските течения. Посоката на самите течения също може да се променят.

    Когато ледовете се топят, разтопената вода се влива в океана. Това пренареждане на водните маси може да промени наклона на земната ос. На свой ред, лека промяна в наклона на земната ос преразпределя водата в световния океан, тъй като силата на

    Коментиран от #127

  • 118 Данъкоплатецът

    1 3 Отговор
    На свой ред, лека промяна в наклона на земната ос преразпределя водата в световния океан, тъй като силата на въртене на Земята оформя и повърхността на световния океан.

    Но последиците от покачването на морското равнище ще бъдат различни, в зависимост от местоположението.
  • 119 Oltzi

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "Куоре спортиво":

    В огромна грешка си, няма значение дали колата е Мерцедес за 200 000 или Мазда за 50 000, ако са по 200кс. данакът е еднакъв.
  • 120 Вин Дизел

    1 1 Отговор
    Как става така,че изведнъж зимно време дизелите започват да замърсяват въздуха 3/4 пъти в повече,а лятото всички са в нормите?
  • 121 Н.я

    3 2 Отговор
    В БГ никой закон не се спазва затова сме на тоз хал,има нови коли за по 7хил.Евра но българина е патрон купува баракуди на 10г.издухани и почти със свален катлизатор и е ок.толкова е прост че трови самия него си.
  • 122 ДА ДА

    3 0 Отговор
    Каква трагична картина ,но все пак мисля че по-добре да се кара кола дизел на 3-5 години,отколкото на 12-15г ,така че стига сте ревали.С нашите заплати какво да караме -самолет...
  • 123 Данъкоплатецът

    2 4 Отговор

    До коментар #116 от "Куоре спортиво":

    "Това за данъка на нови и стари коли, виждам, че не е ясен на някои колеги.
    Разберете, че данъка се формира върху стойността на колата, а не по годините. Това е данък за собственост както при жилищата. Нов апартамент или стара панелка е с по- голям данък? Просто разяснявам, а не защитавам старите коли."

    Така е, НО само в България. В другите страни, данъците имат някаква цел. Тук са направени заради популистки цели.

    В другите страни, чрез данъците си стимулират собствениците на автомобили да използват по-сигурни и по-безвредни автомобили, като с това повишават стандарта на живот на държавата си. Тук е точно обратното. Стимулират се най-вредните и опасни автомобили.

    Абсолютно един и същ модел автомобил произвеждан между 2010 и 2014 година, например моя, ако сега си го купувам нов внос, ще платя два пъти по-малко данъци ако купя 7-годишен автомобил, отколкото ако си купя три годишен.

    Виждаш ли някаква логика?

    С други думи, държавата не стимулира да бъдем бедни и да имаме нисък стандарт на живот! За мен това не е нормална държава!

    Точно затова няма да изкупим дизелите от Германия, въпреки че би било добре да сменим 20-годишните кочини с по-нови! Но как да стане, като държавата ни затруднява вместо да ни улесни.
    В същото време държавата губи по три милиарда евро всяка година!

    Мой близък роднина има рак на белия дроб. На всеки две седмици, освен стандартната химиотерапия, само едно от лекарствата му струва 10 000 лв. Терапията с
  • 124 Данъкоплатецът

    2 3 Отговор
    С други думи, държавата не стимулира да бъдем бедни и да имаме нисък стандарт на живот!

    Да се чете

    С други думи, държавата НИ стимулира да бъдем бедни и да имаме нисък стандарт на живот!
  • 125 гощо

    4 3 Отговор
    Карам дизел ЕВРО5А+ което го прави доста екологичен,дори повече от някой ЕВРО6 на по обикновените марки!!! Нека първо подкараме всички дизел с такъв стандар за екология и после да въвеждат ограничения!!! В момента не минава ден без по 5-6 таралясника да ме опушат някъде по улиците,някакви пълни кочини на милион километри!!!
  • 126 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "bEZDARIE":

    Средната възраст на автопарка у нас е почти 20 години. аз съм на мнение че много по добре би ни се отразило да се карат по новички коли със euro 5 от колкото коли като на бай Пешо голфа :)
  • 127 Антиелектрика

    8 1 Отговор

    До коментар #117 от "Данъкоплатецът":

    Това ли са ти официалните данни? Дай линк да го видим източникът ти.
    Нали укипедия не е официален източник, но изведнъж данни от организация за борба с климатичните промени става официален. Ами какво да кажат - как всичко е наред и трябва да ги закрият ли? Това, че морското равнище не се покачвало навсякъде равномерно и не било еднакво, надминава всякаква тъпота! Щом се не се повишава и накланя земната ос, с колко се е наклонила?
    Хайде стига празни приказки и опашати лъжи!
    Наистина ми писва от лъжите ти и антинаучните ти схващания за света. Първо имаше дизел с 100 кс. с които разправяше колко си бърз, сега изведнъж станаха 245 к.с.
    За електричеството и невежеството ти тук изобщо не мисля да се спирам!
    Но да се излагаш с глупости за Глобално затопляне, вече ми идва в повече!
    И защо мълчиш за най-важната опорна точка за лъжата за Глобалното затопляне - съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата. Знам, че си скаран с математиката и не не подозираш какво си цитирал, но ще ти оставя за домашно да изчислиш колко процента са 400 ppm, защото се изложи за пореден път.
    И спри да пишеш за гадателства, искам да дадеш данни за СЕГА - за пореден път искам да ти се посмея на невежеството :))))))))))))))))))))
  • 128 гост

    2 3 Отговор
    Няма да е проблем, ако не се изрязват преиствателните им уредби. У нас е анархия и ни тровят. Това е отвратително. Нямам против чист дизел, но точно заради това ги изхвърлят от Запада, а у нас никой не регулира тази отрова. Замислете се. Една отрова може да е лекарство или смърт. У нас дизелът е смърт понеже обгазява в голяма концентрация директно около човешките индивиди. Концентрацията е важна, а без пречистване тя просто е смъртоносно висока. Надявам се скоро време да ги ограничат адекватно и нас.
  • 129 Данъкоплатецът

    1 6 Отговор
    Ами хайде дай данни от достоверен източник!
    Сравнение по години.

    Коментиран от #130

  • 130 Антиелектрика

    8 2 Отговор

    До коментар #129 от "Данъкоплатецът":

    Ами ти си дал някакви данни, стига да можеш да смяташ, но уви!
    Например 400 nnp (единици от милион) е 0,04% - смята се доста лесно (ако 100% са 1 000 000, колко процента са 400?)!!!
    То за това не го дават в проценти, а в единици на милион - за да впечатляват такива като теб, скарани с математиката!
    Но аз нали съм задръстен инженер, какво ли разбирам! Още повече, че сме учили някакви "неверни" неща, обясняващи наклона на земната ос като прецесия и нутация (едва ли ще се осмелиш да отвориш уикипедия за да проумееш за какво говоря).
    Пък този Йохан Кеплер е толкова "неук", че вече не е нужно да се учи неговата теория за елиптичните орбити на планетите. Тези доближавания на земята до слънцето, съчетани със слънчевата активност давали по-горещи години - това е невъзможно и противоречи на вината на човека за Глобалното затопляне!
    Науката е враг номер едно, нали г-н Балкански?

    Коментиран от #133

  • 131 Гост

    3 3 Отговор
    Решението е газов инжекцион при дизеловите двигатели или задължителен оригинален катализатор! Комшията сложи газ на дизела си и колата стана неузнаваема! Нито трака като трактор,нито пуши,стана по-динамична и това води до удължаване на живота на мотора като цяло! Всичко е огромна полза! Цената разбира се е големичка 1700 лева,но пък всичко друго го компенсира!
  • 132 Гост

    3 2 Отговор
    Газовия инжекцион монтиран на дизелов автомобил използва всички оригинални части на дизеловия двигател. Допълнителните части могат да се видят по-долу. Позиционирането очевидно е различно за товарните автомобили, но принципите остават същите.

    LPG (пропан-бутан) резервоар за гориво/ бутилка газ
    Бързи връзки
    Датчици и превключвател за гориво
    LPG звено за електронно управление/ компютър на газовия инжекцион
    Газови инжектори
    Изпарител
    Соленоиден клапан
    За разлика от бензиновите автомобили, при дизеловите двигател няма искра и всъщност се използва дизела за възпламеняване на газта. Системата в своята цялост, не е сложна. Пропан-бутана постъпва в двигателя, заедно с въздуха и се смесва с него преди да влязе във всмукателния колектор. При автомобили с турбо и турбо-интеркулер, се използва подобна система, но в този случай газта се вкарва в двигателя с малко по-високо налягане от това във всмукателния колектор.

    Предимства на газовия инжекцион за дизелов автомобил:
    Използването на пропан-бутан при дизеловите автомобили има редица предимства.

    Пълното изгаряне на дизеловото гориво, за разлика от обикновения двигател, където налице е изгаряне на горивото само около 80% .
    Няма черен дим от изгорелите газове на изхода на ауспуха.
    Количеството на вредните емисии значително е намалено.
    Спестявате до 25% от разходите за гориво.
    Поради естеството на условията, при които изгаря газта има леко увеличение на мощността. Ние се опитваме да го поддържаме под
  • 133 Данъкоплатецът

    1 7 Отговор

    До коментар #130 от "Антиелектрика":

    Бля бля бля пак много цитирани факти, без нищо конкретно по спора, а той се породи от това твърдение:

    "1000 пъти съм го писал - съдържанието на въглероден двуокис продължава да бъде "страшните" 0,039% в атмосферата, а нивото на морското равнище не е мръднало и със сантиметър, въпреки тръбенето, че са се стопили ледените шапки!"

    Дадох ти доказателства, че само за няколко години "страшните" 0,039%, са станали още по страшните 0,0404% и продължават да растат, а не си стоят 0,039%, както твърдиш.

    Дадох ти доказателствата че и нивото на океана се качва , а не е както твърдиш че не е мръднала от 100 години със сантиметър.


    Ако имаш официални доказателства за твърденията си, дай ги след като не си съгласен с моите! Дай конкретни цифри за днес и за преди 100 години, щом си толкова категоричен!

    Дали човек има толкова голяма роля, вече е съвсем друг въпрос и не е предмет на спора. Факт е обаче, че е възможно поне с малко да намалим скоростта с която се повишава нивото на въглеродния двуокис, защото човечеството наистина бълва милиони тонове въглероден двуокис годишно. Да не станем "сварени жаби"

    Коментиран от #135

  • 134 Синдрома на сварената жаба

    8 5 Отговор
    Чували ли сте за „Синдрома на сварената жаба“? Един експеримент правен преди години днес може да бъде използван като много точна метафора, демонстрираща привикването към нездравословна среда.


    В този експеримент е използвана жаба, която бива поставена в съд с вода. В единия случай поставят жаба в съд с гореща вода и тя незабавно изскача, но в другия жаба е поставена в хладка вода и бавно започват да увеличават температурата, тогава жабата остава в съда и постепенно се адаптира към по-високите градуси, докато в един момент буквално започва да се сварява без да има възможност да излезе.

    Дали в някакъв смисъл не сме всички потенциално сварени жаби, привикнали към определени обстоятелства?

    Ако някой още на първата срещата ви малтретира психически, емоционално или физически вероятността да се обвържете с него е около 0%, но ако постепенно въвежда агресията и подтисничеството в живота ви процента започва да расте. Или ако сега изядете един сандвич от веригите за бързо хранене и той ви причини за един час резултата, който има за десет години над организма със сигурност ще ви е последният.

    Оказва се, че трябва да сме наблюдателни и съзнателни за обстоятелствата, в които се намираме и да не махаме с лека ръка, когато уловим сигнал за „нередност“. Нашата вътрешноприсъща мъдрост има безупречен индикатор, улавящ всичко деструктивно в начина ни на живот, мислите, взаимоотношенията и действията ни. Друг е въпросът дали обръщаме някакво внимание на сигнали
  • 135 Антиелектрика

    6 2 Отговор

    До коментар #133 от "Данъкоплатецът":

    Ама разбира се, че аз съм голословен, а ти "бълваш доказателство след доказателство".
    Ти си патологичен случай мой човек. Едва ли има смисъл да те питам за механизма на затопляне на атмосферата с тези 0,0404% въглероден двуокис. То тогава очаквам да ми разкажеш за големия розов слон.
    То какви ли доказателства за теб са Кеплер, слънчевата активност, прецесията, нутацията, озонът (който се числи също към т.нар. "парникови газове"), студената атмосфера на Марс (съставен 95% от въглероден двуокис), конвекцията на газовете и т.н., след като си пльоснал някакъв доклад от някой заинтересован да се дават пари за лъжи?!
    Пиши си за жаби, вестник "Шок" и Тесла и си живей в измисления свят, в който науката явно няма място!
  • 136 Бензин или газ

    7 1 Отговор
    Не е CO2 проблема на старите дизели,проблема е във финнте сажди които бълват тези с премахнат ПДФ филтър, атова са все повече и повече коли по-финансови причини.Тези сажди бълвани в градовете буквално но убиват бавно,лично карам вече само със вдигнати стъкла в града и с най-скъпите филтри за купето,и е гадно да вижаш облаците черен дим на таралясника при потегляне и хорат на тротоара дишат ли ,дишат! Кощунство е,КАТ какво чакат - да санкционират- лесна работа,камери има на всяко голямо кръстовище !

    Коментиран от #138

  • 137 Антицървул

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост 3":

    Съгласен съм, но как да обясниш на цървула-тарикат,който има морал сравним с този на овцете!
  • 138 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #136 от "Бензин или газ":

    Абсолютно си прав! Лошото е, че не КАТ имат вина, а липсата на държава, т.е. липса на адекватна законова рамка.
  • 139 Данъкоплатецът

    0 5 Отговор
    Ахааа, значи никой освен тебе на този свят не разбира от наука! Разбрах те.

    За тебе цифрите и фактите нищо не значат.

    Щом за вътрешното съпротивление на акумулатора на личната ти кола не можах да те убедя че съществува и че ти превръща 20% от тока в топлинни загуби, докато си ползваш стартера, какъв е смисъла да споря за доста по имагинерни неща?

    Там съвсем научно ти доказах, че няма как тока да е 200А , включително с ТВОЯ цитат, но ти не се съгласи.

    Същото беше и с правия ток, НАУЧНО ДОКАЗАНО и лесно проверимо на практика. Уж невъзможно според тебе, а го ползват от десетилетия.

    Ти продължавай да философстваш по теми, от които нямаш елементарни познания и отричайки реалността!

    Коментиран от #140

  • 140 Антиелектрика

    7 1 Отговор

    До коментар #139 от "Данъкоплатецът":

    Аре стига бе? Не можеш да четеш ли или се правиш, че не си видял линковете, които ти постнах? Там много ясно е записано колко е вътрешното съпротивление на акумулатор - 0, 003 ома, какви 20% те гонят? Ето ти линк, празнодумецо - http://www.zxz-battery.eu/bg/index.php/polezno.html
    Ти беше този, който каза, че не може да е повече от 100 ампера, не помниш ли?
    И спри да се мяташ от тема в тема, заблуждавайки обикновения читател с простотии и лъжи, защото никога не съм казвал, че не може да има постояннотокови далекопроводи, а че имат по-големи загуби - но за теб доказателствата на Никола Тесла нищо не значат!
    То отдавна ми писна от тъпотиите ти, а сега изкарваш физичните процеси имагинерни!
    И да, ти нищо не разбираш от наука - ФАКТ!
    Ако имаш да постнеш нещо реално - давай. Ако не, спри да спамиш с тъпотии. То за теб уикипедия не е достоверен източник и за това чакам да ми дадеш официални данни за механизма на затопляне на земната атмосфера с "ужасяващите" 0,04% въглероден двуокис, да обориш Кеплер, да отречеш слънчевата активност, прецесията и нутацията и да разбиеш на пух и прах конвекционното движение на газовете с някоя хипотеза на скункс, енот или капибара!
    Но какво се очаква от наглец с килийно образование и лъжещ, че кара 245 к.с. кола докато пише постоянно с различни никове?!
  • 141 Наков

    0 2 Отговор
    63, вярно е, че не ги разбирам тия работи. Аз пък мислех, че самолетите се движат с пропан бутан. Благодаря ти, че ме "светна". 71 и 85 са ти го казали. И запомни една мисъл на Монтен, която гласи: "Никой не е предпазен от възможността да говори глупости. Лошото е, когато ги говори обмислено!" Бъди жив и здрав!
  • 142 ВБА

    3 6 Отговор
    Да се забрани вноса на коли над 9 години. Така колите, които ще се закупят от клиентите могат да се карат още 5-7 годи, и после за скрап. Но не е само от тази гледна точка, а и за това, че изискванията за отделените вредни газове се повишават и след 4-5г. колите с EU 3-4 и отчасти 5, ще бъдат забранени поради изисквания от ЕК. Купуваш такава кола, и я караш до позволения срок иначе ни чакат градушки, наводнения, бури, виелици, какво ли не, а за болестите въобще няма смисъл да се пише, защото всички знаят, до какво водят вредните газове и праховото замърсяване особено за децата и климата.... До няколко години най вероятно ни чакат проблеми с климата и времето в определени периоди от годината. Дизелите много бързо, ще отпаднат , като най купувани, а това, че немските дизели, ще ги пробутат в ИЕ и на други места по света е повече от ясно. След няколко години тези коли пък и сега, ще им бъде забранено да пътуват в Европа, а само в нашата кочина. Вземете пример от румънците, а и не само от тях иначе след някоя, и друга година тотално, ще го закъсаме искаме или не и това вече се вижда с просто око. Сегашните факти го потвърждават, а за бъдещите, още повече. Здравеопазване ли ха ха ха, че то сега го няма, а за в бъдеще....като мухи, ако се продължава все така. Държавата продължава да спи над 28г., а в съня си така и може да издъхне....
  • 143 Гост 3

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Public Owner":

    Промит съм ? Да взема да си взема един хубав дизел тогава , а и да си дишам чист планински въздух?
    Камтрейлс е съвсем дръг въпрос ,който няма общо с замърсяването от автомобилния трафик.
    Самият факт ,че хората забраняват дизелите посвета, трябва да бъде ясен индикатор ,че отровата не винаги се вижда ,ами и я дишаме.

    Поздрави,
  • 144 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "Марио":

    Може може.
  • 145 Край

    2 5 Отговор
    България има повече коли на 1000 човека от Дания, Норвегия, Унгария, Словакия, Латвия, Румъния НО колите са ни най-старите в ЕС.
    В тези страни бедните също искат да карат коли но не могат да си позволят изправна, екологична кола и нямат къде да я държат защото там на тротоарите не се паркира. Извода е че българите са повече прости отколкото бедни.

    Коментиран от #146

  • 146 Антиелектрика

    8 1 Отговор

    До коментар #145 от "Край":

    Това изобщо не е вярно, нито Норвегия, нито Дания имат по-малко коли на глава от населението: https://clubz.bg/55207-po_kakvo_ne_sme_posledni_v_es_broj_koli_na_glava_ot_naselenieto
    Както се вижда, далеч от средните за ЕС нива сме.
    А на тези с предложенията за забрана на внос над 9 годишни автомобили и борба с климатични катаклизми, не им пожелавам да останат без работа и да им се сринат доходите, както се случва на 70% от работещите-бедни у нас!
  • 147 ХАЕ

    6 1 Отговор
    БОЖЕ БОЖЕЕ. КОЛКО НЕМСКИ ДИЗЕЛА ЩЕ ВЛЯЗАТ ТУК.КОЙТО Е ХОДИЛ ЗНАЕ ЧЕ ОТ УКРАИНЦИ СЪРБИ И ТУРЦИ ЕДВАМ СЕ ДОБИРАШ ДО НЕМСКИ ДИЗЕЛ.И КОЙ СЕ Е ЗАГРИЖИЛ МОЛЯ ВИ СЕ В ДЪРЖАВА КЪДЕТО КОМИНИТЕ НА КЮМЮР И ВЪГЛИЩА СА НА ВСЯКО КЮШЕ И ВЕЧЕР ДАЖЕ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ ОСОБЕНО ОКОЛО ЛЕТИЩЕТО Е КАТУН.ДА НЕ ГОВОРИМ РОМАТА КОЛКО СТАРИ ГУМИ ГОРЯТ НА ДЕН ЗАРАДИ ТЕЛТА ВЪТРЕ. ТИРАДЖИЙСКИТЕ ПУСКАТ БАЯ КИЛА ТЕЛ.А НА НЯКОГО МУ СЕ ПРИВИЖДАТ НЕМСКИ ДИЗЕЛИ.А ДАНО АМА НАДАЛИ.
  • 148 Данъкоплатецът

    0 5 Отговор
    Отново доказваш че четеш и не можеш да разбереш прочетеното!

    От твоя линк:

    13.20V - 100% НАПЪЛНО ЗАРЕДЕН
    12.90V - 90% ЗАРЕДЕН
    12.45V - 75% ЗАРЕДЕН

    Батерии, чието напрежение е достигнало 12.35V или вече е под тази стойност, трябва незабавно да се заредят.


    Условията на моята задача, която бях 100% сигурен, че дори няма да разбереш, защото обясняваш че вътрешното съпротивление нямало никакво значение за закона на Ом:


    " За да си спестим излишни приказки, един конкретен практически пример.

    Акумулатор с напрежение 12V
    Двигател със съпротивление 0,06 ома

    Колко ще е токът, ако ги свържем ?

    Хайде да видим кой пише глупости?"

    И твоя отговор:

    "Публикувано във факти.бг: Имаш ли представа колко нелепо изглеждаш, щом не може да схванеш закона на Ом? https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D0%BC
    Трудно ти е да проумееш, че ако свържеш 0,06 ома към 12 волта, то токът ще стане 200 ампера ли??? То за това хората са измисли т.нар. бушони и допълнителни съпротивления в ел. веригите. Ако не вярваш на Ом, просто вземи и свържи към клемите на акумулатор съпротивление от 0,06 ома и ще видиш какво ще ти се случи, г-н Глупости!
    Но спорът става адски тъп, щом хора като вас отричат авторитети като Ом, Кирхоф, Кулон и Фарадей!
    Имайте малко достойнство и не пишете повече идиотщини, че ставате жалки!"

    Коментиран от #150

  • 149 Данъкоплатецът

    0 4 Отговор
    Е кой според тебе пише идиотщини и отрича физични закони?

    Ето законът на Ом който четеш но не можеш да разбереш, а на всичко отгоре обвиняваш и обиждаш останалите, че не разбират и отричат:



    Законът на Ом се прилага също и към цялата верига, но в малко видоизменена форма:
    I=E/R+r

    I e силата на тока във веригата

    E e електродвижещото напрежение във веригата

    R е съпротивлението на всички елементи от веригата

    r е вътрешно съпротивление на източника на захранване

    Дори без да смятаме се вижда, че няма дори минимален шанс да си прав за тези 200 ампера. Въпреки това осра няколко теми да вървиш да обясняваш как не съм зачитал закона на Ом!

    Ето прости сметки дори по твоите критерии.
    12v/0,06 + 0,025 = 141,17 ампера реалистичен сценарий, защото ако напрежението на акумулатора е 12 волта, задачи е почти напълно разреден и съпротивлението му е дори по-голямо.

    Пак от твоя линк:

    За сравнение напълно зареден 50Ah акумулатор при 20 °С (концентрация 1,28г/см3 на сярната киселина ) има вътрешно съпротивление със стойност Ri=3 – 10mΩ (0.003-0.01Ω). При наполовина разреден акумулатор и при -25 °С вътрешното съпротивление нараства до Ri=25mΩ.

    Коментиран от #158

  • 150 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #148 от "Данъкоплатецът":

    Аре повече не ме занимавай!
  • 151 Данъкоплатецът

    0 6 Отговор
    Това обаче се случва в главата ти, защото с примерът аз имам нещо съвсем друго предвид и съм го написал в следващото мнение, Но ти така и не разбра за какво говоря ОТНОВО И КАКТО ВИНАГИ!

    "Публикувано във факти.бг: Не всеки 12 волтов акумулатор може да отдаде 200 ампера, дори при късо съединение, което на теория означава 0 ома съпротивление и безкрайни ампери ток. Освен това между акумулатора и електродвигателя се предполага че има кабели, които също имат съпротивление, което колкото и да е малко, върху тях има пад от напрежение.

    Ако акумулаторът е 12 V 1Ah, трудно ще изкараш от него повече от 20-30ампера дори на късо."

    Обърни внимание какъв е капацитетът на акумулатора за който те питам и ми кажи какво общо има с линка търся си дал дори в тази тема? Защо въобще ми говориш за 50 амперчаса акумулатор, когато в задачата става въпрос за акумулатор 1Ah за който никога никъде не съм писал каква химия за да си направиш сметка колко е вътрешното му съпротивление.

    За тебе обаче всички акумулатори са 50 амперчаса, не е възможно да има електродвигател със съпротивление 0,06 ома, защото всичките електродвигатели по света са единствено 8 ома.

    Освен това човек е невъзможно да притежава една кола 100 коня и една 245 плюс още една 150 коня в случая, за която все още не е ставало въпрос!

    Имал съм 100 коня бензин и 100 коня дизел по едно и също време и мога да направя разликата в ускорението на пета скорост при изпреварване, особено на баир. То не е
  • 152 Данъкоплатецът

    1 5 Отговор
    То не е като четенето в Интернет. Токът и напреженията на акумулаторите също са ми от практически опит, така че повърхностно четене на закона на Ом не върши никаква работа! Цялата ти работа е такава!

    ПП

    Като не искаш да те занимавам, никога повече не споменавай физични закони, защото имам безспорни доказателства, че грам не ги разбираш ги отричаш!

    Просто ми подминавай мненията, когато говоря с цифри и факти, защото за разлика от тебе знам какво говоря и мога да се аргументирам с факти, а не да използвам обиди за аргументи, както ти винаги правиш!

    Коментиран от #155

  • 153 auto

    0 4 Отговор
    Трябва се въведе стандарт като при съседите евро 4 и това е. И не е вярно ,че дизелите замърсяват повече от бензиновите просто ние караме стари и неподдържани дизелови коли . Българина си мисли ,че когато колата му е на 25 години цената за ремонт на двигател или дизелова горивна система трябва да бъде съобразена със годините , или точно казано ти какви пари ми искаш тя колата струва 1000лв. Когато пунктовете за прегледи започнат да си вършат работата и когато се въведе изискване за евро стандарт при внос всичко ще си дойде на мястото . Вижте Сърби ,Румънци ,Македонци и Гърци само ние събираме боклука на Европа.
  • 154 Доходи

    1 0 Отговор
    Доходите са проблема , ако получавах 5- 6 хиляди( лева ) дори , бих си позволил вноска 500 лв вноска . Но първия собственик поема.най - голямото обезценяване. Друг е въпроса за 3 години какъв пробег може да се навърти
  • 155 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #152 от "Данъкоплатецът":

    Пич, за 100-тен път ти казвам да не ме занимаваш повече с тъпотиите си. Вместо това, ходи се прегледай, че ни писна да ти четем хилядите постове с различни никове под всяка статия!
  • 156 Данъкоплатецът

    0 5 Отговор
    И аз ще те помоля същото!

    Коментиран от #157

  • 157 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #156 от "Данъкоплатецът":

    Ти няма как да ме молиш за каквото и да е, след като пишеш всеки път с различни никове, като типичен шизофреник!
    Единствено се познаваш по тъпотиите, но аз не съм длъжен всеки път да те разгадавам!
    Като загуби с псевдо доводите за Глобалното затопляне, веднага се запени да плямпаш пак за електротехниката с 20 поста простотии!
    Или май достойнство да пишеш с един ник, за да те прескачам или просто бъди така добър да не ме занимаваш повече с глупости!

    Коментиран от #160

  • 158 Знайко

    3 4 Отговор

    До коментар #149 от "Данъкоплатецът":

    ХаХа ама формулата не ти е вярна, истинската формула е:

    Вместо: I=E/R+r

    Вярно е: I=E/(R+r)

    Така че преди физиката се започва с математиката!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #159

  • 159 Данъкоплатецът

    1 5 Отговор

    До коментар #158 от "Знайко":

    Прав си, благодаря за забележката!

    Приеми "/ "за дробна черта, а не за знака деление":" (;

    Нямаше как да копирам директно формулата.
  • 160 Данъкоплатецът

    2 5 Отговор

    До коментар #157 от "Антиелектрика":

    Не е нужно да знаеш кой съм! Научи се да се държиш културно към всички събеседници! Обидите НЕ са аргументи! Ако ме обидиш пак ще те захапя!
    Редовно се припознаваш, но хората не ти обръщат внимание вече!
  • 161 МАК

    2 0 Отговор
    Еййй,тука гледам душевно болните мозъци са вихрят със пълна сила с некъдърието си!!Стига сте сте коментирали глупости!!и да дойдат тука тези коли те ще станат по зле ЗАЩОТО :

    първо - горивата в Парцаландия за БОКЛУК!! едва ли скоро ще се правят качествени горива на ниво ОМВ АВСТРИЯ или АРАЛ Германия поне

    Второ- Резултата от тези подобия на горива е тотално задръстване на Еко боклучавите системи - ЕГР-и ДПФ и и тем подобни,от което каквато и да е кола се влошава работата на мотора заради недостига на въздух в системата оттам отзад се почват едни пушилки сажди и тем подобни тоест дадената кола почва да замърсява жестоко от опит го казвам!!

    Трето - за да се спре негативниЯ ЕФЕКТ се пристъпва към премахване на катализатора ,който е свършил курса (нов струва колкото още една кола на старо) след него се пристъпва към елиминиране на скапания ЕГР и ДПФ но не става ей така ,отива се при грамотен инженер,който да пренапише софтуера на колата да се спре действието на тези еко боклуци и да регулира правилно гориво-въздушната смес,след това се пристъпва физическото елиминиране на същите такива за не задръстват повече мотора.и накрая като се отпуши мотора грамотно се оказва ще колата си спазва емисийте без тези еко боклуци!!едната ми кола е на 20 години тди и в пъти по малко замърсява отколкото нов боклук на 7 години!!

    четвърто - голяма част от хората включая и част от пишещите тук са абсолютно некомпетентни по въпроса затова как и със какво се подържа един

    Коментиран от #163

  • 162 Анализатор с калкулатор

    1 0 Отговор
    Какво имаме сега ? Стотици автокъщи с хиляди стари автомобили. Някои от тях докарани с автовози, други сглобени тук с части от автоморги, но всички са "перфектни", обикновено с изминати не повече от 120 000 км. за 10-14 и повече години. Майтапи. Само за миг си представете, дали има собственик на "перфектен" автомобил който ще го даде за без пари в България ? Ако това се случи в Германия у нас наистина ще дойдат много дизелови коли до 5 годишна възраст. Не бързайте да се радвате. Нашите джамбази първо ще ги окрадат, след това ще ви ги продадат.
  • 163 Знайко

    0 4 Отговор

    До коментар #161 от "МАК":

    Всеки твой коментар е апотеоз на глупоста:
    1.Има и хубави горива ама са лееееко по-скъпи а Бай Ганьо (МАC) с голф 3 няма как да си ги позволи.
    2. Нов катализатор струва под 1000 лева ама тя колата ти толкова струва, а колко струват белите ти дробове???
    3. Защо не режиш направо от изпускателният колектор така колата ти ще диша най-добре?
    4. 2 до 5 к.с. срещу директно бълване на отрови голямо предимство няма що, ако колата ти е 90 коня може и да има ефект ама ако е 300 ?
    5. Такива като тебе пълни егоисти-идиоти директно трябва да им се отнемат книжките за разваляне на конструктивната цялост на автомобила.

    Всички водачи трябва да проумеят че не са САМИ на пътя, длъжни са да дават предимство когато трябва, да карат изправни автомобили и да съдействат за предотвратяване на ПТП, защото каквото човек сам си го прави друг не може да му го направи.

    Коментиран от #164

  • 164 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #163 от "Знайко":

    Господин неграмотен Знайко , тия глупости къде ги пишеш ги разправяй ба китайците в Базар Илиянци !!ти изобще не си асимелирал какво съм написал!! Горивата на всички вериги освен Марешки са от Боклукойл!! Ясно ли тие ! Работя в обласста на превозите и имам поглед върху това кой вериги къде зареждат!!простотията ти от 2 до 5 коня повече отрови е вярна ако съм оставил екоглупостите без да се пренапишат горивните таблици!! Когато се отърве мотора от екоглупостите и се регулира всичко подобрява се горенето оттам емисийте отзад са доста задоволителни Даже и под норма !! А катализатор нов за голф струва над 1000 лева нов а не под а и не ми трябва без него си спазва нормите!!а това ти изказване ми напомняш на един “гост” пишещ тука може и да си същия технически неграмотен човек който пише пълни глупости и заблуждава хората!! Хайде отивай и се скрий някъде да не употребявам други понятия!!

    Коментиран от #165

  • 165 Знайко

    0 2 Отговор

    До коментар #164 от "МАК":

    1. Има Ромпетрол, ОМВ, също внос от Гърция горива.Лукойл не са монополист на Българският пазар.
    2.Катализатор зо голф 3 е около 300лв.
    https://www.autopower.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-vw-golf-3-1h1-1.8-d19506c331.html
    3. Сравняваш гаражен техник с инженери които са направили колата, ако може да покрие еко стандартите без тях щеше да е без тях ама твоят дори и ЕКО 3 няма да покрие.
    4. Изпускателната система не е за перформанс, тя е като данък общество, леко влошава параметрите на двигателят но подобрява живота на обществото.
    5 Такива като теб са обществено опасни и мястото им е в лудницата в Карлуково.

    Коментиран от #167

  • 166 ожгож

    1 3 Отговор
    Нека им е все едно.. Те болестите чакат.. Дечица с астма и тъй нататък.. НИКОГА дизел, пък да си спя спокойно..

    Коментиран от #168

  • 167 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #165 от "Знайко":

    Много си зле !! Просто си личи че нямаш капка понятие!! Инженерите са изчислили следната икономическа схема , която е валидна за богатите държави, караш до 150-200 000 км колата се затлачва и почват проблемите - пушеци , губене на мощност и непокриване на нормите!!! Ясно ли тие!! След като стане това неграмотни човече западняка маха колата и си взема новата заради торбата с пари за да я вкара с норми!! За горивата нека да те светна ром петрол от 2 години не внасят от Румъния което е жалко, а ОМВ и еко зареждат от базите им в Илиянци!!! Така жп цистерните се зареждат в Дружба димек Боклук ойл!! Стига си се правил на отворен защото не си!!!за катализатора не ми показвай боклуци , аз имам предвид за оригинален което би било най доброто!!!ами не струва 300 лв!! Колата съм си я моднал Аз и то на качествено ниво единствено за пренаписване на софтуера съм отишъл при един от най добрите доказали се инженер специалисти в България!!!гарантирам ме колата е под нормите за евро3 с 10 % надолу!! Без екоглупости!!!така хайде спирай с плиткоумните ти без покритие мнения и не заблуждавай хората след като не си се занимавал грамотно с такава процедура!!!

    Коментиран от #170

  • 168 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #166 от "ожгож":

    Май ти е болен мозъка който нямаш!! Да с едно съм съгласен има много издухани и пушеще различни цветове отзад бараки, но недейте да слагате всички под общ знаменател , има доста хора като мен, които си подържаме колите в доста добра кондиция и също мразим някой да скрие от пушеци !!
  • 169 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "qqqqq":

    Защо трябва да караш кола, като взимаш 400-600лв? Защо всички имат такова изкривено мислене, че им се полага кола и те трябва да имат, пък било и канцерогенен разпространител за 1000лв. Като нямаш пари не може да поддържаш кола, като не може да поддържаш въобще не трябва да си купуваш. Вие какво си мислите, че на Запад всеки кара кола ли? Аз съм живял там въобще не е така, в градовете повече се използват колелета и обществен транспорт, а колата е повече за дълги разстояния и то за семейни хора. У нас всеки студент с кола, пенсионерите с коли, жените да ходят до мола пак с кола или пък някои, които имат служебен транспорт, но не искат да го ползват, пак с кола. Вали - с кола, Пече - с кола, нямаш пари - купуваш нафта от туба, ама пак с кола. Хора това е неразумно, колата е голям разход и хората с ниски доходи не трябва да си помислят за това, а по-скоро да си подобрят начина на живот и здравето, финансовата сигурност и житейски опит. Замислете се.
  • 170 Знайко

    0 3 Отговор

    До коментар #167 от "МАК":

    ХаХа ти сигурно и накладки не сменяш, филтри, съединител, карета, масло, гуми понеже за теб са ВЕЧНИ!!!!
    Катализаторът мой човек си има период на живот след които трябва да се смени, ама хората са казали сиромах човек жив дявол.
    Кара кола на 20+ години няма 5 лева да се избръсне а акъл дава на каква основа? Ти сигурно затова си беден щото си много умен?

    Производителите на Голф 3 са успели да я направят Евро 2 ама ти си ги надминал и си 10% под Евро 3!!!!!
    Айде бегай си пии хапчетата в Карлуково, неграмотник.

    Коментиран от #171

  • 171 МАК

    3 1 Отговор

    До коментар #170 от "Знайко":

    Хапчетата ги пий ти!!да сменям си маслата , накладките и филтрите сам и знам какво слагам и не ползвам малоумни фирмени сервизи !!ясно ли тие !!а за да си го правя съм изял доста тор от малоумни некадърници мърлячи!! А понеже си много отворен какъв нов еко тоалетна караш че много обичам със същия голф да ти натрия мутрата на такива като теб и да видиш дали пуши и дали не върви и да ти покажа че тоалетната ти не върви??!!с безпомвените ти изказвания доказваш че си душевно болен и технически неграмотен по тия въпроси!!!с такъв като теб няма смисъл да се продължава да се коментира!! Остани си зомбиран от мръсните икономически игри на авто заводите и си вярвай блаженно в тях!!аз ще си карам 20 годишния голф оборудван почти на макс екстри, харчи ми 3,7 на 100 нафта и нямам проблеми!!

    Коментиран от #172

  • 172 Знайко

    1 3 Отговор

    До коментар #171 от "МАК":

    ХаХа типичен Бай Ганьо, нагъл и неграмотен до мозакът на костите.

    Сам си бил сменял масло и филтри :) еми сменяш ги защото никога не си си купувал нова кола да те видим тогава какъв отворко си.

    Остави колите от които и грам не разбираш и разкажи за СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ на автомобилните производители колко лоши са тези Европейски и Японски чичковци :).
    Добре че си се родил в България че простотията ти да вирее иначе досега да се те вкарали в правият път.

    Трябва да те осъдят на обществено полезен труд и да те пратят огняр в някой ТЕЦ да ти дойде акъла в кухата глава.

    Коментиран от #173

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Знайко

    1 5 Отговор
    Супер си давай излей си душата:

    1.Притежва милиони ама кара Голф 3 дизел
    2.Умен е ама разнася пици, опсссс пардом кара камион.
    3. Висшист инженер ама шофьор :)
    4.Обвинява България като не си дава сметка че именно тя му дава хранителна среда за простотията му :))
    5.Не го било страх да се цапа ама незнае че е задължен да не се цапа ако иска да не му падне гаранцията. Ти си толкова беден че дори един ТВ не си си купувал да знаеш как се ползва гаранция :))))

    И накрая всички му виновни заедно с извънземните само той е ангелче :))) съжелявам те искренно.

    Коментиран от #175

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Знайко

    1 2 Отговор

    До коментар #175 от "МАК":

    Какъв ФВ бе човек, какъв адаптивен съединител какъв хидроусилвател вие в Карлуково явно върха на сладоледа е ФВ 3 с ръчка с фулл екстри(разбирай климатик не климатроник и ел стъкла само на предните места). А гумите разбира се корморанки от най-евтините щото нали и колата купена от Надин.
    И последно ако аз съм клошар на теб по-хубаво ли ще ти стане на душата че видиш ли ти не си най-големият мизерник в България :)))) душичка сладка :)))

    Коментиран от #177

  • 177 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Знайко":

    Аз не знам теб как са те пуснали оттам???Нещо почна тотални безмислици да пишеш !!
  • 178 машинист

    3 5 Отговор
    да забранят дизелите и готово , е сега ще секне кражбата и далаверата с нафта ама какво да се прави , ще почнат да си зареждат легално хората, то в България дизеляци карат само тия където могат да си купят крадена нафта иначе няма смисъл

    Коментиран от #180

  • 179 King

    4 0 Отговор
    Те старите дизелови мотори не замърсяват не пушат !!!Само тези по новите дизелови мотори поколение след 2005 те пушат и замърсяват околната среда. Явно нарочно така ги направиха и проектираха "инженерите"за да може дизеловия мотор да няма бъдеще и да се спре от производство.Пак бизнес и далавери с комерсиално мислене.А как мислете ДддЗимбиновите брънгочи (бензинови двигатели)които са по на 20г.5 000куб. ,по малко ли замърсяват .......
  • 180 МАК

    2 3 Отговор

    До коментар #178 от "машинист":

    Ти нормален ли си работя в железниците и никога няма да сложа локомотивна нафта на колата си!!! Абсурд!! Това е гориво със съвсем друг състав и е опасна за горивната помпа а там ремонта е леле мале!! Хора не се подлъгвайте да сипвате нафта от локомотивите !!!
  • 181 стрелочник

    2 3 Отговор
    до мак 178
    те и по телевизията ги дават как крадат , очевидно слагат и то не само от локомотив и от рейсовете и от летището , всички знаем от къде се краде и от багерите и т.н. и леко корабно гориво , дизела работи с почти всичко не лъжи хората че не си сипваш от локомотива

    Коментиран от #182

  • 182 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #181 от "стрелочник":

    повярвай ако щеш не съм си позволявал грам !! съжалявам !!под Достойнство мие това !!никога не съм бил от групата на мизерните мишки,който се чудеха как да крадат!!ясно ли тие!! а ти щом ми отоговаряш така и ти си бил част от тия схеми престъпнико сам се издаваш!!
  • 183 ГОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "mukovski":

    проблема е че се замръсяват градовете
    а там не карат много камиони
    нe че е обгазен пътя
    от арманли до ацково
  • 184 Горския

    2 0 Отговор
    Дрън, дрън...
    В Германия ни един дизел не пуши.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 гощо

    0 3 Отговор
    Време е да си сменя 7годишният дизел от премиум марка с подобен на 2г!?!? А старата до живот за жена ми! Още ограничения да слагат ние тука чакаме на гюме за Убавата стока!?!?

    Коментиран от #192

  • 187 орлин енчев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "mukovski":

    Доста не си запознат. Камионите в пъте са по-ефективни !!! А и са много икономични. Един камион харчи средно колкото две жипки :).... И е с много ефективен катализатор.
  • 188 Mitko

    0 3 Отговор
    Лъжа е това за дизелите, имам бензин 2006 и дизел 2000, и на ГТП преди седмица, бензина едва е в норма, дизела е 3,5 под норма. Немците са измислили Неква гадост или глупост или обслужват нечий интереси.
  • 189 лимонад

    0 0 Отговор
    автора на статията - вярва ли в това, което е писал?
  • 190 Парижанина

    0 0 Отговор
    Не знам какви ограничения има в западна Европа, но в центъра на Париж 90% от колите по паркинзи те са дизели.
  • 191 Хонда

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Господин Иванов":

    Кола на 3-4 години и да я караш дълго време?
    Тва не го вярвам.
  • 192 Red star

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "гощо":

    Заради ей такива като теб сме на този хал!
  • 193 Илия

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост 3":

    Прах, строежи, немиене на улиците.... все финни прахови частици, като от дизела. Бензинчето мирише на цветя и рози, нищо вредно няма в него..... само дето те убива по бързо от дизела. Много лошо , че образованието на масовия идиот , стига до там да чете в интернет , платени простотии и да не може да мисли. :((