Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 11:18 12 428 27

Какви коли искат мъжете (и какви купуват всъщност)

  • изследване-
  • покупка

Обикновено рейтингите на най-желаните от мъжете автомобили се съставят по признаци като бруталност, мощност и агресия. Действителността, разбира се, е малко по-различна и в повечето случаи здравият разум надделява при избора на кола.

Кои са любимите коли на силния пол и какви алтернативи разглеждат мъжете преди покупка се е опитал да установи един от най-големите руски портали за търговия с автомобили Autospot. Целта на изследването е била не да бъде съставен абстрактен рейтинг на най-мечтаните модели от кориците на списанията, а съвсем конкретна класация на 10-те най-купувани от руснаците коли.

Изследването е базирано на данни от продажбите и брой преглеждания на обяви от последните 6 месеца от август 2019 до февруари 2020 г. За това време чрез сайта Autospot.ru са сключени над 9 000 сделки, пътят към които показва статистиката на разгледаните преди това оферти в портала.

Проучването показва интересна тенденция, която отразява характерна особеност на купувачите от силния пол. "Когато влязат в магазин, повечето мъже се отправят директно към стоката, за която са тръгнали на пазар, и рядко си губят време с разглеждане на други продукти. Така е и при нас: преглежданията на страниците показват, че по-голямата част от потребителите купуват точно автомобила, за който са дошли в сайта, и не се отвличат с други марки и модели", отбелязва маркетинговият директор на Autospot.ru Ярослав Шипачов.

В Топ 10 на автомобилите, които са купували мъжете, влизат Kia, Hyundai, Skoda, Lada, Renault, BMW, Mitsubishi, Volkswagen, Audi и Nissan. Въпреки традиционната си целеустременост и предрешен избор обаче, в процеса на проучване някои потребители са променили първоначалните си предпочитания и са купили друг автомобил.

Така например 5.5% от мъжете, които са влезли в сайта, за да купят Hyundai, в крайна сметка са се спрели на Kia. 3.9% от избралите корейската марка преди това са разглеждали "шкоди", а 2.2% - "фолксвагени".

Hyundai се е оказал по привлекателен за 8.1% от купувачите, които първоначално са искали Kia. Корейската марка е отмъкнала други 3.3% от Skoda, а 2.4% са се отказали от Volkswagen.

Сред купувачите на Skoda 6.9% първоначално са искали Kia, а 4.4% са предпочели чешката марка, след като преди това са разглеждали "фолксвагени". 3.2% пък са се прехвърлили от Hyundai.

При луксозните марки се наблюдава миграция към BMW от Mercedes-Benz, Audi и VW. Самият Volkswagen пък "краде" купувачи от Skoda, Kia и Hyundai, а Audi са предпочели мъже, които преди това са разглеждали оферти за BMW, Volkswagen и Kia.

Топ 10 на най-купуваните от мъже автомобили и марките, разглеждани преди покупката

Място

Марка

Топ 3 на разглежданите като алтернатива марки и % на купувачите, променили първоначалния си избор

1

Kia

Hyundai (5.5%), Skoda (3.9%), Volkswagen (2.2%)

2

Hyundai

Kia (8.1%), Skoda (3.3%), Volkswagen (2.4%)

3

Skoda

Kia (6.9%), Volkswagen (4.4%), Hyundai (3.2%)

4

Lada

Hyundai (3.5%), Kia (3.1%), Skoda (2.9%)

5

Renault

Kia (4.4%), Hyundai (3.3%), Lada (3.1%)

6

BMW

Mercedes-Benz (4.9%), Audi (4.4%), Volkswagen (2.4%)

7

Mitsubishi

Kia (6.5%), Skoda (4.7%), Hyundai (4.5%)

8

Volkswagen

Skoda (5.2%), Kia (4.7%), Hyundai (3.5%)

9

Audi

BMW (10%), Volkswagen (4.1%), Kia (3.8%)

10

Nissan

Kia (6.4%), Hyundai (5.5%), Mitsubishi (4.7%)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 куку руку ку

    14 24 Отговор
    Искам тéсла... карам теслá.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Враца Баце

    20 1 Отговор
    Модераторите, прочете, какво сте написали под ПУБЛИКУВАЙ и вземете мерки срещу разните АСАНовци!
  • 5 Рошко

    10 5 Отговор
    Те може в днешно време всякакви да искат, Ама, каквато каже жената или лебовницата

    Коментиран от #18

  • 6 формулата

    26 23 Отговор
    Колкото по-малка е пишката, толкова по-лъскава и мощна е колата.

    Коментиран от #12

  • 7 Кур4о

    15 21 Отговор
    Всички карат немско а си мечтаят за нещо френско...

    Коментиран от #21

  • 8 Спенс

    42 2 Отговор
    Никой не купува Тойота всъщност а се оказва най продаваната в света.

    Коментиран от #15

  • 9 Жоро

    13 6 Отговор
    Тая класация за Русия ли е , кой си купува лада
  • 10 ФИАТ

    10 23 Отговор
    всеки истински мъж си мечтае за ФИАТ ДОБЛО 1.6 БЕНЗ-ГАЗ , 2003 год. това е класиката при автомобилите
  • 11 оня с коня

    10 10 Отговор
    Въпросната класация е донякъде "общообразователна" и НЯМА НИЩО ОБЩО с Бълг Действителност най-малкото поради РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ на Нас и Руснаците.Което пък се дължи на Факта,че Европейските марки коли Втора употреба КАТО ЦЯЛО са почти НЕДОСТЪПНИ за Редовия Руснак поради ДРАСТИЧНИТЕ МИТА,А покупка на НОВ автомобил от Базираните там Европ. Заводи е "Кауза пердута" за Народ с ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПЪТИ по-ниска МРЗ,което си е Абсолютна База за Сравнение на Общите приходи на Руското и Българското Семейства като Цяло.Затова и Руският Автомобилен Парк се състои от 33% Лади и останалото са Азиатски марки/Китай,Корея,Япония/ поради Облекчени Митнически споразумения.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 123

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "формулата":

    То затова българина кара купчина желязо на 30 години и милион километри, ама да поне S класа или 7-ма серия и със СИЧКИ екстри.
  • 13 321

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    И като е 2 пъти по-ниска какво. И вече не е 2 пъти по-ниска - към 340 лева е. А като я съпоставиш с покупателната способност е съвсем друго. А също не е за подценяване, че само 3.2 млн. руснаци са МРЗ. Я сметни спрямо населението колко процента са. После ми кажи колко в БГ са МРЗ. Освен това, съгласно руското законодателство, минималната работна заплата трябва да покрива в началото на всяка година на 100 процента прага на бедността на трудоспособното население в страната за второто тримесечие на предходната година. Тоест с тази заплата няма да умреш от глад. А у нас защо ли има понятието работещи бедни? Та като драскаш за други държави поне отиди да видиш на живо как е там, а не само разни опорки от Фейса.
  • 14 Медведев

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    направо са това абсолютни глупости, карат се всякакви автомобили немски , японски кореиски , да карат се и лади и стари и нови , а това дето говориш тука да сравняваш русия с доходи колкото ваще , нещо си се убъркал , я си виж колко мега заводи имате и колко вие икономиката на страната до днешния момент , па тогава говори смехории , вие какво правите , едно абсолютно едно нищо, даже и клечки за зъби , не может сделат .
  • 15 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Спенс":

    По форумите всички тачат и карат АМГ-та, М-ки и Поршета и боготворят немските коли от 90-те че са неубиваеми, а реалността по БГ пътищата е съвсем друга. Най-честата гледка (70%) са мърляви масови коли от нисък клас с най-анемичния мотор, дали дърти или сравнително нови на лизинг. Рено, Киа, Пежо, Тойота, Опел, Форд. Псевдо-гъзарчета с прогнили неугледни W210, W220 и Е60, които се карат на доизживяване. Заможни хора с по-нови среден размер СУВ. Абсолютна рядкост е да се види хубава запазена непобългарена немска кола на повече години, в добро визуално състояние, с по-екзотична моторизация от V6 нагоре. Малцина могат да си позволят да са “истински фенове” на такива коли не само по форумите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 type-R

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    При мен такива не вървят. Каквото е най-безопасно за семейството, вкл. и жената, и има най-доброто пътно поведение. Т. е. голям, тежък, мощен, седан!
  • 19 Волвар

    3 0 Отговор
    Исках Волво, карам Волво.
  • 20 бай Кольо

    2 7 Отговор
    Най много се купува селската мечта VW ,AUDI , BMW !!! После са селяните от градски тип с мерцедесите ... после бедняците с опели , фордове и накрая корейските таралясници за неориентираните .
    :) :) :)
  • 21 Име

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кур4о":

    Прав си, мечтая си 3-4 пъти дневно да ме даряват при всякакви условия с френска любов...
  • 22 ФауВе

    5 1 Отговор
    Тесла въобще не фигурира в списъка. Оффффф, ама той списъка бил за коли, предпочитани от мъже. Чак сега видях.
  • 23 реалист

    2 1 Отговор
    Бе, то това с колите като онова с жените, ама нек сме живи.....!
  • 24 Hardi

    0 1 Отговор
    Исках Субару карам Субару
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Баа

    0 1 Отговор
    Цялото семейство кара Бмв имаме 7 баварки
  • 27 STEFCO

    0 1 Отговор
    KASABOV MAİKATİ MNOGO RUSNATSİ SA YA CHUKALİ