Last news in Fakti

30 Декември, 2020 10:56 10 089 22

ГАЗ спечели дело за незаконни китайски "волги"

  • газ-
  • волга-
  • тигр-
  • съд-
  • дело-
  • авторски права

Онлайн магазин, продавал умалени китайски копия на "Волга", "Тигр" и други модели на ГАЗ, ще трябва да изплати обезщетение на руския производител за незаконно използване на регистрирани търговски марки, реши Московският арбитражен съд. Ответникът - международната търговска компания "Алиса" - предлагал на сайта си alisatoys.ru знаменити съветски возила, но под бранда Play Smart, с което е нарушил авторските права на Горковския автомобилен завод, съобщава РИА "Новости".

Според съда за произведените в Китай умалени моделчета са използвани защитените търговски знаци "ГАЗ/Бегущий олень", "ГАЗ", "Волга" и "Тигр". Интернет магазинът "Алиса" е осъден да заплати компенсация в размер на 180 000 рубли (€1 981).

През есента в подобен съдебен спор бе въвлечен АвтоВАЗ. Рекламна агенция заведе дело срещу руския автомобилен гигант за незаконно използване на обозначението 4x4, което била регистрирала като търговска марка. Искът за обезщетение в размер на 5 000 000 рубли (€55 047) обаче бе отхвърлен от съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    25 55 Отговор
    Кой ли ги е купувал ,те и като коли не ставаха

    Коментиран от #15

  • 2 един от стадото

    18 7 Отговор
    тамън имаха малко продажби Волгите навънка, взеха че ги спряха
  • 3 Коко

    33 18 Отговор
    Интересно, руснаците не могат да направят собствен читав автомобил, но Факти. бг всеки ден ни занимават с техните коли.

    Коментиран от #6, #18

  • 4 Правото

    11 7 Отговор
    Борбите за тия "права" по някога са комични. Защо същия този съд не осъди руснаците, чиито стрелкови оръжия са безспорно най-добрите за ползване на барута изобретен от китайците ? Тия глупости у нас "вървяха" през 90-те години от новоизлюпени "адвокатчета". Спомням си тогава едни безличници, бяхя регистрирали права за България на едни от водещите фирми за риболовни принадлежности. Вносителите тогава се видяха в ядове и дълго време нещата се внасяха под друго име.
    Може и да не съм прав, но за мен правата са - правиш го с по-добро качество и край. Какви права ? права вече на кой ли не, та и на архитекти и т.н. Смешно и безсмислено. Мое мнение, не ангажирам никой и вероятно по редица закони не съм прав, но морал и закон в много случаи нямат нищо общо !

    Коментиран от #5, #16, #21

  • 5 хо хо хо

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Правото":

    Бездимният барут е изобретен от французите а с димен никой не стреля
  • 6 миг21

    18 17 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Руснаците могат и правят коли. А, ние. Кажи ние.
    Чистачки не можем да направим. Така че, по полека.

    Коментиран от #7, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васко Бизинеса

    10 4 Отговор
    Разполагаме с ограничени количества матрьошки, ушанки, самовари, ключодържатели Сталин и Ну погоди!, хокейни шайби с автографите на Третяк, Михайлов, Петров, Харламов, Рагулин, Циганков, Якушев, Фетисов, Касатонов, Ларионов, Крутов, Макаров, Буре, Могилни и Овечкин, голи снимки с автограф на Шарапова, тениски СССР, Ленин и Сталин, пелмени и руски квас. Новогодишно намаление 25%.
  • 9 Бачо Киро

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "2527":

    Защо да не сравнява нас? Ние заводи нямахме ли? Демокрацията не я ли искахме, за да можем да се развиваме? Е, развихме ли се или нарязахме всичко за скрап? Едни китайски таралясници не можахме да СГЛОБИМ, не да ги правим ... Руснаците не ги мисли, имат откъде... Имат ресурси, фактор са в световната политика, имат военна индустрия... Ма били ушанки, ма това, ма онова, все тая, в нашия джоб нищо не влиза. У нас най-големите инвеститори са избягалите в чужбина с парите, които пращат у дома ... Фирмите бягат, съгласни са да инвестират в страни извън ЕС като Турция и Сърбия, но не и у нас. Това би трябвало да отговори на всичките ти въпроси.

    Коментиран от #14, #17

  • 10 гуньо

    6 8 Отговор
    А фанелка с картинка на ак и надпис аз харесвам хуго шмаисер имаш ли че искам такава.

    Коментиран от #11

  • 11 хо хо хо

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "гуньо":

    А да знаеш че мг34 и мг 42 са крадени от Броунинг?
  • 12 оня с коня

    7 9 Отговор
    Ама нали русофилите тука НАДМЕННО уведомяват скромния Четател,че Русия и Китай при една Война ще воюват "Рамо до рамо" срещу Лошия Запад?пък те не само се Съдят помежду си за Кражби и Измами/Примера с "Волгата" е само Върхът на Айсберга/,а накрая и ще се сбият тъй както си пише по книгите.А СА ГО ПРАВИЛИ в Миналото и имат Опит в тая насока!

    Коментиран от #13

  • 13 Я па ти

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Абе кон-какво общо има между разправиите на две частни фирми--и доктрините за съдействие на държавно ниво...? май хептен не правиш разлика-пишеш си ей така -от килешлък...?
  • 14 Пламен

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Ами.., прав си. Опитахме да 'правим' един Роувър, който от 10 год. не се произвеждаше. Във Варна май, ако не се лъжа. После се изпраха едни пари в село до Ловеч. Сега, като страна с история в автомобилостроенето, очаквам някой да "превърти" едни пари, в електро-автомобилите!
  • 15 Дядо Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце":

    Тея Волги имаха много добра возия.
  • 16 KOREKTOR 1

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Правото":

    ИМАШ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СИ НЕГРАМОТЕН И НЕКАДЪРЕН НЕ САМО "по някога" , а и "по стоянно".

    А ЗА БАРУТА СА ТИ ГО ПОЯСНИЛИ ТОЧНО И ЯСНО.

    ЯЗЪК САМО ЗА ПУШИЛНИЯ ТИ МЕНТЕ БАРУТ ДЕТО СИ СЕ ИЗСИЛИЛ

    ДА ПИШЕШ НЕЩО , ПА НИЩО НЕ ИЗЛЯЗЛО.
  • 17 Greenhrast

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Абе, байче, че имат ресуси-имат, че не са фактор в световната икономика- не са..че са си мизерници- мизерници са.Виж, че имат армия-имаха. Сега, като се приберат от военната служба в родното посьолок и като се накичат с ония ми ти медали и нагръдни знаци, ходят три месеца като проскубани петли из глубинката, дано някоя мамашка се прежали да им пристане. Иначе са с нова социална придобивка- от вчера пак са отворили изтрезвителите. Браво на Путин-стъпка в правилната посока, че кой знае колко алкашки щяха да пукясат под Сибирските снегове.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факти

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Правото":

    Да бе като преди 20 години мерцедес се опита да съди лексус, затова че е създал по добър двигател от тяхния. Затова всяко нещо си Ина лиценз и права
  • 22 гост

    2 2 Отговор
    " реши Московският арбитражен съд"-че какво друго да реши руския съд,ако не в полза на руснаците,друг е въпросът каква сила има решението.