Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:23 960 6

Годишно лондончани губят 156 часа от живота си в задръствания

  • трафик-
  • задръствания-
  • градове

Лондон е обявен за най-натоварения град в света, Чикаго е на второ място

Годишно лондончани губят 156 часа от живота си в задръствания - 1

Лондон (Англия) и Чикаго (Илинойс) бяха вкарани в една битка, в която всички загубиха. Това е така, защото градовете се състезаваха да станат най-натоварените на земята, а Лондон спечели само с един час.

През 2022 г. средностатистическият шофьор в Лондон е загубил 156 часа от живота си в трафика, докато средно шофьорите в Чикаго са загубили 155 часа. Това са констатациите от проучването на Global Traffic Scorecard за 2022 година - рейтинг , който класира най-натоварените градове на земята.

Двата града са далеч пред останалите, като Париж , третият най-натоварен град в света, струва на пътуващите с моторни превозни средства средно 138 часа годишно. Междувременно Бостън е четвърти със 134 часа, а Богота (Колумбия) е пета, като трафикът там отнема средно 122 часа от времето на жителите. Ето и 10-те най-натоварени градове в света.

Годишно лондончани губят 156 часа от живота си в задръствания

Може би не е изненада, че тези цифри нарастват стабилно с отслабването на пандемията. В сравнение с 2021 г. проучването установи, че часовете, загубени от трафик, са се увеличили в девет от 10-те най-натоварени града на земята. Изключение прави само Париж, чиито жители са загубили един процент повече време на пътя през 2021 г., отколкото през 2022 г., е пощаден от тази тенденция.

Въпреки това трафикът в повечето от първите 10 града е намалял в сравнение с 2019 г., преди пандемията да започне сериозно. Единствено трафикът в Лондон , Чикаго, Маями и Монтерей е нараснал в сравнение с времето преди пандемията, но в Париж, Бостън, Ню Йорк, Богота, Торонто, Филаделфия и Палермо е спаднал с до 10%.

Всичко това пресметнато в пари също не в полза на шофьорите. Времето, прекарано в задръствания, струва на средния американец 869 долара през 2022 г., в сравнение със само 564 долара през 2021 г., тенденция, която се повтаря и в други страни.

На всичкото отгоре американците са похарчили 546 долара за допълнително гориво поради закъснения в трафика, близо 33 процента повече, отколкото са похарчили през 2021 г. С нарастващите разходи за гориво всеки допълнителен час, прекаран в чакане в задръстване, е струвал дори повече миналата година, отколкото през 2021 г. .

И накрая, последиците от трафика надхвърлят просто времето и парите. Повече коли на пътя означават и повече инциденти. Наистина сблъсъците са се увеличили с четири процента в САЩ и Канада, с пет процента в Германия и с 11 процента в Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Боби

    2 4 Отговор
    Пълни глупости то сигурно в София губят повече време

    Коментиран от #6

  • 2 Не са сметнали най-важното

    1 0 Отговор
    По колко милиона тона въглероден диоксид са се отделили в атмосферата, без колите дори да изминат километър.

    Но и това не е важно, защото въглеродният диоксид е парников газ, но не е замърсител на въздуха. Проблемът е че освен него, от ауспуха излизат въглероден окис, азотни окиси, фини прахови частици и какви ли не още гадости, дори автомобила да е от последно поколение. А тези неща вече влияят на здравето на хората и автомобилите в задръстването буквално създават огромна газова камера в градовете. И то без да свършат грам полезна работа.

    Само с премахването на тези задръствания, много по-бързо и евтино ще се намалят както въглеродните емисии така и замърсяванията, отколкото с бързането за преминаване към електромобили.

    На практика гадостите които са отделени докато автомобилът стои в задръстване са много повече, отколкото за самото придвижване от точка а до точка б.
  • 3 Пешо кукичката

    0 0 Отговор
    Брей тея лондончани.Па ние у шопско по колко ли губим?
  • 4 язе

    2 1 Отговор
    Проста сметка : Перник-София-Перник=2 часа x 5 дни = 10 часа на седмица x 4 седмици = 40 часа x 10 месеца = 400 часа годишно. да им имаме задръстванията!
  • 5 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Трафикът в Лондон е наистина ужасен.Веднъж минах 15 мили за 4часа и 30 минути.В Лондон има регистрирани 2,610,242 коли,а за УК са 32.3 милиона.По улиците на Лондон дневно циркулират към 4.6 милиона автомобила.
  • 6 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Боби":

    дата , губят не часове а 365 дена от едно задръстване , не виждаш ли че изчезнахме като пилци из търняци , от бранье на ягоде зимъска !!!.