Last news in Fakti

20 Март, 2022 13:15 9 848 12

Лекари обясняват как да седим в колата

  • седалка-
  • автомобили-
  • съвети

Правилната позиция на шофиране решава много проблеми

Лекари обясняват как да седим в колата - 1

Може би малко от нашите читатели са напълно наясно, че неправилната стойка при шофиране може да бъде изключително вредна за човешкото здраве. Разбира се, почти всеки е чувал за разни вреди от неправилното седене в колата, но малцина са онези, които спазват съветите на специалистите. А те са елементарни.

Но наистина ли знаем как да седим в колата правилно? През деня седим много - на бюрото, в кухнята, гледаме телевизия и четем книга, посещаваме театри и киноцентрове. А много от нас прекарват и доста време в колата.

Опитайте се по някакъв начин да изчислите приблизително колко часа през деня сте в седнало положение. Сигурни сме, че времето, особено по отношение на една година живот, ще ви шокира. Така че, примирете се с факта, че е изключително важно (и отдавна е трябвало) да се обучите да седите компетентно, с баланс и без да застрашавате здравето си.

Лекари обясняват как да седим в колата

Според професори по медицина, седящата поза е ключов момент за здравето на „мъжа зад волана”. Мнозина дори не се замислят колко вредна е статичната, продължителна неподвижност на тялото. В крайна сметка всичко това поддържа мускулите и гръбначния стълб в постоянно напрежение. В резултат на това се появява умора, чувство на дискомфорт, а това се повтаря всеки ден и почти във всяка кола.

Какво сте чували за развитието на "шипове"?

„В нашия гръбначен стълб има основни изкривявания: шийни и лумбални (лардози), както и гръдни и сакрални (кифози). Тези кривини трябва да се балансират помежду си. Неслучайно всяко съвременно автомобилно кресло има такива елементи, като специални подглавници, лумбални опори и добре развита странична поддръжка.

Хората, страдащи от цервикална остеохондроза, често изпитват главоболие и виене на свят от неправилна стойка в колата. В своето невежество те отдават това на умората. Всъщност става дума за умора на гръбначния стълб, за развитие на така наречените шипове (обсохондроза), които растат върху прешлените, притискат нервните окончания и инициират същите болкови усещания.

Какво да правим?

Една от най-добрите опции е седалката на водача да има много настройки, така че човек винаги да може да направи подходящ наклон, при който краката ще заемат удобно положение. Удобна поза се получава, когато няма компресия на нервните окончания, изключена е възможността за неправилно позициониране на прешлените.

Ако правите всичко според науката, можете да избегнете радикулит и неприятна болка в краката, да направите правилното кръвоснабдяване на органите, което от своя страна ще предотврати венозно разширение на съдовете на долните крайници и развитието на хемороиди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    21 2 Отговор
    А за в тоалетната как да седим, нещо няма ли да ни светнат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Макларън

    21 1 Отговор
    Най добре е нагоре с дупетата за да се стича по лесно мозък в някои водачи
  • 4 Кирчо

    11 5 Отговор
    А да си такова ме жената кога ?!
  • 5 Божееее

    19 0 Отговор
    Какво да правим ?

    Намерете си п одходящ наклон....

    Вие малоумни ли сте ? Да не мислите че хората седят неудобно нарочно ?
  • 6 W 124

    8 1 Отговор
    Глупости. И на снимката стойката ви е неправилна. Торсът спрямо краката трябва да бъде на около 120 градуса. Това, че някои искат да видят номера на колата си отвътре си е техен проблем.
  • 7 Полицията

    11 3 Отговор
    Подкрепям статията, макар да не дава конкретика. Много шофьори, просто си лежат в колата, без много възможност за реакция, ако стане напечено. Често се налага, пожарникари да ги вадят от леглото.
  • 8 Mитко

    30 0 Отговор
    И Радо, какво трябваше да разберем от статията? Всичко е ясно, само как да седим в колата не е ясно. Шебек...
  • 9 един от многото

    7 1 Отговор
    И без да обясняват лекарите , всички си стоим на задника в колата!
  • 10 оня с коня

    0 2 Отговор
    И как мисли Автора на статията- ще ми дойде ли на ума да седя в БМВ-то"компетентно и с Баланс",след като съм "на нокти"?А съм така,щото принципно карам на Лимита.
  • 11 Боже Боже

    19 0 Отговор
    Уникалната статията, "Лекари обясняват как да седим в колата" и никъде не прочетох как да стоим в колата, освен че било много вредно! Поредния пишмян журналист. Дъно отново
  • 12 Пръцко

    3 0 Отговор
    Нищо не разбрах от нафарфорените дрънканици, но от личен опит знам, че е изключително важна лумбалната опора - подпирайте и пазете кръста, приятели! Не напразно нашите деди са го пристягали с пояси, а надолу са се проветрявали с широки потури.