Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:04 3 201 12

Toyota пак изпреварва Volkswagen

  • toyota-
  • volkswagen-
  • продажби-
  • нови автомобили

Може би японският производител ще успее да стане глобален лидер в продажбите на нови автомобили за трета поредна година

Toyota пак изпреварва Volkswagen - 1

Toyota Motor успя да стане световен лидер в продажбите на нови автомобили през периода януари-април 2022-а. Според Bloomberg японският автомобилен гигант е успял да задмине най-близкия си конкурент Volkswagen AG с повече от милион продадени коли. В същото време представянето на Toyota намалява на годишна база. Японците са продали 3 429 636 автомобила от марките Toyota, Lexus, Daihatsu и Hino, което е с 5.8 процента по-малко в сравнение с първите четири месеца на 2021 г.

Продажбите на японския пазар спадат най-значително, като търсенето намалява с 16.63 процента до 692 370 автомобила. Глобалният спад в продажбите обаче се изчислява само на 2.7 процента. Що се отнася до Volkswagen AG, то продажбите на германците намаляват много по-осезаемо. През периода януари-април германският концерн е продал 2 414 800 коли от марките Volkswagen, Skoda, Audi, Lamborghini, Bentley, Porsche, Scania и други контролирани от концерна марки, което е с 26 процента по-малко спрямо същия период на миналата година.

Анализаторите обясняват този сериозен спад и значителна разлика от Toyota с избухването на нова вълна на коронавирус в Китай, който е най-важният пазар за продажби на Volkswagen, както и с прекратяването на доставките на компоненти от Украйна.

Toyota също е засегната от ситуацията с COVID-19. През март автогигантът започна да спира фабрики, в резултат на което компанията провали производствения план за април и сглоби с 9.1% по-малко автомобили, отколкото през април 2021 г. За началото на юни са планирани нови паузи, заради които Toyota ще произведе 850 000 автомобила, което е със 100 000 по-малко, отколкото са плановете.

Toyota е световен лидер по продажби вече две поредни години. През 2020 г. японците заеха водещата позиция с 9.5 милиона продадени превозни средства срещу 9.3 милиона продадени от Volkswagen. През 2021 г. разликата се увеличи. Toyota успя да продаде 10.5 милиона автомобила, докато Volkswagen - само 8.9 милиона. Ако се съди по резултатите от началото на годината, японците имат всички шансове да да запазят лидерството си.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УМИРАЩИЯ ЛАПИТАЛИЗЪМ

    5 4 Отговор
    Е недостижим ...ДРУГАРЕ.

    Коментиран от #4

  • 2 фен

    22 8 Отговор
    От три години я имам Королата ,и до сега и крушка даже не съм сменял !!!

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 3 Любомир

    21 0 Отговор
    Toyota правят здрави коли а немците ги правят по слаби за да печелят от частите
  • 4 Тоя

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "УМИРАЩИЯ ЛАПИТАЛИЗЪМ":

    Тоя умиращ капитализъм вече 120 години го дъвчете ... а я кажи за комунизма, че ми е интересно
  • 5 Хонда

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Ега фарли лагер на мотора..

    Коментиран от #7

  • 6 Ужас

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    А как е с шума в купето и разхода на гориво?
  • 7 Като гост

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хонда":

    Ще има да чакаш дълго
  • 8 смех

    9 6 Отговор
    Бе кой изобщо я брои селската немска фирмичка за нещо
  • 9 Скоро ще правиш мотор и скорости

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Споко. Скоро ще правиш мотор и скорости
  • 10 ще останеш доволен

    2 10 Отговор
    Докато се радваш на крушката през това време ръждата я яде
  • 11 Рой

    6 1 Отговор
    Za да са по-продавани явно има защо;)
  • 12 Буха ха

    5 2 Отговор
    То е ясно че тук има много собственици на Голф 2 които се гордеят с автомобилите си и плюят Тойота и Хонда. Пичове, карайте ги докато можете, защото следващите поколения на Соцваген са абсолютни боклуци.