14 Юни, 2022 10:03 13 850 11

Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия

  • анализ-
  • автомобилно производство-
  • чипове

Автомобилите стават "цифрови", но недостигът на полупроводници причинява милиарди долари пропуснати приходи за автомобилната индустрия. Ето защо това се случва

Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия - 1

Автомобилната индустрия страда от остър недостиг на чипове. Глобалният недостиг на полупроводници , който започна през първото тримесечие на 2021 г., спря монтажните линии по целия свят, тъй като дългото време за доставка на малките силициеви чипове забави производството на всичко - от смартфони и домакински уреди до системи за подпомагане на водача. Големите производители на автомобили вече обявиха значително намаляване на производството си, намалявайки и очакваните приходи за 2021 г. с милиарди долари.

Това предизвикателство в автомобилната индустрия е най-новото от поредица такива, започнали в първите месеци на пандемията COVID-19, когато продажбите на автомобили паднаха с цели 80 процента в Европа , 70 процента в Китай и близо 50 процента в Съединени щати. Липсата на търсене на нови автомобили затвори автомобилните фабрики и изпрати милиони работници у дома, докато поръчките за полупроводници, използвани по безброй начини, включително в сензори за налягане на горивото, цифрови скоростомери и навигационни дисплеи, рязко спаднаха. В същото време, извън автомобилния сектор, други индустриални играчи се пребориха да си осигурят ценните чипове.

Как се случи недостигът

Нито инцидент или прекъсване не са причина за недостига на полупроводници. Единствено стечението на събитията допринесе за ситуацията, пред която е изправена автомобилната индустрия. През първата половина на 2020 г. автомобилната индустрия се сблъска със значителен спад в търсенето. Освен това, докато продажбите на нови превозни средства нараснаха през втората половина на годината, много двусмислената перспектива за продажбите по това време означаваше, че автомобилните производители нямаше как да увеличат значително своите поръчки за полупроводници.

В същото време, водено от преминаването към отдалечена работа и свързаната с това по-голяма нужда от свързаност, потребителското търсене значително нарасна за персонални компютри, сървъри и оборудване за кабелни комуникации, като всички те също силно зависят от полупроводниците. Това означаваше, че дори когато автомобилната индустрия драстично намали поръчките за чипове, други сектори бяха изправени пред повишена нужда.

Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия

Анализ на пазарните данни на IHS разкрива, че действителното търсене на полупроводници в автомобилната индустрия през 2020 г. изостава от предпандемичната оценка с около 15 процентни пункта. През същия период повечето други сегменти (с изключение на индустриалния сектор) претърпяха бързо разрастване, което доведе до средно увеличение от 5 до 9 процента в продажбите на полупроводници над прогнозирания растеж. Поради това, когато търсенето на автомобилния сектор се възстанови по-бързо от очакваното през втората половина на 2020 г., полупроводниковата индустрия вече беше изместила производството, за да отговори на търсенето на производители от други сектори.

Липса на нов капацитет

Полупроводниковата индустрия узря през последните години чрез консолидация и постигане на по-голям мащаб. Капацитетът ѝ обаче се разширява скромно, но постоянно - с около 4 процента годишно, в съответствие с продажбите. Успоредно с това, използването на полупроводници е постоянно високо през последното десетилетие. Всъщност усвояването през 2020 г. беше близо 90 процента, което много лидери в индустрията смятат за пълно използване, тъй като превишаването на това ниво често води до непропорционално по-дълги срокове за изпълнение. Следователно, полупроводниковата индустрия е увеличила производствения си капацитет с близо 180 процента от 2000 г. насам, но въпреки това общият ѝ капацитет е почти изчерпан при сегашната висока степен на използване.

Геополитическо напрежение

Поради геополитическото напрежение, някои производители на потребителска електроника значително увеличиха нивата си на запаси от чипове, за да преминат през трудния период на ограничен достъп до производството на полупроводници. Смятаме, че подобно натрупване на запаси е причинило скока в търсенето на полупроводници от 5 до 10 процента - еквивалент на една трета от продажбите на чипове за автомобилния пазар.

Условия на договора

Типичните договори за снабдяване на части в автомобилната индустрия се различават значително от другите индустрии, които по-често се управляват от дългосрочни обвързващи споразумения (така наречените сделки за вземане или плащане) и предоставят на доставчиците на полупроводници поръчки за покупка, които надхвърлят шест до 12 месеца. На фона на веригата за доставки на автомобили, която е сложна и често силно зависима от външни изпълнители, цикълът на ангажименти за снабдяване на чипове за автомобилната индустрия обаче има тенденция да бъде по-кратък - особено по отношение на обвързващите ангажименти за покупка от порядъка на няколко седмици до няколко месеца . Докато автомобилната индустрия имаше добра репутация за стабилно търсене в миналото, производителите на полупроводници сега са ангажирани с по-конвенционални, дългосрочни договори от други бързоразвиващи се индустрии.

Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия

Разгръщане на 5G и припокриване на търсенето на чипове

Търсенето на полупроводници в индустрията варира в зависимост от размера на възела. Чиповете в по -малки диапазони на размери често се използват във водещи технологични компании, но постепенно започват да са нужни и на автомобилната индустрия. Такъв пример е широкото внедряване на 5G, което изисква голям брой радиочестотни полупроводници. Това припокриване означава, че тъй като пускането на 5G ще се случва през следващите няколко години, производителите на автомобили може да се сблъскат с продължаващ недостиг на чипове. С други думи съществува голямо количество припокриване между чиповете, използвани за настоящите технологии, и тези, използвани за автомобилната индустрия.

Перспективи за възстановяване

Глобалният недостиг на полупроводници е малко вероятно да се разреши в краткосрочен план поради фактори като сложността на производството на полупроводници и все по-сложните чипове, необходими за автомобилите от ново поколение. Производителите на оригинално оборудване имат някои по-краткосрочни и дългосрочни стратегии, които да обмислят, докато предприятията се справят с дисбаланса в предлагането и търсенето на полупроводници.

Краткосрочни стратегии

В краткосрочен план не виждаме никакви признаци, че настоящият дисбаланс в търсенето и предлагането на полупроводници ще се разреши. Това е така, защото типичните срокове за изпълнение на полупроводниковото производство могат да надхвърлят четири месеца за продуктите, които вече са добре установени в производствена линия. Увеличаването на капацитета чрез преместване на продукт в друг производствен обект обикновено добавя още шест месеца (дори в съществуващи заводи).

Преминаването към друг производител пък обикновено добавя още една година или повече, тъй като дизайнът на чипа изисква промени, за да съответства на специфичните производствени процеси на новия производствен партньор. Освен това, чиповете могат да съдържат специфична за производителя интелектуална собственост, която може да изисква промени или лицензиране. Така сроковете за изпълнение на производството на полупроводници могат да надхвърлят четири месеца, докато преминаването към нов производител отнема година или повече.

Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия

Решаване на дългосрочния проблем

В дългосрочен план автомобилната индустрия ще трябва да преосмисли начина, по който структурира договорите за снабдяване с полупроводници. Като добро начало, OEM производителите и играчите от първо ниво биха могли да направят предварителните ангажименти за обем по-обвързващи (например, като преминат към 12 месеца в производствен или технологичен план. По-балансиран план за споделяне на риска, съобразен по веригата на стойността, също би могъл да помогне за повишаване на процента на приемане.

В допълнение, компаниите може да се наложи да преразгледат, поне отчасти, настоящата практика на доставка точно навреме и ниските нива на складови наличности. Анализ на McKinsey Global Institute установява, че сътресения във веригата на доставки, засягащи глобалното производство, се случват средно на всеки четири години, като компаниите губят 42 процента от печалбата за една година на всеки десет години.

В допълнение, автомобилните играчи могат да преразгледат своите стратегии за снабдяване с различни чипове. Въпреки че решението за снабдяване за конкретен тип чип може да изглежда на хартия като по-евтино от другите опции, оценката може да се промени, когато се вземе предвид цената на сложността в области като устойчивост на снабдяване и жизнен цикъл на софтуера. В процеса на квалификация компаниите може да се наложи да преразгледат някои ограничения на параметрите (например температурен диапазон), за да създадат правилния баланс между по-широки възможности за снабдяване и надеждност на продукта.

Настоящият недостиг на чипове нарушава автомобилния бизнес по цялата верига, тъй като OEM производителите и техните доставчици бързат да набавят надеждни източници на чипове. Докато автомобилните играчи обмислят следващите си ходове, а производителите на полупроводници се борят да се справят с търсенето, и двете индустрии трябва да съгласуват своите краткосрочни и дългосрочни стратегии, за да се справят възможно най-успешно с прекъсването на веригата за доставки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запада фалира

    6 8 Отговор
    Глупости няма чипове щото няма ресурси за тях а няма ресурси щото копането е скъпо.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 провинциалист

    17 2 Отговор
    Кой каза "карбуратор"?
  • 3 Марио

    14 2 Отговор
    Страхотен анализ на Славчев. Поздравления. Иначе - това е реалността. Всеки си гледа интереса, а накрая колите ще станат по-скъпи и дефицит и ще страдаме ние.
  • 4 Чип и Дейл

    16 1 Отговор
    Москвич с чип няма!
  • 5 Бай Тошо!

    11 0 Отговор
    Когато направим завод за цели проводници вече няма да има нужда от полуповодници и всичко ще се оправи!
  • 6 Не съм чел статията

    8 5 Отговор
    Но след като прочетох заглавието, знам че това е кликбейт заглавие, защото никой няма отговори на тези въпроси, камо ли вие, че пък да кажете и на нас.

    То имаше и такива заглавия за войната, ама се оказа че продължава.

    Коментиран от #7

  • 7 Име

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Не съм чел статията":

    Ми прочетия, барем ти влезе нещо в кухата сратуна.
    P.S. Статията наистина е добра, но е за хора с малко по-висок коефициент на интелигентност

    Коментиран от #8

  • 8 Оня с кухата кратуна

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Направих си труда да прочета статията но не получих обещаните в заглавието отговори, точно защото знам за причините описани в статията И както казах знам че никой на този свят не знае отговора на тези въпроси.

    Да припомня въпросите :

    "Отговаряме кога и как ще се разрешат проблемите с недостига на чипове в автомобилната индустрия"


    Ти получи ли отговор на въпроса кога ще се разрешат проблемите с чиповете в автомобилната индустрия?

    Тази година? Догодина? След две години? След пет години? След 10 години? Поне нещо ориентировъчно? Аз отговор на този въпрос не получих от статията, вероятно защото нямам нищо в кухата кратуна. Ти като имаш ще ми отговориш ли?

    А на въпроса как ще се разрешат тези проблеми получи ли конкретен отговор? Тук поне имаше някакви предположения, може това, може онова все пак, но не и какво са предприели конкретно.
  • 9 Герасим Bronze щ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запада фалира":

    Почти си прав, почти. Южнокорейски производители съобщиха в началото на годината, че са продали на единият от най-големите германски автопроизводители чипове, които биха им стигнали за 2 години!!! Проблема не е в чиповете вече. Проблема е в това, че всички суровини скочиха с много проценти и като произведете кола, тя е непродаваема. Другото са приказки за наивници!
  • 10 елин

    2 0 Отговор
    "Интересното " сега започва тъй като Тайван въведи санкции забрани продажбата на чипове за Русия тя забрани износа и продажбата на неоновият газ който се произвеждаше в Мариуполь, Одеса ( сега са руски ) и в Русия над 70 % от Световното производство . Останалата част 30% се пада на Китай.
  • 11 СССР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запада фалира":

    Дрогари и дрогарки записвам се за нов Мацквич ! Оня ден унучето тамън проходи - за сватбата тамън ще му излезе ред !