7 Септември, 2022 10:24 2 770 7

Всеки може да си купи акции на Porsche

  • porsche-
  • акции
Всеки може да си купи акции на Porsche - 1

Концернът Volkswagen обяви намерението си до месец да започне свободна търговия с акции на Porsche на борсата. Инвеститорите очакват това да бъде едно от най-големите IPO-та в света

Първичното публично предлагане (IPO) на Porsche на фондовата борса ще се състои още в края на септември или началото на октомври, съобщава Bloomberg. Компанията очаква акциите да предизвикат огромен интерес на пазара, каза финансовият директор на Volkswagen Group Арно Антлиц.

Това не е изненадващо, защото Porsche е един от най-успешните финансово производители на спортни автомобили. По информация на Reuters, цитирайки инвеститори, се прогнозира, че това ще бъде едно от най-големите листвания в света с оценка от 60-80 милиарда евро.

За сравнение: сега Ferrari се оценява на 38,53 милиарда евро, а когато компанията стана публична през 2016 г. , стойността ѝ беше почти четири пъти по-малка. Самият Volkswagen не е коментирал оценките на цената на акциите и все още не са разкрити подробности за IPO-то. Факт е, че компанията все още си запазва правото да отмени решението за публичното предлагане на акции.

Посочва се обаче, че това може да се случи само ако възникнат нови геополитически обстоятелства, които сега са непредвидими. По подразбиране IPO се очаква след няколко седмици. Акциите на Porsche ще се търгуват на фондовата борса във Франкфурт.

Все още не е ясно кой пакет акции ще бъде пуснат за свободна продажба. Известно е, че Qatar Investment Authority се интересува от закупуването на дял от 4.99%. Очаква се също големи пакети акции да получат семействата на основателите на компанията. Приходите от IPO ще бъдат използвани за финансиране на нови разработки на електрически превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аха

    7 1 Отговор
    юруш на акциите да забавим малко фалита на немските автомобилни масстодонтиииииииии
  • 2 АкциоНер

    12 2 Отговор
    Да живееш в мита, че някой на другия край на някой континент ще мисли да те прави богат - наивността на западното общество. Наивността хора, които лъжеха и лансираха дизела (групата ФВ) и сега да ти обясняват как ще станеш зелен - като зареждаш електричество, пък те горят въглища за да го създадат .... лъжа след лъжа. Който иска да си инвестира парите в хартии и да се надява, че ще се събуди богат. А шефовете от ФВ ще си раздават млн. бонуси на гърба на тези имено "инвеститори"
  • 3 Васко Жабата

    7 0 Отговор
    А кога ще пуснат Порше с фабрично зелен цвят?

    Коментиран от #5

  • 4 Цецо

    2 2 Отговор
    Ще е интересно определено
  • 5 Отг

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васко Жабата":

    Зеленият Тайкан Турбо S движи у нас от март 2020-та ;)

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Продават

    5 0 Отговор
    И после като продадат акциите ще обявят фалит.....