Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 12:22 31 291 3

Hyundai Motor изтегля и спира продажбата на осем модела

  • hyundai-
  • kia-
  • сервизна акция

Шест са от марката Hyundai и два от Kia, но акцията не се отнася до българските клиенти на двете марки

Hyundai Motor изтегля и спира продажбата на осем модела - 1

Hyundai и Kia ще изтеглят общо осем модела превозни средства и повече от 122 000 автомобила в резултат на проблем с електрическите маслени помпи за високо налягане на техните осемстепенни трансмисии с двоен съединител. Повредата може да доведе до преминаване на автомобила в авариен режим и дори до загуба на задвижване към колелата.

Веднага обаче трябва да успокоим българските собственици на автомобил с марките Hyundai и Kia. Свързахме се с официалните вносители на двете марки у нас, които ни увериха, че към днешна дата у нас не е обявена въпросната сервизна акция, което на практика означава, че колите, внесени у нас нямат този проблем с трансмисията.

В имейл до Carscoops Hyundai потвърди доклада, публикуван от Autoweek, базиран на документ, открит онлайн, че компанията наистина е издала заповед за „стоп-продажба“ на дилърите за всички засегнати нови или употребявани превозни средства, докато проблемът не бъде отстранен.

Изтеглянето засяга осемстепенните трансмисии с двоен съединител и по-конкретно превозните средства, произведени между 2020 и 2022 г. Общо Hyundai трябва да изтегли 53 142 автомобила в САЩ и 8 719 в Канада, докато Kia трябва да изтегли 69 038 автомобила, въпреки че и двете марки вярват че този дефект ще бъде открит само в един процент от превозните средства, засегнати от това действие.

Моделите, оборудвани с тази трансмисия, са 2021-2022 Hyundai Santa Fe , 2021-2022 Hyundai Sonata, 2021-2022 Hyundai Veloster N, както и 2022 Hyundai Santa Cruz, 2022 Hyundai Elantra N и 2022 Hyundai Kona Н. Засегнати са още Kia Sorento 2021-2022 г. и Kia K5 2021-2023 г.

Проблемът произтича от електрическата маслена помпа в осемстепенната трансмисия с двоен съединител , която може да причини вътрешна повреда заради проблем с отклонение в качеството на доставчика. По-конкретно, компонент в платката на помпата може да не е запоен достатъчно добре и може да се отлепи.

Проблемът може да доведе до диагностичен код за грешка, който да предупреди водача за неизправност в автомобила. Колата ще възпроизвежда звукови сигнали и съобщение за „незабавно спиране на безопасно място“ на арматурното табло.

След предупреждението на водачите ще бъдат дадени само 20-30 секунди нормално шофиране, преди трансмисията да влезе в т.нар. авариен режим и да изключи задвижващите предавки. Това в крайна сметка ще доведе до загуба на двигателна сила, което може да доведе до повишен риск от катастрофа.

Към края на септември Hyundai е отчел 229 уникални инцидента, случили се между юни 2021 г. и тази дата. За щастие, нито Hyundai, нито Kia имат информация за катастрофи или наранявания, свързани с дефекта.

Собствениците ще бъдат уведомени по мейл, като от 9 декември ще бъдат помолени да върнат автомобилите си на дилъра. Там техник ще инспектира трансмисията и ако се налага ще я замени с нова, която не е повлияна от отклонението в качеството на електрическата маслена помпа, без разходи за собственика.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 непознат

    4 0 Отговор
    Само това казвате,не се отнася за колите в България,как така по света всичко е дефектно,тук е перфектно,българска работа.Стига лъжете хората-Ганьо.Българските коли са правени на луната.
  • 3 Кокъл

    3 0 Отговор
    Е това е.Тук са перфектните коли по света дефектните,как пак срама и си нямате,стига лъжете.То е ясно че новите коли само парите са им много добре,другото е пълен боклук.Не бих си продал старата кола за да взема нова