Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 11:07 17 511 20

Защо Mercedes реши да "погребе" 14 модела наведнъж

  • mercedes-benz-
  • модели

Германският автомобилен производител реши да намали драстично моделната си линия, като я лиши от популярни комбита, купета и дори кросоувъри

Защо Mercedes реши да "погребе" 14 модела наведнъж - 1

Според информация на изданието Car&Driver от 33 модела, предлагани на европейския пазар и в САЩ, почти половината ще бъдат изпратени в пенсия. Става дума за 14 коли, сред които популярните у нас GLC Coupe, GLE Coupe, CLS, CLE, както и признатият за неликвиден спортен автомобил AMG GT.

Моделите ще започнат да изчезват от продуктовата линия на марката от следващата година.

Първият ще бъде Mercedes-Benz CLS, след това небезизвестният AMG GT ще потъне в забрава, а малко по-късно ще ги последва и комбито на C-класата. Същата съдба очаква и универсалната версия в семейството на E-класа. Всичко това се прави с цел оптизация на разходите и преминаване към електрически превозни средства.

Ще припомним, че Mercedes не е първата марка, която решава да „оптимизира“ разходите си чрез намаляване на гамата. Според скорошна информация на Financial Times, стана ясно, че Volkswagen ще откаже да произвежда автомобили в бюджетния и средния ценови сегмент. От VW искат да увеличат маржовете, като произвеждат по-печеливши продукти. По-специално от марките Audi и Porsche .


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тлрпрхая

    39 5 Отговор
    Защото преписват от Форд, ха-ха! Ще се завърнат към практиките от времето на дедо Хенри Форд, които прилагат и китайците днес - два-три модела с едно задвижване и всички екстри вътре. Най-много да ти оставят да си избереш цвета, стига да е черен (по хенри-фордовски).
  • 2 Мммммм

    15 30 Отговор
    Тесла ще фалира половината производители! Най-голямата печалба на всеки продаден автомобил е на Тесла. 9572 долара на всеки продаден автомобил! Как Мъск направи една фабрика от губеща, в машина за пари!

    Коментиран от #14

  • 3 Ти да видиш!

    17 27 Отговор
    Все повече отпадат опорните точки на антиелектриците. Изведнъж всички тръгнаха да гонят Тесла по печалби.

    Е как няма да я гонят, като продава на по-високи цени от mercedes, но въпреки това ще ги задмине по продажби вероятно още тази година, а в най-лошия случай догодина.

    Само че правят огромна грешка като се отказват от евтините си модели, защото тесла се е запътила точно натам - към електромобили на по-ниски цени, където могат да се очакват огромни обемни продажби. И не намалява разходите, като затваря заводи и спира производство на половината си модели, а отваря нови заводи и се възползва от икономиите от мащаба и новите производствени технологии, които въвежда.

    Както е тръгнало, скоро освен по печалби, брой продажби, бързина и ефективност, ще започне да изпреварва останалите и по брой предлагани модели.

    Коментиран от #11

  • 4 СЗО

    24 3 Отговор
    Отивам да си купя едно Поло, че като ги спрат от производство, ще поскъпнат
  • 5 Реалист

    31 4 Отговор
    Няма да произвеждат бюджетни автомобили ще произвеждат само скъпи искат да ви накарат да почнете да ходите пеш.

    Коментиран от #6

  • 6 Друга е причината

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Ще оставят бюджетните автомобили и електромобили да ги произвеждат китайците, защото на тях не им се занимавало с производство на автомобили с малък марж на печалбата.

    Но страшно грешат ако си мислят че китайците ще се задоволят само с бюджетните автомобили и няма да им вземат пазарния дял и на луксозните.
  • 7 като произвеждаш боклуци

    25 4 Отговор
    Нормално . Като няма глупаци да ги купуват, ги спират
  • 8 Батановци

    8 3 Отговор
    Червено въобще не ме устройва.
  • 9 Селянин

    21 1 Отговор
    Нормален капитализъм. Компанията иска краткосрочно да намали разходите и от там да се вдигнат показателите докато има инерция. Това се прави обикновено преди продажба на дял от компанията или преди да се емитират акции. Обаче тук си правят сметката без кръчмаря. Масовият потребител се ориентира към по ефтини и достъпни модели предвид несигурноста и очакванията за рецесия в следващите няколко години. Неслучайно Пежо изпревари Голф и Дачия има бум в Германия.
  • 10 небрежнев

    13 3 Отговор
    Преводът на статията е непълен и неточен, като информацията тук е заблуждаваща. За да добиете реална представа от намеренията на Мерцедес за изменения в продуктовата линия, потърсете статията "Mercedes-Benz Is Reportedly Killing Off Most Of Its Wagons And Coupes"
  • 11 Данни

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ти да видиш!":

    Абе ти си напълно луд
    Хахахахахахахаах
    Тесла сигурно са продали 3-4% от седаните а има рейсове бусове камиони влакове нали за електрички говорим

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Данни

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Данни":

    А Тесла колко модела и фабрики има знаеш ли?сравнение с Мерцедес
    Хахахахахахахаах хаха
    А за китайците от поне 15г имат 20сет различни марки за коли на ток
  • 13 Не говорим за електрички

    2 11 Отговор

    До коментар #11 от "Данни":

    Говорим че тесла тази година ще продаде 2 милиона автомобила, а mercedes я продаде два милиона, я не ги продаде. Автомобили, а не електромобили. А това че mercedes има стотици заводи, а тесла е толкова ефективна, че само с четири завода ще произвежда повече от mercedes, защо смяташ че е предимство на mercedes и е за хвалба?
  • 14 Любознателен

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мммммм":

    Ммммммм мънЧО прочети малко поне. По не- качествени от тесла -та със сигурно са теслите правени в китай от 16- то качество ( ако изобщо знаеш, че в Китай има 16 стандарта за качество) Толкова много жалби не е имало към никоя друга компания. 😂😂😂
  • 15 Мерцедес имат няколко модела добри

    1 8 Отговор
    И това са g55, sl55,,65, s65, gle 63s и следващите модели с по мощни мотори сичко друго е яла ма ритни😂😂😂
  • 16 Пуйката пита

    11 2 Отговор
    Някой качвал ли се е в тесла? Сега ще кажа москвича е по изолиран и безшумен. Едно време имаше идни ванчета баркас които дрънкат на ламарина ама яко е тва е тесла ама който си е купил как да каже аве прецаках се. То бит ебн признава ли си. Така че тесла няма да я бъде още по вече все по вече страни забраняват ел колите заради вредата при преработката на батериите да не говорим как горят тея тесли и чукове
  • 17 Тралала

    5 0 Отговор
    Всички европейки марки ще направят същото. Скъпите газ и метали обесмислят правенето на народни коли.
  • 18 Мерцедес

    6 0 Отговор
    Направиха толкова много модели че хората се чудят какво да купят, и няма поръчки
  • 19 Коко Н

    2 0 Отговор
    Аз ги гледам едни нови автобуси в градския транспорт,чисто електрически на Мерцедес, двуосни ама много обемни,с висок таван

    Коментиран от #20

  • 20 Коко Н

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Коко Н":

    P.S.
    И Амазон са с електрически малки бусове ,комуналните за боклука също всички на Мерцедес.