Last news in Fakti

24 Март, 2023 09:14 5 029 7

Mercedes ще плаща компенсации на собствениците на стари дизели

  • mercedes-benz-
  • дизели-
  • обезщетение
Mercedes ще плаща компенсации на собствениците на стари дизели - 1

Производителят на автомобили Mercedes-Benz трябва да плати обезщетение за неразрешените устройства за дизеловите си автомобили, ако купувачът претърпи щети, постанови Европейският съд (ЕС) във вторник.

Делото беше заведено в съда в Равенсбург, Германия, от купувач на употребяван Mercedes, чиято система за рециркулация на отработените газове работи в определен температурен диапазон, но намалява рециркулацията при по-ниски температури, което води до повишени емисии на азотен оксид.

Германски съд отправи запитване към Европейския съд дали според правото на ЕС купувачът на превозно средство, оборудвано с такова устройство, има право на обезщетение от производителя на превозното средство и как трябва да се изчисли това обезщетение.

В изявление Съдът на Европейския съюз каза, че собствениците на превозни средства имат това право и държавите-членки са отговорни да гарантират, че то се зачита. Федералният съд на Германия по-рано отхвърли иска на ищеца за обезщетение, като каза, че автомобилният производител може да носи отговорност само ако щетите са умишлени.

Федералният съд на Германия насрочи допълнително изслушване за 8 май, за да обсъди последиците от решението на Европейския съд върху германското законодателство за отговорността на автомобилния производител.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    3 2 Отговор
    Те и с Нокиа се направиха на интересни пък после си платиха 3млрд евро....
  • 2 Хайл

    8 2 Отговор
    Аз имам стар Мерцедес дизеляк.Чакам си обезщетението
  • 3 Швабен каскен

    11 1 Отговор
    Значи източна Европа ще бъдем скоро милионери :-D
  • 4 Илко

    10 2 Отговор
    Са ще се вдигнат цените на Мерцедесите 2-3-4-5-6... употреба в България.
    Че дори Германците ще дойдат на Горубляне коли да купуват.
    Обърка се света.
  • 5 Факта

    2 4 Отговор
    А себствениците които ъроват и съзнателно са ги купили кога ще плащат ибезщетения на другите
  • 6 Бозаджиев

    5 1 Отговор
    Пийти боза да сте рахат събаля и да расте у..я !
  • 7 Мечока

    2 0 Отговор
    Няма да мине,никой не го е карал насила да си купува печка.А какво да правят фермерите с тракторите или пък военните с техните дизелови машини