8 Май, 2023 10:30 2 447 9

Мъск е "заложил" повечето си акции в Tesla

  • илон мъск-
  • акции-
  • tesla
Мъск е "заложил" повечето си акции в Tesla - 1

Прокси консултантската фирма ISS изрази загриженост относно недостатъчно надлежната проверка на обещанието за акции на компанията от изпълнителния директор Илон Мъск и неговия брат Кимбъл.

Залогът на акции или използването им като обезпечение по заеми увеличава рисковете за инвеститорите на Tesla, като се има предвид стойността на тези акции, пише Reuters .

Заложените акции на Илон Мъск представляват 58% от неговата собственост в Tesla, според ISS, като акциите на компанията са спаднали с около 60% от рекордния си връх през ноември 2021 г.

В доклада на ISS се казва, че подобно залагане крие рискове за обикновените акционери и вероятността от принудителна продажба на заложените акции се увеличава в момент, когато цената на акциите (и следователно стойността на обезпечението) вече намалява.

Изданието съобщава, че Tesla има ограничение за залог на акциите на компанията, определяйки максимален заем от 3.5 милиарда долара, или 25% от общата стойност на заложените акции.

Спадът на акциите на Tesla в края на 2022 г. беше много рязък и възлиза на 65%. Още през 2023 г. Мъск продаде толкова много акции, за да покрие покупката си на Twitter, че те вече не са най-големият му актив, според индекса на Bloomberg.

Анализаторите казват, че Мъск може да се възползва от даряването на акции на Tesla за благотворителност, тъй като акциите, дадени на благотворителни организации, не трябва да плащат данък върху капиталовата печалба, както биха направили, ако бъдат продадени.

Финансовото състояние на Илон Мъск се влоши на фона на проблеми в цялата империя на милиардера. Състоянието му беше негативно повлияно от спада с 9.75% на акциите на производителя на електрически автомобили Tesla Inc до $162.99 поради разочароващите финансови резултати за първото тримесечие на годината, както и от експлозията на експерименталната ракета Starship няколко минути след изстрелването ѝ.

Брутният марж на Tesla през първото тримесечие е 19.3%, в сравнение с 29.1% преди година. Резултатите се влошиха и поради постоянните намаления на цените на електрическите автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Форда

    8 4 Отговор
    Абе Мъски, дека е Сайбертръка уе?

    А Тесла Семи, що не сподели тестовите резултати на Пепси!? 🤭

    А помните ли 2018, показа "най-бързата" кола - Тесла Роудстър. Ама и него го няма.

    Елон продавачът на vapourware!

    Коментиран от #4

  • 2 Браво

    7 3 Отговор
    Радващото е че диеловите барутници намаляват
  • 3 Турбо

    4 3 Отговор
    Акциите на Тесла се сринаха от 400 до 160 долара, съответно и пазарната капитализация.Акции за залог се ползват,когато теглиш кредити.Въпреки твърденията на тесльо,че Тесла имат кеш в банките който се чудят къде да изхарчат.

    Коментиран от #9

  • 4 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Форда":

    Според последния доклад на JATO , който не знам защо тук се правят на не видели , за 2022 година Тесла Модел У е на трето място за най- продаван модел в СВЕТА !! И то на много малка разлика с първите два , а те през тази година имат дори намаление , а Тесла е увеличила първото тримесечие с над 30 процента !! Та какво викаш ще стане , като юни се окаже най-продаван модел в света ?? От ВСИЧКИ модели ?? А Мъск има права да купи на безценица още акции на Тесла , които ще са за около 100 милиарда пазарна цена !

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Я виж кои го купуват обаче частните клиенти се броят на пръсти
  • 7 анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Мъск го закъса за пари,залага акции за да си осигури свежи пари.Откъде 100 милиарда у Мъск,сектанте?
  • 8 МЪСК 🤑

    0 1 Отговор
    Добре дошли в най-голямата Щатска рафинерия за литий в задния ми двор!
    Няма Бате-Бате, Како-Како, няма Лельо-Лельо!
    има
    Оооох Котьоо!

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.