Last news in Fakti

20 Декември, 2023 09:56 4 565 7

Фатални дефекти в Nissan X-Trail

  • nissan-
  • дефект-
  • сервизна акция

Освен X-Trail са засегнати и Altima, Infiniti QX50 и QX55 от 2019-2023 година

Фатални дефекти в Nissan X-Trail - 1

Поне 450 000 автомобила с марка Nissan са изложени на риск. Американската служба за разследване на дефекти (ODI) обяви, че е започнала разследване на японската компания. Регулаторът получава оплаквания от шестима собственици на Nissan-и, оборудвани с VC турбо двигатели с променливо съотношение на компресията. Проблемът е, че двигателите внезапно губят мощност и отказват напълно. Японската компания призна за проблема.

Разследват се новите Nissan Altima и X-Trail, както и Infiniti QX50 и QX55 от 2019-2023 година. Тези автомобили използват един от двата турбо двигателя: или трицилиндровия 1.5 VC-Turbo или 2.0 VC-Turbo, който е четирицилиндров. Три от фаталните повреди на двигателя са възникнали на кросоувъри X-Trail, две на Infiniti и една на Altima.

По предварителни данни се касае за дефект на коляновия вал. Nissan заяви, че е „отдадена на безопасността на клиентите и работи в тясно сътрудничество с Националната администрация за безопасност на движението по магистралите на САЩ (NHTSA)“. Специалистите на японската компания работят по решаването на проблема, но кампанията за изтегляне все още не е започнала и броят на дефектните автомобили не е потвърден от автомобилния производител.

За втори път в рамките на един месец американските регулатори обръщат внимание на автомобилните двигатели на Nissan. По-рано NHTSA обяви, че ще разследва оплакванията на потребителите относно пикапа Nissan Titan, оборудван с петлитров турбодизел Cummins: десетки хиляди коли могат да се окажат и с дефект в дизеловия мотор.

Що се отнася до X-Trail, то проблемите съвсем не са пресни. Още през 2021 г. Nissan инициира изтегляне на модела, след като откри производствена грешка във фабриката на своя доставчик на спирачни апарати, която може да доведе до изтичане на течност.

Това не само може да доведе до внезапна и опасна загуба на спирачно налягане, но изтеклата течност може да засегне и други компоненти, потенциално водещи до допълнителни проблеми. Въпреки сервизните акции, този проблем не беше решен и сега започна нова сервизна акция.

Собствениците на X-Trail ще бъдат помолени да върнат автомобила си обратно в представителството, където техник ще смени двата задни спирачни апарата без разходи за собственика. Nissan планира да започне да се свързва със собствениците на 10 януари 2024 година, като към този момент акцията е обявена само за САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 6 Отговор
    :D Докато ползваха 1.3 от Рено/Мерцедес нямаха ядове, смениха го с техен си 1.5 и се оказа тотал щета

    Коментиран от #5

  • 2 Варна

    6 13 Отговор
    Нисан ,Рено ,Дачия , са едно и също нещо .След много карани коли съм стигнал до един извод .Две са марките които човек може да разгледа и купи , това са Мерцедес и Тойота .Всичко друго е компромис .

    Коментиран от #3

  • 3 Бургас

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    И като се събуди,чаршафът мокър!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Варна

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бургас":

    Просто споделям опит и мнение ! Ако мислиш различно , просто кажи , не е нужни да ме апострофираш .Светли празници !
  • 5 Някой

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    6 дефектирали коли от 450 000 е тотал щета. Как се връзват хората на подобни гръмки заглавия не знам.

    Коментиран от #6

  • 6 Шест докладвани,

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Шест докладвани, колко са дефектни, тепърва ще става ясно, най вероятно всички, след като и нисан го признава
  • 7 СЗО

    5 0 Отговор
    Верно ли има такова нещо X trail с трицилиндров двигател 1.5??? Ще умра от смях. Аааа, той бил турбо....