Last news in Fakti

2 Януари, 2014 14:09 48 606 22

Защо замръзва нафтата или нищо ново под слънцето?

  • защо-
  • замръзва-
  • нафтата-
  • нищо-
  • ново-
  • под слънцето-
  • дизел

Вода, утайка и първи стадий на замръзване… само при минус 13 градуса на дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект, алармира за това днес Нова телевизия.

Този проблем Mobile.bg повдигна още през 2005-2006 година, без да спести имената на бензиностанциите. Припомняме това разследване, което предизвика еднакво бурна реакция сред читателите и търговците на горива.

Защо замръзва нафтата? (публикувана в брой 445 от 25 февруари 2005 г. на “АВТО пазар”)

Ниските февруарски температури създадоха доста неудобства на хората, обречени да ползват услугите на фирмите, свързани с превоза. В следващите редове няма да засягаме неуредиците, свързани с градския транспорт, нито ще се посветим на вечната тема “зимата отново ни изненада”, превърнала се в сезонното мото на общините. Този път фокусът ни се насочва към течността във вените на автомобила - горивото.

Познат ли ви звучи сюжетът - студена зимна сутрин, премръзнали тичате към паркирания на тротоара автомобил, завъртате ключа и чувате най-неприятния звук за шофьора - на кашлящ двигател...Диагноза - “замръзнало гориво”...

Специалистът по горивата ще махне с пренебрежение и ще каже, че дизеловото не замръзва. Шофьорът обаче, който не може да запали колата, приема фактите така, както ги вижда. Много наши читатели зададоха въпроса “Защо замръзва нафтата?” След двуседмично ходене по мъките получихме два отговора. Предлагаме на вашето внимание обяснението на специалиста и това на непрофесионалния наблюдател.

Еднозначният отговор “Заради парафина, естествено!” можеше да бъде достатъчен, за да приключи темата. Оказа се, обаче, че проблемите, свързани с дизеловото гориво у нас, са лабиринт с начало Европейски съюз (чиито норми сме приели безропотно, без да се съобразяваме с конкретиката на георграфската позиция на страната ни, а само с политическата). Някъде в лутаницата минаваме през недостатъчния контрол и безхаберието на търговците, не подминаваме и традиционното ни слабо познаване на собствените ни права (в случая като потребители), за да стигнем към най-ясната част от цялата безобразна система - финала:

некачествен продукт на висока цена.

Осъзнавайки предизвикателството на темата екипът тръгна доста амбициозно да разобличи некоректните търговци. Направихме списък със седем бензиностанции - по една от всички големи вериги. Естествено, обърнахме се към Федерацията на потребителите в България за съдействие. Защо не приехме тяхната подкрепа ще бъде тема за друг наш разговор.
Работата в екипа ни винаги е била съпроводена от много приятни емоции. Тръпката от новата задача ни накара в ранни зори да тръгнем “на лов”. Целта беше да вземем проби от седем бензиностанции, които да предадем за експертиза. Свидетели и партньори ни бяха двама инспектори от Независима лаборатория за анализи (НЛА) Валентина Антонова и Петър Иванов, които запълниха и без това тясното пространство в колата с дълги уреди и механизми за вземане на проби. От своя страна ние бяхме затлачили багажника със седем празни, чисти и добре подсушени туби.

Първата ловна спирка

беше бензиностанция “ОПЕТ” на ул.“Малинова долина” в столицата. Без особени притеснения (“бензинджията” ни помоли сами да извършим операцията, защото нямал право да сипва в пластмасова туба) наляхме пет литра дизелово гориво директно от колонката, платихме и запазихме касовия бон. Междувременно инспекторът протоколираше всяко наше движение. Същото направихме още шест пъти в последователност: “Шел”- Околовръстен път - 47-ми километър, “Еко Елда” Бояна, Околовръстен път, “Петрол” на бул. “Пенчо Славейков”, OMV България на ул. “Софийски герой” №1, “Лукойл България” на ул. “Тодор Александров” №42, жк. Люлин и “Еко Петролеум” на бул. “Ботевградско шосе” №67А.

След като изпълнихме първата част от нашата задача, отпрашихме към Кремиковци, където се помещава

лицензираната лаборатория.

Там ни очакваха специалисти, които разделиха пробата на три - за експертиза, за арбитраж и за наше последващо изследване.

Денят, в който очаквахме резултатите от анализите, ни се стори по-дълъг дори от времето на предизпитна треска във ВУЗ. Когато настъпи часът на истината бяхме повече от шокирани.

“Всичко е наред!”,

изненада ни Красимир Пишев, шеф на НЛА. “Не може да бъде! Защо тогава замръзва нафтата?”, лаически първосигнално питахме един през друг.

Отговорът на кварталния майстор: “Защото при ниска температура парафинът се втвърдява и не допуска нафтата да премине през филтъра.”

Отговорът на специалиста:

До 2003 г. течните горива, продавани в България, отговарят на стандарт БДС, съобразен с георграфските и климатични особености на страната ни. С постановление от 15 юли 2003 г. се приема нова Наредба за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол. Случва се под диктовката на Европейския съюз. Като страна, кандидатстваща за членство, министерски съвет тогава постановява да се смени

българският стандарт

с този на Европа. Това добре. Но очевидно новата наредба не е съобразена с климата у нас. Ако преди граничната температура на филтруемост е била минус 20 градуса Целзий, от три години насам тя е минус 15 градуса Целзий.

Депарафинизацията е процесът, който очиства дизеловото гориво от твърдите въглеводороди, които при по-ниски температури се наслагват върху филтъра и не пропускат нафтата. Това е допълнителна обработка, която оскъпява и крайния продукт. На фона на скорострелния скок на цената на дизела, изискване за подобен род очистване може да доведе само до едно - бензинът да стане по-евтин от дизеловото гориво. В останалия свят, обаче, това се прави. Затова в Русия, в Скандинавските страни или Канада, “нафтата не замръзва” и при

минус 40 градуса

по Целзий.

Защото там работят според изисквания, отговарящи на конкретните климатични условия. И тъкмо, когато аргументите ни в защита на потребителите и онивиняващи търгуващите фирми с горива се изчерпаха с казаното по-горе въз основа на консултации със специалисти от ХТИ, лаборатории, химици, та дори и автомонтьори и обикновени водачи на МПС, станахме свидетели на най-неочаквания обрат - непрофесионалната експертиза на “АВТО пазар”.

Според Независимата лаборатория за анализи

с най-ниска гранична температура на филтруемост (тоест най-подходящо за ползване в студ) се оказа дизеловото гориво на бензиностанциите “Еко Елда” и OMV. По този критерий експертизата посочва минус 23.5 градуса Целзий и минус 24.0 градуса Целзий съответно. Същият показател на “Опет” е минус 15.5 градуса Целзий, “Шел” - минус 15.0 градуса Целзий, “Петрол”- минус 15.0 градуса Целзий, “Лукойл” - минус 15.5 градуса Целзий, “Еко Петролеум” - минус 15.0 градуса Целзий.

Седемте проби, останали за нас, пресипахме в добре почистени и подсушени шишета от минерална вода.

Поставихме ги във фризер. Температурата отчитахме с три дигитални термометъра. При минус 2 градуса Целзий помътняването на пробите беше най-ясно при “Петрол” и “Еко Петролеум”. Останалите видимо бяха “нормални”. Всъщност тук е моментът да споменем, че в стандарта на Франция съществува показател “помътняване”, който у нас не се отчита. Причината за този процес отново са твърдите въглеводороди, които се повлияват при промяна на температурата. Концентрацията им в дизелово гориво определя граничната температура на филтруемост. В България не се отчита поради липса на подобно изискване.

Цветът също е показател за качество. Най-добре очистена е най-светлата проба (в нашия случай - Еко Елда, следван от това на OMV). Най-тъмният цвят на горивото предполага най-малка обработка на първичния нефтен продукт, сподели специалистът. Останалите проби варираха в цялата гама на оранжевия цвят.

Експериментът продължи до температура минус 15 градуса Целзий. Това беше и границата на нашето изумление. Пробата, показала най-добър резултат в Независима лаборатория за анализи, беше наистина замръзнала. Дизеловото гориво на “Еко Елда” не помръдваше дори при наклоненото шише от минерална вода. Останалите шест останаха течни.

Финал:

Дизеловото гориво отговаря на стандартите, наложени от Европейския съюз. Климатичните условия в България обаче, не са съобразени с изискванията на Европейския съюз. Ако отново ви “замръзне нафтата”, моля потърсете правата си в природата и в неактуалното георграфско положение на страната, в която живеете.
Ако все пак това не ви удовлетвори, прелистете действащия “Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия”. Според него вие имате право на информация за стоката, която се предлага в търговската мрежа и бензиностанциите.

И още нещо - все пак любителите на дизеловите автомобили имат шанс - да си осигурят електрическа система за студен старт, която обаче съвсем не е евтина.


Проблемът Mobile.bg засяга и в следваща статия: Нафтата – краят на една предизвестена експертиза (публикувана в АВТО пазар на 18.03.2006)

Някои от главните герои в журналистическото разследване познаха себе си като “засегнати” несправедливо, та дори и тенденциозно посочени като некоректни търговци. В името на нашите многобройни читатели, които взеха също горещо отношение по темата, сме длъжни да направим последно уточнение, засягащо дизеловото гориво, продавано в най-големите вериги бензиностанции у нас, и експертизата, организирана и извършена по инициатива на нашия екип.

Припомням, че седемте проби, взети от колонките на бензиностанциите в присъствието на двама инспектори, показаха отлични резултати според Независимата лаборатория за анализи (НЛА). Според НЛА с най-ниска гранична температура на филтруемост (тоест най-подходящо за ползване в студ) се оказа дизеловото гориво на бензиностанция “Еко Елда” и OMV. По този критерий експертизата посочва минус 23.5 градуса по Целзий и минус 24.0 градуса по Целзий съответно. Същият показател на “Опет” е минус 15.5 градуса по Целзий, “Шел” - минус15.0 градуса по Целзий, “Петрол”- минус 15.0 градуса по Целзий, “Лукойл” - минус 15.5 градуса по Целзий, “Еко Петролеум”- минус 15.0 градуса по Целзий.

Катализатор на съмнението

Забележимата с просто око разлика в цвета и мириса на изпитваните горива, сигналите за “замръзване на нафтата” от наши читатели и парадоксално добрите тестови резултати се превърнаха в основен катализатор на съмнение. Предизвикателството от неразкритата истина и неудовлетворението от неубедителните протоколи на Независимата лаборатория ни провокира да направим елементарния експеримент - да поставим пробите във фризер. Спомняме си резултата - пробата, показала най-добър резултат, беше наистина замръзнала. Дизеловото гориво се беше превърнало в буца лед.

Фирмата, представяща продукта на българския пазар, поиска среща с нас, за да защити предлаганата стока. Както подобава, предоставихме правото й на отговор на страниците на “АВТО пазар” без редакторска намеса. Убедителните аргументи на представителите, че изследваната проба не е дизелово гориво и не е техен продукт, разколебаха нашата увереност. Това ни задължи за пореден път да потърсим истината. Минути след приключването на срещата отпрашихме към същата бензиностанция, където от същата колонка наляхме същото дизелово гориво - по цвят, мирис и качества съответстваше на първата проба. За да избегнем повече недоразумения позвънихме на “недоволната страна”, която незабавно изпрати свои представители и лично се увери в правотата ни. Дотук приключва темата с бензиностанциите.

Корупция или зависимост?

Защо се стигна дотук? Възможно е експериментът ни да е засегнал нечии интереси (което не беше целта на акцията ни). Тази стъпка обаче, беше единственият начин да отговорим на читателите ни “защо замръзва нафтата”?

Неслучайно уточняваме, че това е единственият начин. Опитахме се да ползваме услугите на още две лицензирани независими лаборатории, за да сме сигурни в резултатите на НЛА. Получихме да откази. Единият предлог беше, че в момента тече ремонт, а другият - не искали да се “забъркват”.

Надеждата ни остана в наистина независимите специалисти от ХТИ - висшият институт, който е изучил и дипломирал хората, работещи в тези лаборатории. Оттам становището беше категорично:

Резултати от направения анализ в лабораторията на ХТИ:

Пробата замръзва при минус 22 градуса по Целзий (според физически показател “температура на замръзване” по БДС) . Това категорично означава, че посочената в протокола гранична температура на филтруемост (ГТФ) от минус 23.5 градуса по Целзий е нереална. “Не правих ГТФ, защото не си струва да правя този анализ, щом пробата замръзва при минус 22 градуса по Целзий. В този случай е изключено ГТФ да бъде минус 23.5 градуса по Целзий. По показател “помътняване” дизеловото гориво в пробата помътнява при минус 11 градуса по Целзий”, категоричен е доц. д-р от ХТИ, чието име предпочитаме да премълчим. Експертите от ХТИ уточняват, че това е температурата, при която започват да се отделят парафини. “Това е гориво с олекотен състав. Отрязана е “опашката”, за да се подобри температурата на замръзване”.

Защо е забранено наливането на гориво в пластмасови съдове?

Пластмасата създава статично електричество. В бензиностанциите е забранено използване на такива съдове поради простата причина, че при наливането на горивото в пластмаса е възможно да се създаде искра. Тази мярка е породена от съображения за сигурност и безопасност. Пластмасата обаче не влияе върху качеството на пробата (както беше уточнено, че “пластмасата е ненадеждна и пореста опаковка и може да повлияе сериозно на качеството на изследваното гориво”). Екипът ни безусловно се доверява на се на компетентното, професионално становище на научния труженик, дългогодишно доказвал се в сферата на горивата и нефтените продукти.

Защо замръзва нафтата?

Заради корупцията в независимите лаборатории за анализи, заради подкупността или страха на служителите в нея. А може би заради непрофесионалната им работа. Факт - анализи не се правят, но протоколи се съставят. По този начин се стандартизират и пробите на нелоялните търговци, позволяващи продажбата на съответните горива в мрежата бензиностанции. Затова не се сърдете на бензинджиите или продавача на щанда на който и да е магазин. Търсете вината много по-нагоре - в държавните контролни органи, допускащи измами на гърба на всеки от нас.

Тази история се случи в и заради независима лаборатория, лицензирана от държавата.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    12 1 Отговор
    Пластмасата е ненадеждна и пореста опаковка и може да повлияе сериозно на качеството на изследваното гориво..До колкото си спомням резервоарите на автомобилите са също пластмасови..Просто като бял ден,плащаме скъпо за некачествено гориво.КОРУПЦИЯ, КОРУПЦИЯ те това е,не се наядаха.

    Коментиран от #3

  • 2 Бай Иван

    14 1 Отговор
    Една проверка за 15 минути и половината безинджийници в Булгаристан ,ще затворят завинаги врати,но на някой хора това няма да им хареса.
  • 3 Бай Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Georgi Enchev":

    Напротив, наядоха се , но човек дори и добре да си похапне на следващия ден пак трябва да яде нали?
  • 4 Svetlin Enchev

    10 2 Отговор
    Kvi proverki kvi gluposti,kato stane vreme za proverka i vsi4ki sa predupredeni,nali proverqva6tite sa na hranilka,shte ni se troshat kolite dokato ne zapalime nqkoi benzinjiq.xiixix
  • 5 Бай Иван

    12 1 Отговор
    Нафтата замръзва,щото времето е фалшиво!
  • 6 galaxy

    5 2 Отговор
    Радослав Славчев
  • 7 диканеца

    4 3 Отговор
    Сипваите си олио,колата работи много по добре и е по евтино! [twiеsted]
  • 8 Ivailo Ivanov

    1 3 Отговор
    i koia nafta se okaza che e po kachestvena
  • 9 Борчо

    5 0 Отговор
    Че, има всякакви бъркочи по бензиностанциите, има... Къде изчезна дизелът от 90-те? И тогава имаше ментета по малките обекти, но който можеше се, уреждаше с дизел от някой старшинка или жепеец. Не помня тази нафта да е замръзвала при обичайни зимни условия. По ония времена само веднъж съм виждал замръзнал резервоар, но си беше ненормален февруарски кучешки студ.
    Сега имаме всякакви химии и "екологични" нафти. Да им п...ая на екологията... Всичко е една голяма измама.
    А журналята като са толкоз ербап, защо не пратят някого заедно с нотариус до случайни бензиностанции на Шел и ОМВ в Австрия и Германия, да вземат проби, опишат и да направят сравнение с тукашните горива? Всичко да е документирано и протоколирано, и заснето. Ама явно се плащат яко кинти "всичко да е ОК", а и паричките за реклама може да бъдат редуцирани...
  • 10 Благовест Стефанов

    4 0 Отговор
    Като се правят такива експерименти трябва да се сложи и проба от качествена нафта, за да се направи разлика. Добре щеше да е да видим как се държи и немската, белгийската и т.н нафта при такива условия.
  • 11 Стоян Стоянов

    2 2 Отговор
    България е все пак
  • 12 Красимир Костов

    0 3 Отговор
    Най-ниската температура която успях да видя, докато паузирам беше 0°C, другия път пробвайте с дигитален термометър, който да не напуска камерата. Заради такава малка неточност, материала няма стойност.
  • 13 Steinmetz

    4 2 Отговор
    Затова карам на бензинец и си свиркам

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Krasimir Somov

    0 4 Отговор
    Nesamo naftata ima voda benzina iv gazta ima voda ito gazta sam govizdal predirabotih v edna firma itam predi rabota na gravahme instrumenti ise vizda6e voda da ne zabravame 4e jivem v bg.6eli dapravat probi na dizela sled 14 annuari 6eim dadat nqkoi lev i6e kazat vsi4ko enared kakto be6e s visokite ceni na gorivat

    Коментиран от #18

  • 15 БУМЕР КАМОР

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Steinmetz":

  • 16 Shmeker

    3 0 Отговор
    Искам да кажат какви са нафтите и дали има от топ-продуктите....
  • 17 Shmeker

    4 0 Отговор
    Между другото лично аз съм на мнение, че газта е много по-ментосана от другите горива.
    Другото което се прави е че ти сипват 4 литра, а колонката отчита 5. За тва и се дърпат като идеш с 5 литрова туба.. щото излиза че ти сипват 6 литра.

    При газта няма как да знаеш - само ако бутилката ти е празна и я пълниш до горе
  • 18 Kvo da kaja ...

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Krasimir Somov":

    Абе, ти си неграмотен, колкото си искаш ... Онзи дългия клавиш на клавиатурата е "празно място". Я се научи да пишеш.
  • 19 Alexander Alexandrov

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Steinmetz":

  • 20 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Нафтата замръзва, щото сме тъпи! А защо сме тъпи?Ми щото продължаваме да живеем в България въпреки всичко! В развитите държави надницата на обикновен работник е колкото наша доста добра заплата.В нормалните държави хората изглеждат щастливи и доволни а в България изглеждаме като душевно болни каквито вероятно вече сме станали!В нормалните държави хората доживяват до 90г и нагоре а у нас до 50.Много още можем да съпоставяме ,но не си струва! Никой не го е еня за нас!Проблема не е в нафтата а в Ш...НАТА ни държава!

    Коментиран от #21

  • 21 Tsvetan Tsvetanov

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Иван":

    Бай Иване, бегай в чужбина и живей щастливо до 140 години поне... :) И без тва не пишеш по темата с нафтата!
  • 22 антисоц

    2 1 Отговор
    все ЕС ви е виновен на вас! Що там не им замръзва нафтата, а ? Рубладжии!