Last news in Fakti

9 Юни, 2024 10:30 6 737 19

Китайците отказват да купуват автомобили от Европа

  • китай-
  • премиум марки-
  • евпорейски автомобили-
  • продажби

Това важи особено за премиум европейските марки

Китайците отказват да купуват автомобили от Европа - 1

Намаляващата популярност на електрическите автомобили засегна и Китай, като това най-много се усеща от европейските марки и разкрива огромен проблем особено за т.нар. премиум марки от Стариа континент. През последните три години европейските производители на автомобили са загубили 15 процента от пазарния си дял в сегмента на електромобили над $35 000.

Сата например доставките на Porsche в Китай са паднали с 15 процента през 2023 година и продължават да се влошават тази година, принуждавайки дилърите да намалят цените на електрическите превозни средства. Според доклад на Jiemian News много дилъри са поискали от Porsche да компенсира загубите им под формата на субсидии за ново оборудване.

Германската премиум марка обаче към момента отказа да изпълни исканията им и дори стана ясно, че Porsche China е решило да спре временно да им изпраща нови автомобили. Миналата седмица Porsche и неговите дилъри в Китай излязоха с изявление, в което се казва, че са изправени пред предизвикателства и ще работят заедно, за да намерят ефективни начини да отговорят на пазарните промени.

Като се имат предвид съответните мита и ценови войни за електрически превозни средства, на европейските производители може да им се наложи да променят стратегията си в Китай. Поднебесната държава е най-големият автомобилен пазар в света както по отношение на търсенето, така и на предлагането. През 2023 година броят на регистрираните автомобили в Китай се увеличи до около 25.8 милиона единици, което е около 11 процента от глобалните регистрации в световен мащаб.

Според Wall Street Journal доставките на Porsche в Китай са намалели с 24% през първото тримесечие на тази година в сравнение с предходната година, а доставките на Ferrari са намалели с 25%. Mercedes-Benz и BMW също са продали значително по-малко автомобили в Китай през първото тримесечие, отколкото преди година.

Китайските електрически автомобили на вътрешния пазар не само стават все по-достъпни, но и се разглеждат като жизнеспособна алтернатива на премиум сегмента, традиционно доминиран от Германия. Германските марки все още са предпочитани от купувачите на коли над 48 000 долара, но пазарът се променя.

Компании като BMW, Mercedes-Benz и Audi преди това доминираха в сегмента над $34 500 с 60 процента пазарен дял през 2020 година. В рамките на три години обаче този дял спадна до 45 процента, като основните компании, които ги изместват са Tesla и BYD и Li Auto.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    65 10 Отговор
    Защо европейските коли са толкова грозни и скъпи?

    Коментиран от #2, #8, #13

  • 2 Русофил

    7 48 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защото ги проектират и правят китайци.
  • 3 Госあ

    52 7 Отговор
    Скъпи европейски премиум автомобили си купуват само снобарите в Китай. А те не са никак много, между другото. Това ми прави впечатление. Китаеца е практичен и мъдър човек. Изобщо на Изток, снобарията на парвенютата е в много по-малки мащаби. Иначе, пасати има много. От магазина.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Учудих се

    38 4 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Един китаец в един док. филм каза не си купувам помпа, за да поливам на ръка. Така тренирам и съм здрав. Ако купя помпа свършен съм. На 86 години беше човека.

    Коментиран от #5

  • 5 Русофил

    26 22 Отговор

    До коментар #4 от "Учудих се":

    Ако носи водата с кобилица от 1км, дали ще устиска до 140год.?
  • 6 Пфу

    20 43 Отговор
    Ние пък отказваме китайските боклук коли, които не стават за нищо
  • 7 това е някакъв виц

    51 5 Отговор
    Китай е на път да да стане автопроизводител номер едно, а може и да е станал.?
  • 8 Разбра ли що

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гроздето е кисело там на високо....
  • 9 Реципрочност

    28 4 Отговор
    Според статиите напоследък и европейците не се бутат да купуват автентични китайски автомобили, така че чувствата са взаимни.

    Ще видим кои прозводители ще "купят" другите, за да продават едно и също на всички, но с различни емблеми.

    Коментиран от #15

  • 10 #идиоти вън

    40 2 Отговор
    И ква стана, европейците 400 милиона налагат ограничения на китайските електромобили, а пък китайците 1,3 милярда отказват европейски автомобили, чии сметки са криви?!??!?
  • 11 Инж

    10 30 Отговор
    Става ясно, че Китай не е пазарна икономика,а комунистическа диктатура. ЕС трябва да спре вноса на китайски автомобили.
  • 12 Снобар

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    По времето на соца през 80те години се фуках ме в училище с китайските кецове . Онези белите със зелена подметка и червена ивица по периферията . Струваха тогава мисля 6-7 лева , пускаха ги от време на време по магазините и , който успееше да си купи се ташкареше на макс .

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мао

    12 3 Отговор
    Няма нужда да купуваш това,което сам можеш да направиш.По-качествено и по-евтино.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 A честито

    3 0 Отговор
    На печелившите!
  • 17 СпасЪ

    2 1 Отговор
    От "Стариа континент" могат да се учат на неграмотност.
  • 18 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Снобар":

    Струваха 3.6 лв гуменките,а кецовете 7.5лв. После пуснаха и тъмно-сини кецове но на 12.5 лв.
  • 19 така

    1 4 Отговор
    Китайците нямат пари, за тези който не знаят, икономиката им е много зле от няколко години, и по зле става.