Last news in Fakti

10 Юни, 2024 11:40 1 477 6

Могат ли китайските производители на автомобили да се справят със защитните мита върху електромобилите им в Европа?

  • китай-
  • европа-
  • внос-
  • мита-
  • електромобили

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, но везните май се накланянат в полза на китайците

Могат ли китайските производители на автомобили да се справят със защитните мита върху електромобилите им в Европа? - 1

Европейските регулатори са готови да наложат високи мита върху вноса на китайски автомобили, за да дадат шанс на местните марки да се конкурират за клиенти, но някои експерти смятат, че това няма да промени ситуацията.

Те вярват, че китайските производители на автомобили са толкова ефективни и печалбите им са толкова високи, че могат лесно да възстановят финансовите загуби и въпреки това да доставят електромобили на изгодни цени на европейските клиенти.

Законодателите в Европа са загрижени, че държавните субсидии дават на китайските марки несправедливо икономическо предимство. Анализаторите очакват Европа да обяви 30-процентно мито, но експерти, цитирани от Auto News, казват, че налогът може да не е достатъчен, за да намали броя на китайските електрически автомобили, навлизащи в Европа.

Огромните маржове на китайските производители на автомобили могат лесно да се справят с такава тарифа и купувачът няма да забележи разлика в цената, въпреки че самите производители ще получат по-малко печалба.

Анализаторите предполагат още, че митата ще трябва да достигнат 50 процента, преди да започне да намалява броя на китайските електрически автомобили, които се внасят в Европа. Това обаче ще има и обратен ефект - контрамерки могат да спънат продажбите на европейски коли в Китай, а този пазар е много важен за европейските производители.

Не всички в автомобилната индустрия обаче споделят това мнение. Скорошно проучване на Института за световна икономика в Кил прогнозира, че вносът на електрически автомобили от Китай на стойност около 3.8 милиарда долара няма да продължи към Европа, ако ЕС наложи 20-процентни мита върху китайските електрически автомобили и обстановката на Стария континент ще се нормализира.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 1 Отговор
    Китайците да се справят със антидъмпинг митата на ЕС? Че те да не ги плащат те тия мита та да се справят? Плащаме си ги ние в Европа та да има пари да даваме на Украйна.
  • 2 Търтей

    19 0 Отговор
    Не китайските коли са ефтини, а еврогейските са много скъпи! И все по-зле ще става
  • 3 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИЯ Е ТОВА !?!?!?!? НАРУШАВАНЕ НА ОСНОВОПОЛАГАЩОТО ПРАВИЛО НА КАПИТАЛИЗМА / СКРИТ ПОД ФРАЗАТА -ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ / -- ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ : ПРОИЗВЕЖДАШ - ОПРЕДЕЛЯШ ЦЕНА - ПРЕДЛАГАШ --- ИМАШ ПАРИ И ИНТЕРЕС -КОПУВАШ -ЗА ДА ПРОДАВАШ ИЛИ ДА
    КОНСУМИРАШ !!!!!!!!!! " САНКЦИИ ДО САНКЦИИ - Д И МО КРАЦИЯ " !!!!!!!!!!
  • 4 Спецов

    2 0 Отговор
    Че защо да не могат? Продажни евромекерета бол.
  • 5 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Европа може да се справи само ако премахне зелената зделка с кочто се прецаква. Искаме природа, а около Европа никой не го е еня! Планетата си отива с Европа или без Европа. България изнася въглища за Сърбия и внася ток! По голямо безумие няма! Къде е зеленото - липсва! Ще се пържим яко! Човечеството прекали с разрастването си! Време е всяка една страна да плаща данък реципрочен на брой население и територия! Който иска много население трябва да му мисли! Или трета световна и който остане!
  • 6 Гостенка

    0 0 Отговор
    Сега китайците ще дигнат митата на авточасти и батерии и всичко ще се нареди , пак Европа ще страда т.е. ние.