14 Юли, 2024 13:09 51 217 37

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

  • dacia-
  • spring-
  • тест

Моделът е значително подобрен, но е по-евтин

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring - 1

Бордо, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Моделът Dacia Spring не е нов да българския пазар. Това е най-евтината електрическа кола у нас и в Европа, но сега на ход е изцяло новата генерация, която беше представена съвсем скоро. Сега, румънците организираха и първите динамични тестове на модела, които се проведоха във Франция, а екипът ни бе на мястото на събититето. Ето и първоначалните ни впечатления от новия модел.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Автомобилът, който ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година, е нов и отвън, и отвътре. В сравнение с досегашния Spring, иновацията впечатлява с изцяло нов стил на каросерията и на интериора, като в същото време е запазен корпоративния стил на марката. Spring се предлага и с избор по-мощен електрически мотор - нов, който дава на купувачите на Spring опция за повече мощност от досегашните 45 к.с.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

До този момент от Dacia са успели да продадат 150 000 бройки в Европа от единствения си електромобил, но сега френско-румънската марка, която отново се стреми да направи нискобюджетен електромобил, има по-големи амбиции за модела. Купувачите на автомобили в голяма част от Европа казват, че с радост биха преминали към електрически автомобили, стига те да са по-достъпни. Е, Dacia ще им даде точно това.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Новият модел по същество се явява радикална актуализация на стария, запазвайки същото основно шаси, но добавяйки изцяло нова каросерия, което придава на Spring приятно масивен вид. Има хубави детайли като предна броня и калници, изработени от предварително боядисана пластмаса, която е устойчива на надраскване, и елемент под решетката, който може да бъде декориран с различни стикери, включително интригуващо изглеждащ мотив на карта на градски улици. Интерес представлява и една приятна дизайнерска характеристика - Spring разполага с една чистачка на предното стъкло, която използва масивно рамо, така че да може да измие по-голямата част от ветроупорното стъкло с едно движение (въпреки че не покрива част от страната на пътника).

БГ цени на на новата Dacia Spring

Независимо от допълнителните тарифи за произведените в Китай автомобили (Spring се произвежда в Китай), новият водел трябва да пристигне в България с цена под 20 000 евро за базовия модел. Дори най-наточената версия Extreme, с електромотор с мощност 65 к.с., би трябвало да струва съвсем малко повече от €20 000, което го прави най-евтиният електромобил, както у нас, така и в Европа. По-конкретно цените у нас стартират от 38 990 лв с ДДС, като достигат 41 490 лв. с ДДС, което е по-евтино от настоящата версия на Spring.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Стандартната спецификация ще включва нови технологии за безопасност, като аварийно автономно спиране и наблюдение на вниманието на водача, които Dacia е монтирала, за да отговори на най-новото законодателство. Версията Extreme, като тази, която тествахме във Франция, ще получат акценти в меден цвят на екстериора и интериора, 15-цолови джанти (14-цоловите са стандартни за базовия модел), 10-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система с камера за заден ход и електрически регулируеми огледала.

Интериор

Ако очаквате Dacia Spring да бъде (а) базова и (б) евтино изглеждаща отвътре, се подгответе за малка изненада. Арматурното табло е със семпъл дизайн със стандартен седем-инчов цифров дисплей с инструменти зад волана и голям отворен рафт от страната на пътника вместо жабка. Под централната част има голям панел с физически превключватели (ура!) за климатика и електрическите предни прозорци, както и чифт USB-C гнезда. По-надолу и назад има голямо отворено пространство за съхранение и традиционна ръчна ръчна спирачка, плюс голям превключвател за избор на задвижване.

Пространството е достатъчно, но ако сте по-голям, ще откриете, че В-колоната се приближава плътно до външния ви лакът, докато вратата е много близо до крака ви. По-малки и по-ниски водачи вероятно няма да забележат този недостатък, но хубавото е, че сега воланът се регулира.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Пространството отзад не е брилянтно, но според стандартите на моделите в стила на градските коли от А-сегмента, е ОК. Мястото за краката е недостатъчно, освен ако тези на предните седалки не са готови да пожертват част от собственото си пространство и има само две задни седалки. Багажникът обаче е изненадващо практичен с 305 литра пространство, което се разширява до полезните 1 004 литра, ако сгънете задната седалка (която не се дели). Има и още един импровизиран багажник. Става дума за опционално пластмасово пространство за съхранение, която се закопчава под предния капак на двигателя, като ви дава още един удобен 35-литров контейнер.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

И тук румънците не са пропуснали да интегрират джаджи от новата система „You-Clip“ на Dacia, която ви позволява да избирате от допълнителни интериорни аксесоари, вариращи от поставки за чаши и жабка с капак до поставка за мобилен телефон, която включва подложка за безжично зареждане. Това е умна идея - всички аксесоари могат просто да бъдат закрепени на избрано място, ако е необходимо.

Бордовата технология на новата Dacia Spring

Spring не е кола, която разчита на технологията в кабината за своята привлекателност. Всички модели получават прост и ясен дигитален инструментален панел, който Dacia казва, че може да се персонализира, но това, което всъщност означава, е, че можете да изберете от няколко опции за бордовия компютър. Въпреки това екранът има ясно и просто оформление и е лесен за използване, така че това е бонус. Основният десетинчов сензорен екран, наличен само за модели с по-високи спецификации, същи има ясни менюта и прилична вградена навигационна функция, но повечето собственици вероятно просто ще включат телефоните си и ще използват приложенията на тях.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Spring има предварително климатизиране на кабината и планирано зареждане, което може да се контролира или чрез сензорния екран, или чрез приложението за смартфон. Що се отнася до зареждането, Spring е - не за първи път - освежаващо прост. Повечето собственици, дори няма да имат нужда от т.нар. стенна кутия за зареждане, тъй като Spring се зарежда от битов контакт за около 11 часа. Опционално се предлага бързо зареждане с постоянен ток до 30kW.

Новост е и V2L зареждането - или Vehicle to Load - което ви позволява да използвате Spring като мобилна електроцентрала за всякакви други устройства. Dacia може да предостави адаптер с обикновен контакт, който позволява да включите кафе машина, електрическо барбекю, лаптоп и други подобни, когато сте навън. Възможностите за пикник са неограничени.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Как се управлява Dacia Spring

С максимум от 65 к.с. и 113 Нм въртящ момент, не трябва да очаквате, че новата Dacia Spring ще бъде най-спортната кола в света. Времето 0-100 км/ч от 13.7 секунди изглежда потвърждава това (въпреки че е значително подобрено в сравнение с 19-секундното ускорение на предходната версия с 45 к.с.). Но всъщност това не е основното, така че "палим" Spring - използвайки истински ключ, който всъщност завъртате в контактния ключ за запалване, за да събудите батерията и двигателя - и тръгваме по пътищата на Франция.

Карайки с тези малки по съвременните разбирания 15-цолови джанти, разбираме, че возията на Spring е доста мека. Тук малък минус е по-големия крен в завоите, но в по-голямата си част окачването предлага приятно абсорбиращо качество на возене, както подобава на автомобил, който е проектиран да прекарва по-голямата част от времето си из града.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

При градски скорости Spring се чувства като у дома си. Тя има отличен деветметров радиус на завиване, което означава, че може да влиза и излиза от повечето тесни пространства в града, и докато видимостта назад е изненадващо ограничена (за това са виновни повдигащата се линия на остъклената част и сравнително малкия заден прозорец), камерата за заден ход елиминира това неудобство. Кормилното управление е леко и идеално за влизане и излизане от места за паркиране и като цяло поддържане на нещата без усилие в града.

Но какво да кажем за извънградското? Е, нашето тестово шофиране се проведе в и около Бордо и това беше в полза на новия Spring, тъй като повечето от извънградските пътища, по които карахме, имаха ограничение от 80 км/ч. При такава скорост Spring просто се движи безпроблемно, използвайки минимална мощност. И все пак... Spring е най-лекият електрически автомобил, който се продава в момента, и дори тази топ версия достига тегло от само 984 кг. Така че, въпреки че не е мощен, не е и необходимо да бъде. И въпреки че няма големи джанти и гуми или твърдо окачване, той също не се нуждае от тях. И така, това не е високоскоростна забавна кола сама по себе си, но всъщност може да бъде доста увлекателна и приятна за шофиране.

Какъв пробег има Dacia Spring?

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Отговорът тук зависи много от това как и къде шофирате. Официалният пробег от 225 км се потвърди доста добре на този тест, защото карахме по предимно бавни пътища при меки условия. При студено време и движение по магистрала пробегът несъмнено ще е значително по-нисък, но тази кола просто не е предназначена за такива преходи. Проучването на Dacia от нейните съществуващи клиенти показва, че те пътуват около 37 км всеки ден, разделени на четири пътувания, и че почти цялото си зареждане правят у дома.

Това е градска кола за градски хора. По време на нашия тест разходът бе дори по-нисък от официалния. бордкомпютърът отчете 12 kWh на 100 км, което ни изненада приятно предвид официалната цифра от Dacia - 13.5 kWh/100 км. Българските извънградски пътища, с техните ограничения на скоростта от 90 км/ч, ще са идеални за новата Dacia Spring. Единствено магистралите ще са проблем.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Безопасна ли е Dacia Spring?

Преди това Spring имаше само една звезда от Euro NCAP, но има шанс тази нова версия - благодарение на по-стандартния комплект за безопасност - да се справи по-добре. Връзката на Dacia с краш тестовете често е нестабилна, като колите получават ниски резултати, но това е защото не включват електронни системи за подпомагане от висок клас като стандарт, а Dacia отвръща на удара, като казва, че автомобилите са също толкова безопасни, като всички останали.

Причините да си купите Dacia Spring

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

Бихте ли купили Spring само защото е евтин? Много е възможно - това може да е колата, или поне една от колите, която най-накрая нарушава тезата, че електрическите коли са скъпи. Именно това становище е причината за продължаващия спад в продажбите на продажбите на превозни средства, задвижвани от електричество. А, що се отнася до българските цени, то те, както вече споменахме, са по-ниски от досегашните, а колата е перфектно способна за кратки до средни пътувания, които хората правят. Освен това разполата с клиренс от 155 мм, което е идеално за всякакви неравности, черни пътища и бордюри.

Тест и БГ цени на новата Dacia Spring

По-дългите пътувания не са за Spring, но тази кола не се стреми към тях. Spring е изключително приятна градска кола. Не става въпрос само за това как се шофира, но и за това, че можете да я паркирате навсякъде, защото е електрическа и субкомпактна. Има едно приятно усещане, което изпитваш от шофирането на такъв минималистичен автомобил и Spring наистина се справя много добре с тази си задача - да е перфектната градска кола.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 леле

    39 2 Отговор
    Радо как се е свил на две в тая консерва.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 12345

    50 10 Отговор
    Свалете цената с едно 10000-15000 лева, може и да се продава добре, за тази цена има много по-добри коли на бензин и не ми се ясно, кой ще си купи тази електрическа сапунерка ставаща само за града.

    Коментиран от #19

  • 3 Име

    24 18 Отговор
    Много хубаво ревю. Отличната градска кола е това, само да имаш гараж за да я зареждаш и се возиш без пари.

    Коментиран от #8

  • 4 Марто

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "леле":

    Радо си е над 185 см, идеална е за граддка кола
  • 5 така да бъде

    31 11 Отговор
    Клирънс 155. Ми то Айго Х е толкова, пък е пълноценен автомобил с 10х. лв по-малко. Върви добре на магистрала, харчи малко. Колко време ще се избият тези 10хил. лева. Поне 5 години. Разбирам ако струваше това електрокарче 20х. лева. Тогава има някакъв смисъл. Но е ясно, че не може да струва толкова. Ще продължаваме да го виждаме само като рекламно.
  • 6 Никола

    42 8 Отговор
    Браво.тези пари за нищо ги дямате.Кой работещ човек ще купи ново кола за 40 бона
  • 7 Къде отиваш

    12 6 Отговор
    Добро ревю. Да си кажа, досега не съм видял нов модел градски автомобил по-добър от Дайхатсу Куоре и Сузуки Алто 2008 - 2011. Като изключим електронните джаджи и ЛЕД елементи, които така или иначе не подобряват представянето на автомобила на пътя, като цялостно представяне няма по-добри автомобили. Който си мисли че имам такива автомобили - нямам. Преди време карах за няколко месеца такива автомобили.

    Коментиран от #26

  • 8 Горчиво

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Малко нагарча да кихнеш 40хил.лв за градска, т.е. за втора кола в къщата.
  • 9 Тази пародия

    29 5 Отговор
    Индийското Renault Kwid с емблема на Дачия. Не благодаря

    Коментиран от #23

  • 10 Рино от Индия

    29 7 Отговор
    Едва ли ще има някой заблуден шаран да си купи този индийски кошник с размер на пазарска количка
  • 11 Да сравняваме с Дачия

    20 6 Отговор
    Ако не живееш в центъра на София това е алтернативата:
    Dacia Sandero Stepway Expression ECO-G 100 5 Бензин/Газ, 6-степенна механична скоростна кутия,100к.с, разход 7,4/100 газ, резервоар 40 литра газ, пробег само на газ над 500 км., джанти 16", клиренс 201 мм, 33 490лв.

    Коментиран от #14

  • 12 Дачия

    13 1 Отговор
    Що цените на този модел са различни в Германия и България ?

    Коментиран от #15

  • 13 Нищо му няма?!

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "леле":

    Това му е работата рекламираше/представяше/ автомобили сега електрокари.... Но някои кълват на бастун!
  • 14 Не съм софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Да сравняваме с Дачия":

    но и в центъра да живееш и ти се наложи да отскочиш до Перник и ако нямаш агрегат в багажника пътна помощ на връщане..........

    Коментиран от #16, #20

  • 15 оня с коня

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дачия":

    След като си се интересувал от цените в БГ и Германия,значи си с Единия крак в магазина.
  • 16 333

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не съм софиянец":

    Много хора имат по две коли така или иначе. Като ще ходиш до Перник вземаш другата, и толкова.
    На мен ми е скъпа, даже много скъпа, но пък един познат кара някаква i3, която е още по-скъпа, и пак не става да иде до Перник, и е супер щастлив. Като иска да ходи до Перник, че и до Варна и обратно се качва в S8-цата и си пътува.

    Коментиран от #24

  • 17 Хахохи

    10 4 Отговор
    За тези пари избрах Дъстър, доста прилича отвътре на спринга, цифрово табло и таблет, но платформата е все още стара индийска въшка. На живо тотално ме отказа по всички показатели. Малка и тясна, отзад само дете до 10г. може да седи, багажник малък, изработка уникално зле. Иначе разхода наистина е около 12кв., само Тесла и Кона може да се конкурират, но до тук. Както колегата е дал пример със Сандеро на газ е по-добре като избор.
  • 18 Много

    6 4 Отговор
    Е грозна , по грозна от нива даже .
  • 19 Баварец

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "12345":

    Много сме, а аз имам 2 вече!
  • 20 Стига бе!

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не съм софиянец":

    Нямат ли ток в Перник да вкараш малко?
  • 21 Реално

    5 16 Отговор
    Със старата 45 коня съм карал строителни материали по Ботевградско и късах шортите на дизеловите бусове. Карал съм почти всичко на ток и Дачията ме изненада приятно.
    Тази ще е направо супер!

    Коментиран от #25, #28, #35

  • 22 тъй шъй

    9 5 Отговор
    Няма да има следващ модел на тези сбъркани превозни средства.
  • 23 Дфен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тази пародия":

    Индийското е с бензинов мотор

    Коментиран от #27

  • 24 Колега

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "333":

    Имам четири+ джип! Но нали се сещаш че не ми е приятно да ги сменям и то насред пътя а и е малко невъзможно не ми е работата от кола в кола. Затова си карам тая която съм решил. Нито една не е електрокар!
  • 25 Смешен си!

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Реално":

    И колко строителни материали? Една тухла Итонг и две кила теракол плюс шортите?
  • 26 Милчо лаков

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Къде отиваш":

    И Панда...
  • 27 Султана със слона

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дфен":

    Това Рено е модел за Индия има го бензин, дизел и ел. Тука внасат само ел версията и я продават на стадото като Дачия
  • 28 Тринога на КАТ

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Реално":

    Не знам на кой си късал шорти и кой слабоумен изобщо се е връзвал да се надбягва с теб в градски условия между колите , но на Ботевградско шосе ограничението на скоростта е 50 км

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 рацер

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тринога на КАТ":

    Сеемсе, колега.
  • 31 София Франс Ауто

    9 2 Отговор
    За 57000 лева с ДДС, човек си взима новото Пежо 208 ГТ бензин 130 коня, 8 степенен японски автоматик аусин, колата е с фул екстри вместо това недоразумение!
  • 32 Тошо

    5 1 Отговор
    Най ме кефи като пишат за дачия! Всички дачии са копия на рено. Франсетата ги измислят,от дачия ги правят по чертежите на рено. Само името сменят.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БАЙО

    8 1 Отговор
    Жалко за дългата статия, спрях да чета още на "електрическа". Харесвам дачия но с истински двигател
  • 35 Мечока

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Реално":

    Имаш в предвид че самата електричката е строителен материал,има малко железо и още някакви материали
  • 36 ...

    7 3 Отговор
    текущата е зловещ кенеф на колела. Това искрено ме съмнява да е по-добре
  • 37 Хитрото

    1 2 Отговор
    Смях , пак смях , простотии и пак смях.