Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 11:26 9 924 0

Нови моменти при отпускането на инвалидни пенсии

  • отпускането-
  • инвалидни пенсии-
  • осигурителен стаж-
  • действителен-
  • пенсия-
  • инвалидност-
  • общо заболяване-
  • сп. "труд и осигуряване"-
  • законодателят

Законът вече изисква част от осигурителния стаж, необходим за придобиване на право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, да е действителен

Както гласи една всеизвестна шега, по-добре е да си здрав и богат, отколкото беден и болен. Но понякога в живота идват и тежки моменти, за които човек трябва да е подготвен.

Вече има, а предстоят и още нови законодателни промени в условията за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, съобщават експертите на сп. „Труд и осигуряване“.

Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване са дългосрочни осигурителни обезпечения, изплащани на осигурените лица от фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване, когато са се инвалидизирали в резултат на настъпване на осигурения социален риск общо заболяване. По последни данни на Националния осигурителен институт инвалидни пенсии получават около 450 000 българи.

За да възникне правото на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, трябва на първо място да е налице обективно настъпила загубена работоспособност най-малко 50%, без значение от вида на заболяването. Дали е налице трайно намалена работоспособност и от коя дата е настъпила, както и от какъв вид и степен е увреждането, се установява от органите на медицинската експертиза – ТЕЛК и НЕЛК по реда, предвиден в Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза. Органите на медицинската експертиза установяват трайно намалената работоспособност с експертно решение, въз основа на медицинската документация и клиничен преглед на осигуреното лице.

Втората предпоставка, обуславяща правото на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, е лицето да има минималния осигурителен стаж, предвиден за съответната възраст. Предвид новосъздадената ал.2 на чл.74 от Кодекса за социално осигуряване, изискваният осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, с начална дата след 31 декември 2014 г., е както следва:

- до навършване на 25-годишна възраст – една година, от която 1/3, или четири месеца, да е действителен;
- до навършване на 30-годишна възраст – три години, от които 1/3, или една година, да е действителен;
- над 30-годишна възраст – пет години, от които 1/3, или една година и осем месеца, да е действителен.

С направеното допълнение в ал.3 от чл.74 от КСО законодателят въведе изискването за действителен стаж както за инвалидите по рождение, така и за онези с придобита инвалидност до постъпване на работа. От 1 януари 2015 г. тази категория лица придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване при една година действителен осигурителен стаж.

С измененията в Кодекса за социално осигуряване, направени със Закона за бюджета на Дъжавното обществено осигуряване за 2015 г. (обн. ДВ, бр.107 от 24 декември 2014 г., в сила от 1 януари 2015 г.), законодателят въведе изрично изискване част от осигурителния стаж, необходим за придобиване на право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, да е действителен. С други думи, хората, претендиращи за пенсия за инвалидност поради общо заболяване, трябва за определен в закона период от време да са упражнявали трудова дейност, за която да са подлежали на задължително осигуряване.

Съгласно предложената промяна в НПОС от 2015 г. се отменя изискването при отпускане на пенсия за инвалидност или продължаване срока на изплащане на отпусната пенсия за инвалидност заявителят да представя в ТП на НОИ влязло в сила експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, поради обстоятелството, че картотеката на медицинските експертни досиета изпраща по служебен път влезлия в сила документ на съответната експертна лекарска комисия.

Повече по темата за актуалните положения в отпускането на инвалидни пенсии през 2015 г. можете да прочетете в мартенския брой на „Труд и осигуряване”. Изданието е вече девет години пазарен лидер сред списанията на трудово-осигурителна тематика. Негови автори са експерти и юристи с дългогодишен опит в разглежданата материя.

Ето и още полезни теми в броя:
• Какви са последните промени в Наредба №Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица
• Как работодателят може да намали разходите си чрез предоставяне на ваучери за храна на персонала
• Допълнителните възнаграждения, които не се включват в осигурителния доход при пенсиониране
• Какво е различното при налагане на дисциплинарно наказание на наети по трудово и служебно правоотношение лица

Всеки абонат на изданието има право на трудова или осигурителна консултация от наш експерт на страниците на списанието, изтъкват от редакционния екип. А всеки читател може да почерпи опит от проблемите на своите колеги и законосъобразните решения, предложени от авторите.

Всеки абонат получава и достъп до персонална парола за интернет архива на списанието с всички 122 броя, излезли до момента.

Актуалния брой можете да поръчате по телефон 02/ 96 99 191 или през сайта на „Резон-България” ЕООД на адрес: http://www.rezon.bg/to.htm.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА