Last news in Fakti

10 Юни, 2015 15:29 1 497 2

Всички срещу КЕВР за тока

  • ток-
  • кевр-
  • бизнес-
  • цени

Представете си какво става, ако НЕК не си плати, риторично попита Петър Илиев

От 1 юли с около 1,6% ще се повиши цената на тока за клиентите на „ЧЕЗ”, с 1,4% за клиентите на “EVN” и с малко над 3% за клиентите на „Енерго – Про”. Това каза председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Ако се приемат предложените цени на електроенергията, НЕК ще отчете дефицит от около 1.7 млрд. лв. до края юни 2016 г., прогнозира изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев на днешното обществено обсъждане на цените на тока

„Представете си какво става, ако НЕК не си плати“, риторично попита Петър Илиев.

По време на дискусията стана ясно, че в момента НЕК плаща само половината от сумите, дължими на производителите на електроенергия. Това се отнася за всички централи, присъединени на високо напрежение, в това число АЕЦ, ТЕЦ Марица Изток 1, 2 и 3.

Общо за последните два регулаторни периода натрупаните задължения на НЕК към централите, присъединени на високо напрежение, са 1.3 млрд. лв.

Ако се приемат предложените цени на електро- и топлоенергията, са възможни фалити на производители на ток и на малки топлофикации. За това предупредиха енергийни експерти по време на общественото обсъждане.

Някои от по-малките топлофикационни дружества ще бъдат застрашени от фалит заради намалението на цените на топлинната енергия от 1 юли , заявиха представители на синдикатите и на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според Илия Николаев, председател на браншовата организация на топлофикациите, някои дружества вече са на предела на възможностите си да съществуват. По мнение на по-голямата част от топлофикациите цените, които се предлагат, не са нито балансирани, нито справедливи, нито реалистични.  Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов посочи пред БНР, че най-застрашените са топлофикациите в Габрово и Разград.

Над 100 млн. лв. са задълженията само към АЕЦ "Козлодуй".

При определянето на цените, по думите на Иван Иванов, регулаторът се е съобразявал с три фактора: " Първо - трябва финансово да бъде оздравена НЕК, която се намираше в технически фалит, второ – да подготвим електроенергийния пазар за въвеждането на борсата и на трето място – да въведем справедливост в цените на тока”, обясни той. Ако оставим 19 лв. такса "задължение към обществото" за бизнеса, трябва със 17 процента да се увеличи цената за гражданите в селата и градовете, каза Иван Иванов.

Според бизнеса, при новия начин на ценообразуване фирмите ще плащат евтината еленергия за бита чрез т.нар. такса "задължение към обществото". "КЕВР продължава досегашната погрешна практика на субсидиране на домакинствата от българския бизнес. Небитовите потребители на ниско напрежение ще купуват с 40% по-скъпа енергия, в сравнение с домакинствата. Възразяваме срещу този подход, тъй като той деформира пазарните отношения, преследва псевдосоциални цели и по същество обезсмисля политиките за енергийна ефективност в бита", заявиха в обща позиция АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

"С промените в Закона за енергетиката през март 2015 г. беше поет ангажимент ценовите тежести, които българската индустрия понася, да бъдат намалени. Вместо това, КЕВР "изненада" индустрията с повече от двукратно увеличена ценова добавка "задължения към обществото" (от 18 до 40 лв./МВтч). Това води до скок в цените за потребителите на високо напрежение с 20%, а на цените за средно напрежение – с 15%, заявиха от работодателските организации. Те попитаха защо енергията за износ продължава да бъде освободена от компонента "задължения към обществото", се казва в становището на работодателските организации.

Предложенията на комисията са за намаление на цените на топлата вода и парното с между 0,2 и 6 процента и минимално увеличение за някои дружества. За София намалението е с 5,6 процента. Окончателното решение на комисията ще бъде взето на 29 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    0 0 Отговор
    Няма начин да търпим това, трябва да организираме масови протести!
    Крайно време е, че НЕ ТРЯБВА ДА НИ КАЗВАТ, а да го съгласуват.
    Нека покажем, че не сме стадо!
  • 2 попа

    0 0 Отговор
    Пишете в тая тема бе абдали - стига сте се ровили в Русия и САЩ нещата. Вижте, ще ви дигат тока, ще давате повече пари за същото качество, дигнете поне тук глас. То е ясно, че сте оФце и нямате дупе, да направите нищо в живота, но поне тук пишете бе!!! Бъркат ви в джоба ей хораааа. Къде са Ботев и Левски !?!?