Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 11:46 1 812 1

Фирмите са с високи очаквания от младите специалисти

  • работа-
  • интервю-
  • служител-
  • работодател

Георги Миков е следващият участник в проекта на Human Capital Store – „Кандидатите споделят”. Той акцентира върху изискванията на работодателите към млади, скоро дипломирани специалисти, в подбор за стартови позиции. По време на интервю на кандидатите им биват задавани специализирани въпроси, на които нямат отговор, очаквания за експертност и за бързо, активно включване в работния процес. Интервюиращите по–скоро не обръщат внимание на потенциала, който може да бъде развит, на личностовите качества и мотивацията. Кандидатите си тръгват с усещане за провал, по-малко увереност в качествата, които притежават и във възможността да продадат себе си и да бъдат успешни. Липсват удовлетворени – нито работодателите, нито младите специалисти, търсещи работа, нито развитието на бизнеса. Повече за гледната точка на кандидат, който търси началото на своето професионално развитие, можете да прочетет в следващите редове.

HCS: За какви позиции кандидатствате в момента, Георги?

Георги: Позиции, които не изискват професионален опит, в сферата на маркетинг и продажби.

HCS: Колко години е Вашият професионален опит до момента?

Георги: Една година.

HCS: Защо търсите работа?

Георги: Като скоро дипломиран студент, имам желание да се развивам в областта, в която съм учил – маркетинг. Стремя се да намеря позиция, на която да мога да използвам знанията си от университета, да придобия практически опит и да се реализирам в кариерен план.

HCS: Какво правите, за да намерите подходящото за Вас място?

Георги: Следя всички обяви, към които имам интерес, в сайтове за търсене на работа. Използвам и социалните мрежи.

HCS: А какви канали използвате?

Георги: Освен тези, които вече посочих, имам абонамент за онлайн бизнес списания, чрез които се информирам за новите тенденции в сферата на маркетинга и продажбите, в България и Европа.

HCS: Срещал ли сте случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса за подбор?

Георги: Добра практика е, когато по време на интервю коментираме професионалния ми опит до момента и заедно с това интервюиращият се стреми да изгради цялостна представа за моята личност, а не задава заучени въпроси. Прави ми впечатление, когато интервюто се провежда с професионализъм и уважение към кандидата.

HCS: Имате ли впечатление за метод, използван в процеса на подбор, който според Вас е най-ефективен?

Георги: Намирам за ефективно интервю, в което кандидатът разказва свободно за опита си. По този начин създава пълна картина за  професионалните си умения, способността да се изразява и да мисли.

HCS: Бихме искали да поговорим и за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор?

Георги: След интервю за стартова позиция в маркетинг отдел на компания, развиваща дейност в онлайн хазарта, си тръгнах с чувство за „вина”. Интервюиращите имаха очаквания да съм информиран за сферата на дейност и тенденциите в нея, а тя не беше посочена в обявата. Също, да познавам софтуера, с който работят, а аз не бих могъл, без да съм бил служител на компанията или да имам опит с друг работодател в тази сфера. Автобиографията ми дава информация, че скоро съм се дипломирал и предстои да придобия практически умения, освен това позицията е стартова. Вярвам, че е важно работодателят да има релевантни очаквания спрямо кандидатите и да не подхожда с търсене на „тухла”,  която да пасне на вече изградената „стена” във фирмата. Намирам, че е нужно въвеждане, време и известно количество търпение спрямо всеки нов служител, но особено когато сега започва своята кариера, за да навлезе в процеса на работа и да се интегрира на работното си място.

HCS:  Какво е мнението Ви за най-неефективен метод, използван в процеса на подбор?

Георги: Неефективно е, когато „се изстрелват” въпроси, които не носят информация за професионалните умения на кандидата или за личните му качества, но го поставят в позиция на незнаещ.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Георги: Коректност по време на процеса на подбор, добра комуникация и уважение.

HCS: Как търсите информация за бъдещ работодател?

Георги: Запознавам се с официалните им страници в интернет и чета коментари за компанията.

HCS: В края на разговора ни, какво послание бихте отправил към тези, които ще прочетат това интервю?

Георги: Бих се обърнал към хората, които си търсят работа, за да им кажа да не се отказват от позицията, към която се стремят. В процеса на търсене ще попаднат както на коректни, така и на некоректни работодатели. Важно е да опитват, докато не открият позицията, която ги удовлетворява.

Мнение за бивш, настоящ или бъдещ работодател може да споделите на
otkrito.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Абсолютно същите проблеми с фирмите имат и "старите" специалисти, както и тези на средна възраст!