Last news in Fakti

26 Декември, 2016 07:45 2 472 2

Петролът поскъпва, зърното поевтинява

  • жито-
  • зърно-
  • царевица
Петролът поскъпва, зърното поевтинява - 1

Масово поевтиняване на зърното и поскъпване на петрола и металите през отиващата си година показва анализът на търговията на Софийската стокова борса. Тенденциите у нас следват тези на световните пазари.

През тази година цените на пшеницата остават ниски, а страните от Черноморския регион изнасят около половината от произведеното зърно.

В Украйна цената е най-висока - 182 долара за тон, в Унгария – 138 долара, а у нас – 150 долара на тон, като за сравнение през миналата година по това време е струвала над 300 лева за тон. Това означава, че сделките са сключвани на цени от около 280-300 лева за тон без ДДС. Спадът е с 15% в сравнение с началото на годината. Най-скъпа на световните пазари е германската пшеница – 183 долара за тон.

Цената на царевицата се задържа през цялата година, а слънчогледът е поевтинял с 8% на годишна база. С толкова е поевтинял и литър олио в бутилка.

Поевтинели са брашното тип 500 и захарта.

В края на декември цената на пшеницата у нас е паднала с 15%

спрямо аналогичния период на 2015 година, обяви Антоанета Белопитова от Софийска стокова борса. В момента тя се търгува при около 150 долара за тон (280-300 лв. без ДДС).

Цените на пшеницата според борсовите експерти се стабилизират на някои от основните пазари като Германия, Франция и САЩ, но заради изобилното предлагане остават ниски. Към момента пшеницата се търгува на споменатите пазари между 183 и 176 долара за тон.

Новите данни за реколтите от зърно в света, както и за натрупаните запаси ще продължат да оказват влияние върху цените на зърното и през следващата година. В Русия вече е факт рекордната реколта от 72 млн. тона, като експертите очакват исторически връх в производството на пшеница и на Зеления континент (33 млн. тона). И на пазара в Черноморския регион не се забелязват съществени различия, като най-сериозно понижение в цената на пшеницата се регистрира в Унгария, където в момента продажната и цена е 138 долара за тон (-22%). Заради засиления износ на украинска пшеница, спадът в цената и е значително по-малък- 4% за година, и в края на декември тя се продава при 162 долара за тон.

Според информациите в последния доклад на американския департамент по земеделие например запасите от пшеница в края на текущата стопанска година през юни 2017 година ще надвишат миналогодишните с 12 млн. тона, достигайки до 252 млн. тона.

Очаква се основните страни износители от Черноморския регион да предложат на международните пазари около 53 млн. тона пшеница. Най-добрата дестинация за черноморската пшеница ще е Близкия Изток и Африка.

Цените и на царевицата остават ниски,

макар че пазарът бележи известно стабилизиране от юли –август насам. В момента украинската царевица се продава при 168 долара за тон, следвана от американската-162 долара за тон и 145 долара за унгарската. По последни данни на USDA потреблението на царевица през 2016/17 година ще достигне 1,26 млрд. тона, а преходните запаси - 222 млн. тона. Задържането на ценовите нива на царевицата в края на годината се дължи основно на политиката на американските фермери, които не бързат да продават в изчакване на по-добри цени и стабилен износ на американска царевица.

У нас цената на царевицата на борсата се движи около 280 лева за тон без ДДС, като миналата седмица е била регистрирана сделка при тази цена, като на подобни нива се е продавала и в края на 2015 година.

Очакванията за добра реколта от слънчоглед от 44,2 млн. тона в световен мащаб (+ 4 млн. тона) също оказват натиск върху цената на тази маслодайна култура на международните пазари. Най-голям спад бележи унгарския слънчоглед до 385 долара за тон (-10%), следвана от руския- 325 долара за тон (-8%). Най-стабилна остава цената на украинския слънчоглед около 405 долара за тон спрямо 410 долара за тон преди година, основно заради инвестициите в преработвателни мощности, които да позволят на Украйна да се превърне в топ износител на рафинирано слънчогледово олио.

В същото време българския слънчоглед е отбелязал спад в цената си на годишна база около 8% до 680-700 лева на тон без ДДС при 740 лева на тон в началото на тази година. Цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам в края на годината е около 840-845 долара за тон, колкото се е търгувало и в началото на годината. Спад има в цената на украинското олио с 11%, като в момента то се търгува при 775-785 долара за тон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 знаещият

    3 0 Отговор
    Всеки ден не е Великден!