Last news in Fakti

16 Март, 2024 07:12 2 857 33

Руската пшеница поскъпна рязко до 235 долара за тон

  • пшеница-
  • цени-
  • царевица

Цените на царевицата тръгнаха нагоре на световните борси, докато при пшеницата продължава отрицателната тенденция

Руската пшеница поскъпна рязко до 235 долара за тон - 1
Снимка: dzen.ru

Колебанията в цените на всички основни зърнени стоки на световните борсови пазари продължиха и през тази седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с 5 долара до 225 долара за тон, във Франция остана без промяна на 196 евро/тон, а в Украйна спадна с 5 долара до 195 долара за тон. Преди седем дни Русия беше понижила котировките си, но сега обърна тренда и се изстреля рязко нагоре с плюс 29 долара до 235 долара за тон.

Движението при царевицата също обърна посоката и тръгна нагоре. В САЩ цената се повиши със 7 долара до 193 долара за тон, във Франция промяната е минимална с плюс 2 евро до 176 евро/тон, а в Русия след предишния срив от преди месец, котировките са отново без промяна на 181 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна е с отрицателен знак - минус 4 долара и нива от 170 долара за тон за доставка през март-април. Рапицата на "Юронекст" (Euronext) продължава да върви нагоре и поскъпна с нови 11,75 евро до 437,50 евро/тон.

Цените за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха известен застой, последван от леко понижение, а сега за втора поредна седмица вървят решително нагоре с нови 10 долара до 960 долара за тон, а рафинираната захар за доставка през май 2024 г. продължава с колебанията и този път се вдигна с 10,70 долара, достигайки до 614,80 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остава спокойна. Котировките "продава" за големи количества от хлебна пшеница са на 431 лв./т, незабавна доставка (DAP), купувачите също търсят зърно, но отговарят с 300 лв./т. Фуражна пшеница се търси от 290 до 310 лв./т, офертите "купува" за царевица са от 300 до 310 лв./т от място, а за фуражен ечемик интересът за покупка е от 280 до 300 лв./т.

Цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени, имаше интересни предложения за консервирани храни от 5,52 до 7,38 лв./кг, отчитат експертите на борсата. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, има и предлагане на жълт грах в биг бег по един тон при начална цена 1200 лв./т.

На ССБ тази седмица сделки имаше за природен газ на 1621,61 лв./хил. н. куб. м и газ пропан бутан в диапазон от 1030 до 1040 лв./хил.л.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист

    41 4 Отговор
    Скоро пшеницата ще стане новият петрол, поради изтощаването на земите от химии и гмота! Затова се води войната за украинския чернозем! Новото черно злато!

    Коментиран от #7

  • 2 Исторически парк

    26 3 Отговор
    Блякрок изкупиха украйна
  • 3 Програмист

    25 6 Отговор
    Спрете да купувате бетон панелки и имоти, а купувайте земя! Аз тая година купих 800 декара в Златна Добруджа! До 2030 ще струват повече от злато!

    Коментиран от #11, #12

  • 4 СЕВЕРОДВИНСК

    14 3 Отговор
    Изкупи ли са я само на документи, новите реалности са други 😉
  • 5 Поскъпва, защото е качествена,

    29 5 Отговор
    а от Украйна излиза само за животни-фуражна, но я пробутват за хора!?
  • 6 стар земеделец

    32 4 Отговор
    Руснаците сеят само хлебна пшеница , и ГМО там е забранено .
    А на нашите тарикати седи по складовете и нищо не могат да продадат .
  • 7 Хахахаха

    12 37 Отговор

    До коментар #1 от "Икономист":

    Ами така е, за това се води и за това не трябва да се оставя на раша и руската диктатура! Защото следващия път ще превзема със заплахите за глад. Не ви ли стана ясно, че Украйна трябва да победи, това ще е най-добре за всички и за мира и за Европа и за България. А ако победят сами е най-добре, без помощта на хора от НАТО. Но фактите са, че Украйна трябва да победи, това е.

    Коментиран от #8, #10, #28, #30

  • 8 Абе

    31 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Искаш да ядеш украински хляб, от ГМО пшеница засята американски фирми. Да ти е сладък тоя украински хляб.

    Коментиран от #15

  • 9 един

    7 27 Отговор
    Поскъпва защото приходите им от петрол и газ намаляха драстично,пшеницата едва ли не я подаряваха на африканските държави срещу подкрепа,но откакто украинците им удариха рафинериите и цената на газа пада,вече спряха с "благотворителността" си,това е моето обяснение!Възможно е и,поради липса на горива в самата Русия,земеделците да имат проблеми със сеитба,торене и т.н.,и самите те да искат по-високи цени!
  • 10 Българин

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    По добре русия да ме изнудва отколкото евреите от блякрок ,ако украйна победи медведев го каза всички нейни градове ще получат по една гъба от руската триада

    Коментиран от #14

  • 11 МММ да

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Програмист":

    Едва ли!
    То добивите падат всяка година, цените се връщат на нивата от преди около 3 години, от догодина като се спре и субсидирането от ЕС(няма кинти). Дали, ще ти излязат сметките?! При земята в Бг балона е дори по-голям от имотния, само да не закове декара 1000-1500лв, като при нашите съседи румънците.

    Коментиран от #16, #25

  • 12 Хаха

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Програмист":

    Цената на земята пада.С климатичните промени и еко изисквания,добивите вече са никакви.Пример,Добруджа 2023 ,добив царевица от декар 20-100 кг.Ако продължава така ще остане пустееща .

    Коментиран от #17

  • 13 Що не слагат

    10 3 Отговор
    санкции на пшеницата?
    Нека сложат. После ще ми ядат х..
  • 14 Хахахаха

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ами иди в раша да те изнудват бе пич. Какъв е проблема?

    Коментиран от #18

  • 15 Хахахаха

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Искам да живея в мир, далеч от руските войни! Соловьов каза, че мъжете са създадени да воюват на войни, ти готов ли си за фронта?

    Коментиран от #19

  • 16 Програмист

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "МММ да":

    Тоест ти ми казваш, че като в цял свят паднат добивите, защото точно това става ще падне и цената?! 🤣🤣🤣🤣 бай га ню икономиста пак изби рибата 😏😎😝😆🤡

    Коментиран от #21

  • 17 Икономист

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    След 10 години когато населението стане 9 милиарда и световните добиви на храна спаднат викаш ще гръмне балона и декара ще стане под 1000лв 😏🤡

    Коментиран от #20

  • 18 МММ да

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    За съжаление човекът е прав за зърното, от около 2 години в Бг някои от сортовете не са у ред, на село животните не искат да консумират някои от хибридите.
  • 19 Българин

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    А аз искам да живея в мир далеч от американските войни. Украйна ще изгуби, Русия ще спечели. Това в белия дом отдавна го знаят, затова и спряха да хвърлят пари на вятъра 😉
  • 20 Ами

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    Сметни сам,колко ще ти е доходността от декар и ще разбереш.Пример:царевица 100 кг x 30 стотинки и това е без разходите…

    Коментиран от #23, #29

  • 21 МММ да

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Програмист":

    Падат, защото се изтощава и трови от няколко години не съм доволен от препаратите, тая година продадох 150дк докато цената е висока. Това дали в цял свят падат добивите не е сигурно, утре гледай някоя медия да не напише има свръх производство.

    Коментиран от #24

  • 22 Маскалска икономика

    5 7 Отговор
    Няма кореспонденция между заглавие и статията. Не на борсата се е вдигнала цената а маскалите искат по висока цена. А продава ли се ? и какво ще стане след 5 месеца когато няма да става и за фураж.
  • 23 Пък и ЕС!

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    Не дава да използваш безразборно торове и хербициди,както в Украйна и добивите ти ще са минимални...!
  • 24 Ех земеделецо

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "МММ да":

    Чети, не пророкувай. Даже Индия има за износ.
  • 25 абе МММ да,то не плаши има интернет

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "МММ да":

    В първата си оценка за зърненото производство в Света през сезон 2024/25, Международният съвет по зърното рекордна реколта от соя и ръст на пшеницата и царевицата
  • 26 Германец

    9 0 Отговор
    Като гледам малоумните коментари на земеделците ви тука, сега разбирам защо имате най-смешното земеделие в европа
  • 27 Икономист

    4 0 Отговор
    Ганюземеделците тука типично по ганювски си правят сметката макс една година напред.. и въобще понятие си нямат какво ще стане към 2030 😉😆😆🤡
  • 28 Пловдив

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    И как зеленски ще направи това,което Наполеон и Хитлер не успяха!?С дроога ли!?Скоро войната ще приключи, Украйна ще бъде разделена на много части и ще остане едно лошо място за живеене.

    Коментиран от #33

  • 29 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    Чудя се на акъла ти как може да пишеш глупости по толкова безобразен начин.А сме във века на Интернета и достатъчно е да напишеш с Гугъла "Среден добив на царевица от декар " и ще ти излезе че ца Страната е 479кг/дка,за ДоБруджа е 591 кг/дка,а в Добрич достига 868 кг/дка.Ти обаче си мислиш за някакви си 100кг/дка.Между другото за по-миналата година получих Рента по 110лв/дка,за миналата - също.
  • 30 Минувач

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Какво трябва и какво не, са абстрактни понятия. Какво искаш ти, аз или който и да е друг - също!
    Но реалностите са, е Украйна няма да спечели това, което иска в тая война, просто Русия няма да го допусне, на каквато и да е цена за нея. Това е реалността и никакви медии, пропаганди, оръжия и нови милиарди за Украйна няма да променят това. Русия може да преглътне много поражения в гео-политиката, но точно това никога няма да преглътне и допусне. Ако ще и да направи всеобща мобилизация или да вкара наемници.
    Тук място за емоционалност няма, както и за мисли и надежди в двете посоки за развитие.
    Русофили, русофоби, евроатлантици или фенове на Брикс - няма значение, кой какво иска. Русия има възможностите да си постигне целите в Украйна и по-важното - има и амбициите и решимостта да ги постигне без никой да може да я спре. Военно Русия е много по-силна от Украйна, дори ако и отпускат още пари и оръжие. Шанс да се спре Русия е ако в Украйна се вкарат стотици хиляди армия на НАТО, което е ясно че няма да стане, защото Русия знае, че без тази армия, тя ще си вземе победата, с такава армия ще има риск да загуби. Затова и предупреждава за ядрена заплаха, ако това се случи, следвайки че няма вариант да загуби Украйна на каквато и да е цена. Приеми едно - войната ще свърши, когато Украйна и Западът се примирят, че Украйна няма никога да влезе в НАТО, може да си я вземат в ЕС, ако ги поискат, но не и НАТО, както и да се запази в гео-политическия кръг на влияние н
  • 31 Минувач

    1 0 Отговор
    ... както и да се запази в гео-политическия кръг на влияние на Русия. Това са реалностите. Другото са мечти, празни приказки и инфантилни брътвежи. Някои ще харесат тази реалност, други - няма, но никой не може да я промени, само се джавкаме тука :-)
  • 32 джо форса

    3 1 Отговор
    Руската пшеница не е демократична , няма нищо и естествена и затова не е подходяща , докато Американската има всякакви добавки и е демократична , и от свободна страна тя трябва да е за предпочитане. Нищо ,че след време всички болести могат да те хванат но това е без значение важното е ,че е демократична.
  • 33 Наполеон и Хитлер са

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пловдив":

    искали да завладеят цяла Рисия, а украинците да се освободят, съвсем различно е.Целите на тази война са различни за воюващите. Русия иска да завладее цяла Украйна, а ако може и Молдова, Прибалтиките и части от Полша. Украинците искат да изгонят агресорите от страната си, около 100км са от победата, за Крим са 250км. и нямат намерение да влизат в Русия, още повече да анексират нейни територии.