Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 12:12 4 606 18

Още един пазар върви към нормализиране! Цената на зърното на световните борси стабилно пада

  • зърно-
  • пшеница-
  • зърнена сделка

Цената на царевицата в САЩ се понижава с 8 долара до 195 долара за тон, във Франция - с 12 евро до 180 евро за тон, а в Русия - с 10 долара до 200 долара за тон

Още един пазар върви към нормализиране! Цената на зърното на световните борси стабилно пада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на повечето основни зърнени стоки по световните борси се понижават и през седмицата, показва анализ на Софийската стокова борса.

На Софийската стокова борса котировките продава за хлебна пшеница са на 431 лева за тон, с доставка до купувач, като купувачите отговарят с 350 лева за тон. Фуражна пшеница се търси на 360 лева за тон. Царевица се предлага от 345 до 360 лева за тон от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите "продава" са за 850 лева за тон.

Цената на хлебната пшеница ФОБ (на границата на страната износител) в Чикаго пада с 4 долара до 252 долара за тон, във Франция се понижава с 3 евро до 214 евро за тон, в Русия - с 3 долара до 237 долара за тон, а в Украйна поскъпва с 5 долара до 200 долара за тон.

Цената на царевицата в САЩ се понижава с 8 долара до 195 долара за тон, във Франция - с 12 евро до 180 евро за тон, а в Русия - с 10 долара до 200 долара за тон.

Ечемикът в Украйна поевтинява с 15 долара до 180 долара за тон за доставка през март. Рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) пада с 10 евро до 412,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам губят 10 долара до 920 долара за тон, а рафинираната захар с доставка през март поскъпва с 13,50 долара, достигайки до 665,70 долара за тон на борсата в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейка

    15 10 Отговор
    Защо цената в Расия е по висока от другите,май няма ляб
  • 2 КОТарАК

    16 4 Отговор
    направете хляба пак левче , тогава

    Коментиран от #12

  • 3 РуZко българска мафия

    24 4 Отговор
    Предлагам спешно да съберем няколко милиарда и да ги дадем на Zърнарите, за да им покрием разликата в печалбите.

    Коментиран от #5

  • 4 Българка

    30 3 Отговор
    И ся ко прайм? Нашите зърнари 2 години си държат зърното по складове с молебен за високи цени, орИваха напоително цяла България с искане за пари, забрана на евтин внос, а то в световен мащаб зърното става по-евтино...

    Коментиран от #13

  • 5 Дааа

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "РуZко българска мафия":

    Какво общо има руската мафия или държава със милиардерите зърнари създадени от европейски субсидии?

    Коментиран от #6

  • 6 А кой

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Купи земята за без пари
  • 7 Айде пак протести

    22 2 Отговор
    Че цената на зърното паднала. Защо не продавахте като беше висока? Защото чакахте още да се вдигне. Е - не дочакахте.

    Коментиран от #11

  • 8 Зърнар

    20 1 Отговор
    Искаме нови милиони , за това че пада цената
  • 9 Васил

    17 2 Отговор
    Цената пада а хляба поскъпва Made in BG как ще ни стигнат Китайците.
  • 10 Споко Бе

    18 1 Отговор
    Зърнари пак ще се вдигне ,дръште я на склад
  • 11 Ама

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Айде пак протести":

    Като се вдигаше не правеха ресто на субсидии
  • 12 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Може , ама ако накараш хлебарите да стават в 3 сутринта за 500 лева на месец , а не за 1500 !! То всъщност до 1-2 години и за 1500 на месец ще ти се изсмеят ! Няма такъв филм , дето заплатите да са европейски , а цените азиатски !!
  • 13 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ми как какво не ги ли чуваш , забрана за внос отвсякъде , изкупуване на тяхното на двойни цени и още толкова за субсидии !!! Обаче големия проблем е , че в България се произвежда зърно за 8 (осем) Българии вече , тоест и да искаме няма как да го изядем , а в чужбина не се впечатляват от евтини номера и им показват борсовата цена !!

    Коментиран от #17

  • 14 счети

    8 1 Отговор
    10% от цената на хляба се определя от цената на зърното. Останалото са заплати, амортизации, печалба, логистика и много много енергия.
  • 15 Леонид Брежнев

    2 1 Отговор
    ЗАЩО РАШКА ПРОДАВА В КРАВАРСКИ ДОЛАРИ НЕ Е ЛИ РУПЛАТА МНОГО СТАБИЛНА 300 ЗА ДОЛАР? КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАТИ ОБЯВЕНА ЦЕНА В РУБЛЬОНКИ?

    Коментиран от #18

  • 16 ха ха

    1 0 Отговор
    ха сега - нови протести ли ще има? щото складовете на зърнарите пращят в очакване на по-високи цени, обаче противно на това цените на зърното падат?! явно може да очакваме нови искания за покриване на разликата в цените(?!?!?!) под формата на нови помощи!
  • 17 точно

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    както и няма толкова големи зърнопроизводителни стопанства в Европа - всичко е от лакомията за субсидии на база земя, изкупха земите на селяните и допълнително дадоха съществен принос за обезлюдяването на селата и малките градчета! Щото как да се издържат хората там без земя!
  • 18 ИДИ В ПРАШКА И ВИЖ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Леонид Брежнев":

    В. КАВО СА ОБЯВЕНИ ЦЕНИТЕ. КО ГЛЕДАШ ТУКАШНИТЕ ВЕСТНИЦИ И ЦЪРЪУ МЕДИИ.....