Last news in Fakti

28 Септември, 2019 23:00 4 381 55

Срива се износът на български плодове и зеленчуци

  • чушки-
  • износ-
  • плодове-
  • зеленчуци

Спад се отчита и при износа на тикви

Срива се износът на български плодове и зеленчуци - 1

Износът на български плодове и зеленчуци се срива, показват данните на министерството на земеделието, храните и горите.

За първите шест месеца на тази година от страната ни са експортирани 22,1 хиляди тона зеленчуци, което е с над 20 на сто по-малко от количествата, изнесени за същия период на миналата година. При плодовете спадът е с 13,3%, като от януари до юни зад граница са реализирани 26,3 хиляди тона български пресни плодове.

Тотален превес на вноса над износа на плодове и зеленчуци, показват още данните на земеделското министерство. За първите шест месеца на тази година у нас са внесени над 160 хиляди тона пресни зеленчуци, а са изнесени осем пъти по-малко -22 хиляди тона. При плодовете разликата е близо 9 пъти.

Най-голямо намаление има при експорта на бобови зеленчуци. Те са намалели с 4,6 хиляди тона или с над 56% за година. Близо двойно по-малко са и количествата сладка царевица, които сме изнесли - едва 2,2 хиляди тона от януари до юни 2019 г.

Спад се отчита и при износа на тикви - със 17,3 на сто, на патладжани - с 18% и домати - с 19,3 на сто, отбелязва в. „Труд“. Същевременно обаче над седем пъти е нараснал експортът на български лук и шалот. От страната ни са изнесени и повече гъби, краставици, зеле и картофи - като количествата се увеличават с между 5,4% и 88,6% за година.Почти 60 на сто или 14,7 хиляди тона от изнесените плодове са всъщност реекспорт на цитруси, които не се произвеждат у нас, обясняват от земеделското министерство. В рамките на периода, съществено понижение се отчита и при износа на дини - с 1,1 хил. тона или с 13,6%, следван от този на кайсии, черупкови плодове и праскови.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3в1

    76 6 Отговор
    " и при износа на тикви" - Е как бе, нали най-голямата Тиква беше изнесена за южна корея? :)

    Коментиран от #6, #20, #30

  • 2 SVOBODA

    23 50 Отговор
    Да фалират алчни селяни! Нали си искаха земята сега олеле да впрягат воловете и да не се опкакват, вече няма ТКЗС и държавата не им е длъжна за нищо!!!

    Коментиран от #5, #24, #28

  • 3 КОНТРАТА

    30 3 Отговор
    Тикиви в България да искаш! Има секви от реколта 1930 до 2019г.!!!
  • 4 Комуниста

    45 10 Отговор
    Ай де камво стана нали си искахте земята върнахавия продавайте в чужбина какво ви спира придавайте и лмтеница и сирене, месо какво става? Нали социалистите ви спъвали да бъдете фермери преди 1989г.сега сме 30г демокрация вие отново не сте фермери и аграри нищо че носите каубойски шапки!

    Коментиран от #17, #36

  • 5 Алекс

    14 17 Отговор

    До коментар #2 от "SVOBODA":

    Ти си някакъв "Столичанин" или поне си се преместил в по-голям град и се мислиш за голяма работа. Такива злетаци като теб са една от причините да сме на последно място в повечето клации. Моля те емигрирай.

    Коментиран от #7, #27

  • 6 Ветеринар

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "3в1":

    Той сега ще им остави семе и после износ за там нанайци.
  • 7 SVOBODA

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Алекс":

    Айде продавай тикви и грозде на гърците и македонците земевладелецо!!! Къдети е трактора или Марконго прекръстихте на Кирьовец?
  • 8 ПОТРЕБИТЕЛ

    25 1 Отговор
    Ния тиквата си я не даваме, защото може да се превърне в каляската на Пепеляшка, но няма логика да ядем скъпи вносни боклуци, а българското да се изнася на безценица. Само производителите знаят истинската цена, но никой не им я плаща. Скоро ще ядем само вносна пластмаса+ ГМО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бесен Язовец

    34 3 Отговор
    Има ли нещо в тая държава което не се срина туризма, земеделието....??? Да продават на америте тикви, чушки, арпаджик, нали руснаците вече не ни били приятели!

    Коментиран от #11

  • 11 Ветеринар

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Аве щом требе да се ликвидира......нямаш грижи. Ликвидираме и наново. Нямаме равни. То и у Африка имат нужда от зеленчуци. Пък ние от там банани ще внасяме.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    32 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ветеринар":

    Точно един ветеринар скоро ми разправяше след 1989г.как с тировете дошли в ТКЗС и изклали кравите и телетата дори са клали бременни крави! Жените от ТКЗС са ревали при случилото се.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да,бе

    28 2 Отговор
    Как да има износ ,като няма производство !?Как да има производство ,като няма печалба!?Как да има печалба,като няКОЙ я краде!?И внос скоро няма да има!Една румънска фирма внасяше домати за 40 ст., а на борсата бяха четворно!Дали транспортните разходи са толкова големи,или някой пак ни краде!?Нека от министерството на земеделието ,кажат кое как е!Защо и как ,там се губят по 120 млн евро на тримесечие,защо никой не търси ги тези пари!??/как да ги търсят ,като знаят ,че себе си трябва да разследват!!!!/Но без съмнение там никой НЕ краде!Това е някакво вълшебство,магия,и лош късмет събрани в едно!!!Всичкото читаво , а парите ги няма,а,уж никой не ги краде!!!!За зеленчукопроизводителите е ясно,че трябва суджук да садят,та да има и за тези които,"не" ги крадат!!!
  • 17 onq s konq

    6 18 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Явно не цениш СОБСТВЕНОСТТА НА ЗЕМЯТА,остава и да отговориш ЗАЩО ТОЛКОВА ПОСКЪПНА.

    Коментиран от #18

  • 18 Комуниста

    22 3 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Кое е поскъопнало? С тая поголована сеч, тази земя е обречена след не много дълъг период от време да се превърне на пустиня!

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    7 16 Отговор

    До коментар #18 от "Комуниста":

    Щом питаш "кое е поскъпнало",значи нямаш хабер от цените на Земята в момента,нито пък знаеш че ЕЖЕГОДНО ПОСКЪПВА съобразно Стандарта на живот.ИЗЧИСЛЕНО Е,че Земята носи ГОДИШНО доход ПОД ФОРМАТА НА РЕНТА между 4,2 и 5,6% от Стойността си/на декар/,нещо което Никоя банка в БГ поне не може да ти осигури като лихва.А пък дали ще се сбъднат пророчествата ти относно "Пустинята" - търпеливи сме,ще изчакаме:)

    Коментиран от #22

  • 20 Кой68

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "3в1":

    Идва си.......
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 АГРОНОМА

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Поскъпнала е не щото е много ценна а щито супсидията само за зърно е 200 лв. на декар и никой не гледа дали жънеш сметни си 3000 декара са 600 000лв. на година супсидия по 50 000 на месец. Само сеят, после не жънат, а си взимат супсидиката!
  • 23 На времето

    23 1 Отговор
    преди 1989 г. при социализма само Благоевградски окръг изнасяше 16000 тона зеленчуци годишно! А сега за половин година... Голема риформа направииме и у земеделието. Резултат нетен вносител на плодове и зеленчуци. Срам.
  • 24 Русоеб

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "SVOBODA":

    Ти от кой свят си? Какви алчни селяни? Ти комунист ли си? Земята я върна СДС, но не защото повечето са я искали, а за да се направят на Демократи. Те УБИХА селското стопанство, т.нар. Ликвидация. Всеки беше наясно, че ако върнат на някой 30 декара ниви, няма да си остави работата в града и да се върне на село, да си купи техника, с какво ли, и да преживява. Беше началото на възникването на едрите земевладелци в България. Изкупиха върнатата земя на безценица, и все още купуват. Има хора с по 500 000 и отгоре декара собственост. Само за информация, в бившето ГДР, никой не върна земята...
  • 25 Пишман Премиер

    14 1 Отговор
    Аууи това не е верно!!! Всеки ден се откривам заводи. За автомобили, за краставици, за домати... Туй го е писал някой русофоб шпионин, комунист. Ся звъня на Гешев... Ще оправя износа веднага.
  • 26 месара

    11 1 Отговор
    тъкмо ше спре вноса на боклуците които купуваме и да хапнем български продукти!
  • 27 Хаджи хаджи Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Алекс":

    " За първите шест месеца на тази година у нас са внесени над 160 хиляди тона пресни зеленчуци, а са изнесени осем пъти по-малко -22 хиляди тона. При плодовете разликата е близо 9 пъти." Това е истината! Това министерство трябва да се прочисти от гнили тикви и зелки! И понеже техни подставени фирми внасят продукция на дъмпингови цени срещу комисионни, след 5 години българите работещи в този отрасъл, ще ходят да си търсят работа в Гърция и Турция, даже в Македония! ЕДИН ВИСОК АКЦИЗ ЗА ВНОСНИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ, КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ И В БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА! ЕЙ КОРИМПИРАНИ ДЪРЖАВНИЦИ, САМО ТОЯГАТА ЩЕ ОПРАВИ РАБОТАТА!
  • 28 Аграр

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "SVOBODA":

    Да нямаги тъпанарите които работеха за два лева трудов ден в ТКЗС

    Коментиран от #38

  • 29 Пишман Премиер

    7 1 Отговор
    Ма най-ма заболя от това за тиквите. Ще умра от мъка. Още другата седмица ще открия завод за бели тикви а за Хелоуин, който ще празнувам сам и завод за жълти тикви.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Моше

    10 1 Отговор
    Що бе? Изнасяме си! Изнасяме си гората като "дърва за огрев" Важното е " да не се пречи на икономиката"
  • 32 Настроение

    4 2 Отговор
    Повдигаща настроението новина
  • 33 Димов

    11 2 Отговор
    В нормална държава, към каквито уж се стремим, правителството щеше да помогне на родното си производство, като насърчи пласирането на родна продукция у нас с предимство, пред вноса. Вноса трябва само да допълва това, което родното производство не може да сколаса.

    Коментиран от #37

  • 34 Франкенщайн...!

    7 3 Отговор
    Изнасяйте доброто, внасяйте фалшивото...! Доброто преди години беше, само цитруси се внасяха, ядеше се българска и качествена продукция..! Имаше и за света и за БГ, защото.имаше кой да произвежда...! Сега хората се хвалят, кой седи повече пред компа, кой бил с повече жаби или дядовци, глупостите на века...! В такъв случай яжте на старците,, ушите,, и не се оплаквайте..!
  • 35 Преди 1989 г

    9 1 Отговор
    внасяхме само банани и цитруси и "демократите" до днес дрънкат как чакали по опашки. Днес всичките зеленчуци и плодове са скъпи вносни боклуци и ГМО, българското производство е в криза, ама си траят?!
  • 36 Да да

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Както виждаш, продават. И не е нужно да продаваш стока в чужбина, която пък се налага да внасяш отвън! Магазините са заредени със всевъзможни неща, сиромасите купуват като луди, бедните духом жалят за соца и живота си върви! Къде е проблема?
  • 37 Да да

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Димов":

    Дрън-дрън! Искаш да кажеш, че ако произвеждаме коли, ще си караме само наши! Сиренето и то само един вид! Ябълки изобщо няма 100 сорта на пазара! Крушите май са под 50 сорта! Че и тикви и дини има различни, а не се сещам и как ще се осигури целогодишно производство на повчето плод и зеленчук! Даже с оранжерии няма се получи, а за цена няма и да пиша! И в Швейцария като не гледат домати, гледам са умряли от глад! Щото и в Норвегия не отклеждат банани! А в Африка няма магданоз! Интересно ми е какви пллдове и зеленчуци изнася Русия!

    Коментиран от #55

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Субсидиите ще секнат изведнъж и

    7 1 Отговор
    Сънят розов ще секне. Селското стопанство е винаги било губещо и на дотации от държавата. Защо ни затягат "вратовръзката " от ЕС ? Защото подпомагат своите аграрии и животновъдство като ни елиминират както на външен , така и на външен пазар. АДУШАВАНЕТО Е ТОТАЛНО - икономика , промишленост , финансови , финансови , инвестиции , , селско стопанство , социални грижи - всичко ЗАГЛЪХВА ! А изборите утре нищо ново не ще доведат . Дали ще е Генчо или Пенчо е само едно ВЪТРЕШНО РОКАДА , без изменение на посоката към ЗАДУШАВАНЕ НА НАРОДА - без значение на религия и вероизповедание. ДПС направи ли щастливи избирателите си ? Или ги доведе - отчаяни , послушни , безпомощни , нещастни и мълчаливи ! ПОРНО И ГАВРА С ПЪЛЕН АСОРТИМЕНТ ДЕМАГОГИЯ.
  • 40 От ЕС - Рушат всичко що имахме и можем

    9 0 Отговор
    Не произвеждаме нищо освен ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ . ВПК- то ни в Сопот, Карлово, Търново , Русе, Затова сме и в НАТО да въоръжаваме ISIS, (EGIL), Jabhat Anusra ! И Дявола напусна България защото сме с Вампирска администрация !
  • 41 И по турско и по царско

    8 0 Отговор
    Народа се е изхранвал сам , със земята и животните си. А днес и това не позволяват. И за войни ни стягат. Оручаса ли е православния и правоверний у нас та се делим на партии , вместо да се обединим с една цел - да работим без ограничения и да оцелеем. Тази демокрация днешната - ни убива .
  • 42 Разделяй народа и го владей !

    5 1 Отговор
    200 партии и движения - как да се бединиш в едно ? Макар че всеки знае - " Съединението прави силата ". След изборите в Парламента избранниците се обединяват временно за да управляват а народа стои разединен ? Грешка ! Народа трябва да е в една народна партия ако иска да диша !
  • 43 Какъв е проблемът днес ?

    6 0 Отговор
    Нямаме Идея , План , Теория, Цел, Лидер , Ръководство , Просвещение и Народна поддръжка за да вървим по пътя на СПАСЕНИЕТО ! А Хегел, Маркс и Ленин са го показали ПЪТЯ ! Капитализма няма за цел решава социалните проблеми на народа а само да владее Средствата за производство и властта !
  • 44 Класиците са го казали

    5 1 Отговор
    Народе /Пролетарий / - обединявайте се !
  • 45 И никой не ще ни спре !

    7 0 Отговор
    Никой не е по - силен и по - голям от народа та ако ще и г-н ГОЛЕМАНОВ да е !
  • 46 Забелязвате ли че и в

    7 0 Отговор
    Образованието , културата, морала се води борба за овладяването СЪЗНАНИЕТО НА НАРОДА ! Радио , Телевизия , Интернет, Преса - всичко се контролира защото обслужват една цел подчинение и управление на МАСИТЕ . На Ю туб вече премахнаха достъпа за изразяване мнението на читатели и зрителя. В Уикипедия се допускат да преиначават факти и история определени източници. Всичко в съзнанието на обществото се заменя с интелектуално ГМО ! МИСЛЕЩИ , ДЕЙСТВЕНИ , РАЗСЪЖДАВАЩИ , БУДНИ , ОБРАЗОВАНИ , ОРГАНИЗИРАНИ , ЕФЕКТИВНИ , СЪЗНАТЕЛНИ , МОРАЛНИ ХОРА на нашият г-н ГОЛЕМАНОВ не са му нужни . На него е нужна невежа паплач и към това се стремят с помощта на ЕС , НПО и д-р. щедро "Доброжелатели " . Сега AT&T ще купуванашите СМИ - и подквасата с ГМО ще е тотална.
  • 47 Защо на ужким се борим с

    7 0 Отговор
    Дрогата и Проституцията ли ? Защото те е нужна за главната цел на капиталиста - масата да деградира и да се лиши от възможността и ' за действена съпротива. Когато ни направят ЗОМБИ могат съвсем логично да ни изчистят като ненужна МУСОР ! В болниците днес това се усеща но реакция - няма.
  • 48 Нека да гласуваме ! За кого ?

    4 0 Отговор
    За г-н Мутрагеньо Големанов , щото други все още няма.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Изборите са боричкания на хайката

    1 5 Отговор
    На върха. Мен не ме е еня дали ще е Генчо или ще е Пенчо. Както е било , за мен все тъй , същото ще бъде и ще си остане .
  • 52 Ха голям смях

    8 0 Отговор
    през сълзи и стиснати зъби станахме. От страна износител на плодове и зеленчуци се превърнахме в страна вносител. Резултат на многото тикви и тиквеници в парламента и тиквенишко управление.
  • 53 BILXIT

    4 0 Отговор
    А ама сега ривем нали ... Скапани мухльовци . Продадохте ни за жълти стотинки на огромните еврогейци па сега не можело да се изнася и никой не изкупувал нищо . Прошляци , едно време СИВ ви беше проблема дето не оставаше неизкупена продукция и държавата печелеше и хората по селата бяха доволни и имаше живот там . А на ви сега Европа , бастуни . Още по-зле ще става , с тия няма да прокопсаме . Излизане с референдум от Еврогейската манафия и то веднага .Време е да си гледаме страницата с труд и достойнство , аз васал на никой няма да бъда а вие ?
  • 54 nekoi si

    6 0 Отговор
    Аз в България искам да яма българска храна , месо , сирене , плодове и зеленчуци . Искам българския Лев да ни е валутата не Евро . Искам да си гледаме нашите лични интереси като държава демек : силно образование , висок морал , семейни ценности , съхраняване на народните традиции и обичаи . Искам силна армия с оръжие което на нас ни трябва за отбрана без никой да ни нарежда от къде и какво да купуваме.Искам българския език за единствен официален в родината ми . На народа ни писна някой да ни нарежда или руснаци или американци . Аз съм българин и съм им е... и м.....а и на едните и на другите . Аре стига сме се делили , дайте да си гледаме дворчето , дайте да си оправим съзнанието .
  • 55 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Да да":

    Чети внимателно коментарите, преди да се излагаш.