Last news in Fakti

26 Септември, 2012 13:12 1 015 0

Възрастните у нас стават все по-образовани, учат се цял живот

  • национален статистически институт-
  • изследване-
  • образование

През последните години има тенденция към подобряване на степента на образование в България. Тя се изразява в увеличаване на дяловете на хората със средно и високо образование и намаляване на дела на тези с ниско. Това заключава Националният статистически институт (НСИ) в проучване за образованието и обучението на възрастни през миналата година.

Подобно изследване се провежда за втори път в България след пилотното му издание през 2007 година. Обхванати са широк кръг от актуални теми и фактори: участието в различните форми на учене през целия живот (формално, неформално и самостоятелно образование и обучение), пречки за участие в образование и обучение, достъп до информация, използване на компютри, езикови умения, включване в културни и обществени събития.

Ученето през целия живот е ключов фактор за постигане на общата цел на Европейския съюз - устойчив икономически растеж с повече и по-добри работни места. Образованието и обучението на възрастни може да се разглежда като начин на мислене, стимулиращ всеки индивид да осъзнае собствената си потребност от непрекъснато придобиване на нови знания, умения и компетентности, изтъкват от НСИ.
 
По данни от изследването в края на 2011 г. при населението на възраст 25 - 64 години според най-високата степен на завършено образование с основно и по-ниско са били 20,4%, със средно - 55%, и с висше – 24,6%.
Относителният дял на жените, завършили висше образование, е значително по-висок от този на мъжете - съответно 29,8 и 19,5%.

Степента на завършено образование оказва влияние върху статуса в заетостта. Колкото по-високо образование имат лицата, толкова по-голяма е вероятността да се предпазят от безработица. Едва 10,9% от заетите са лица с основно и по-ниско образование, и обратно – 10,3% от безработните лица са със завършено висше образование, показват данните на НСИ.


Според резултатите от изследването 93,6% от лицата с основно и по-ниско образование произхождат от семейство, в което и двамата родители са с ниско образование, на 6,2% поне единият родител е със средно образование и само 0,3% от тях имат поне един родител с висше образование.

Лицата със средно образование се разпределят според образованието на родителите си по следния начин: родителите на 51% от тях са с основно и по-ниско образование, 44,4% имат поне един родител със средно образование и 4,6% имат поне един родител с висше образование.
Всеки трети (33,9%) с висше образование произхожда от семейство, в което поне единият родител е с висше образование, 53,9% имат поне един родител със средно образование, а само при 12,9% от висшистите и двамата родители са с основно и по-ниско образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА