Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 23:02 3 296 28

Изследване: Спада ангажираността на служителите към фирмата

  • изследване-
  • служители-
  • ангажираност

Бизнесът все по-трудно мотивира средния мениджмънт, а по-младото поколение очаква от компаниите добре работещи процеси

Изследване: Спада ангажираността на служителите към фирмата - 1
Снимка: Shutterstock

Когато служителите се чувстват свързани към фирмената култура, те се представят и по-добре в процеса на работа. Преживяванията са всичко за хората. И чувствата им към работното място влияят пряко на тяхното задържане, ангажираност и производителност на труда им. Това показва изследване на Best Employers Bulgaria.

През 2019 година се наблюдава спад на общата ангажираност на служителите в България с цели 3% (от 13 500 интервюирани в рамките на проучването тази година) като при най-добрите работодатели показателят на Обща Ангажираност е 83%. По-младото поколение на възраст между 25 и 35 години, очакват в компаниите да има добре работещи процеси. За съжаление, не малка част от бизнеса все още не може да отговори адекватно на тези нужди. И все пак важно е да се отбележи, че най-добрите работодатели за 2019 година имат забележителните 84% за Управление на представянето (увеличили са се с 6% за последните 2 години).

По отношение на ангажираността в зависимост от трудовия стаж в компанията, тази година се наблюдава известно разминаване от обичайната тенденция. Като цяло хората са най- ангажирани първите 3 месеца от започването си в компанията. Средно за страната този показател е 80%. При най-добрите работодатели резултатът е много близък до 100%. Ангажираността обикновено започва да спада след третия месец и този тренд се запазва до 5- тата година, след което отново започва да се покачва, като след 10-тата година обикновено достига 70%. Тази година интересното е, че при служителите с над 10 години стаж в компанията ангажираността спада до почти 60%.

Друг интересен фактор, който е най-високо оценен при удовлетворяващите фактори е Управление на различията. Традиционно той е висок в централна и източна Европа и значително изпреварва западната част на Европа, като тук България държи една от челните позиции. Притеснителна е тенденцията, че въпреки сравнително високите проценти за поредна година се наблюдава спад при него, като за 2019 разликата е -9% спрямо 2017. Една от основните причини се крие в различията между поколенията и фактът, че работодателите все по-трудно успяват да се справят с въвеждане на процеси, които да мотивират различните възрастови групи. И докато в развитите икономики смяната на приоритетите на поколенията е на интервали от 15-20 години, в България тази тенденция основно се наблюдава след 1989 година, като интервалите се скъсяват на 8-12 години. Това прави задачата на работодателите още по-сложна.

Бизнесът в България среща големи затруднения при мотивирането на средния мениджмънт и през последните няколко години много от компаниите положиха големи усилия в тази посока. Това очевидно дава резултат, тъй като в този показател се наблюдава ръст от 3% за страната. При най-добрите работодатели факторът с най-висок процент е Работодателската марка, средно 91%, докато усредненият показател за България е 69% (въпреки, че и тук има спад от 3% спрямо 2017). Факторът Преки ръководители бележи 75% средно за страната и 89% при най-добрите работодатели.

В началото на годината се проведе 13-та церемония по награждаване на най-добрите работодатели от различни индустрии в България в рамките на проучването Best Employers Bulgaria. Основна цел на изследването е да анализира и проследи ангажираността на служителите в страната. В рамките на церемонията бяха отличени 5 компании. В тазгодишното издание на проучването се включиха над 13 500 интервюирани от 53 компании, в 11 различни индустрии.

*Best Employers Bulgaria се провежда в продължение на 13 години у нас в него са участвали над 500 компании, в 15 различни индустрии и с над 140 000 интервюирани служители. Проучването изследва 14 области на работна среда (за регион Източна Европа), които определят професионалния опит на служителите – 7 от тях отчитат ангажиращите фактори, а другите 7 се позовават на удовлетворяващите фактори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Работник

    68 3 Отговор
    За 800 левчета толкова ангажираност дори е много!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Комуниста

    37 3 Отговор
    Кога Андрешко с упинците стана работодател капиталист? Андрешко още ходи с плетени терлички на черен костюм и иска да му работят за трухи хахахаха хахахаха еазни селяни се почустваха Капитани след 1989г. От българина става добър крадец но не и капиталист!
  • 5 Комуниста

    42 2 Отговор
    Експлататорчета капиталстчета бг. кога е сложат чекинк терминали за работното време кога ще почнат да плащат извънредния труд двойно и тройно? Има ли работнически синдикати в това блато?

    Коментиран от #28

  • 6 АБРИВИАТУРА

    32 1 Отговор
    Аминистрацията,чиновници разни,депутати и министри включени ли са в изследването??? Нещо и при тях има „спад в ангажираността” ми се струва (Освен ако не си платиш де,тогава се ангажират) Пълно е с търтеи из ведомства и служби.Ядът и пият сиромашка кръв,иззедници.Геноцид срещу собствения си народ.Пфу.

    Коментиран от #8

  • 7 Новичок

    36 0 Отговор
    Каква ангажираност,какви 5 лева.Шефа вика и събота да работим.Заплатата ние 900 лв. Като махнеш там купони,удръжки е 790лв.Викам да си купим по-един челник и нощтно време да работим,та да има за яхта,че сега само си ги наема и му било скъпо.Те така е у Бг.
  • 8 РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "АБРИВИАТУРА":

    И да почнат да плащат по браншово с минимална ставка, не да се измъкват с минимална заплата обаче лобистите в НС не отварят и дума за тези неща!
  • 9 Ахмат Сила

    24 0 Отговор
    Дайте по-една награда и на синдикатите,пълни айляци.Защо съществуват изобщо,ядът и пият по-разни събирания,тристранки,четиристранки.Всеки ден са по медиите,радия,телевизии,вестници.И за работника нищо.Уф защо нямам власт само за 3 дни ,що народ ще р........м
  • 10 Бесен Язовец

    21 3 Отговор
    Искате като през соца да скатавате и да взимате пари не става, тук и да скатаваш и да работиш все тая. България не беше готова за капитализъм 1989г обаче ви трябваха 30 г за да го разберете! В капитализма или си хишник или си мезето за съжаление българите станахме мезето!
  • 11 Гост

    24 0 Отговор
    "Бизнесмените" в Бг , дават пари за всичко друго - коли , имоти в чужбина , скъпи пътувания и т. н. , но не и за заплати ! После реват , че нямало кадри ...
  • 12 Варна

    20 0 Отговор
    Ходя в 9 , чакам да стане 17:00 и са си ходя. Върша си мои неща от които изкарвам прилични доходи .Въобще не ме интересува фирмата.
    Общо взето те се преструват че ни плащат , ние се преструваме че им работим.
    Ако искам да се ангажирам , бих работил малко по на север , тук за тези пари , толкова.
  • 13 Нещата са прости

    25 0 Отговор
    Не можеш да очакваш че хората ще са мотивирани, когато обявиш успехите на фирмата и след два дена кажеш че няма пари за повишения, а на третия си купиш нова кола. Не е нужно да си вишист, за да разбереш че те искат съпричастен само за работата, но не и да поделите това, което заедно сте изработили. Оня ден имаше статия за един шеф, който вдигнал заплатите на всички на $70 000 годишно и хората се кефят и бачкат. Тука още сме в робовладелския строй
  • 14 Работодател.

    5 4 Отговор
    Банките ме натискат с лихви, такси и ..., Държавата ме натиска с данъци, осигуровки, такси, всеки ден нови наредби. Заради това вече отдел администрация е по-голям от отдел продажби. Служителите не работят - само пушат цигари, пият безплатно кафе и клюкарстват как заплатите им били ниски, КПД=0. Май ще взема Терминала, че то вече не се издържа...
  • 15 Все още Работодател.

    4 3 Отговор
    Забравих да напиша че клиентите ме натискат да сваля цените, щото при обслужването на тези служители и тези пари ми били малко. Жената ме натиска че не съм се прибирал навреме вкъщи и не съм си виждал децата будни...
  • 16 Същия работодател

    5 2 Отговор
    Майка ми и тя ме натиска, че съм станал 130кг, холестерола ми е висок до небето и ще умра от инфаркт... А бе, честит 1ви март на всички, бъдете здраеи.

    Коментиран от #18

  • 17 Аз незнам защо е това

    11 0 Отговор
    За 700 800 лева каква мотивация каква производителност хляба е 1,10 бенза е 2,3,тока 0,30 стотинки водата е 3 лева.с тези пари кое да платиш и за какво ти остават пари.Живот на заем,или монотонен живот това е,после фирмения бос ще ми чете морал,че видиш ли в името на фирмата трябва да правим жертви. Хахаха колко съм ги слушал такива.
  • 18 чичо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Същия работодател":

    От всяко дърво свирка не става.
  • 19 TheWitcher

    11 5 Отговор
    Непонятно ми е защо всички са фокусирани върху заплащането в случая. Явно наистиана е много зле положението. Аз взимам 2500, но съм в същото положение. Просто парите не могат да компенсират средата в която работиш. "За еди колко си нямало да работа". Това е много кофти подход и не ви чака нищо добро. Веднага бих разменил 1000 лева за по-добри условия. Стреса и нервите с пари не можеш да си върнеш.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 минаващ

    5 1 Отговор
    Това, че 2/3 от хората работят и преживяват с минимални доходи е ясно! Останалите 1/3 - кой си купи апартамент със собствен асансьор, коя калинка на държавна служба лапа по 10 000 - 15 000 лв. бонуси, кой печели държавни поръчки и си слага 300% печалба, кой си купил ТЕЦ, тъмна Индия!
  • 21 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "TheWitcher":

    Не всеки има избор приятелю , повярвай ми .
  • 22 Ввв

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "TheWitcher":

    “Клетият ти”,ми ходи на село копай и си айляк,там с 1000 лв. си Ескобар,или само на приказки си голям!

    Коментиран от #23

  • 23 TheWitcher

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ввв":

    Не става въпрос да ходиш на село, защо бягаш в другата крайност? Много ли е човек просто да иска, нормални условия, без стрес на работа? Без колеги които да го напрягат и шеф, който да го притеснява за щяло и нещяло?

    До Гост - Трудно ми е да го повярвам. Защото обикновено хората сами са си виновни за положението. Освен ако не те е сполетяла болест ненадейно, която ти ограничава избора и ти спира бъдещото развитие, не виждам кое друго би могло да те спре.
  • 24 гост

    10 0 Отговор
    Ето един пример: моят работодател плаща средната заплата масово на оперативните работници, още толкова са някакви си отговорници, които вършат същата работа и не носят никаква отговорност нито правят нещо различно от оперативните, но получават 500лв повече, интересното е, че наемат външни лица като отговорници, които получават 1500лв повече от оперативните вместо да мотивират вътрешните хора. В същото време отказват увеличения, дори намалят заплатите с орязване на бонуси и отказ да покриват каквито и да е допълнителни разходи: на мен ми бе отказано да ми изплатят извънреден труд, отказват ми разходи за транспорт понеже колата ми била бензинова и предпочитат да платят хотел и билет за автобус отколкото двойно по-малко за колата, отказват да ми отпуснат служебен лаптоп, да ми покриват каквито и да е разходи. Ами напуснах. Смешни са. Шефовете си строят къщи, карат нови джипове, а на хора им обясяват, че хилядарка им стига и да носят цялата отговрност за работните процеси било нормално. Затова сега наемат македонци и заменят българите. Това е мениджмънт по български.

    Коментиран от #25

  • 25 TheWitcher

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Абсолютно прав си, това не го оспорвам. Много ясно,че ще напуснеш при това положение, но в края на каищата избор имаш и си избрал да напуснеш. Има го и момента обаче за който говоря аз и той е- получаваш бонуси, получаваш повишение, НО то не е право пропорционално на отговорностите. Това също е побългарено. Повишен си, взимаш повече пари, обаче отговорностите умножаваш по 5, за 1/5 увечеличение на заплатата. Кой каквото прави, ти отговаряш, ми не мерси, не ми трябват такива бонуси и увеличения.
  • 26 serjant

    2 0 Отговор
    abe taja firma ne mi e smisal na jivota ...az imam i lichen jivot... ne sam predatak kam firmata... da si pomisljat kak da me zadarjat i da se zainteresuvam ot firmata...
  • 27 Явер

    3 0 Отговор
    Дори при висока заплата, ако знаеш, че цялата работа е схема и фирмата ще е не голяма печалба без значение от представянето,резултатите и качеството има ли смисъл да си даваш зор?
  • 28 kkk

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    К'ви синдикати бе, тея мързеливи помияри трябва да бъдат избесени на площада...
    И не, не съм сложил терминал за работното време- сложих камера на портала която записва между 7:30-8:30 и 16:00-17:00 часа (при нормално РВ от 8 до 17), информирах всички "ще се следи за спазване на работното време и ще се наказваме" и к'во стана мислиш? Не им пука- 15-20% идват в 7:45, повечето идват в 8:00-8:10, някои идват в 8:30... И масово си заминават в 16:30- един няма да стои до 16:45. Глобих ги с порядъчна цифра- имаше ефект 3 месеца и пак през просото го удариха. Е, после уволних дисциплинарно 7 човека и вече 3г. се спазва работното време и о, чудо- производителността на труда нарасна с 3-5% само от това, че стоят във фирмата и си довършат задачите.

    Начукайте си го у кухите глави- заплатата не просто се "взима", първо трябва да я ИЗРАБОТИШ. И се почва от там да си спазвате работното време- неща като обем работа, натоварване и цифра на заплатата въпрос на договаряне със шефа. Не ви кефи да сте общак на обекта за 800лв.- станете шофьор на камион бе, цял ще седите на мекичко и топло и ще взимате доста над 800лв. Просто е, нали?