Last news in Fakti

9 Юли, 2021 17:25 3 785 6

Акцентът ще са частните инвестиции

  • три морета-
  • инвестиции-
  • частни-
  • публични-
  • образование-
  • транспорт-
  • иновации

Следващата среща на инициативата „Три морета“ ще е в Рига

Акцентът ще са частните инвестиции - 1
Снимка: БГНЕС

Приоритетите на българското председателство на инициативата „Три морета“ бяха образование, наука и иновации. Следващият акцент, върху, който ще се работи усилено, ще са частните инвестиции. Това каза на заключителната пресконференция президентът на Латвия Егилс Левитс. „Необходимо е да акцентираме и върху частните инвестиции. Публичните инвестиции са много важни инструменти също, но не са достатъчни по никакъв начин. Това ще е една от целите - да направим региона ни привлекателен за повече инвестиции. Вложения в конкретни инфраструктурни проекти. По време на срещата обсъдихме необходимостта да привличаме обществото особено младите хора, които могат да пропагандират тази идея. Идеята „Три морета“ трябва да се развива и задълбочава от младите хора и с по-широко обществено участие, което ще даде допълнителна стойност. Трябва конкретно на видим как да привличаме части инвестиции и как да развиваме инвестиционния фонд, а също и как обществото да се включи в реализирането на тези проекти“, уточни Левитс.

Каквито и финансови фондове и инструменти да прилагаме за социално икономическо сближаване между Източна и Западна Европа целта не може да се постигне, ако няма сближаване в науката и образованието, тъй като те са бъдещето. „Затова България предложи този приоритет – да търсим сближаване в образование, наука, технологии и иновации. Затова и аз съм радостен, че на този форум успях да се постигне споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на нашите държави. Това е знак за бъдещето към нашите млади. Да развием техния потенциал в нашите страни“, обясни президентът Радев.

Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ завърши с приемането на обща декларация на държавните ръководители. Тя е насочена към ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна и инфраструктурна свързаност, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие. На срещата взеха участие над 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри, както и близо 400 специалисти, предприемачи и бизнесмени, сред които и представители на водещи технологични гиганти като Amazon и Google. За пръв път участват управляващият директор на МВФ, а също и представители на страни от Тихоокеанския регион, Средния Изток и Западна Европа. „Това е атестат, че инициативата става разпознаваема в глобален план“ е мнението на президента Радев. Постигна се съгласие между Агенциите за насърчаване на инвестициите. Задълбочено беше партньорство между индустриалните камари, започнало още през 2018 г. в Букурещ.

„Вече сме свидетели на първите три инвестиции в транспорт, енергетика и дигитализация. Надявам се, че това ускорение и тази динамика ще продължат“, заключи българският президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Тия от МВФ в убави костюми са ги облекли.
  • 2 БОЛШЕВИК

    3 3 Отговор
    Само с частни инвестиции няма как да станем по-добре платени и да имаме сигурна работа. И държавата ако не създава работни места и да има държавни предприятия, нищо добро не ни чака!
  • 3 БОЛШЕВИК

    4 2 Отговор
    Държавата трябва да прави държавни предприятия и да създава работни места, там където частника не може или не иска да инвестира. И ако частника се бърка в работата на държавата и да спъва по някакъв начин, трябва да се бие жестоко по пръстите.
  • 4 Какви частни инвестиции това са репараци

    3 2 Отговор
    Не си ли спомняте заемите от частни западни банки дадени на комунистите преди 1989 още ги плащаме а сме от 14 години в ЕС ние да не плащаме репарации на някои като взимаме заеми които не можем да върнем
  • 5 Радев,Радев,

    1 0 Отговор
    и ти ни продаде,и ти пълниш гардероби. Чак такава подлога и герберите не бяха.
  • 6 разбрахте ли

    0 0 Отговор
    на "наши хора" ще построим печатници за пари за сметка на простия избирател!
    пример-гелосания!!