Last news in Fakti

28 Август, 2020 18:52 2 813 17

България не си прави достатъчно реклама

  • българия-
  • германия-
  • туристи-
  • пандемия-
  • коронавирус

Тази година у нас почиват твърде малко немскоговорящи туристи. Защо?

България не си прави достатъчно реклама - 1
Снимка: М. Богданова ©

На Златни пясъци отвсякъде гърми музика. Това обаче съвсем не означава, че заведенията са пълни. "Нормално тук се извиват дълги опашки, но сега е катастрофа", казва пред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) Сава Даритков, собственик на няколко заведения в курорта на север от Варна.

Обикновено България се посещава годишно от общо 1,3 милиона туристи от Германия, Австрия и Швейцария. А Златни пясъци е един от най-посещаваните от тях курорти. Не всички от тях идват обаче непременно заради купона. В Златни пясъци идват и семейства с деца. А плажната ивица, дълга 3,5 километра, отдавна вече не представлява шумно място за забавления. Но без съмнение парти-туризмът продължава да играе важна роля за курорта. Неслучайно наричат Златни пясъци "Балерман на Балканите", сравнявайки го с известния плаж на Майорка.

Сезонът свърши преди да е започнал

Тази година обаче всичко беше различно. Заради пандемията сезонът започна чак в края на юни, а в началото на август германският институт "Роберт Кох" обяви районите Варна и Добрич за рискови. През юли Златни пясъци попаднаха в новините в Германия с едно частно видео, показващо как хората се веселят в препълнено заведение съвсем без предпазни маски.

В България се чувстват неоснователно критикувани, посочва по-нататък изданието. То цитира Станислав Стоянов от местния хотелиерски съюз, който казва, че подобни сцени се разиграват и в други големи туристически центрове. Стоянов изтъква през изданието, че в България дотук няма нито един случай на заразил се с коронавирус турист в курорта.

Това потвърждава и Мрагарита Христова, управителка на хотел "София" в курорта Златни пясъци пред журналисти от германската обществено-правна телевизия АРД. "Ръстът на новите заразявания в района на Варна няма нищо общо с обстановката в курорта. В случая ние сме жертва", казва тя. АРД цитира и Улрих Хепе, управител на двете основни летища, на които пристигат туристите, със следните думи: "Почивките на българското Черноморие си остават безопасни".

България не може да бъде обвинявана в небрежно отношение към пандемията, посочва по темата НЦЦ. В общи линии изискването за носене на маски на закрито се спазва, а на летищата изискват от пристигащите от рискови райони негативен тест за коронавирус. Контролът там е по-строг, отколкото например в една Германия, посочва швейцарското издание.

България не се рекламира достатъчно

По-нататък авторът на статията в НЦЦ се спира на един от сериозните проблеми на туристическия сектор в България: лошия маркетинг. За разлика от съседите си Гърция и Турция, където бяха проведени огромни информационни кампании, България не направи нищо, за да спечели доверието на най-важните си пазари в тази извънредна ситуация. Същевременно бизнесът не разчита на подкрепа от страна на правителството, срещу което от седмици има протести заради ширещата се корупция. "Правителството прави много малко и много бавно", казва Станислав Стоянов. Според него, премията от 35 евро за всеки турист, пристигнал с чартърен полет, е била добра идея, но програмата е закъсняла твърде много. Той все още не е получил и парите от програмата 60/40, за които е кандидатствал преди месец и половина.

И все пак има светлинка в тунела: много българи, представители на средната класа, които обикновено почиват в Гърция, сега преоткриват родното Черноморие, казва хотелиерът. Идват и много туристки от Румъния. "Да се надяваме, че ще успеем да задържим за по-дълго една част от тях", казва още Стоянов.

Кризата като шанс за Черноморието?

Австриецът Ервин Линдбихлер, който завежда спортната и развлекателната дейност в курорта Албена, вижда в сегашната криза нов шанс. "Може би трябва да се откажем от модела "ол инклузив", при който всичко трябва да е евтино, и да заложим на по-високото качество и иновациите. България е много повече от просто една евтина дестинация", казва австриецът.

Собственикът на заведения в Златни пясъци Сава Димитров обаче не мисли така. Той се надява скоро всичко да бъде постарому. "В продължение на 17 години градим нашата търговска марка. Не искаме тепърва да откриваме топлата вода", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 следваща реклама

    16 2 Отговор
    Ето как се прави реклама !
    "Банкомати прибират над 110 лв. такса при теглене. Те са разположени основно в южните черноморски курорти.

    Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Удръжките се правят основно при теглене от валутна смета.

    Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато банкоматът спрял такса от 111 лева.

    Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите. Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо. "В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", са казали от приходната агенция. От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

    Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти." Не стиг сагата с винетките, сега с банкоматите , Бийко нагла мутро !

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Миналата година 8 млн туристи .Тази година 0,5 млн.Голям глад ще е тази година по морето.
  • 3 Мангелкова

    13 0 Отговор
    ГЕРБажийте вземат парите а пред народа ни пускат нуколко реклами по медиите хихи :)
  • 4 Сава

    10 1 Отговор
    Да не казвам лоша дума, но другата година ще бъде по-зле. Не пишете статии за щяло и не щяло. Не сме слепи и виждаме какво става в Европа и по света.
  • 5 В дясно

    5 0 Отговор
    В дясно нещо се кафенее в зелените вълни!
  • 6 Asdfg

    13 0 Отговор
    Реклама на какво? На мутрите и мошениците?
  • 7 Не е до рекламата

    14 1 Отговор
    една почивка на море в Испания е три пъти по евтино и по спокойно . Няма вход за плажа кафето и бирата са на една цена ,даже на самата плажна ивица е по евтино . Срещаш усмихнати любезни хора . Така че пак бих предпочел Испания пред България . Починах си 🧐Започвам да съжалявам че съм българин . 👎
  • 8 Нашенска идиотия

    16 1 Отговор
    На нас все някой ни е виновен! А ако се вгледа човек какво се върши ....Чалга на всяка крачка, гюрлотия и строителство нонстоп, сергиите тип "капалъ чарши" чейндж тарикатлъци, хигиена и обслужване "0", ...Назначените за собстврници мутри чакат някой да им рекламира "бизнеса" а те да прибират парсата и да крият оборот и печалба! Щом няма фалити, както в нормалните страни, значи не е чиста работата им. И в бъдеще нещата ще се задълбочат! Никой не иска да "почива" на бетонно лайноморие и да го посрещат като касичка, подлежаща на изсмукване!

    Коментиран от #10

  • 9 Необразован

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "следваща реклама":

    Такива банкомати има в цяла европа. Виждал съм ги в Германия, Чехия, Франция. Сигурно ги има и в Нидерландия г-н Куцев. А държава Холандия няма от 8 месеца!
  • 10 Точно

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нашенска идиотия":

    Миналата седмица бях принудително на южното черноморие. Същите впечатления. Извода: вадим догодина 500 лева за тестове ( ако е необходимо ) и отиваме в Гърция.
  • 11 Розмарин

    9 0 Отговор
    туристи от Германия, Австрия и Швейцария. Но нищо не се споменава за руснаци! Аз за толкова години не съм срещнал един австриец, шведите и германците мога да изброя на едната си ръка, но руснаците лятото винаги са били повече от българите. В магазина ми през лятото говоря повече на руски, от колкото на български, но DW няма как да спомене РУСКИ туристи.
  • 12 Ел Греко

    3 1 Отговор
    "Може би трябва да се откажем от модела "ол инклузив", при който всичко трябва да е евтино''...Евтино ли ? Две порции пиле със зеле, два таратора и три спихнати ябълки-136лв/ол нахлузив...евтино било, ХА!!!!! За сравнение- пиатела спагети със скариди- 25Евра...трима човека се наядохме пребогато и не можахме да ''почистим'' пиателата. Да- и 12 кралски скариди..фантастика направо, може би най-доброто седиземноморско ястие, ( изключвам спагетите с лобстер, омар по нашенски)Къде е това ли...ами в Гърция , Парга, таверна ''Зорбас''...Ооопс....забравих лай..морския специалтет '' Черноморски октопод с кетчуп, каперси и ванилия''. Това е висш пилотаж от Българската кухня, там не можем да се мерим просто.

    Коментиран от #17

  • 13 Минувач

    4 0 Отговор
    Нашето черноморие е за секс туризъм. Държат го руснаци и турци главно. Това искат, това правят. Собственици. Една акция на МВР и всички ще ги окошарят... Много лесни може да се оправи всичко там.
  • 14 Сойка Присмехулка

    5 0 Отговор
    Е, как да няма реклама. Постоянно гледаме Бойко в Брюксел как побутва с юмрук патроните, козирува им, хили се, снима се с тях. Тук пък ФБ отразява Барни Ръбъл. Имаме си шеф на парламент с екзотичен прякор. Имаме си частни сараи с държавна охрана. Имаме си частни плажове и пристанища. И още и още...
  • 15 Живот на пауза

    0 2 Отговор
    България трябва да стане такава , каквато трябва да бъде !
    Христианската религия трябва да стане такава, каквато трябва да бъде !
    А, конкретно христианската религия не трябва да е зависима от друга религия !
    Христа трябва да има нови неща, "екстри", които други религии нямат!!!
    Тангризма трябва да "възкръсне" !
    Етническите българи трябва да приемем отново ТАНГРА!
    Другите, които не са етнически, на тях им отива да са си християни !
    Това е все едно, както Сърбия от години наред пише на 2 отделни азбуки, ние пък ще трябва да имаме 2 религии по отделно ! Всяка религия трябва да знае себе си, да е изцяло себе си !
    Например за човек, който се смята че няма как да носи щастие, сигурност, любов и като цяло хубав живот, това всъщност не е така !
    Въпреки, че това е друга тема, добре е да е така !
    България трябва да стане 1 световна сила в конкретен смисъл - духовенството !
    Хора, които не са етнически и истински българи, трябва да нямат място в управлението на България !
    Това нещо трябва да е така !
    Това е извънреден коментар !
  • 16 123

    2 0 Отговор
    Правителството прави реклама с парите на работниците не от туризма за туризма. Рекламите са позитивни и приятни за гледане.Някои от хотелите правят добри реклами също .Но когато Туриста доиде в България има голямо разминаване между рекламата и реалноста.От летището до хотела се преминава през купища боклук покрай пътя, свободно вървящи домашни животни по улиците или прекосяващи главния път, цигани с конски каруци или Гето.В много случай хотелите са чисти, но пред хотела или на 10 метра от врата на хотела стъпваш в боклуци, или непочистени треви.В стаите в 90% от тях има разминаване с какво е 1/2/3/4/5 звезди хотел, като цените са винаги във високата категория но стята не от тази висока категория. Храната в ресторантите е твърде висока на много места дори и за хора със западен стандарт, а предлаганото като количество и качество е на ниско ниво.Просто пържени рибки,пържени картофи,пекано на скара месо не са някакви много големи и скъпи специалитети. А туристите от западна европа не са хванати от гората и могат много добре да разберът кога българския ресторантьор ги минава.С трици маймуни не се ловят. Българските Туристически предприятия си правят анти реклама. Отделно със високите цени и незакупуването от български производители , загробват българските производители, високите цени пълнят джобовете на Хотелиера и ресторантьора на всички други по веригата надолу в Бълагрия са оставени в беднотия. След като закупуват евтино от български производители
  • 17 Споко бе

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ел Греко":

    всички разбраха,че си ял евтини гръцки манджи.Точно същата глупост я беше писал и преди месец.