Last news in Fakti

30 Декември, 2020 18:11 2 076 11

Затворените заради COVID-19 бизнеси ще взимат 75% от заплатите си

  • covid - 19-
  • бизнес-
  • криза

Министерски съвет обсъди удължаването на помощта за бизнеса

Затворените заради COVID-19 бизнеси ще взимат 75% от заплатите си - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството прие промени в Постановление № 325 на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка.

Съгласно измененията от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г.

В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Предвид бавното възстановяване на икономиката от наложените принудителни мерки и продължаващото разпространение на COVID-19 в България правителството удължава срока за изплащане на финансова подкрепа на работниците и служителите в неплатен отпуск до 31.03.2021 г.

Тя ще се изплаща за не повече от 60 дни в рамките на календарната година, в която наетите са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и реда за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 1 Отговор
    Тази дивотия ще свърши с дългова спирала и десетки кибуци.

    Коментиран от #8

  • 2 Врачка

    22 2 Отговор
    От къде на къде моите данъци ще отиват при мутрите—ресторантьори и перачите на пари в хотелите?

    Коментиран от #6, #10

  • 3 хитро

    14 2 Отговор
    Само след като запише служителите си в списъка за чакащи васкини. Няма безплатен обяд, Ганчовци.
  • 4 Шпек

    15 2 Отговор
    До работниците на трудов договор няма да стигне нито една Станка.Всичко ще се прибере от чорбаджията—изедник (по Жан Виденов).Баце налива пари в структурите на групировката.
  • 5 НАТО ВЕЦ

    10 0 Отговор
    А съкратените, поради закриване на дейност, кому дедовия ще вземат?!!!
  • 6 Валдеса

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Те не отиват при ресторантьорите и мутрите, а при тяхните работници които не работят в момента

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валдеса":

    Там при тия дето се съгласяват да работят на минимални осигуровки или даже на 4 часа но да прибират пи 1300-1500 кеш?!
  • 8 Не спирала а пьлен фалит

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Харчат се пари които ги няма.... Един ден банките ша кажат зимаме ви СИЧКО ВИЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ДЬРЖАВАТА ДЬЛЖИТЕ НИ ГО. САМО ПО БЕЛИ ГАЩИ ША ОСТАНЕМ... ЕЙ ТАКИВА КАТ БОКО ДЕТ СА ЗАКОПАЛИ КЮЛЧЕТАТА ША САМО ДОБРЕ...
  • 9 Ventura

    5 0 Отговор
    А къде е НАП, при вземане на такива решения? Я да проверят, всеки "бизнесмен", какви доходи е регистрирал в предишен период, и тогава да се отпускат средства. То така много лесно, и аз искам, ама няма нали!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 bank

    0 0 Отговор
    Дано сега служителите на затворените бизнеси осъзнаят, че осигуряването им на 500 лева не е ОК.