Last news in Fakti

10 Януари, 2023 05:35 853 2

Антон Вълев: Има фактори, за които страната ни не е подготвена с възможни решения по отношение на лекарствата

  • антон вълев-
  • лекарства-
  • криза

Има наслагване на няколко кризи, следствие на неадекватна лекарствена политика от години, заяви председателят на Националната аптечна камара

Антон Вълев: Има фактори, за които страната ни не е подготвена с възможни решения по отношение на лекарствата - 1
Снимка: Личен архив

Наслагване на няколко кризи, вследствие на неадекватна лекарствена политика в продължение на години - така може да се опише ситуацията с липсата на лекарства в аптеките според Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, предаде БНР.

И днес се наблюдава недостиг на антибиотици за деца, както и на медикаментите за дихателни инфекции Вентолин и Пулмикорт. От здравното министерство обявиха, че очакват осигуряване на нови количества антибиотици в началото на седмицата, а до сряда трябва да има резултати от проверките в складовете на едро.

Криза в доставките на активни вещества за лекарствата и свръхпредписване на определени медикаменти, като антибиотиците, са част от факторите, за които страната ни не е подготвена с възможни решения, обясни магистър фармацевтът Антон Вълев, цитиран от БНР. Към това се добавя възможността за износ на вече внесени в България лекарства заради това, че у нас се регистрират най-ниските цени:

"Това от една страна води до нежелание на фирмите да регистрират лекарствата си в България, а от друга страна - ако все пак са ги регистрирали, тези лекарства изчезват, за да бъдат реекспортирани на големите пазари, разбирайте големите европейски пазари".

Нарушените вериги на доставки на суровини са сред възможните фактори, които затрудняват производството на антибиотици, разказа изпълнителният директор на един от производителите на лекарства инж. Бисер Георгиев. По думите му това може да се отнася и за останалите медикаменти, при които в момента има остър недостиг у нас - за кръвно налягане, за понижаване на температура, за диабетно болни:

"Поддържаме минимум 4-месечен запас. Ако има повишено търсене, сме готови да реагираме, но, така или иначе, може да посрещнем една първоначална вълна".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    2 0 Отговор
    Докато износа на лекарства не се централизира от държавна фирма и МЗ, оправия не може да има и мафията си прави, каквото поиска!
  • 2 Спекула а не политика

    0 0 Отговор
    Лекарствена политика няма в България а безумна спекула с цените, които са няколко пъти по високи от съседните Турция и Гърция. За някакви смешни витамини за 1 месец искат 30 лева че и нагоре! Така е като нищо не се произвежда в България. Търговците си слагат измислени цени и народа безропотно плаща.