16 Април, 2021 14:00 4 334 11

Кой какво обича в строителството?

  • строителство-
  • обича-
  • участници-
  • възложител-
  • строител-
  • проектант

Сърцата на участниците в строителството гледат в много различни посоки

Често проблемите в строителството идват от това, че отделните участници се заблуждават относно чувствата на другите. Ето накратко какво се крие в сърцата им.

Възложител – обича строителите, които спазват определения бюджет и срок. Мечтае всичко да се случва по предварително изготвения график и съгласно неговите виждания за качество. А в 21-ви век и съгласно вижданията на стотици виртуални експерти в социалните мрежи.

Строител – обича възложители, които са склонни да удължават срока и да не се вманиачават на темата прогнозен бюджет. Обича сам да определя технологията и да ръководи процеса така, че работите да се извършват точно тогава и точно така, че да реализира най-голяма печалба. Много обича възложители, които нямат различно отношение към качеството и които не се съветват с останалите участници в строителството, особено с виртуалните експерти.

Проектант – обича проектирането да се случи за възможно най-кратко време и да има най-малко забележки за отстраняване от одобряващия орган. Обича широко скроени възложители, които не го занимават с дреболии като детайли, възможност за изпълнение и особено с това колко са точни и подробни количествените сметки, които е представил.

Консултант (строителен надзор) – обича документацията на обекта да е така оформена, че да не носи отговорност за допуснатите от строител и проектант грешки и работата му да се сведе до подписване и подпечатване на актове и протоколи.

Сърцата на участниците в строителството гледат в много различни посоки и е ясно, че и дори първоначално да е възникнала някаква химия между тях, то най-вероятно доста бързо ще охладнеят едни към друг.

За да може нещата все пак да се случат, е добре да няма напразни очаквания и прекалени емоции. Затова и съществуват договорите и особено клаузите за цените на непредвидените работи и условията за прекратяването на отношенията. А те често се подценяват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    12 0 Отговор
    А крайните клиенти обичат да плащат тройна цена спрямо себестойността, понякога дори на зелено :)

    Коментиран от #7

  • 2 Боко строителя

    8 1 Отговор
    Бацо най-обича дебелия % комисион, който се връща при него в шкафа след обществена поръчка!
  • 3 КОТарАК

    9 0 Отговор
    абе..проблемите идват че няма вече майстори -това ви го казвам като строител .

    Коментиран от #6

  • 4 Чернокож китаец

    2 1 Отговор
    Говоря с една селска пръчка и тя ми вика: -абе ей на мен апартамента ми е 100 квадрата бе. Аз я гледам и си мисля защо ли къщата ми е малко по малка от цялата ти кооперация. Кво да ви кажа настъпиха джендърски времена.
  • 5 ДжафДжаф

    6 0 Отговор
    Странна публикация!???Е, все пак има случаи, когато инвеститор, строител и проектант са едно и също физическо лице, съществуващо в различни юридически форми! Държавните чиновници също много обичат т.н. пълен инженеринг, което би трябвало за повече точност да се нарича "тъмен инженринг"!! Или ако требе още по-картинно да опишем ситуацията то може би най-приляга страта приказка: куче влачи, дря няма!
  • 6 И аз така

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Тръгнах да правя космически кораби в едно село и го закъсах, че там нямаше специалисти. Майстори е пълно - има на целия общ пазар. Имаме право да наемаме гърци, поляци, германци, португалци... Ама проблемът е, че някой дава оферта без да се съобразява с пазарната обстановка. Та няма майстори на цените, които мечтаем да намерим.
  • 7 Цецка Цачева

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Аз като видя изкоп,хвърлям едни пет лева в него и после получавам ключове за готовия апартамент.От Цецо се научих.
  • 8 Хасан

    2 0 Отговор
    Мачко,прав си - истинските строители са малко,има много мърлячи в строителството
  • 9 Всичкоте са б*клуци мр*сни

    3 0 Отговор
    Всичките са б*клуци мр*сни !!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боса

    2 0 Отговор
    .. да строя с за 200 еур/м2 ...и да продавам на дупка за 1500 еур/м2 на шарани