14 Юни, 2021 10:10 12 280 62

Удрят с нови такси онлайн пазаруването от чужбина

  • онлайн пазаруване-
  • ддс

Досега от данъчно облагане бяха освободени покупки на стойност до 30 лева, сега вече това ограничение пада

Удрят с нови такси онлайн пазаруването от чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Oт 1 юли дори и най-евтините пратки от т.нар. "трети страни" (извън Европейския съюз (ЕС)) ще се облагат с ДДС, което ще ги оскъпи. В някои случаи с близо 4 лева, а в други - с 24 лева.

Това означава, че онлайн пазаруването от любими на българите сайтове като "Алиекспрес" например, вече няма да е толкова изгодно. Същото важи и за доставки от Англия, тъй като страната вече не е в ЕС, уточнява "Марица".

Досега от данъчно облагане бяха освободени покупки на стойност до 30 лева, сега вече това ограничение пада. Промяната се налага заради редактирания в края на 2020 г. Закон за добавената стойност.

Оскъпяването обаче не е единственият проблем. За да отговори на законодателството, българският купувач има няколко варианта.

Първо - да провери дали продавачът - онлайн магазин от чужбина, е регистриран в системата IOSS. В този случай данъкът влиза в цената на стоката. Ако продавачът не е регистриран по IOSS, купувачът ще трябва да плати ДДС и такса за митническото оформяне, начислявани в момента на внос на стоките в ЕС.

Вторият вариант е ДДС-то да се плаща от куриера или пощенския оператор и ежемесечно да се вкарва в хазната. Това важи за стоки със стойност, ненадвишаваща равностойността на 150 евро.

"Български пощи" вече е готова с нов ценоразпис. Държавният оператор ще извърши всички митнически формалности към Агенция "Митници" и ще заплати възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката, а после ще представи сметката на клиента. Цената за услугата е 3,90 лв., Посредническата такса и ДДС-то се заплащат от получателя в момента на вземане на пратката. 12 лева обаче ще струва цялостно митническо представителство, ако доставяните стоки подлежат на този режим. И двойно повече - 24 лева , ако трябва да се изготви стандартна митническа декларация.

Промените от средата на лятото не засягат изпращаните от чужбина подаръци, тоест стоки с нетърговски характер от физическо лице до физическо лице на стойност до левовата равностойност на 45 евро, уточняват от Пощите.

Kypиepcкaтa кoмпaния "Eкoнт" пък въвeждa нoвa тaкca зa дocтaвкa нa пpaткa в cлyчaитe, кoгaтo пoлyчaтeлят нe e нa пocoчeния aдpec. Tя щe ce cъбиpa, aкo клиeнтът зaяви, чe нeгoв пpиятeл, poднинa, cъceд или пoзнaт щe взeмe пaкeтa вмecтo нeгo. Зa тoвa щe ce дoплaщaт дoпълнитeлнo 3.30 лв. c ДДC.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пффф

    207 5 Отговор
    Тези съвсем са изпаткали. Първо, явно агенция митници ще увеличи състава си петорно, за да обхване всички дребни китайски пратки. А Еконт да им пожелаем късмет по пътя към фалита.

    Коментиран от #53

  • 2 Севдо

    173 5 Отговор
    Е как пък нещо не поевтиня в тоя мой живот? как не отпаднаха някакви такси, ами все нови и нови слагате?
    И после ме убеждавате, че БЕЗПЛАТНАТА ваксина била от грижа на правителството за мое добро.
    А инак, тия сега такси са си посягане на сиромашията. Няма да купувате евтини, китайски боклуци! Ще купувате само западняшки боклуци. Скъпи боклуци. А за това са се погрижили от ЕС, НАТО и българското правителство. Заповядайте във "веригите" ще има промоции.

    Коментиран от #6, #50

  • 3 нашия

    96 5 Отговор
    тия управници освен да вдигат такси нещо друго могат ли???!!!!!
  • 4 Аааааа

    84 2 Отговор
    Че те и сега от Еконт лъжат ,че получателят не е на адреса,а сега с такса дали ще доставят и една пратка редовно,?
  • 5 вентилатор

    140 9 Отговор
    В края на 2020 година, когато е бил приет закона, са били на власт гробарите!!!!!!! Не си напълниха чекмеджета и търбусите, но да знаят, че накрая стигат само две шепи пръст. Идиоти.

    Коментиран от #13, #34

  • 6 нашия

    68 1 Отговор

    До коментар #2 от "Севдо":

    а доставчиците на веригите са ги произвели в китаъ техните"европейски" стоки ...ииии така
  • 7 Оппаааа

    56 19 Отговор
    Опаааааа...
    Зарибиха всички с "облекчения" за онлайн пазаруване и сега шаааат!
    Нема да е лесно.
    Това е свързано с ваксинирането, защото скоро ще забранят неваксинирани да ходят в магазини, офиси, в пощата...
    А ако те решат да упорстват и да пазаруват онлайн....това ще им излиза супер скъпо.
    Така, че рано или късно ще се надупят за игла.

    Коментиран от #19

  • 8 Эрмелкин

    14 135 Отговор
    Хайде лумпени и наркомани, бегом пред шефа на хунтата на зелените чорапи - Радев, да ревете. Много ще ви поскъпнат китайските гъбки. С какво ще се друсате сега ?

    Коментиран от #9, #11, #14, #22, #45

  • 9 НЕ ТАКА

    125 6 Отговор

    До коментар #8 от "Эрмелкин":

    Закона е приет от ГЕРБ.
    Радев не е виновен!

    Коментиран от #35

  • 10 разпродажба

    78 5 Отговор
    Относно Еконт - има Спиди, Европът и други куриери. Има и доствка до офис. Направило ми е впечатление, че отскоро няма опашки пред Еконт, явно хората се отдръпнаха от куриерските доствки. И правилно, защо трябва да плащаш доставка при положение, че можеш да си купиш стока и на място?

    Коментиран от #15

  • 11 Киро

    43 1 Отговор

    До коментар #8 от "Эрмелкин":

    Бегай се лекувай бързо.
  • 12 Буууум

    91 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Промяната се налага заради редактирания в края на 2020 г. Закон за добавената стойност.
    Скритите лимонки на Ананиеффффф
  • 13 чакал

    3 67 Отговор

    До коментар #5 от "вентилатор":

    За такива като вас, дето се правят на изнемощели комунисти и двете шепи пръст са им много. Хайде накараюте тия дето "изчагъртват" да изчагъртат и тази промяна. И научи каква е закон. Учи с училище в 6 -ти клас. Тъпа55нар.

    Коментиран от #16

  • 14 гепоод

    101 1 Отговор

    До коментар #8 от "Эрмелкин":

    Тулупите от ГЕРБ сте много прости, законът е приет в края на 2020 година, а тогава кой се рзмятваше шофьор на джипка, а?

    Коментиран от #17

  • 15 Тото

    58 4 Отговор

    До коментар #10 от "разпродажба":

    Има неща които в България няма откъде да ги купиш това първо. Цените на някои неща от чужбина са в пъти по евтини това второ. Нищо не може да спре търговията през интернет това трето. Новите такси и данъци няма да променят нищо.

    Коментиран от #18

  • 16 лисичка

    31 0 Отговор

    До коментар #13 от "чакал":

    Ясно е кой трябва да ходи на училище от първи клас. Не се излагай повече.
  • 17 Мирослав

    27 4 Отговор

    До коментар #14 от "гепоод":

    Разбирам, ама кой сега ще лапа от ДДС-то??? Един закон не може президента да го отмени ли??? Това съсипва потребителите и дребния бизнес. Ако ГЕРБ направи със закон депутатите да взимат 10 хиляди лева, а "Анти-ГЕРБ" не го отмени, Аси цоца, кой е виновен???
  • 18 разпродажба

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Тото":

    Да, прав си, но това което визираш е много малък процент от куриерския оборот. Основното са парцалки, обувки, парфюми и др. които можеш да премериш и купиш от нормален магазин.
  • 19 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Оппаааа":

    Пълни глупости пишеш! Да онлайн пазаруването в даде момент ще се наложи, но да видим след колко години! По малко разходи един слад само с персонал и това е! Няма да има магазини на 2-3-5 места плюс персонал за тях! Да не говорим , че в щатите има напълно лишени махазини пт персонал освен тия дето вечер зареждат по щандовете та прави си сметка!
  • 20 пфф

    84 2 Отговор
    Пичове, спрете да се нападате. Това за китайските пратки е по евродиректива. Води се търговска война срещу Китай. Но на Еконт им пожелавам лек път.

    Коментиран от #36, #37

  • 21 хахахахах

    47 3 Отговор
    Една от от бомбите,заложни от баце....И още има)))))
  • 22 Да си прост е лесно.На грОб им е най

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Эрмелкин":

    Олигофрен гЪрбав, научи се да четеш, след това да мислиш и чак тогава да пишеш.
  • 23 Симеон

    35 0 Отговор
    А каква е аругментацията за начисляването на данъка и таксите? Обяснява ли капиталистическата държава това? Или просто "да приберем едни пари от по-бедните".
  • 24 гост

    46 2 Отговор
    Закона е лобистки в полза на Пеевски, на който Бибитко хариза концесията за разпределителните центрове на Български пощи, ако случайно не знаете пощата вече не е държавна, а публично-частно партньорство. Но ми е интересно като погнаха Шиши, дали ще останем без пощи...
  • 25 Димов

    48 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Промяната се налага заради редактирания в края на 2020 г. Закон за добавената стойност. ------- Налага се заради неспирна алчност и безконтролно крадене и дране на д0битъка. Не се налага, а се допуска и покровителства.
  • 26 chi

    38 2 Отговор
    Тия гербаджии, не се наядоха, не се накрадоха!
  • 27 СЕКТА

    18 3 Отговор
    СЕКТА И СЕКТАНТИ ГЛАСУВАЙТЕ И СЪВСЕМ НОВИ ДА ИЗБЕРЕТЕ ПАК ЩЕ Е СЪЩОТО ЗАЩОТО ВСИЧКИ СЛУЖАТ НА ГЛОБАЛИСТКО -САТАНИСТКАТА СЕКТА ВЕЧЕ ВИДЯХТЕ ТЪЙ НАРИЧАНИЯ ПРОРУСКИ НАТОВЕЦ ,ЧЕ НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ БОЮ АГА
  • 28 Спиди Гонзалес

    32 1 Отговор
    Тия от ЕКОНТ много се уядоха.
  • 29 Анонимент

    42 0 Отговор
    Тази статия е написана малко тенденциозно. Пропуснати са доста важни подробности, като това че тази промяна е важи за целият ЕС, и че е следствие на две директиви от 2017 и 2019. Дори въвеждането е било отложено с 6 месеца. Не че това променя факта, че цените за крайния потребител ще бъдат качени заради търговска война между ЕС и Китай.
  • 30 фирма бг

    20 1 Отговор
    Кожи дерем всякакви ЕООД.
  • 31 ВЪЖЕ ЗА ГЕРБ

    29 1 Отговор
    НЕНАЯДОХА СЕ ТИЯ ГЕРБЕРАСТИ , ЩОТ НЕ ГИ ВКАРАХА В ЗАТВОРА !
  • 32 Сатана

    29 1 Отговор
    Ще отварят “Кореком”отново.То и без това в кочината всичко е менте поради липса на платежоспособни купувачи.А на марковата стока цените в МОЛовете са същите като на Шанзелизе с 20% отгоре.
    Това е абсолютно лобистка поправка на корумпирани ГЕРБави депутати удрящи ИН търговията за сметка на селските магазини с пушещи продавачки на врата.
  • 33 Геро

    30 0 Отговор
    Вече мразя еконт, станаха невероятно алчни !!!
  • 34 Геро

    5 23 Отговор

    До коментар #5 от "вентилатор":

    Това е закон на ЕС .. не може да не го приемеш или да го приемеш.
    Целият ЕС е валиден ... Разбра ли рашънка ?
  • 35 Геро

    6 14 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ ТАКА":

    Закона е наложен от ЕС .. няма Герб .. няма Радев.
    панимайш ?
  • 36 Геро

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "пфф":

    Защото не живеем всички в София и да вземем стоката от магазина.
    Защото мога за 10 минути да намеря, това което купуваш за 100лв на 70лв в интернет.
    Защото за да отида на 5км трябва да запаля колата да отида без някой да ме отнесе по пътя .. да се върна .. да изгубя 30м и гориво + амортизация 5-6лв
  • 37 Геро

    17 4 Отговор

    До коментар #20 от "пфф":

    От всички писачи тук, само един който знае какво пише!
    Както и АЗ !

    "Публикувано във факти.бг: Пичове, спрете да се нападате. Това за китайските пратки е по евродиректива. Води се търговска война срещу Китай. Но на Еконт им пожелавам лек път."

    Коментиран от #52

  • 38 Бегай бе

    0 11 Отговор
    Мисля, че това е фейк новина. Първо не съм чувал за такава промяна в Закона за ДДС. Второ - БГ е част от ЕС и не може едностранно да въвежда нови правила в търговията с Китай. Трето - Китай, знае ли?

    Коментиран от #46

  • 39 Неконкурентните

    17 0 Отговор
    европейци и американци се страхуват от Китай. Готвят нова Студена война. Капитализмът загива...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Директора

    5 2 Отговор
    Всички да починете дано!!!
  • 42 Данъчен

    23 1 Отговор
    Данъкът е малкия проблем. Големия проблем е как да го платим. Ако не улеснят плащането на този данък - това наистина ще е удар по пазаруването извън ЕС.

    Коментиран от #47

  • 43 Адм

    4 0 Отговор
    Къде са протестиращите
  • 44 ffffffffuuuuuk

    15 2 Отговор
    И като ти спрат пратката - отказваш я и да си я връщат обратно за тяхна сметка... Идеята е да ходиш до митниците и да ги корумпираш...
  • 45 moiraine

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Эрмелкин":

    Кукувица кука
    на зелена бука....
  • 46 Перун

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Бегай бе":

    Добре че не работиш като счетоводител. Не бил чувал - аз преди месец бях на семинар по темата. Не бил чувал...
  • 47 Потребител

    15 0 Отговор

    До коментар #42 от "Данъчен":

    Същото се случи след 01/01/2021 в Англия.Доставките от Европа направени по Коледа започнаха да се облагат с 20% ДДС на вратата на получателя от шофьора на компанията доставяща стоката.Тогава масово започнаха откази на закупените стоки и връщане на изпращача.
    Амазон Европа първи реагираха и се регистрираха по ДДС е УК или Немските сайтове веднага махаха ДДС за купувачите от Острова.Няма начин стока да се облага два пъти с ДДС.Но в БГ чули—недочули.
  • 48 Тъпанари

    4 0 Отговор
    Не искам "мнението на някакъв вестникк Марица". Искам мнението на МФ. Една жена каза.... Аре бегай, не ми губи времето.
  • 49 ДаЗдраПерМа

    10 0 Отговор
    аве в Митници глупаци няма там си имат отдел статистика и гледат какво най много се купува. За алиекспрес ние сме микроба но зада предлагаш масовия продукт си правиш представителство в страната което размитява всичко на веднъж и имаш количества и асортимент на склад. купувача разбира лесно след като купи нещо го получава на третия ден значи не идва от китай а от силистра (образно казано)
  • 50 Патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Севдо":

    отпадна ергенския данък, радвай се
  • 51 кой по прост

    13 1 Отговор
    Ами фалита на български пощи предстои. Те до сега бяха посредник, а сега съвсем ще спат да работят. Кайците са си изградили вече огромни складови бази в Еропата и от там ще търгуват. Не ги мислете за прости.

    Коментиран от #59

  • 52 Цоко

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Геро":

    И какво? Да се радваме, че се води търговска война на ЕС с Китай и по този повод да пълним гушите на държавните хрантутници? А като почнат войната с Русия да въведат такса за дишането на евроатлантически въздух.
  • 53 Баш Бащицата

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пффф":

    Това са решения на ниво ЕС. Нашите ги въвеждат тук също, но те нямат избор. ЕС навремето преди 20години е освободило от ДДС тези пратки, но тогава сумите са били минимални. За 20 години онлайн търговията колко нарасна. И вече сумите са милиарди евро в целия ЕС. ЕС затваря вратичката и си иска данъка. Това е. А Еконт - нямам думи. Ще приключа с тях.
  • 54 Чичо Митко

    8 0 Отговор
    Споко, ножа е дървен ! Можете да бъдете 100% сигурни, че китайците и индийците от Алито, за 15 секунди ще измислят вариант във всички пратки да има само "пoдaръци", c нeтъргoвcки хaрaктeр, oт физичecкo лицe дo физичecкo лицe, и нa cтoйнocт дo 45 eврo......така че, нищо няма да се промени.
  • 55 Цун Кай

    4 2 Отговор
    Това им е най-малкия проблем.Стоки за стотици долари от Алиекспрес с една молба до изпращача се декларират на стойност не повече от 10 долара,т.е. далече от реалната стойност.В много от случаите дори не се налага и да пишеш до изпращача,те са си научени и си декларират в този диапазон.Така се избягват митнически такси и ДДС в доста големи размери.От това разбира се печели само китаеца.Така ,че промените няма да внесат кой знае колко в бюджета особено за индивидуалните пратки.
  • 56 РЕКАТА

    9 0 Отговор
    Идеално! Значи от 1.07 всички пратки ще ми ги изпраща като подарък моят приятел от Шенжен - Фак Ю! Всяко действие, има равно по сила и обратно по посока противодействие. физика, бате.
  • 57 mmm

    9 0 Отговор
    Еконт се оядоха и си повярваха много. Дано другите фирми ги отвеят!!
    За в района на София за средна пратка по евтино излиза с такси!!!
  • 58 Дъ Мозък

    5 0 Отговор
    Ще си поръчвам по една кукичка за риба от 2 цента. 100 пъти по една кукичка, па да ми слагат ддс

    Коментиран от #60

  • 59 Коментара

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "кой по прост":

    Абсолютно вярно, последните поръчки които имам в Алиекспрес са ми доставени в рамките на 3-5 работни дни от складове в .....Чехия и Испания. Успех на Еконт!
  • 60 0010

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "Дъ Мозък":

    Ами таксата 3.90 лв. къде я забравяш?? Според мен тя е основната цел. Пощата била станала ЧАСТНО дружество (пак на "наще" хора, брат масон еди-кой си..) и идеята е да потекат отново едни сладки милиони от съдраните беднюги към правилните джобове на онези с джиповете и лимузините и многото охрана. Пък ние нека си лаем по интернет..
  • 61 someone

    4 0 Отговор
    свободна конкуренция?май ходим към диктатура по-скоро където нямаш избор, кое е изгодно за теб ,а някой чиновник решава ,че ще купуваш скъпо от ЕС ,защото трябва да си пълни джоба. Колкото до Еконт им бих шута, надули цените даже за доставка до офис , явно са си повярвали прекалено, вече ползвам Спийди и съм доволен - ем няма много хора пък и обслужването е културно.
  • 62 Карадайъ

    0 2 Отговор
    А като пазарувам от родината майка пак ли ще ме скубат тия куфари бе....