Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 15:56 13 908 28

Изчислиха пълната цена на един отработен час в България

  • заплата-
  • ипи-
  • работник

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда

Изчислиха пълната цена на един отработен час в България - 1
Снимка: БГНЕС

Каква е пълната цена на един отработен час или месец? Отговорът дават от Института за пазарна икономика.

Фишовете, които работниците получават в края на месеца най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходите за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори – болнични, извънредни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, изработен от ИПИ и достъпен на уебсайта.

Изчисленията на „Цена на работника“ вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя – пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които касаят най-вече отработеното време – нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна – честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.

От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата – само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна (виж приложения пример).

Изчислиха пълната цена на един отработен час в България


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЙ

    65 3 Отговор
    И къде дават такива заплати? В Северозапада се радваш на 3лв.на час.

    Коментиран от #3

  • 2 Беда

    75 3 Отговор
    Институт, братче, четеш и вече не си гладен, гол и задлъжнял. Животът става песен и лесен и вече не си бесен.. Бе да ...
  • 3 русенец

    66 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОЙ":

    В София и в държавната сфера. Я питай вашите съдии и прокурори какви заплати вземат?:) То добре, че са техните заплати, иначе в провинцията средната заплата ще е 500 кинта.
  • 4 въпросче

    65 4 Отговор
    Тези отработени 2325 лева на кого са? Сигурен съм,че не са на работещите бедни. Те работят на минимално подаяние от 650 лева,като получават чисто около 520 лева на месец.
  • 5 Display

    56 3 Отговор
    И това на 2лв хляб и 6лв олио и така нататък, нормални заплати ли са?????? Сравнение в Германия хляб 1е и олио 1е, а взимат 2,3к евро нето..........

    Коментиран от #9, #19, #20

  • 6 Алфа Вълкът

    34 0 Отговор
    В строителството е 11-13лв, ако си с предприемач. Бачкаш като луд по 12 часа на ден и се биеш в гърдите, че взимаш 150лв надница!
  • 7 Този

    36 2 Отговор
    Калкулатор ми изглежда по грешен и от на един компютъра
  • 8 Механик

    35 12 Отговор
    Това са някакви сметки без кръчмар.
    Не може един час моя работа, да струва колкото един час работа на кардио хирург. И е учил повече, и е по-отговорно. Съответно е справедливо да получи повече.
    Както и това, че 1 час копане на нивата (дето най-много да си порежеш палеца на крака) и 1 час моя работа (дето мога да причиния авария от която може да има загинали), да струват еднакво.
  • 9 Просто е

    8 25 Отговор

    До коментар #5 от "Display":

    В Германия изработват 10 пъти повече за месец.

    Коментиран от #17, #26

  • 10 митака

    54 1 Отговор
    Айде честито Института си заработиха годишните заплати от 2325 лв. месечно, а ние сме спокойни и пак гладни! Пуста мотика и дълъг ред!
  • 11 Домати с лук

    46 3 Отговор
    Ей за това в Бг се говори само за средни заплати! Сиромаха е с 600 лв. месечно, а богопомазания с 6000 лв. и ето ти честито, средна заплата 3300 лв. Сиромаха сияе и като си бръкне в джоба изтръпва.
  • 12 ралф

    27 4 Отговор
    Що за глупости , такива сметки се правят на база минимална заплата а не на произволна сума измислясни от някои, че да баламосват хората. Масово е 5 лева на час .от къде ги искараха тия 7 лева не знам...
  • 13 Не разбрал

    22 1 Отговор
    Ако може някой да ми обясни тази Невъзможна математика, а някога учихме аритметика. Благодаря Ви предварително.
  • 14 гост

    47 2 Отговор
    Да бе, идва един водопроводчик преди месец и ми поиска за 5-6ч. труд 250лв, това нормално ли е? Нали уж сме били бедни, уж нещо. Шпакловчикът иска 80лв на ден, поръчвам климатик, вдигнали ги с 200лв, ей така без нищо. Пенсионерите получиха вдигане на пенсии, помощи, ама работещите, нищо, макар че цените са много по-високи отколкото преди 2г. Питам работодателя си дали няма да индексират заплатите, поне с процента на инфлацията, за тези 2г. са 15-20%, той вика, да съм благодарен, че има работа, ама това че се блъскаш и работиш повече за същата заплата. Те се финансираха по програми на нищожни лихви, купуваха и разширяваха фирмата, спестиха от офиси, наеми и сметки, всеки сам си плаща сега, без никаква компенсация от страна на работодателя.
  • 15 Читател

    23 0 Отговор
    От статията не разбрах колко е пълната цена на един отработен час труд в БГ. Колко лв/час ????
  • 16 Вътю Т.Панчев

    12 1 Отговор
    Я НЕ ДРАСКАЙТЕ ГЛУПОСТИ ...120 ЛЕВА НАДНИК ....ТУЙ Е ПООВИН ДУПЕТАТСКО ЛАПАНЕ
  • 17 тъжна картина

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "Просто е":

    А там да не са извънземни, че "изработват" повече? Я да сравним условията на труд при тях и при нас. Разликата е поне 30 пъти!
  • 18 Лъжае

    10 0 Отговор
    Лъжа е няма такива заплати на час в България

    Коментиран от #23

  • 19 Некой си

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Display":

    Хляба отдавна е 1.8евра. Олиото е 1.19. Ама като постъпват на работа не питат каква е далаверата,а колко часа се работи!
  • 20 Кирчо Киртаков

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Display":

    В Германия като платиш 1200€ наем, картинката става съвсем друга.

    Коментиран от #24

  • 21 шопендар

    1 1 Отговор
    навремето бай тошо взимаше 2000лева,народа по 120лева,средната заплата беше 1060лева

    Коментиран от #27

  • 22 Aйша

    3 0 Отговор
    Стъкмистика за стадото !
  • 23 Херо Мустака

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лъжае":

    Свинское със З Е Л Е !На някои им е много свинско
    и изхвърлят,на други не им стига зеле !
  • 24 А бе

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кирчо Киртаков":

    Иди у Сибир на землянка и чай от кори
    на дерева (да не рекламирам) !
  • 25 уви ФАКТ

    4 1 Отговор
    БВП на Германия и на България разделено на глава е реално като 10 прически за общо 500 евро, за Германия, и 5 прически за общо 100 евро. По реален продукт БВП е два пъти разлика, но по паричен БВП е 5 пъти разлика. И понеже 20% от БВП отиват за инвестиции. Значи България произвежда два пъти по-малко продукт от Германия, с 5 пъти по-малко инвестиции. БВП и затова е по-малък. И като продукт и като пари.. Чехия има 10% растеж при 20% инфлация за последните 10 години. Като коя държава ще правим реформи, тя с какъв растеж е? Ще стигнат ли 30 години да стигнем 60% сегашния доход в Германия, и това ще спре ли сега напускането на България? .... БЪЛГАРИЯ Е ТРУП, а те с витамин це ще я лекуват. Трябва веднага 2000 лева минимална заплат, и 200 000 лева за ферма или занаят, за абсолютно всеки и 70 годишен и 17 годишен. 15% от БВП за социална пенсия. ..................................... България е като труп. Кзва Zawracamy z Grecji! Let’s head back from Greece! Iwona Blecharczyk - като сравнява Румъния и България - в 6-та минута. В Румъния имало живот, живец по хората и селата, а България и селата са труп. Добра енергия в Румъния. В Румъния работят в селското стопанство 21,24%, в Полша 9,15%, България 6,6%, Турция над 18%, 15,6% в Сърбия, Гърция 11,6%, като процент от заетите. Тук европарите за селско стопанство отиват само за няколко фамилии милиардери. И банките не отпускат за дребно фермерство, семейно. А ББР?
  • 26 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Просто е":

    Изработват, дръжки. Болшинството само мрънкат. 40 часа на седмица и край, мързи ги да гледат, бюрокрация до небето, некадърност и там се вихри вече навсякъде. Яко имитация на работа има, просто всички си плащат данъците и машината си върви. Имам и немски отбори, и сръбски, и румънски. Познай кой иска най много пари и най зле работи... Естествено, има си изключения, но това важи за всичко. Та всичко е относително. Гледаш реално на ситуацията и не се връзваш как немците работели като извънземни, режеш ги като грешат, хвалиш като се справят добре и това е. Нищо не приемай за даденост.
  • 27 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "шопендар":

    Е не се ядосвай, ББ взема 3000, бай Гошо 500, средната заплата е 1750.... Принципът е спазен и до днес.
  • 28 Хехе

    0 0 Отговор
    Грешка има някаква, нещо сте умножавали маи