Last news in Fakti

10 Април, 2013 13:11 1 631 0

Намаляваме бюрокрацията с Централни служби за обществени поръчки

  • бск-
  • строители-
  • обществени поръчки
Намаляваме бюрокрацията с Централни служби за обществени поръчки - 1
Снимка:в. "Строител"

С Централните служби за възлагане на обществените поръчки ще се намали бюрократичната тежест. Това обяви Елеонора Николова, и.д директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Все още се обсъжда идеята дали тези структури да са към всяко министерство или към бъдещите региони за планиране, уточни Елеонора Николова.

Тя участва във втората кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, организирана от Камарата на строителите в България. На събитието присъстваха и зам.-министрите на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова и инж. Добромир Симидчиев, Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки, представители на КЗК, строители и други.

На втората среща се обсъдиха предотвратяване на залагането на дискриминационни условия при търговете. Обсъдени бяха и възможностите за подкрепа на малките и средните фирми.

Елеонора Николава разкри, че службите ще са помощен капацитет за възложителите най-вече на най-малките общини. По този начин няма поръчка за воден цикъл на дадено населено място да се печели от фирма за внос и износ на автомобили. Според нея при тази поръчка са били отхвърлени водещи италиански фирми, специалисти по воден цикъл.

С идеята за Централните служби за възлагане на обществените поръчки са били запознати и представители на Сдружението на общините в България.

По думите й Централният професионален регистър на строителя (ЦПРС) е пример за стандарт, който трябва да се въведе във всички браншове, което ще спомогне за качеството на извършваните услуги.

Вече стана традиция да провеждаме подобна среща с представители на възложители, изпълнители и контролни органи по обществените поръчки. Статистиката показва, че 80% от работата в строителния бранш идва от търгове, а 90% от тях са по европрограмите. Поради това темата за обществените поръчки ще продължи да е актуална и през следващите години, заяви председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов.

Той каза, че на наскоро проведената среща с министър за развитие на електронното правителство Роман Василев, е била подчертана от ведомството важността на ЦПРС и, че ще се работи за е-досие на търговете. Само по този начин ще се гарантира пълната прозрачност на процедурите и ще се премахнат всички съмнения за корупция, заяви инж. Светослав Глосов. Той посочи, че експерти от Белгия, Франция и Германия са дали висока оценка на Централния професионален регистър на строителя.

Втората стъпка е опростяване на документацията. Не може за всяка обществена поръчка да ни искат по десет кашона с документи след като те са налични в ЦПРС в електронен вид. Под дадена регистрация можем да видим цялата документация, аргументира се инж. Светослав Глосов.

На дневен ред е изготвянето на типовите тръжни книжа. Този въпрос се обсъжда от последните 3-4 правителства, но едва в последните месеци се забелязва раздвижване по въпроса, заяви инж. Светослав Глосов - председател на Камарата на строителите в България. Според него, не трябва обаче да се спира само до инфраструктурата, а такива документи да бъдат подготвени и за останалите сектори на строителството.

Изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова отчете, че през миналата година близо 72% от поръчките са минали през агенцията по електронен път, а от началото на 2013 г. този процент е 88%.

Анализаторите на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) са открили 300 слаби места в сферата на обществените поръчки, а общият размер на щетите, които държавата и обществото понасят всяка година, надхвърля 1,2 млрд. лв, сочат данните на БОРКОР, уточни Елеонора Николова.

Участници в кръглата маса поискаха да се повиши капацитета на възложителите на Обществени поръчки. Те дадоха за пример комисиите за лотовете за магистрала Тракия, където от 10 члена само 2-3 са били инженери и строители, а останалите финансисти и юристи. Председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Стефан Кинарев се оплака, че фирмите имат срок от 2-3 месеца да подготвят документацията, а в същото време администрацията няма разумни срокове, в които да се произнесе по обявената обществена поръчка. Много често това става в рамките на шест месеца и една година, уточни Кенарев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА