7 Юни, 2022 17:12 1 928 15

Лорер: Фондът на фондовете подкрепя прохождащи компании с над 300 млн. лв.

  • даниел лорер-
  • компании

Към края на първото тримесечие на 2022 г. през фондовете за дялово финансиране са подкрепени близо 170 стартъпа с потенциал за растеж

Лорер: Фондът на фондовете подкрепя прохождащи компании с над 300 млн. лв.  - 1
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете подкрепя стартиращи компании както през инструментите за дялови инвестиции, така и през дълговите инструменти по микрокредитиране. Общата стойност на ресурса, предоставян през инструментите за дялови инвестиции, е 279 млн. лв. публичен ресурс, като е привлечен и частен за още близо 80 млн. лв. Ресурсът е със срок на реализация до края на 2023 г. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който откри Финала на Националния конкурс „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“, организиран от СУ „Св. Климент Охридски“ и Фонд на Фондовете, под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

“Предприемачеството е възможност да променим икономиката си и да дадем път на младите хора, за да стартират успешен собствен бизнес”, подчерта Лорер. 37 отбора са участвали в конкурса, като десет отбора са финалисти. Всички те са студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи.

Лорер посочи, че една от основните цели на конкурса е да се насърчи именно младежкото предприемачество, както и да се обучат студентите как да изготвят бизнес планове и да представят идеите си пред инвеститори. По думите му една от основните задачи е да се развият иновационни умения у младите хора и да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи.

„Предприемачеството е пътят, по който младежите могат да създадат своето бъдеще. Държавата ще подпомогне всяка добра и смела идея с всички финансови инструменти по програмите и менторство“, подчерта министърът.

изтъкна, че дяловите и квазидяловите инструменти на Фонда на фондовете обхващат целия цикъл от развитието на дадена компания. „Инструментите за дялово финансиране на Фонда са традиционен източник на ресурс за развитие на иновациите в България“, допълни Лорер.

Министърът обяви още, че към инструментите, насочени към компании в ранен етап на развитие, са предвидени акселераторски програми, предоставящи стратегическа подкрепа, обучение, менторство и мрежа от контакти. „Фондовете, насочени към компании в начална фаза, разполагат още с допълнителен ресурс за предоставяне на ликвидна подкрепа в отговор на предизвикателствата, породени от Covid-19 кризата“, добави Лорер.

Наградният фонд на конкурса се състои от възможности за включване в акселераторските програми на фонд мениджърите, стаж във ФнФ и фонд мениджърите, поощрителни награди от партньорите на конкурса и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки го знае

    26 1 Отговор
    Най-добрият начин да откраднеш пари, е чрез фондовете. За това всички от предходните управляващи партии, също се занимаваха с фондове. Близки хора на власта създават тези фондове, а държава налива.
  • 2 Сух

    19 1 Отговор
    Кои са подходящи, нашите ли?
  • 3 глупости

    21 1 Отговор
    Юдомасонче , кои са тия прохождащи бе , че напоследък аз само захождащи знам . Едно време никнеха като гъби след дъжд , сега е като у песъците на пустинята.
  • 4 Исторически парк

    3 11 Отговор
    А Бойко Българоубиецът тия пари ги раздаваше само на гербави мутри, доган и мутростроителни и колекторски фирми...
  • 5 Еврея на евреите

    20 1 Отговор
    Скрий се бе мошеник!
  • 6 📌🇧🇬

    15 1 Отговор
    От утре започват 24/7 Митинг/Протест пред Президенството, в Триъгълника на Власта срещу безразборното покачване на цените на продукти от първа необходимост, бензин, газ, парно и всичко останало!!!
    Заповядайте всяка Събота и Неделя на Всенароден Митинг/Протест срещу Правителството и Президента Румен Радев, ГЕРБ, БСП и ДПС.

    Коментиран от #15

  • 7 Некадърници!

    15 2 Отговор
    Вие сте едни лъжливи, крадливи, продажни некадърници! Виж инфлацията тя говори всичко за вашето управление! Срам и позор сте!
  • 8 Уса

    12 1 Отговор
    Как от всички евреи отново избрахте най големия измамник.Отидете до исраел и хванете някой от улицата ще свърши по полезна работа
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    ДА БЕ ,НАСА ЩО ТРЯБВА ДА ХВЪРЛЯ МИЛИАРДИ , КАТО НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ГАРАЖЕН ГЕНИЙ , МОЖЕ ДА НАПРАВИ СПЕЙСШИП
    ....
    НА МЕН КАТО СКРОМЕН УЧЕН МИ ТРЯБВАТ 20 МИЛИОНА ЕВРО , САМО ЗА НАУЧНАТА АПАРАТУРА В " ГАРАЖА"
  • 10 Селски гражданин

    10 0 Отговор
    Поне й сметнете името на тази Финансово-спекулативна измислица, че и без друго само дразните хората!
    "Фондът на фондовете"
    "Мозакът на мозъците"
    "Гуруту на гурутата"
    "Фирмата на фирмите"
    "ДАЛАВЕРАТА НА ДАЛАВЕРИТЕ"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кокорчо

    7 0 Отговор
    ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК ИФЛАЦИЯТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ -КОГАТО ТИ ВИЖДАТ С С КВИ ПАРИ РАЗПОЛАГАШ ЗНАЯТ КОЛКО ДА ТИ ИСКАТ
  • 13 В.В.П.

    2 1 Отговор
    България се управлява от Канадци ,евреи ,турци ,Американцималко българи и някой циганин...Трябва руска партия..Това е истинска демокрация..
  • 14 бастун

    2 0 Отговор
    глупости на търкалета чуждоземецо
  • 15 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "📌🇧🇬":

    Не искам митинги искам погроми,тогава ще разберат как мизерува народа.