Last news in Fakti

8 Юни, 2022 22:21 3 906 14

Неприемливо и необяснимо е отношението на държавата към ВЕИ

  • веи-
  • закон-
  • промени-
  • асоциация хидроенергия

Подготвяните промени в Закона за енергетиката не са обсъждани с Асоциация Хидроенергия

Неприемливо и необяснимо е отношението на държавата към ВЕИ - 1
Снимка: БГНЕС

В последните дни се появи информация за готвен от Министерството на енергетиката проект за промени в Закона за енергетиката, с които за производителите на електроенергия от възобновяеми източници се въвежда подобие на „договори за разлика“ – при случаите, в които борсовата цена е по-ниска от преференциалната за съответният производител, Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще му заплаща компенсация до преференциалната цена, а в обратния случай от производителя ще бъде изземан доход в размера над същата преференциална цена. В петък, 03.06.2022 г., законопроект с подобен смисъл беше внесен в Народното събрание от трима народни представители.

Подготвяните промени са важна законова промяна, която НЕ е обсъждана със засегнатите сектори.

Във връзка с това Асоциация Хидроенергия заявява:

1. При последната промяна на ценовото регулиране на производството на електроенергия от възобновяеми източници беше въведен механизмът на т.нар. премии, при който КЕВР определя прогнозна пазарна цена и производителите получават разликата между нея и определената им преференциална цена. Произведената електроенергия се продава на свободния пазар, като рискът от промени в цените остава за сметка на производителите. Този риск е най-голям за производителите на електроенергия от ВЕЦ. С въвеждането на този модел държавата прие, че е справедливо пазарните участници да бъдат изложени на рисковете на пазара и финансовите им резултати да зависят до голяма степен от тях. Сега, когато ситуацията на пазара е значително променена и пазарните рискове действат в посока, положителна за производителите, държавата се готви да реши, че е време за въвеждане на друг механизъм. Намираме такава политика за непоследователна и несправедлива.

2. Както и да бъде наричан, описаният нов механизъм по същество представлява изземване на приходи на засегнатите електропроизводители. В този смисъл, той е в абсолютно противоречие с насоките на Европейската комисия, която определя за единствено допустимо въвеждането на допълнителен данък върху приходите/доходите на енергийните компании, при едновременното спазване на следните два базисни принципа:
• Действието на подобен данък да бъде ограничено във времето
• Въведеният данък да бъде неутрален спрямо технологията за електропроизводство, т.е., да се прилага за ВСИЧКИ технологии за производство на електрическа енергия.
Очевидно, и двата критерия НЕ са спазени в изтеклите идеи за законодателни промени. Описаното допълнително облагане би засегнало само ВЕЦ и вятърни електроцентрали и няма да се отнася за никоя от другите технологии. Убедени сме, че особено неспазването на втория критерий ще бъде отчетено от европейските съдилища, ако такива промени бъдат приети, и ще доведе до нови финансови санкции за държавата.

3. В случай, че държавната власт в Република България все пак прецени, че въвеждането на такъв данък е целесъобразно, той трябва да бъде наложен на ВСИЧКИ електропроизводители в страната и да бъде определен като процент от реализираната борсова цена над определен минимум. Конкретното ни предложение би било на облагане да подлежат получените приходи над цена от 200 лв/MWh (освен ако преференциалната цена за съответния производител не е по-висока), като процентът на облагане бъде 80%. Това е цената, над която Министерският съвет реши да компенсира стопанските потребители на електроенергия за месеците май и юни 2022 г., т.е. висшият орган на изпълнителната власт приема тази цена за пазарна, справедлива и поносима). В съответствие с указанията на Европейската комисия, тази промяна следва да действа за ограничен период (до края на 2022 г.).

Считаме за неприемливо и необяснимо отношението на държавните институции към водноелектрическите централи, особено в кризисен период за енергетиката, в който енергията от възобновяеми източници става все по-необходима.

Напомняме също, че ВЕЦ са единствените, които заплащат цена за ползвания ресурс (такса за водоползване), последно актуализирана и съответно значително завишена през 2021г.

Целта ни като Асоциация, е да осигурим адекватна пазарна среда за функциониране на нашите членове, както и да ги защитим от регулаторната нестабилност, на която са подложени през последните 7-8 години, чрез нелепи промени в наредби и поставяне на абсурдни изисквания със задна дата, много от които системно отхвърляни от административните съдилища.

Всичко изброено говори за повърхностно и непрофесионално отношение към спецификите на подотрасъла на ВЕЦ или за опит за ликвидация на действащи централи.

С оглед на изложеното, настояваме за незабавно провеждане на срещи с всички институции, ангажирани с регулаторната рамка за ВЕЦ. На тези срещи очакваме изпълнителната власт да изясни намеренията си за законодателни промени, както и да изложим аргументите си против готвените промени.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    22 3 Отговор
    Тез и те не се наядоха..
  • 2 Порно

    29 2 Отговор
    Когато вземаха цени в пъти по високи от пазарната , не риваха , сега , когато пазарната цена е по висока от гарантираната " зелена цена" , почна рева.
  • 3 доклад

    2 5 Отговор
    копи-пейст:.......За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
    Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост на вятъра е около 8-9 метра/сек. Което условие на границата на приложимост на ветроенергетиката. Следователно за близките 50 години 21 век (на максимум на Слънчевата активност) за нашата страна България е неподходящо изграждането на вятърни електростанции. Недостигът на вода за период от 50 години също ще се отрази неблагоприятно и върху функционирането на изградените вече хидро-енергийни мощности около нашите язовири.
    ......................
    Само за ориен

    Коментиран от #5

  • 4 Матрософ

    15 0 Отговор
    Няма какво да се оплакват. Предложението е справедливо.
    Могат да се откажат от преференциалната цена и да продават
    само на борсова, ако им стиска.
  • 5 Акъл море,информация паве

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "доклад":

    На каква височина от земята са мерени ветровите потоци? На 10 м. или на 100 м.? И кога е правено това проучване? Че и в цялата страна!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Главен въпрос

    12 4 Отговор
    За какъв ви бяха всичките тези вятърни централи и фотоволтаици ? Защото България не е сахара. Лошото е че народът е като стадото и се води по акъла на разни калъфи. И за това страда. АЕЦ дава евтин ток, който се изнася , а за населението е скъп. Нали Ви е ясно , че това е нонсенс.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дайте

    9 1 Отговор
    Свободен режим за хората да си поставят лични фотоволтаични системи и всичко ще бъде добре.
  • 10 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Главен въпрос":

    Недей да пишеш глупости ,като нищо не разбираш и говориш някви отживелици.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Акъл море,информация паве":

    В България повече от 100 години се правят метеорологични наблюдения, но някои "експерти", доста пари взеха да проучват проученото... МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време. За получаване на вода (питейна, поливна и производствена) дори ще се наложи да се ползва повече енергия от националната……………………………………………..
  • 12 Оня

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Главен въпрос":

    Главния въпрос е кога стана толкова не умен? Природно ли е , или после ти се изправиха и двете гънки ?
  • 13 ТОДОРОВ

    2 0 Отговор
    Не мога да си обясня защо държавата притежава слънцето и вятъра които са на цялата планета свободни ресурси,но в България все още не са.???? Защо обикновен човек който иска да си сложи слънчев панел или ветрови генератор за ток трябва да плати акциз за употреба на природните ресурси?????!!. Защо в други държави обикновен човек си заплаща слънчев панел и монтажни работи чрез лични средства независимо дали е теглил кредит след което може да се отдели от електроподаването, може да използва и двете и дори да продаде излишната електроенергия?????!!!!!! ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ДАВА ИЗБОР А ИЗМИСЛЯТ САМО МАШИНАЦИИ КОИТО НЕ ДОПРИНАСЯТ НИЩО ЗА НАРОДА????? благодаря за отговора предварително!!!!
  • 14 факт

    2 0 Отговор
    При положение че Аец обезсмисля веи на кой му пука за веи