28 Юли, 2022 05:32 1 719 8

Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток

  • работодатели-
  • ток-
  • компенсации-
  • ивайло найденов

Те обясняват, че правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които на свои ред да бъдат преведени на търговците

Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток - 1
Снимка: bloombergtv.bg

Работодателски организации сигнализират, че през август ще започне фактурирането към небитовите потребители, но в тях ще липсва компенсацията, обещана на бизнеса до края на годината, предаде БНТ. Те обясняват, че правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които на свой ред да бъдат преведени на търговците.

Работодателските организации са разтревожени, че още от август ще спре компенсацията за скъпата електроенергия, която правителството обеща на бизнеса. Тя трябва да се получава до края на тази година.

"Не става дума за спиране на компенсациите, те са в сила до края на т.г., но правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на фонд "Сигурност на електроенергийната система", които на свой ред да бъдат преведени на търговците", заяви Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Търговците на електроенергия сключват договори с енергийното министерство, че ще фактурират 250 лв за МВч за небитовите клиенти, а разликата от реалните пазарни цени ще бъде компенсирана от фонда „Сигурност на електроенергийната система“. От Министерството на енергетиката обясняват, че предстои да бъдат сключени договорите между фонда и търговците въз основа, на които да се изплащат компенсациите след 1 август. Нужно е Министерски съвет да приеме програмата за компенсиране, а от енергийното министерство вече са внесли предложение, което предстои да бъде разгледано от правителството.

Бизнесът се притеснява, че търговците ще фактурират пазарната цена на електрическата енергия на небитовите клиенти.

"Бизнесът от известно време е поставен на колене, а това което се анонсира за липса на компенсации за електроенергия и анонсираната цена за природен газ буквално води индустрията към фалит. Тези разлики в цените няма как бизнеса да ги поеме. Средната цена по която купуваме ел. енергия за юли е 631 лв. Разликата от обявената 250лв. е 370 лв. При наличие на компенсации бихме платили на 1 август около 1 млн 200 хил. лв. без компенсации тази сума скача на 3,2 млн. лв. Или на един тон целулоза нашия продукт се оскъпява с 200 лв., което трябва да отиде при нашите клиенти", коментира Пламен Петров, производствен директор в предприятие за целулоза.

Работодателите се оплакват и от високата прогнозна цена на природния газ.

"Цената на електроенергията е над 600 лв. осреднено за юли с днешната информация за цената на газа от 287 лв. ще стане невъзможно да се плащат сметките, да се работи каквото и да било", заяви Ивайло Найденов.

Високите сметките за електроенергия и природен газ правят бизнеса неконкурентен, предупреждават от работодателските организации и искат "Булгаргаз" да обяви прогнозната цена за септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 33341

    17 1 Отговор
    Ваш просто Киро го интересуват комисионите, а Курнела я интересува износа на оръжие за Украйна, а вие сте им последна грижа, те са наясно че си отиват и то завинаги и крадат като за последно!
  • 2 Така е

    12 0 Отговор
    Много работи ще спрат !
  • 3 Какви компенсации ?

    15 1 Отговор
    Трябва да се спрат всички помощи , особено в ресторантския и хотелиерския бизнес. Който е кадърен и можещ, ще оцелее, дори и печалби ще направи. Никой не капитализира печалбите. Техниката на предприятията са от 70-те години. Няма дори един модерен завод. Всички печалби се превръщат в големи къщи, апартаменти или автомобили. Това не е капитализъм , жив феодализъм.
  • 4 Дрън дрън та пляс

    9 1 Отговор
    Стига компенсация, плащаме ги 2 пъти тия стоки аре стига вече
  • 5 Пипи Чорапчето

    11 2 Отговор
    Абе, другари "бизнесмени", че вие от две години само на помощи, компенсации и субсидии я карате!
    Ами да връщаме тогава плановата икономика и да спрете да ми говорите за пазар, който диктувал не знам си кво си!
    Като не можете да произвеждате конкурентен продукт - фалирате! Така е при пазарните отношения.
    Отделно от това, като ви компенсират непрекъснато за разходите от данъците на данъкоплатците, вие не трябва ли пък да връщате към тях под формата на по-ниски цени на стоки и услуги, по-високи заплати за служители и работници и т.н.?;)
    Да, ама не!
  • 6 българина

    6 1 Отговор
    работодателите 6 м гледаха как Козяк съсипва икономиката на България. след още 6 ме разберат, че преди 1989 тя беше по пазарна, сега звучи абсурдно, но нешата се променят с дни от Брюксел, Лангли и Пентагона....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Луд

    2 0 Отговор
    Компенсации за бизнеса в стил 60/40 или 80/20 не може да има,държавни дружества и социално слаби да получават помощи разбирам,но и бизнеси, това е абсурд,ако не ти върви бизнеса фалираш или се преквалифицираш,другото е енергетика