Last news in Fakti

22 Септември, 2022 19:15 4 487 14

Поскъпване: България е сред най-засегнатите, Турция е рекордьор

  • икономика-
  • инфлация-
  • храна-
  • газ-
  • горива

Глобалната инфлация през тази година ще достигне 7,7%, показва проучването

Поскъпване: България е сред най-засегнатите, Турция е рекордьор - 1
Снимка: Shutterstock

В най-тежко засегнатите от инфлацията страни поскъпването се усеща по-силно заради това, че голяма част от доходите на домакинствата отиват за храна. Как изглежда България в сравнителен план?

Почти в целия свят цените нарастват. Глобалната инфлация през тази година ще достигне 7,7%, показва проучването Economic Experts Survey (EES) на германския институт Ифо и на швейцарския Институт за икономическа политика, проведено в над 100 държави. Как изглежда инфлацията по света? Къде поскъпването е най-осезаемо и какви са причините?

България е сред най-засегнатите, в Германия поскъпването е поносимо

Картата на европейската инфлация, изготвена от Евростат, показва, че България е сред шестте европейски държави, където през август поскъпването спрямо август 2021 е било най-високо – над 15%. В тази група, състояща се все от бивши соцстрани, влизат още Чехия, Унгария, Естония, Литва и Латвия. Според Националния статистически институт, за периода между август 2021 и август 2022 в България цените са се вдигнали със 17,7 на сто.

В Германия за същия период цените са нараснали със 7,9 на сто. Най-много са поскъпнали енергоносителите, но германците са принудени да плащат и за храна над 16 процента повече, отколкото преди година. Все пак в границите на еврозоната Германия остава сред държавите с най-ниско поскъпване. От въвеждането на еврото през 1999 година насам сегашната инфлация обаче се оказва най-високата.

Двуцифрена инфлация и в балтийските страни

Заради войната в Украйна и прекратените доставки на руски газ цените на енергоносителите в еврозоната са се качили с цели 38,6%. По-нататък поскъпването е засегнало храните, алкохола и тютюневите изделия. Според Евростат най-ниска инфлация се наблюдава във Франция, Малта и Финландия, а най-висока - в балтийските държави, които много зависят от вноса на торове от Русия, Украйна и Беларус. Сега този внос е затруднен и те трябва да купуват по-скъпи торове от Швеция или Финландия.

Специалистите смятат, че в държавите, ударени най-сериозно от инфлацията днес, цените на енергията и на храните засягат домакинствата по-тежко, отколкото другаде. Защото за храна там се харчи около една пета от месечния доход, докато германците плащат за храна само 15% от доходите си. Обяснението се крие в структурата на потребителската кошница в държави с висока инфлация като Чехия, Полша и България. Докато в Германия домакинствата плащат сериозен процент от дохода си за наем, в държавите с висока инфлация в момента в кошницата сериозно място заемат енергоносителите, храните и транспортът – а тъкмо те поскъпват най-сериозно днес. Във Великобритания инфлацията надхвърли 10%, като и там виновни са най-вече високите цени на енергията и храните.

Европейски шампион по инфлация обаче е Турция. Там цените на потребителските стоки през август бяха с 80% по-високи, отколкото година по-рано. Храните и безалкохолните напитки поскъпнаха с цели 90%, а транспортът – със 117%. Една група независими експерти твърди дори, че общото поскъпване в Турция възлиза на 170%.

В дъното на всичко е фактът, че Турция внася много суровини, които купува на международните пазари за долари, а девалвацията на турската лира сериозно оскъпява този внос. Да не говорим, че нападението на Русия срещу Украйна вдигна цените на суровините по цял свят.

Хиперинфлация на места в Африка и Южна Америка

В международен мащаб сред най-засегнатите от инфлацията държави попада Судан, където цените са нараснали с 200%. Заради тежката суша там храните сериозно поскъпнаха, а положението допълнително се влоши поради прекратените доставки на зърнени храни от Русия. В Латинска Америка рекордьор по инфлация е Венецуела, където всичко е поскъпнало повече от два пъти. И това дори звучи като добра новина за тази държава, която се превърна в синоним на безкрайни кризи, корупция и хиперинфлация, защото през 2020 година там беше регистрирана чудовищна инфлация от 2959 процента.

Много високо поскъпване беше регистрирано и в Ливан, който преживява най-тежката икономическа криза в историята си. 80% от ливанците живеят в бедност, храните поскъпнаха пет пъти. На злощастното първо място по инфлация в света се изкачи друга африканска държава. В Зимбабве поскъпването възлиза на 285%. Според наблюдателите главна причина са валутните сътресения в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    26 3 Отговор
    "Поносимо поскъпване НЕ съществува!
    Необразовани мисирки!

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    18 22 Отговор
    Поскъпването ще излезе извън контрол, защото левчето е силно надценено. Скоро ще замине далеч под рублата.

    Коментиран от #5

  • 3 Дядо Боби

    20 2 Отговор
    Нали сме независими защо става така?????

    Коментиран от #6

  • 4 Скоро

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ще бъдем независими.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Моарейн

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Боби":

    Защото от нас нищо не зависи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 15 % за година, ама друг път!

    21 4 Отговор
    Виж, 15 % на месец е по-реално...
    И само леки щрихи:
    захар - от 0.99 лв на 2.99 лв - точно 15 %
    олио - от 1.49 лв на 5.99 лв - точно 15 %
    хляб - от 0.49 лв на 2.49 лв (с премахнато ДДС!) - точно 15 %
    нафта/ бензин - от 1.50 лв на 3.50 лв - точно 15 %
    При природния газ е още по-15 %!
    Кого лъжете?

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дрън дрън та пляс

    15 3 Отговор
    Ония в европейския парламент ако продължават с безумните и безмисле и санкции ще ни затрият
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1917

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "15 % за година, ама друг път!":

    Във воюваща Окарина - горимото, олиото и захарта са с по-ниски цени Сега далавераджии внасят олио и захар от Окарината на по-добри цени, а ги пускат на "български", които са над европейските.. Далаверка, баттенце....
  • 14 Красимир Велинов

    0 0 Отговор
    Интересно как у нас се смята инфлацията Сигурно в потребителската кошница ни слагат диаманти и злато ,че я докарваме 18%.всички ниждаме ,че храните са поскъпнали да 1 година почти 100%.Как да вярваме на платената журналистика и кой ли вярва?