Last news in Fakti

26 Септември, 2022 17:10 860 8

Франция спира държавната подкрепа за нови проекти за изкопаеми горива от 1 януари 2023 година

  • франция-
  • вятърни турбини-
  • въглища-
  • газ

Париж обяви през октомври 2020 година, че слага край на подпомагането на петролни проекти през 2025 година и на газови през 2035 година

Франция спира държавната подкрепа за нови проекти за изкопаеми горива от 1 януари 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция ще спре в края на 2022 година да предоставя експортни гаранции за нови проекти за проучване на изкопаеми горива, се посочва във финансов проектозакон за 2023 година, представен днес от правителството и цитиран от Франс прес.

По този начин страната изпълнява ангажимент, поет по време на Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу (COP26).

"Проектозаконът предвижда от 1 януари 2023 година да се прекрати предоставянето на експортни гаранции за цялата верига на стойността на сектора за всички видове изкопаеми горива: от проучване и производство до преработка, като се мине през транспорта и съхранението". Това се посочва в бюджетните документи, до които АФП е получила достъп.

Франция обяви през октомври 2020 година, че слага край на подпомагането на петролни проекти през 2025 година и на газови през 2035 година. Впоследствие властите бяха подложени на многобройни критики от страна на екологични неправителствени организации, според които това оттегляне се случва твърде бавно предвид ускоряването на климатичните промени.

Година по-късно, подложен на международен натиск и на критиките на екоорганизации, Париж в крайна сметка се присъедини към страните, които се ангажираха на конференцията в Глазгоу да спрат от края на 2022 година да финансират проекти за изкопаеми горива в чужбина, присъединявайки се така към държави като САЩ и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    15 2 Отговор
    Оправиха си реакторите и сега им е широко около врата, ние да мислим
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Демократично Зелено средновековие, на тъмен студ и глад! Честито на тарикатите. Хахаахах
  • 4 Мирослав Илич

    9 1 Отговор
    Ето ги и тези Да те имат много ядрени мощности но все пак А Германия си затвори атомните централи и сега
  • 5 Хихихи..

    9 1 Отговор
    Франсето е Слабаак.. Вечен и генетичен! А техният Бонапарт е "уно корсикано".Идете в Корсика и ги питайте "французи" ли са..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Светлина в тонела

    1 0 Отговор
    А с/ки ли ще правят за да осигурят необходимите си потребности.
  • 8 ЗИМЪСКА КАТО НАСКАЧА НАРОДА И ИЗВАДИ

    0 0 Отговор
    СОПИТЕ НА МАКАРОН ЩЕ МУ СЕ ДРЪПНЕ ГОМНОТО !
Новини по държави: