Last news in Fakti

20 Септември, 2022 17:20 2 479 48

Германците все по-често залагат вещите си - трябват им пари

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • заложна къща

Експертите обаче предупреждават, че към заеми от заложна къща трябва да се прибягва само като към краткосрочно решение и последен избор

Германците все по-често залагат вещите си - трябват им пари - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да плащат навреме сметките си. Често единствената възможност да се получат бързо пари в брой са заложните къщи - техният бизнес процъфтява.

Който иска да знаекак се справя Германия икономически, само трябва да преброи клиентите на Николаус Боде. Щом в заложната му къща в Зигбург има малко клиенти, страната е в добро положение. Но когато хората се тълпят пред вратата му, тенденцията сочи криза. През септември 2022-а година Боде едва успява да обслужи всички, респективно Германия се е изправила пред сериозни проблеми. "Заложната къща е индикатор - хората идват, когато има висока безработица. Или просто тежки икономически проблеми", казва той.

Преди да отвори заложната си къща, Боде се е занимавал с принудителни търгове на недвижими имоти. През 1994-а година той започва собствен бизнес заедно с баща си - отваря заложна къща в центъра на Зигбург, град с 40 000 жители в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Боде следи икономическия пулс на страната вече почти три десетилетия и като бизнесмен би могъл да е доволен от случващото се в Германия в момента. Но всъщност е сериозно притеснен.

"При мен идват много по-възрастни хора, а вече и представители на средната класа. Преди не беше така. В момента имам много нови клиенти. Освен редовните идват и хора с доста колебливи доходи. Както и получатели на социални помощи, например, които трябва да дочакат изплащането на следващия транш."

Почти всички получават обратно вещите си

Николаус Боде е един от съдържателите на около 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е една от най-старите професии в страната - първата заложна къща е основана в Хамбург през 1560-а година.

Заложните къщи работят на следния принцип: ценностите се предават на съдържателя, който отпуска за тях определена сума. Оттам нататък клиентите по правило разполагат с три месеца, за да погасят кредита си. И плащат лихви и такси. Обичайният случай при Боде е следният: той отпуска 400 евро в брой за дадено бижу, а след три месеца клиентът изплаща 448 евро. В противен случай бижуто се продава на търг.

"При мен процентът на обратно откупуване е 96 на сто. Почти всички се връщат да си вземат депозираната вещ, защото тя струва повече, отколкото ние даваме за нея", обяснява бизнесменът.

Пръстен, верижка, часовник, а понякога и кон

Деветдест процента от ценностите, които попадат в сейфа на Николаус Боде, са бижута. Но при него са били залагани и яхта, и въртележка, както и кон, разказва той през смях. Той избягва техническите устройства като мобилни телефони, тъй като загубата на стойност при тях може да е твърде голяма.

Това, което прави заложните къщи толкова привлекателни, особено във време на криза, е, че за много хора това е не само най-лесният, но и единственият начин да получат пари. Не се изисква оценка на кредитоспособността, не се носят фишове за заплати, няма неудобни въпроси. Нужна е единствено личната карта.

Имиджът на заложните къщи се е подобрил

"Пари в брой незабавно - сериозно - дискретно - компетентно", пише на уеб страницата на Боде. Дискретността е основното обещание на заложните къщи, което дори може да накара съдържателите им да не поздравят клиентите си на улицата. През последните години имиджът на този бизнес се е подобрил значително. А заложните къщи за автомобили вече са станали неизменна част от всеки голям град.

Николаус Боде си припомня първите си дни в бизнеса. "По-рано хората се срамуваха да идват при мен. Имахме лош имидж: мръсен бизнес, заден двор, предпазно стъкло. Това се промени..."

През следващите седмици и месеци се очаква още по-голям приток на хора. Експертите обаче предупреждават, че към заеми от заложна къща трябва да се прибягва само като към краткосрочно решение и последен избор. Така проблемите с дълговете не могат да бъдат решени в дългосрочен план, а само временно. При това със сравнително високи такси.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 е стига де

    34 8 Отговор
    какви са тези глупости, изобщо без да чета само от заглавието излиза като пропаганда това. много са зле германците, демек да се чустваме ние, че сме по-добре?
  • 3 ха ха хаааа

    30 8 Отговор
    Горките германци ... Как ли живеят с 2,3 к. евра ...

    Коментиран от #17

  • 4 Пич

    44 5 Отговор
    Любимата на много хора " западна идея " , се оказа колос на глинени крака ! Или - само с грабежи и разбойничество , цивилизация не се гради !!!
  • 5 честен ционист

    20 4 Отговор
    Немчура продава всичко, каквото има по eBay за жълти стотинки. Надушват Ваймарската република втора част.

  • 6 ние сме най добре

    34 1 Отговор
    дай да оплачем германците че тука сме си супер!! защо като са толкова зле не идват тука на готиното при нас да работят живеят!!
  • 7 Винаги

    12 6 Отговор
    и навсякъде е имало и ще има заложни къщи !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво

    20 18 Отговор
    Живущите в Германия имат зад гърба си Държава Майка,а не като в България, Държава Мащеха. Само един пример,за едно дете държавата дава 200 евро всеки месец,а в България 20 евро...и другото, което е Държавата Майка е абсолютно зад всеки един и не би оставил нито един без подслон,и без пари. Запомнете Германия е една социална държава

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УЖАС НАРОДЕ !!!

    10 4 Отговор
    Много съм притеснен, нищо че е лъжа !

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    8 14 Отговор

    До коментар #12 от "Абе каунь..":

    А Бе зелен Арбус, сигурно затова и руснаците бягат от Русия към Германия, явно бягат от охолния живот 😁

    Коментиран от #18, #39

  • 17 К евро

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха хаааа":

    Повечето живеят под наем. По немска ТВ - не могат да платят наема, соц разходи. Хляба щял да става 10 евро. Храната поскъпнала двойно. Тока бил колкото една заплата. За друго не оставало. А половината са неработещи пенсионери, които вземат под размера на една заплата. Така, че тези 2,3 к евро са нищо. Не вземай само дохода, вземи разхода. Някой буквално реват, други агресират.

    Коментиран от #19, #31

  • 18 Позна..

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    След Време,Времето което наближава,Бягството продължава в обратна посока.Може да се срещнем с теб в Подмосковието.Само стой та гледай..

    Коментиран от #27, #40

  • 19 Да Бе

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "К евро":

    Виж как действа системата....след всички разходи,ако не ти стига заплата системата ти доплаща

    Коментиран от #26, #29, #44

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Започна се

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "УЖАС НАРОДЕ !!!":

    Бавно и неусетно почти още сега. А зимъска, когато сняг забръска?
  • 22 Класическа Пирамида

    23 1 Отговор
    Животът на Запад...Кредити, високи заплати - ядоха, пиха десетилетия. Държавите прахосваха огромни суми. Сега - печатницата печата пари без покритие, огромен инфлационен данък и кой от къде е...
    В България поне си живеем бедно от край време и не се впрягаме!
  • 23 гемюзе

    10 0 Отговор
    вапцаха я! можем да им помогнем като им купуваме старите коли.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 оня с коня

    10 5 Отговор
    Никой от призоваващите тука да се "спасяваме" през Терминал -2 не казва къде е спасението.След като в Германия хората си продават вещите с цел "Оцеляване",след като примерно във Франция и Англия положението е почти същото,логично какво остава?...Ами Русия естествено.Затова и апелирам към съветващите да се спасяваме от "потъващия кораб БГ":С цел избягване на Грешки обяснявайте директно бе доброжелатели- "Спасявайте се в русия"!...Ама не го казвате,та трябва да ви вадя думите с Ченгел от устата...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Браво

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Позна..":

    Оправете си първо къщичката,че много гладни има. Стига сте държали хората бедни
  • 28 Дайте, дайте

    12 0 Отговор
    На зеленски му трябват повече.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чопъра

    9 1 Отговор
    Айде на мерцедесите по 10 хил лева, моля...
    Ще взимаме по два да не ни дерат за части после.
  • 31 Жоро павето

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "К евро":

    Мисля, че ще се оправят - просто са свикнали да живеят нашироко. Сега ще се научат и да стягат колана.
  • 32 123

    6 1 Отговор
    Глупости, глупости и пак Глупости. 😂😂😂😂
  • 33 Фори

    11 0 Отговор
    Във всеки наш град и село има по няколко зашожни къщи и казина.Явно и в България бизнеса процъфтява.
  • 34 Киртак

    13 1 Отговор
    Аз Където съм в Германия заложна къща не съм виждал като в България на всеки ъгъл.В Сърбия пък изобщо
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 От страни

    6 0 Отговор
    Това не мое да бъде верно...Ако не ми вярвате питайте нашите подлоги - те знаят че у Германия всичко е на шест....
    Ма чакай да дойде зимата.
  • 37 От страни

    6 0 Отговор
    Да се видят малко натесно както ние някога залагахме.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нашия

    4 2 Отговор
    Ганьо си живее все във финансови кризи, със заложни къщи и заеми, но най много се радва когато разбере че и в Германия на хората им се случва понякога да имат финансови затруднения !!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дервиш

    7 0 Отговор
    Живи да ги ожалиш,направо ще се разплача.ние тогава къде сме,сигурно под земята
  • 44 Ще видим

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да Бе":

    Тя ще изпуши таз система. Много станаха на клона и все повече ще стават.
  • 45 безпартиен

    5 0 Отговор
    Тези не са германци!Истинските германци свършиха на 9 май 1945 !
  • 46 Мотокариста

    3 0 Отговор
    Хаха, а чичо Шолц обещава нови стотици милиони за Украйна. Нека, нека. А след някой друг ден като стане под 0 градуса какво ли ще правят германците? Производства ли да захранват, домове ли да греят с тая газ ? Ама нали санкции да има ... даже някой от германските лидери призоваваха за тотално спиране на консумацията на газ от Русия ... и след като джуджето им спря газа, вместо да са доволни почнаха да се оплакват, че спирането на газа по северен поток не било заради ремонт, а било геополитическа атака. Тъжна комедия или смешна трагедия .... не мога да преценя.
  • 47 250 заложни къщи в Германия?

    3 1 Отговор
    Че те в БГ са поне 2500, само легалните! Има какво да научат от нас немците! И да не забравят да налагат още санкции на Русия!
  • 48 Фукарии винаги и навсякъде е имало

    2 0 Отговор
    И ще има, докато свят светува, като е Германия, че какво и там има,, откънтии,, не всеки може да,, живее,, на,, нечий гръб,,....!?
Новини по държави: