Last news in Fakti

23 Септември, 2022 19:45 4 195 31

Не е нужно да си икономист, за да разбереш, че идва много тежка зима

  • икономика-
  • санкции-
  • германия-
  • работни места-
  • хранителни стоки

Предстои нов скок на цените на всички възможни продукти заради повишените производствени цени, сметки, които вече не могат да бъдат покривани и които ще доведат до фалита на компании

Не е нужно да си икономист, за да разбереш, че идва много тежка зима - 1
Снимка: Shutterstock

Идват тежки времена. Експлодиращи цени, неплатежоспособни потребители, фалити. Цялата тази спирала на ужаса ще се завърти едва през следващата година. Но има надежда. След това ще дойдат и по-добри времена.

Рядко германските икономисти и правителствени съветници са били толкова единодушни. Днес всички те знаят: Германия е изправена пред изключително тежка зима. И това не е метеорологична прогноза, а икономическа. Икономиката ще е на червено, растежът ще се забави. За подобно пророчество дори не е необходима диплома по икономика, достатъчен е и единствено здравият разум.

Погледнете например ужасяващото число, което беше разпространено миналия вторник. Производствените цени в Германия (критерий, който в нормални времена не интересува никого, само че днешните времена са всичко друго, но не и нормални) са се повишили с почти 46% през август в сравнение със същия месец на миналата година. Това се случва за първи път от 73 години насам - т.е. откакто се водят статистики за този показател. Въпросните производствени цени показват колко приблизително трябва да плати дадена компания за продуктите, които са ѝ необходими, за да произведе своите стоки. А това се използва като надежден индикатор за по-нататъшния ход на инфлацията. При това положение е ясно, че подобрение скоро няма да има.

Вървим към стагфлация

В цял свят централните банки се борят срещу драстичното повишение на потребителските цени и съпътстващото го обезценяване на парите. И, разбира се, най-добрият начин за борба срещу инфлацията е да се ограничи или спре прегряването на икономиката. Но дори и това може да доведе до рецесия. Да си спомним за Съединените щати преди 40 години, когато тогавашният уважаван председател на Федералния резерв Пол Волкър успя да се пребори с упоритата стагфлация (т.е. инфлация плюс икономическа стагнация - най-грозната сестра на рецесията) единствено за сметка на сериозен икономически спад. Логично е да се предвиди, че и този път ще се наложи същото. Ние всъщност вървим точно към подобна стагфлация.

Разбира се, драстичното поскъпване на най-различни продукти се дължи, освен на продължаващите проблеми в световните вериги за доставки, и на екстремното покачване на цените на енергията. Това на практика е вторият фронт, който откри господарят на войната Путин. Той използва петрола и най-вече газа като свое оръжие - нещо, което дълго време никой не искаше да си представи. С това той иска да предизвика разделение сред европейските държави и обществата. Надява се да предизвика социални вълнения. Залага на сценария, че европейците ще се надигнат срещу правителствата си и ще ги обвинят, че само удължават войната, доставяйки оръжие на Украйна и по този начин допринасят за поскъпването на цените на енергията.

Голямо изпитание за Европа

В Берлин, Париж, Лондон и други места обаче властите се противопоставят решително тъкмо на подобен възможен развой. Франция и Великобритания слагат тавани на цените на енергията, а Германия национализират компании, търгуващи с газ.

В същото време хората в Германия се питат що е то газова добавка и ще успеят ли да плащат и нея на фона на така или иначе ужасяващите цени на газа. Страната прие пакети с помощи за милиарди. Но те носят само частично облекчение. А и ситото е доста широко и парите не отиват само в джоба на крайно нуждаещите се.

Не бива да се залъгваме: истинското изпитание тепърва предстои - и за германците, а и за всички европейци. Защото предстои нов скок на цените на всички възможни продукти заради повишените производствени цени, сметки, които вече не могат да бъдат покривани и които ще доведат до фалита на компании. Цялата тази спирала на ужаса ще започне да се завърта едва през следващата година. Тази седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обобщи ситуацията така: "На хоризонта се задава зима на недоволството".

Именно тогава европейската солидарност ще има решително значение. И ако Европа успее да премине с не особено големи щети през зимата, има вероятност след това нещата отново да потръгнат. Вероятно много бавно, но - и това е добрата новина - без газа на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 5 Отговор
    И лятото беше тежко,сега и есента също се очертава.

    Коментиран от #20

  • 2 Майна

    47 5 Отговор
    Които и да пишете за ,,оправдание,, на геноцида ,който налагате над хората, свърши...,и военните, които ще помагат на полицията при ,,очакваните недоволства,, няма да ви помогнат....
    Стягайте багажите и бягайте към подготвените си ДУПКИ...
    СВЪРШЕНИ СТЕ...

    Коментиран от #5, #16

  • 3 Вашето Мнение

    23 15 Отговор
    Важно е да санкционираме Русия. Гласувайки за герб, пп, дб, дпс, итн или възраждане не само ще мизерстваме, но ще ни вкарат и във война с Русия.
  • 4 Не мога да изпитам емпатия

    36 3 Отговор
    към нация, коята счита славяните и православните християни за унтерменшен.
  • 5 Вашето Мнение

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Стига се кани, нищо няма да направим сами.

    Коментиран от #9

  • 6 Нов Евроатлантик

    33 2 Отговор
    Добре ни насадиха !
  • 7 коци

    18 0 Отговор
    ловджиите запас
  • 8 Майна

    40 3 Отговор
    Хитлер поведе германците като говеда, направи от нормални хора престъпници , същото направихте и с укрите , но...
    Няма как да стане, ПЛАНЧЕТО ви и този път е НЕУСПЕШНО..
    Свършени сте, бежанци сте, въпреки финансовата мощ ,която имате..
    Човешката душа и Православието е ВЕЧНО ,ясно..?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сталин

    33 5 Отговор
    Вече няма държави и нации ,това е само илюзия за плебеите , Ковид и Украйна са само инструменти,почти всички държавни глави са кукли на конци ,които работят за Новия Световен Ред ,който е нищо повече но плутокрация.
    Пригответе се за идващите тъмни времена с Ционистките Банкери ваши господари и Сатанизма новата религия

    Коментиран от #30

  • 11 УЖАС НАРОДЕ !!!

    14 14 Отговор
    Много съм притеснен...ще се наложи да сложа пуловер, няма да се шляя в мола, ще хапвам умерено и ще спра кабелната...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТЕНКЮ БАЙДЪНЕ

    25 3 Отговор
    ТЕНКЮ на ЦЕЛИЯ ЕС
  • 14 И НА ТЕХНИТЕ РОДНИНИ

    26 3 Отговор
    на всички В БРЮКСЕЛ: ТЕНКЮ И НА ВАС, до девето коляно
  • 15 един от многото

    35 3 Отговор
    Долара е 2,0051!!! Играйте им още по свирката на краварчетата , ако вие от управата не кажете стига , то зимата поданиците ви ще го кажат , но ще е доста зле за вас!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами...

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "един от многото":

    Ако поданиците не кажат нищо, ти да не вземеш да се обесиш.

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Страничен наблюдател

    49 6 Отговор
    Всъщност не Путин е виновен за настоящия бардак, а самият ЕС - и по-точно - ЕК начело с Мърсула. Защо ли? Ами Путин ли определя цените на борсата в Амстердам? Путин ли определя цените на тока на борсата във Франкфурт? Путин ли ви накара да си натресете на главите зелената сделка? Путин ли ви спря СП-2? Путин ли е виновен, че начело на ЕС стоят абсолютни неадекватници, които се опитват да решат проблемите на съюза само със санкции срещу Русия и ограничения за собствените си народи? Е...сега ще сърбате, каквото сте надробили, щом играете по свирката на оня Алцхаймер отвъд океана. Пък може да послушате и оная пионка Шолц - "Забравете за енергийния комфорт"...

    Коментиран от #25, #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 yaйтнойз

    11 3 Отговор
    За дойче зелвто нема слаб сезон.. даже това дето е в повече го подметат на факти... До масата да похапнат джамбаза и стайкоф :)
  • 22 хаааа1

    13 4 Отговор
    Ко му е тежкото??? За германците -да, щото са свикнали всичко да намират на прага си без пари, за нас-не, даже изобщо
  • 23 Тошо

    23 6 Отговор
    СВЯТ БЕЗ РУСИЯ НЕ Е ВЪЗМОЖЕН,ТОВА ЧЕ НЯКОЙ НЕ ГО ЖЕЛАЕ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ.
  • 24 Курадо Катани

    10 0 Отговор
    евроатлантизмът е скъпо удоволствие, не е за скъсаняци. Двата пръста горе! Слава дебили!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ддд

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Страничен наблюдател":

    Браво!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шивачът

    4 0 Отговор
    Е, санкциите рекушираха! Ами не заобикаляите проблема-Европа си го направи! Русия се оправя. Ами EU?
  • 29 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами...":

    Няма , аз съм от ДКМС (дреме ми на к..а , моята свърши) , мислете му вие!
  • 30 всъщност

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Тъмните времена скоро ще приключат.........разбира се ще падне голяма чистка, но само по този начин човечеството ще успее да се отърве от изключително неправилния и несправедлив модел на управление и съществуване, който ни е наложен от векове! Ролята на Русия за тази промяна е огромна, тя е държавата която ще изиграе водеща роля в тази голяма борба за един по-добър свят! Можем спокойно да кажем, че Русия ще бъде спасител на света и традиционните ценности и нормалността, които все още са останали и вече се задушават под хватката на извратените нечовешки навици и желания, натрапени ни от западните държави - източник и проводник на най-големите злини за човечеството и планетата! Русия ще бъде този воин на светлината, който ще размахва своя меч за да срази силите на злото, неслучайно е казано - БОГ на небето, Русия на земята! Така че хората по света ще трябва да изстрадат тези най-тъмни години, и който е избран да оцелее ще има възможност да участва в създаването на един по-добър и справедлив свят! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.
  • 31 Историк Умник

    2 0 Отговор
    Идва “Дед Мороз”! Той спаси Русия от Наполеон и по късно от Хитлер! Сега идва Европа и САЩ да бъдат ухапани от студа! Жалко за НАС!
Новини по държави: