Last news in Fakti

27 Септември, 2022 17:55 863 9

Гърция предлага да се създаде европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с високите цени на природния газ

  • газ-
  • газпром-
  • гърция-
  • костас скрекас

Такава мярка вече е обявена от гръцкото правителство и ще бъде приложена в рамките на пакета за подкрепа на потребителите на електроенергия през октомври

Гърция предлага да се създаде европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с високите цени на природния газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас предлага да бъде създаден европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с последствията от високите цени на природния газ, съобщи АНА-МПА.

Предложението на Скрекас е отправено с оглед на предстоящия извънреден съвет на министрите на енергетиката на ЕС на 30 септември.

Скрекас е изпратил писмо до изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейската „зелена сделка“, Франс Тимерманс и до еврокомисаря по енергийната политика Кадри Симсон, в което предлага за бъде създаден европейски фонд, в който да се вливат ресурсите от специален данък в размер от 10 евро на термален мегаватчас, който да бъде наложен на европейските компании-производителки на електроенергия за количествата природен газ, който използват изключително за производството на електричество.

Такава мярка вече е обявена от гръцкото правителство и ще бъде приложена в рамките на пакета за подкрепа на потребителите на електроенергия през октомври.

Скрекас предлага средствата от европейския фонд да бъдат използвани за подкрепа на уязвимите домакинства и малките и средните предприятия, за финансиране на инвестиции в алтернативни горива като зелен водород и биометан, за покриване на извънредните нужди на енергийните компании в усилията им за замяна на руския природен газ, за разширяване и модифициране на инфраструктурата, необходима за замяната на руския газ, за увеличаване на възможностите за внос от алтернативни източници, за замяна на природния газ с други горива и за увеличаване на енергийната ефективност.

Според изчисленията на гръцкия министър в случай, че бъде приет извънреден данък от 10 евро на термален мегаватчас, годишно ще бъде генерирана сума в размер на 9 млрд. евро в целия ЕС, ако бъде запазено потреблението от 2021 г.

Тези приходи биха могли да бъдат съчетани с нисколихвен кредит от Европейската инвестиционна банка в размер от 80 млрд. евро, който да бъде обслужван с годишните приходи от данъка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи..

    14 0 Отговор
    € и $ се печатат,ГАЗ НЕ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Долу сащ

    12 0 Отговор
    ами да си ги напечатаме като сащ, какво се мотаме още
  • 5 Ами,да

    3 0 Отговор
    и ще ги дадем на Буци да ги управлява...
  • 6 сороснерес

    5 0 Отговор
    щом гърци искат..значи нещата ще са зле...скоро чакайте нов фалит на тази държава..но пак са по-добре от нас..питам аз как става това..господин ББ...управляли сте държава доста време..
  • 7 Ама вие сериозно ли?

    2 0 Отговор
    "ще бъде генерирана сума в размер на 9 млрд. евро в целия ЕС, ако бъде запазено потреблението от 2021 г."
  • 8 Симо

    0 0 Отговор
    Гърците цоцаха, цоцат и ще цоцат!!! Гърците в момента имат над 500 милиарда дългове, с двеста милиарда повече от дълга който "разтревижи" Европа. Гърция може да цоца докато се разпадне ЕС и накрая ще са ни лук яли ни лук мирисали. Само дето не не луд тоя дето яде баницата. Щом могат, ми да цоцат. Другите цоцащи ще са украинците, до пълния край на това недоразумение ЕС. Добра идея, изопачена до изродия.
  • 9 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Копелет@, аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
Новини по държави: