Last news in Fakti

31 Май, 2023 22:35 3 025 12

Азиатска държава привлича 401 западноевропейски компании преустановили бизнес в Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • компании-
  • релокация

Релокацията в Казахстан на 25 фирми е завършена

Азиатска държава привлича 401 западноевропейски компании преустановили бизнес в Русия - 1
Снимка: М. Богданова ©

„В момента се работи много по релокацията на компании, които официално обявиха изтеглянето си от Руската федерация. Към днешна дата са изпратени покани за преговори към 401 компании, които имаме интерес да се преместим в Казахстан. Нашите посланици се срещат с компаниите майки. До момента 67 от тях са ни отговорили положително, по тях се работи, преместването е приключило за 25 компании. В това участват 38 държави, основно Германия, САЩ, Швейцария и Япония“, казва Алмас Айдаров заместник-министърът на външните работи на Република Казахстан.

Той назова компаниите, които вече са се преместили у азиатската страна. „Основните компании, които са добре известни, за които преместването е завършено: американската Honeywell откри малка производствена база в Алмати. Tik Tok също премести офиса си в Казахстан. Австралийската Fortescue, френската Alstom, OZON откриват логистичен парк в Астана“, добави заместник-министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    15 3 Отговор
    Ядосан си на Кауфланд и на инат почваш да пазаруваш в някое квартално магазинче а Кауфланд се разплаква от мъка..

    Коментиран от #2

  • 2 Буден

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Не се разплаква "Кауфланд",разплакват се руснаците,понеже великото жуже им разката татковината...
  • 3 гост

    17 6 Отговор
    Мда, лицемерието си е лицемерие. Само и само за да могат да продават в Русия, ще отварят заводи в Казахстан.

    Само нашите матросовци тук са на амбразурата за да се подмазват на едно НПО...

    Коментиран от #5

  • 4 Руски ценности-глад и мизерия

    7 17 Отговор
    Оня соросоида Путин фалира русия
  • 5 Човешки напредък

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Грешиш другар..ще продават на другите станци..само че от територията на Казахстан..
  • 6 Гориил

    13 6 Отговор
    Тези компании отчаяно се съпротивляват. Те търсят начин да останат в Русия и да не загубят огромен пазар. Маневрират, прикриват следите си, спасяват активи, не искат да си тръгнат, това е катастрофа, това е разруха и фалит. Никога, при никакви обстоятелства, това е смърт, това е загуба, това е поражение. О, какво щастие, какъв късмет! По-бързо до Казахстан и незабавно стартиране на производството!

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Цър цър цър

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Напредък а?
    Ама кеша остава в Казахстан

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Цър цър цър":

    Американците не искат Казахстан да получи тези пари. Те задушават и оказват натиск върху президента Токаев. А Токаев иска пари, много пари, торба с пари, цяла машина с пари, океан от пари.В такива случаи няма сплотеност и единство.Само пиявици, змии и паяци. Заради триста процента печалба капиталистът ще продаде въжето, на което ще бъде обесен.Всичко е старо като света.
  • 9 хммм

    4 2 Отговор
    Умрели да ходят в тея пустини там...
  • 10 Аз съм от ссср

    9 1 Отговор
    Демек пак са във Русия
  • 11 ИНЖ

    1 0 Отговор
    А ние(Бг) какво чакаме?????
  • 12 Венелин

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Европа не страда от загубата на бизнеса с Русия.Гледам че за миналата година БВП на ЕС се е увеличил с 1.9%,а на Русия е паднал с4%.
    Руснаците предвиждаха че европейците ще умрат от студ и ще ядат мишки от глад без руски газ.Миналата зима в белгийските села котлите на газ бумтяха, а цената на газа падна с 50% под равнищата на руският газ преди орките да нахлуят в Украйна.Миналата година освен Румъния и Казахстан изпревари Русия по БВП на глава от населението.Първият въпрос който казахските миграционни власти задават на руснака който емигрира в Казахстан "Кой е агресорът в Украйна? От отговорът зависи дали руснакът ще влезе в страната.