Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 18:05 4 049 21

Не се осъзнава важното място на ВЕЦ-овете в енергийната система на България (СНИМКИ)

  • вец-
  • клисура-
  • бързия-
  • енергетика

Страната ни залага на реновиране на стари водни електроцентрали, а не на изграждането на нови

Не се осъзнава важното място на ВЕЦ-овете в енергийната система на България (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

България не оценява важното значение на водноелектрическите централи (ВЕЦ), независимо че водната енергия е на първо място в сектор „възобновяеми източници“ и се очаква в близките 10 години нейното значение да нараства все повече в световен мащаб. Днес на планетата 70% от възобновяемата и 16% от общата електроенергия се произвеждат от хидроенергиен. У нас тези проценти са съответно 55% и 60%.

Проблемът е, че в България не се строят нови ВЕЦ-ове, а се залага на реновирането на вече съществуващите такива. Част от недоизградените ВЕЦ-ове все още не са пуснати в действие, тъй като чакат разрешително да въвеждане в експлоатация. Броят им не е голям, но инвестициите са значителни, отбелязват от сектора.

Другият голям проблем е, че новите инвестиции в хидроенергийния сектор са де факто в „ступор“. „В момента не се издават нови разрешителни за водоползване и не се откриват строителни процедури за изграждане на нови водноелектрически централи. Това се дължи на факта, че не се осъзнава в пълна степен мястото на водноелектрическите централи в енергийната система на страната и това, че те подпомагат и новите технологии“, каза Данаил Каменов, съпредседател на Асоциация „Хидроенергия“, по време на Ден на отворените врати за журналисти и студенти от Техническия университет в София посетиха ВЕЦ "Клисура" и ВЕЦ "Бързия"

Голям проблем пред сектора е законов, а именно големи рестрикции по отношение на водовземането на защитени територии. „В България почти всяка планина е защитена територия“, уточнява Каменов.

Всички тези препъни камъни са причина секторът да се насочва към реновирането на вече съществуващи ВЕЦ-ове, отколкото към изграждането на нови. Сред 100% обновените централи са „Клисура“ „Бързия“ и „Петрохан“. Те вече са с повишена мощност и ефективност, след като шестте агрегата са подменени в периода 2014-2017 гг. Така общата инсталирана мощност на трите ВЕЦ-а е 18 мегавата.

ВЕЦ „Клисура“ вече е с напълно нови турбини, а генераторите са основно ремонтирани, като е запазен само корпусът на старите. Системите за хидравлично управление и смазване са изцяло подменени с нови, които са съвременни от нов тип, използващи по-малко енергия. Те са по-екологични и са по-лесни за обслужване, като това води до по-малко предпоставки за аварии.

ВЕЦ "Бързия" е със сменено оборудване. Произвежда около 19-20 млн. киловатчаса, като инсталираната мощност е 6,4 мегавата. „Разликата между ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Клисура" в т.нар. напор - т.е. от каква височина идва водата“, казва ръководителят на отдел "Производство, експлоатация и поддръжка на ВЕЦ" в "Енерго-Про България" Стилиян Тарлев. Разликата между двете централи като денивелация е 130 метра. Във ВЕЦ "Бързия" налягането е 36 бара, докато във ВЕЦ "Клисура" - 13 бара. ВЕЦ "Бързия" работи с малък дебит вода, но с високо налягане, докато ВЕЦ "Клисура" е с голям дебит, но с малко налягане.

Специалистите подчертават, че ВЕЦ-овете използват само кинетичната енергия на водата. Де факто централите не използват воден ресурс, а след преработване на съответните количества, то се връща в руслото на реката. По този начин ВЕЦ-овете няма как да окажат неблагоприятно въздействие върху водоснабдяването.

В случая водосборът за трите въпросни ВЕЦ-а идва от южния склон на Стара планина. Общо трите електроцентрали работят 8400 часа на година, като произвеждат 60 млн. киловатчаса електроенергия.

Друго много важно предимство на ВЕЦ-овете е, че от всички традиционни източници на енергия, те започват да освобождават такава най-бързо. „Буквално от 2 до 5 минути отнема, за да се стартира ВЕЦ като "Клисура" и да започне да се освобождава енергия“, уточнява Тарлев.

Що се отнася до цената на произвежданата енергия, то тя отдавна не е 50-100 лв./мВтч. „През тази година тя се приближава до действителната борсова цена на електроенергията в България - 200-250 лв./мВтч“, казва изпълнителният директор на "Енерго-Про България" Радослав Славов. Хидроенергетиците уточняват, че предимството на водната енергия е не цената, а нулевият въглероден отпечатък на процеса по нейното производство.

Студентите от Техническия университет и УАСГ в София успяха да видят в детайли ВЕЦ-овете „Клисура“ и „Бързия“, а специалисти им обясниха в детайли процеса на работа и реалното производство на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    25 8 Отговор
    Половин България е без вода,кубика е 5 лв.,не е валяло от 4 месеца,те ВЕЦ-ове ще строят?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 8 Отговор
    Аман от "експерти" в енергетиката на всяка крачка ..........
  • 5 Макето

    18 6 Отговор
    Отидете в Сандански да видите, колко обработваема земя пустее заради тези ВЕЦ-ове. “Хванах” водата, “Напоителни системи” умишлено занемариха каналите, язовирите и съоръженията. Сега се вижда, защо на 09.09. 44 г. е имало масово изтребление на “ЕнтелЕгенцията”.
  • 6 Милен

    13 3 Отговор
    Главният хидроинженери на страната (Доган) доскоро беше много зает с изграждането на една пералня, ама сега като се поосвободи малко ще ни направи няколко веца 😂😂😂😂
  • 7 Изтърваме питомното

    23 0 Отговор
    и гоним дивото. ПАВЕЦ "Чаира" има капацитет 864МВт Х 8,5ч = 7344МВтч или повече от батерията от 6000МВтч. За да се увеличат оперативните възможности на ПАВЕЦ „Чаира“ е необходимо да се увеличи капацитетът на долния изравнител. За тази цел е планирано изграждането на яз. Яденица в съседната долина, който ще бъде свързан с яз. Чаира чрез реверсивен тунел с дължина около 7 км. Това ще увеличи капацитета на долния изравнител трикратно и ще позволи непрекъсната работа на централата от 24 часа при пълна генераторна мощност. По предварителни данни изграждането на яз. „Яденица“ струва 70 милиона долара. Строителството е започнато със средства на НЕК-ЕАД и до октомври 2009 г. е изпълнено временно строителство за язовирната стена и е започнато изграждането на свързващия тунел от двете му страни. Към този момент строителството е спряно поради липса на финасиране. Ето това довършете и поправете всички генератори. Сега работи само 1 , вторият е повреден, а другите два са в рутинен ремонт. След разширението капацитетът на "Чаира" ще е над 20 000МВтч.

    Коментиран от #9

  • 8 При това усилено

    13 2 Отговор
    развитие на солари ПАВЕЦ са тези които през деня ще се зареждат с излишната енергия и ще я пускат вечер 18-22 часа. За през нощта е достатъчен АЕЦ, топлофикациите, БИОТЕЦ, заводските ТЕЦ. През зимата могат да се пуснат ТЕЦ до 1000-2000МВт и това ще е достатъчно. Пиковите натоварвания можем да избегнем с внос, както и го правим в момента. Сега внасяме около 600МВт главно от Румъния. Следете на живо ЕСО.
  • 9 Русофил

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Изтърваме питомното":

    Напълно си прав за Чаира. Лошото е, че въглищарите искат да получават пари за балансиране,
    защото не могат да са конкурентни на пазара. ТЕЦ МИ-2 плаща големи заплати на хиляди ненужни
    работници да гласуват за когото трябва.
    За ВЕЦ-овете в статията - те са друга бира - на течащи води.

    Коментиран от #11

  • 10 ВЕЦ са вторите

    11 0 Отговор
    по "вредност" за електро-черноборсаджиите. Тъкмо енергията поевтинява през нощта и те удрят савака и не губят. Когато тока е най-скъп вдигат савака и печелят. Първите са ПАВЕЦ и с тях вече се раправиха, наводниха Чаира, другите са с половин капацитет. Те са най-вредните защото се зареждат през нощта и се избълват през върховата тарифа. Другите им врагове са собствениците на малки ВЕЦ и батерийните мошеници.
  • 11 Другаде им е болката.

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Без да си учил работиш 20 г.на висока заплата и се пенсионираш млад с голяма пенсия. Трудът им вече не е като по Вапцаров, има съвременна техника, техниката за опазване на труда е на високо ниво, а и Маришките рудници са открити. Рядко има заболели от силикоза, но правата на миньорите са писани за старите рудници. Има машини които пробиват автоматично отворите за взрива, след който като въздухът като се очисти товарят вълищата с машини, не с лопати. Всъщност подземни въглищни мини има в Твърдица, около Трявна, но стачкуват миньори от откритите рудници.

    Коментиран от #18

  • 12 мони пасито

    3 0 Отговор
    Автора на статията знае ли колко е год.отток на реките в БГ ,за да говори небивалици...........
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    9 2 Отговор
    я стига с тия лъжи! такива вец източиха водата в ПЕРНИК И ОСТАВИ ПЕРНИЧАНИ ЖАДНИ И МРЪСНИ! МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВЯТЕ ДЕБИЛИ!
  • 15 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА БЕЗРОДНИЦИ

    11 0 Отговор
    ЗАЩО УНИЩОЖИХТЕ ПАВЕЦ ЧАЙРА? ПРОДАЖНИЦИ ЛЪЖЛИВИ!
  • 16 Калитко

    11 0 Отговор
    Това, че са не можещи и технологично не дъгави е видно. ВЕЦ-те освен,, че генерират енергиен ресурс, по- важното е че генерират воден резерв. ПАВЕЦ Чаира е сериозна водно- електрическа система която ще бъде умишлено убита за сметка на скъпи фотоволтаични системи за ограбване на всеки българин, чрез енергийния микс. За загубата на водния ресурс няма да говоря на фона на климатичните промени.
  • 17 Не става с преписване, Богданова.

    10 1 Отговор
    Инвестиционната цена на киловатчас енергия от ВЕЦ е по-висока от същата за АЕЦ. ВЕЦ Цанков камък излезе 2 милиарда лева, а е само 85 MW. Проектното му годишно производство е 198 GWh. Направи си съпоставката с АЕЦ. Числата са публично известни.

    Старите ВЕЦ-ове трябва да се ремонтират или подновяват. Сега има по-ефективни и по-надеждни турбини и генератори. Това е непрекъснат процес. Неслучайно плановете на енергоремонтните фирми са за години напред.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Другаде им е болката.":

    Защо ли, тези които работят на откритите рудници в МИ, са с ДОЗИМЕТРИ?
  • 19 Елементарно

    6 1 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО ! Много правилно се оценяват ВЕЦ-овете - защото май всички са частна собственост! Защо ли - ами НЕ Е с цел добра енергийна система! Заради печалбата е!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    5 0 Отговор
    Вече четвърта година откакто ПАВЕЦ Чаира не работи. Докога смята правителството да не разговаря с японски специалисти? Или така им е удобно за да не им разкрият мушенгиите. Ех да беше жив бай Тошо щеше живи да ви одере.....