25 Юли, 2024 12:21 2 219 9

Ключово енергийно сътрудничество между САЩ и Румъния

  • сащ-
  • румъния-
  • енергетика-
  • сътрудничество

Сключено е споразумение за модернизацията и развитието на атомната електроцентрала Черна вода

Ключово енергийно сътрудничество между САЩ и Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм представи няколко проекта за сътрудничество с Румъния, докато говори на 5-ия форум на Трансатлантическото партньорство за сътрудничество в областта на енергетиката и климата, който беше открит в Букурещ.

„В духа на трансатлантическото сътрудничество имам удоволствието да обявя няколко важни етапа от нашето енергийно партньорство с Румъния“, цитира министъра агенция Agerpress както се казва. "Fluor and Sargent & Lundy постигна принципно споразумение с Nuclearelectrica от Румъния за модернизацията и развитието на атомната електроцентрала Черна вода“, каза Гранхолм.

„В сряда открихме следващия етап от инженерните изследвания в рамките на американско-румънския проект за малък модулен реактор. Американската компания NuScale Power и Nuclearelectrica от Румъния се договориха да си сътрудничат за внедряване на технологията NuScale в изведена от експлоатация румънска електроцентрала, работеща с въглища. Този източник на енергия без въглерод ще допринесе за постепенното премахване на електроцентралите, работещи с въглища, в Румъния и ще позиционира страната като потенциален център за веригата за разпространение на малки модулни реактори.“

Гранхолм спомена меморандума, подписан от американската компания Sage Geosystems и румънската ELCEN, „който ще проучи потенциала за замяна на топлоелектрическите централи с изкопаеми горива с чист и надежден алтернативен източник на [геотермална] енергия".

Участниците във форума обсъждат безопасността на критичната инфраструктура в енергийния сектор, използването на ядрената енергия и подкрепата за реконструкцията на енергийния сектор на Украйна. Трансатлантическото партньорство за енергийно и климатично сътрудничество е инициатива, координирана от Министерството на енергетиката на САЩ. Целта му е да засили енергийната сигурност и устойчивостта на климата чрез повишаване на ефективността, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и разработване на технологии за намаляване на въглеродните емисии.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айдеееее

    15 6 Отговор
    още една потенциална чернобилска поквара ни дебне след като краварите пробиха нашата централа а сега и влашката,явно тука требва да останем само тъмнозелените

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    4 3 Отговор
    Краварите ще омъжат за мъжко ромлените аттатък големата река !
  • 4 мдаа

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "айдеееее":

    Крайно нелеп и жалък опит да направиш връзка между съветския Чернобил и САЩ.

    Коментиран от #9

  • 5 Демократ

    5 5 Отговор
    Затова Румъния върви напред, бъдещето е на новите технологии и за да се случи това ретроградните комунистически сили не трябва да имат достъп до властта. В България за съжаление властта, парите и контрола са в ръцете на ДС-КГБ мафията и затова сме на дъното.
  • 6 АДА дойде

    5 1 Отговор
    БРАВО САЩ ТЪПИТЕ РУМЪНИЯ ИБЪЛГАРИЯ ДАДОХА НАЙ ВАЖНИЯ СИ ПРОДУКТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА изгори за да светиш ☹️ нашите народи вече ще бачкаме за оцеляване 🇧🇬 американците си постигат целите да сринат ЕС
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Всякакво "сътрудничество" с ФАЩ е токсично.
  • 8 Калбо

    3 0 Отговор
    Американците във всяка държава където стъпят те първо взимат бизнеса с енергоснабдяването атомни електроцентрали въглищни централи всякакви и бизнесът с петролни продукти
    И почват да диктуват своите правила
    Както случаят с мариците в старозагорско те продават най-скъпия ток в България
    И точно затова българинът плаща скъп ток заради американците
  • 9 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа":

    радицията и замърсяването от Фокушима е в пъти по-голямо